• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pristupacna mehanika za moj setup

Started by Pirocanac, September 16, 2024, 07:57:58 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Ljubo

Da, u pravu si... Ali što je najvažnije, sada ćeš imati pouzdanu montažu - biće sasvim neznatan broj odbačenih snimaka, pogotovu na lakšim i srednjim težinama - a to je i razlog zašto kažu da je montaža najvažniji dio astrofotografske opreme. Ima da te dobro služi, vidjećeš.

Astro_fun_times

Kabal je kabal.
Ja sam koristio do skoro jedan koji mi je kolega napravio bez ikakvih problema.
Mislim da je suludo dati tolike pare na kabal. Ima dosta drugih stvari koje ce te pare da pojedu🤣

Moje misljenje samo.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

Pirocanac

Stigo HEQ5, spremite se za kišu do kraja meseca...

Imam pitanje, da li je normalno da čim upalim mount, čujem zujanje kao da celo vreme rade motori ? Napajam ga preko ispravljača 220V na 12V (5A)
SkyWatcher 72ED + 0.85 field flattener, Svbony SV165
Canon EOS 2000D stock, ZWO ASI 120mm mono
ASIAIR Plus, HEQ5 Pro, Star Adventurer 2i Pro
Sky Watcher 130/900 EQ2
https://www.flickr.com/photos/200217982@N04/

vlaiv

I jeste normalno i nije normalno :D

Mislim, jeste normalno za HEQ5. To što se čuje su drajveri za step motor i step motor koji je "upaljen". Noviji drajveri za step motore su sajlent / nečujni, tako da se taj šum gotovo ne čuje, ali HEQ5 ne koristi te step motor drajvere nego neke starije.

Kad ti montaža bude trackovala, tek ćeš onda da čuješ svašta. Moja svira neku melodiju kad gajdujem :D
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Pirocanac

Culo se samo iz prvog puta dok nisam poceo da cackam mount malo, evo sad sve normalno :)
Moguce da je nesto bilo na relaciji ASIAIR-EQMOD-HEQ5 ...

Inace, ako je neko zainteresovan samo da potvrdim sta sam i kako povezao cisto radi provere da nije nesta pogresno, ja to skontao ovako:

- EQmod kabl iz Hand Controller (na mount-u) do ASIAIR usb3.0 slot,
- ST4 kabl od Autoguider (na mount-u) do guide kamere,
- Usb Od guide kamere do USB 2.0 na ASIAIR,
- Usb od DSLR-a do USB 2.0 na ASIAIR,

Drugi USB 3.0 na ASIAIR-u ostaje slobodan zbog Fleske radi brzeg transfera.

PS: izneo "mrcinu" napolje i popalio sve, taman htedoh da odradim PA cisto da probam mount i kako radi sve, kad oces, oblaci :(
Sky Watcher 130/900 EQ2

vlaiv

Quote from: Pirocanac on November 19, 2024, 07:32:48 pm- ST4 kabl od Autoguider (na mount-u) do guide kamere

Mislim da ti je ovo višak, al nek neko potvrdi ko ima ASIAIR.

Obično se guide komande šalju preko EQMod kabla, ST4 se koristi samo kad se montažom ne upravlja putem računara.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Ljubo

Potvrdjujem Vladu: Ako ćeš raditi pulse guiding (kao što najveći broj nas radi), fino spakuj taj ST4 kable - ni za šta ti neće trebati.

Ovo sa zujanjem montaže nemoj shvatiti olako: HEQ5, a takodje i EQDir kabl su osjetljivi na napon, pa vodi računa da tu  bude sve kako treba - napon treba da je od 12 do 15 volti (provjeri šta ti ASIAIR kaže u naslovnom meniju - koliki je napon na uređaju). Napajanje treba da ti da najmanje 3 A, ali ako ćeš stavljati dew heater-e, onda je bolje rješenje napajanje od minimum 5 A.

Ljubo

Još nešto - EQDir kabl možeš kačiti na USB2 u ASIAIR - ne treba ti brži protok ka montaži. Samo astro kamere kači obavezno na USB3 (DSLR mislim i ne mora).

Pirocanac

Hvala na odgovorima. Skinucu taj ST4 kabl onda.
Sto se tice napajanja, ja trenutno ne znam kako bih napajao ASIAIR i HEQ5, tako da oba napajam zasebno sa ovakva dva ispravljaca https://teleskop.rs/mehanika-i-dodaci/473-stabilisani-strujni-ispravljac-12v-5a.html
Malo mi to OP ali savet je dobrodosao ako imate neko resenje.
Sto se tice dew heatera, imam dve Svbony trake ali su mi na usb, tako da ne mogu koristiti izlazna napajanja na ASIAIR za njih vec koristim power bank koji ume u toku noci da se isprazni, pogotovu zimi. Video sam danas nesto u jednoj radnji, neki usb hub koji ima sopstveno napajanje, da li bih mogao tako nesta da iskoristim za postojece grejace dok ne nabavim one sto nisu usb?
Sky Watcher 130/900 EQ2

Ljubo

November 19, 2024, 10:11:00 pm #69 Last Edit: November 19, 2024, 10:16:34 pm by Ljubo
U principu, dobro rješenje je napajati odvojeno montažu i ASIAIR. Mada, obzirom da ne koristiš hladjenu astro kameru (koja jede resurse), možeš slobodno probati da napajaš montažu i iz ASIAIR-a. Dobra stvar u cijeloj priči je da ASIAIR, u svom prvom padajućem meniju ima opciju regulacije vrste uređaja koji se koriste, kao i trenutni prikaz napona koji se koristi - sa upozoravajućim simbolom ako napon padne ispod 11V - što svakako treba izbjegavati.

Što se tiče usb traka za dew heater-e, kod njih je problem što koriste 5V (a pretpostavljam da će ti USB portovi na ASIAIR trebati za drugo), dok su DC izlazi na ASIAIR 12V - pa se ne mogu koristiti obični konverter kablovi DC na USB. Imaju dvije solucije za ovo:
1) samogradnja premosnika napona sa 12V na 5V sa USB izlazom - kao što je opisano ovdje.

2) Jednostavno nabaviti ovakav adapter i... problem riješen. Naravno, za ovo drugo moraš sam nalemiti DC 5.5x2.1 džek za ubaciti u ASIAIR - a on se  lako može nabaviti u radnjama (ili prekineš jedan od nekoliko kablova koji si dobio uz ASIAIR).