• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Vizuelci, šta ste danas posmatrali?

Started by Astro_fun_times, October 02, 2024, 10:35:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Astro_fun_times

Na stranim forumima ima dosta ovakvih tema gde vizuelni posmatraci mogu da napisu sta su na taj dan posmatrali.
Bila to samo lista objekata ili planeta, bio to neki mali izvestaj ili samo opis, opazanje, nije bitno, nemojte se stideti, napisite.

Bas zato sto je vizuela nekako licna, sva iskustva su trenutna i ostaju sa vama a samim time se i ne pise puno vezano za nju, stiče se utisak da nema puno vizuelaca a ja sam siguran da to nije slucaj, zato nemojte se stideti, da čujemo sta ste vi večeras posmatrali?
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

vlaiv

Jel mora baš današnje posmatranje ili može od pre koji dan?

Pre neki dan sam posmatrao, zapravo bilo je par večeri da sam testirao neke okulare na Mesecu, Saturnu i Jupiteru.

Pored toga sam posmatrao i Uran, Neptun i Mars - mada su naravno bile samo tačkice sem Marsa, ali je on bio dosta nisko tako da se ništa nije razaznavalo osim da je disk vidljiv.

Na Jupiteru je bilo iznenađenje što je sada GRS nešto manja nego inače i vrlo je evidentno "oivičena" svetlim prstenom.

Kod Saturna sam uočio dosta njegovih satelita - manje više sve svetlije od 12te magnitude (posmatrao sam sa 110mm refraktorom).

Pored toga sam posmatrao i M31, M33 kao i Helix nebulu - koju sam jedva uočio sa UHC filterom. Pokušao sam bezuspešno da tražim NGC185 i NGC147.

Bacio sam oko i na Plejade kao i na Double cluster.

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Quote from: vlaiv on October 02, 2024, 10:50:33 pmJel mora baš današnje posmatranje ili može od pre koji dan?

Ma naravno da moze, svaki izvestaj je dobrodosao.
Pavle nas odusevljava svojim detaljnim izvestajim ali to ne znaci da i ostali, bas kao i ovaj tvoj nisu veoma zanimljivi.

Mene fascinira da si uspeo da vidis Helix.
Doduse meni je light dome tu bas jak a nisam pokusao nikad sa mracnije lokacije vizuelno da je osmotrim.

Uran je meni mozda i najvise zadovoljstva donosio dok sam posmatrao. Naravno da se nista posebno ne vidi ali ja znam sta gledam, ja znam koliko je daleko i ja to znam da cenim i zato me fasciniralo.
Koje uvecanje si koristio ako se secas za Uran?
Zanimljivo je recimo da kada se trazi Uran, sa malim ovecanje od x48 koje daje 25mm okular u 200mm dobsonu, metodom starhoppinga dodjes na lokaciju gde se on nalazi.
Ali na tako malom uvecanju Uran izgleda isto kao i bilo koja zvezda oko njega.
E kad pocne da se podize uvecanje, sve zvezde i dalje ostaju iste dok se planeta jasno uvecava.
Ja sam kao sto sam puno puta govorio voleo da preteram da uvecanjem pa sam voleo da posmatram Uran sa x400 uvecanjem. To sto slika igra i sto se ne vide nikakvi detalji nije pravilo nikakvu razliku jer jednostavno moj teleskop svakako nije mogao tako nesto da prikaze.

Sto se tice Velike crvene tacke, ona se dosta smanjila u odnosu na pre a i izgubila je na intezitetu boje, bleda je dosta.
Miloš

PavleR

October 02, 2024, 11:39:47 pm #3 Last Edit: October 03, 2024, 12:20:28 am by PavleR
Odlicna ideja Milose!

Ja sam poslednja osmatranja izvrsio u nocima izmedju cetvrtka i nedelje, bilo je dve pune vredre noci i u nedelju se razvedrilo oko 2h, i naravno da sam izasao da gledam :). Sad sam se vratio u Bg, ali sam tokom septembra posmatrao bas dosta. U noci petak-subota skupio sam citavih 7.5 h, tokom celog septebmra nekoliko desetina sati sigurno.

Noci krajem septembra su bile izuzetno mracne ali zato i sa dosta losim seeingom. Ne pamtim tako mracno nebo, svetlosna kupola skoro da se jedva videla, ali su zato turbulencije vazduha bile dosta izrazene.

Da i ja dam doprinos ovoj temi, navescu neke od objekata koje sam posmatrao tokom poslednje dve noci:

sazvezdje Cepheus:

NGC 7510, King 19, IC 1470 - dva otovrena jata i emisiona maglina, blizu su i cine jedno posmatranje
NGC 6393 - prelepo otvoreno jato
NGC 7281 i NGC 7261 - par otvorenih jata u jednom pogledu, bleda i ''neugledna''
NGC 7380 sa Sharpless 2-142 - veliko otvoreno jato pored koga je emisiona maglina vidljiva u tragovima
King 18 - otvoreno jato blizu prethodne mete
NGC 7235 i Minkowski 2-52 - otvoreno jato i bleda ali poprilicno velika planetarna maglina
NGC 7538 - emisiona maglina

sazvezdje Cetus:

NGC 584 Grupa galaksija

Tokom septembra sam posmatrao i galaksije u sazvezdju Pegasus i Pisces. Najvise vremena sam izgubio na Pisces Cloud grupu galaksija, pretesko osmatranje, 58 minuta se nisam makao od okulara. Taj izvestaj planiram pa postavim preko jeseni, osam galaksija u jednom vidnom polju srednjeg uvecanja.

Quote from: vlaiv on October 02, 2024, 10:50:33 pmPokušao sam bezuspešno da tražim NGC185 i NGC147.

Posmatrao sam ih tokom septembra. NGC 147 jedva i ja vidim u 305mm, ne verujem da moze u manjim teleskpopima. NGC 185 verovarno moze, dosta je svetla, ali se malo teze pronalazi. Cak i preko mapa koje sam sebi napravio prosle godine, optet je tesko nadjem.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Astro_fun_times

Odlicno Pavle, ti si uvek vredan.
Prvi put cujem za "king" katalog tj oznaku.
Region Cepheus - Cassiopeia je jako zanimljiv i bas sam mu se posvetio, sto se tice slikanja ovih mesec dana.

Volim i ove kratke izvestaje. Čeato mi daju ideje za nova slikanja.
Miloš

ε Aurigae

Evo i moj doprinos

Prethodni petak sam u dogovoru sa predskolskom ustanovom gde mi idu klinci, organizovao zvezdani petak, drugi ove godine.
Ucili smo preko dana sazvezdja, spajali tackice linijama i tako dobili njihov izgled. Zatim smo imali prve korake u astrognoziji i snalazenje po nebeskom svodu, dok su vaspitacice spremile neke igre vezano za planete.

U toku veceri i noci smo gledali saturn, andromedu, albireo, plejade, pricali pricu oko alcora i mizara kao i opis zvezde severnjace i cemu ona sluzi.

Iskoristio sam opremu da pre neko vece pogledam iste te objekte sa petog sprata u zemunu, i najvise sam se zadrzao na plejadama jer ih nikada nisam ovoliko analizirao, a onda sam presao na Jupiter koji se pomaljao iza horizonta. Dosta vremena sam potrosio igrajuci se sa raznim kombinacijama okulara i barlowa ne bi li imao najbolji moguci ugodjaj.

Pegu nisam uspeo da vidim, ali sam uspeo da razdvojim linije.

:)

🔭: SW 130mm f/5 Newtonian | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cassegrain | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cassegrain

🔭: EQ5 Belt mod Onstep | EQ6 Belt mod Onstep

📷: ASI533MM | Canon 550d Astromod

PavleR

October 03, 2024, 11:50:52 am #6 Last Edit: October 03, 2024, 11:58:37 am by PavleR
Quote from: Astro_fun_times on October 03, 2024, 06:31:02 amPrvi put cujem za "king" katalog tj oznaku.

Katalogirao ih je americki astronom Ivan R. King, profesor na znamenitom Berkeley University, California, USA.
Katalogizaciju je izvrsio na osnovu svojih proucavanje dinamike globularnih i otvorenih jata.

Postoji 27 King jata, i uglavnom su bleda i mala, mada ima nekoliko zaista lepih. Za njih je potrebno malo vise aparature jer zvezde uglavnom sijaju magnitudama 11 i bledje. Stoga ih je tesko izdvojiti iz pozadinskog neba na malim uvecanjima, ja ih trazim preko mapa. Moram priznati da je veoma lep osecaj kada na malom uvecanju vidis jedva  granuliranost, pa kad uvecas iskoci razluceno jato bledih zvezda.

https://www.iau.org/administration/membership/individual/3272/
https://skyandtelescope.org/wp-content/uploads/King-Clusters-Table-of-Data-Nov-2019.pdf
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

vlaiv

Quote from: Astro_fun_times on October 02, 2024, 11:02:50 pmMene fascinira da si uspeo da vidis Helix.

Moram priznati da nije bilo lako. Znao sam tačno na kojoj je lokaciji, ali kad sam usmerio teleskop tamo - nije bilo ničeg. Doduše, nisko je a atmosfera nije bila najčistija a i svetlosno zagađenje od Rume i Iriga mi je tačno u tom pravcu.

Tek kad sam stavio UHC filter na 16mm okular sam mogao perifernim vidom da tek počnem da nazirem da nečeg ima. Videlo se da je prstenaste forme - ali to je bilo sve što se moglo razlučiti.

Quote from: Astro_fun_times on October 02, 2024, 11:02:50 pmKoje uvecanje si koristio ako se secas za Uran?

Testirao sam okulare od 3.2, 4, 4.5 i 5.5mm ali sam za poređenje koristio i 6.7mm i 11mm. Na 660mm fokalne dužine to je sve do oko x200 puta povećanje. Bilo je tu raznih kombinacija, čak i zoom 9-27 sa x2.7 barlow-om.

Sve u svemu - moglo se videti ta je u pitanju disk a ne zvezda - ali jedva. Sličan efekat kao kad se posmatraju meseci Jupitera na većim uvećanjima - vidiš da nije zvezda ali to je sve što se vidi.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Sjajan izvestaj Uroše (ε Aurigae), ti si se bas potrudio kao sto radi i nasa drugarica Sladja. Bilo bi lepo da si neke slike okacio ako si slikao ta predavanja.

@Pavle, ja uglavnom koristim mobilnu aplikaciju Stellarium za trazenje meta i planiranje sesija a ona je dosta limitirana sto se tice broja kataloga. Zato se i nisam sretao sa ovim. Veoma zanimljivo moram priznati. Imaju koordinate na drugom linku pa cu ih potraziti

@vlaiv, to je dosta "frustrirajuce" kada odradis star hopping, dodjes do mete, znas da si na mestu gde bi trebala da bude a nje nema, isprano je sve.
Ja sam se tako mucio sa M101 iz dvorista. Svaku sesiju koju sam imao sam pokusavao bar jednom da vidim M101 ali nisam uspevao. Znao sam napamet da je nadjem ali dzabe. Onda sam jednom na Letenki pogledao i uspeo da je vidim, najvise perifernim vidom i to samo centar koji je najsvetliji. Koja je to bila sreca za mene u tom momentu... U tom momentu su se Boskovic i Vlada namestali sa svojim teleskopima za slikanje. Ja reko dodjite da vidite, M101. Mislim da nisu bili fascinirani kao ja 🤣

Pa da, x200 uvecanje je odprilike neki max. Kada sam napravio EQ platformu za doba e onda sam uzivao u x450 jer je pracenje bilo dovoljno dobro da drzi objekte u okularu manjeg vidnog polja mada je slika naravno bila losa zbog seeinga.
Miloš

Astro_fun_times

Danas sam resio da namontiram OAG koji mi je skoro stigao pre neki dan u imaging train. Ranije sam kupio adapter M54 na M42 kako bih izbacio adapter od 11mm koji dodje na kameri i kameru našrafio direktno na filter wheel kad ono medjutim... Taj adapter je 5mm debeo i udara u sam wheel u kojem su filteri. Ne moze sve glatko da ide. To otpada...
Onda sam namestio kako je i bilo ali sad mi je backfocus 56mm umesto 55.6mmm.

Reko ajde kad vec izbacujem guide scope posto sad imam OAG da okrenem tupus tako da mi fokuser u home poziciji bude okrenut na dole. Ali moram da obrnem DIY elektro fokuser jer smeta dovetail šini...
Pa sam se sa tim zezao par sati... 🤣
Ne ide glatko, belt je labav, stavljaj podloske ispod, pa posle OAG udara u nosac stepper motora, pa skidaj sve i seci...

Kako sam resio da okrenem fokuser dole, to podrazumeva i promenu pozicije kablova pa sam ogolio teleskop skroz a posto mi je guide scope sada nepotreban, a njega sam napravio od 9x50 finder scope-a reko ajde da ga vratim u trazilac.

U medjuvremenu sam iz baste doneo glavu montaze kako bih lakse montirao stvari na teleskop.

A filter wheel mi udara u montazu pri okretanju Dec ose. Treba mi vise tereta pozadi jer je ogledalo dosta lagano. Reko stavicu ballhead pa cu Tair sa DSalar da namestim kao piggyback a i kao dodatni teret pozadi. Ballhead nesto klimata... Naruci male dovetail sa aliexpressa posto imam finder shoe.

Sve u svemu ceo dan nesto raduckao, nista uradio nisam. Po celoj sobi alat, kablovi, delovi, svasta nesto. Mrsko mi da sve to i pakujem a nemam vremena da sve namestim.

Kako nista nisam uradio a teleskop je go, a imam opet finder scope a i montaza mi ne pri ruci a ne u basti, reko hajde malo da vizuelno posmatram posto je vedro nebo.

Iznesem sve ispred vrata u dvoriste a ulicna sijalica sija na mene ali sta je tu je. Namestim montazu odprilike ka severu jer ne vidim severnjacu od kuce. Utaknem WiFi Synscan i malu 7Ah bateriju u nju. Konektujem se, radi.
Okrenem na Vegu, blizu sam. Odkocim kocnice pa malo priblizim zvezdu. Poravnam okular od 30mm sa traziocem.
Zadam M57 i eto ga u okularu. Ne znam da li ima nesto lepse od M57 za vizuelno posmatranje iz grada. Jako svetla i lepa meta kojoj se uvek vracam i kad god sam u prilici da treba nekim ljudima da pokazem neato na nebu, ova meta je u top tri izboru.

Dugo nisam vizuelno posmatrao. Zadnji put je bilo na Astro kampu ove godine gde smo CyberianIce, Goran.Nikacevic i ja osvojili prvo mesto u Messierovom takmicenju ali to nekako ne racunam u posmatranje. To je bilo trazenje. Ciljano smo trazili objekte u nismo se dugo zadrzavali na njima vec smo odmah isli na sledeci nakon sto sudija potvrdi objekat, a konkurencija je bila jaka (Zvezdobrojci: vlaiv, Milos.Boskovic i ε Aurigae su nam bili za petama) pa mi to nije bilo "uzivanje u osmatranju objekata" tako da mi je ovo bilo jedno kratko vizuelno posmatranje nakon duuuugo vremena.

Moram reci da sam jako srecan sto posedujem GoTo EQ montazu jer nemam pojma kako bih rucno trazio objekte sa njom. Ja sam imao teleskop na Dobson montazi koja je AltAz i na nju sam naucio a rucna EQ mi je totalna nepoznanica.
Isto tako, sa Dobsonom se moze uzivati jer je vecina pozicija lako pristupacna za posmatranje iz stolice, sto coveku daje lagodnost kad lepo sedne pa se opusti i posveti okularu. Kod EQ montaze to bar meni nije slucaj. Te je okular ovde, te je onde 🤣
Nije bas zgodno a samim tim se ne moze ni uzivati.

Svakako reko idemo dalje, uperim u M92, lep globularni klaster dosta velik. Tu sam presao na 6mm okular. Verovatno mi je to bila greska jer su mete bile dosta blede ali nema veze.
Oci mi nisu bile naviknute na mrak, ulicna svetli na mene i teleskop a stalno gledam u telefon (bez crvenog svetla) kako bih okretao teleskop sa mete na metu.
Reko nema veze, bitno je da se nesto pogleda i bar malo pre spavanja iskoristi vedra noc kada vec ne mogu da slikam.

Posle M92 sam okrenuo naravno na M13. Mislim da je to najpoznatili globularni klaster ali isto tako jedan od top tri mete za pokazati znatizeljnim ljudima kada pozele da pogledaju nesto kroz teleskop.
Nije se bas lepo video, delom sto mi je mozda nesto zamaglilo jer sam odmah po iznoselju opreme krenuo sa posmatranjem a delom i zbog svetla ulicne sijalice. Svakako drago mi je da sam ga ponovo video.

Nakon toga su sledili M15 i M2 takodje globularni klasteri.
M71 I m56 iz nekog razloga nisam video. Okrenem na M27, vidi se obris nebule. Neverovatno je kako se taj objekat lepo video na Maratonu sa Letenke. On mi je tad ostavio bas jak utisak.

Pokusao sam da okrenem na M29 i Caldwell 27 ali nista se nije desavalo. U Synscan aplikaciji su postojali limiti koje sam pogasio tako da sam onda mogao da gledam sve sto sam hteo.
M39 je dosta veci pa sam se vratio na 30mm okular.
Onda sam tako nasumicno okretao teleskop na neke metice i gledao, pokusao sam da stavim pogleda na neki sredisnji deo mlecnog puta ali sve je bilo isprano.

Takodje sam gledao Mizar sa svojom duplom zvezdom i Epsilon¹ Lyrae u Epsilon² Lyrae za kraj.

Nisam se dugo zadrzavao ni na jednoj meti, sve ukupno je trajalo nekih 45min do sat vremena. Morao sam da sve unesem u kucu jer se treba spremati za krevet, sutra se radi pa samim tim se i ne moze dugo ostajati kako bi se vizuelno posmatralo.
Jako mi je drago da sam na kraju dugog i pomalo neproduktivnog dana uspeo da ga ipak popravim jednom kratkom sesijicom.

Nazalost, nedostaje mu moja stara ili jos veca apertura kao i AltAz tj Dobson montaza. Isto tako nedostaje mi mracno nebo Letenke (iako je i ona svetla ali je svakako bolja nego moja lokacija).
Miloš

PavleR

October 08, 2024, 09:52:40 pm #10 Last Edit: October 08, 2024, 10:41:12 pm by PavleR
Sinoc (noc ponedeljak na urotak) je bila potpouno vedra, sto sam iskoristio za posmatranje. Posao sam zavrsio tacno u 20:00, odmah sam seo u kola, i posle nekih 1 sat i 20 minuta voznje stigao sam na poziciju. Namontirao sam teleskop, ukljucio ventilator da hladi primar i posle nekih sat vremena, u 22:35, poceo sam sa posmatranjem.

Inicijalni plan bio je da ne posmatram sa svoje pozicije vec da teleksop prenesem na okolnu livadu sa koje imam bolji pogled na donje nebo. Naime, planirao sam da posmatram galaksije u sazvezdju Fornax. Medjutim, na moje zapepascenje, seljak koji mi je i dao dozvolu da koristim livadu, posuo je stajsko dubrivo po njoj, pa od toga nije bilo nista. :) Ok, mozda je tako i bolje, moja pozicija je i onako mracnija od te na livadi.

Posmatranje sam poceo u 22:45 i odmah se videlo da je seeing los. Kako se po pravilu seeing poboljsava oko 2h ujutru, poceo sam sa serijom binarnih sistema u sazvezdju Pisces kojima sam ostao ''duzan'' prosle sezone:

- Struve 3019
- 34 Piscium (blizak par primara 5.5 i sekundara magnitude 9.4, veoma tesko osmatranje)
- 49 Piscium (sekundar magnitude 10.7 ali oucljiviji od prethodnog zbog vece separacije)
- 51 Piscium
- 77 Piscium (prelep par jakog kontrasta, belo-narandasti, krupne zvezde, najlespi par veceri)
- Zeta Piscium
- Struve 122 (blizak par i tesko osmartranje)
- 100 Piscium
- Otto Struve 26
- h636

Posmatranje ovih sistema potrajalo je oko 2.5 sata. Tada sam za svoju dusu po zna koji put pogledao trostuku zvezdu Iota Cassiopeia i primetio da se seeing znatno poboljsao. Stoga sam preostalo vreme usmerio na DSO:

- NGC 206 - zvezdani oblak u Andromeda galaksiji
- G1 (Mayal II) - globularno jato koje orbitira oko Andromeda galaksije
- NGC 891 - jako tesko ali fantasticno osmatranje. Spiralna galaksija u Andromeda sazvezdju sa tamnom prakom prasine koja je preseca.

Sva tri posmatranja su ponovljene opservacije, objekti su zahtevni i treba ih nanovo i nanovo posmatrati kada su uslovi povoljni.

Posmatranje sam zavrsio oko 2:30, spakovao teleskop i krenuo kuci. Posmatrao bih i duze ali radim od 8:30, pa bar malo da odspavm. Ovog puta malo brza voznja po praznim putevima, nekih sat vremena do Novog Beograda.

Sutra (sreda na cetvrtak) opet najavljuju vedro pa mi je plan da ponovo posmatram neka 3-4 sata.
Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

ε Aurigae

🔭: SW 130mm f/5 Newtonian | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cassegrain | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cassegrain

🔭: EQ5 Belt mod Onstep | EQ6 Belt mod Onstep

📷: ASI533MM | Canon 550d Astromod

PavleR

October 11, 2024, 12:35:40 am #12 Last Edit: October 11, 2024, 12:55:14 am by PavleR
Sinoc sam manje vise ponovio pricu od naksinoc. Zavrsio sam posao oko 20:00, seo u kola i otisao na poziciju. Voznja oko sat vremena i 15 minuta, malo guzve zbog Evrolige. Izneo teleskop, kolimirao, ukljucio ventilator da hladi primar i nege oko 22:30 poceo posmatranmje. Ovog puta sam odlucio da se ne vracam kuci isto vece, vec da prespavam na poziciji, pa da se vratim u Beograd rano ujutru. U principu to nikada ne radim zbog juranje guzve al ovaj put sam video da necu imati snage da se vratim istu noc.

Transparencija i seeing prosecni, velika vlaga. Grejaci za sekundar i trazilac koje je Spajdej ugradio me spasavaju vec stoti put. Posmatrao sam od 22:30 do 3:00.

Uglavnom sad boravio u sazvezdju Cassiopeia, medju morem njenih otvorenih jata:

- NGC 7653 (Bubble Nebula) - naravno, nikakav mehur se ne moze videti, ali mehur je samo mali deo magline. Maglina se jasno vidi perifernim vidom, sa zvezdom oko koje bi trebao da bude mehur na svojoj juznoj ivici. sa duzinom posmaranje maglina se siri na sever i pomalo na jug.

- NGC 457 (E.T. Cluster) - veliko, svetlo, jasno definisano jato u obliku coveka sa rasirenim rukama. Ok, neko vidi sovu ili vanzemaljca. Ljudi smatraju da je jato spektakularan prizor, ja vise volim granulirana, bledja i suptilnija jata.

- M 103 - malo, ali svetlo i jasno izdvojivo jato. Najlepsi deo jata je binarni sistem Struve 131.

- NGC 7789 (Caroline's Rose Cluster) - nemam reci. Nesto najfinije sto postoji na nocnom nebu. Uvek ostanem nem pred okularom, cak iako snimam audio izvestaje. Objekat kome astrofotografije ubijaju lepotu i suptilnost, prava osmatracka meta. Serija tamnih intruzija i ostrva prave lance zvezda koji se uvijaju oko centra objekta, kao ruza gledana odzogo. Preko stotinu zvezda razlicitog sjaja, ali nijedna se ne izdvaja, savrseno uskladjen sjaj sa formom.

- NGC 663, NGC 654 i NGC 659 - trio otovrena jata u skoro jednom vidnom polju malog uvecanja. NGC 663 predivan prizor, veliko i svetlo, ali fine strukture. Ostala dva mnogo bledja i manja.

- NGC 225 (Sailboat Cluster) - isuvise krupno, svetlo i rasireno za moj ukus, bez ikakve pozadine bledjih zvezda ili pozadinskog sjaja nezalucivih clanica. Opet, mnogi ga vole jer je jasno izdvojivo iz pozadine i lako je za osmatranje

- IC 10 - iregularna galaksija. Jako tesko vidljiva, mnogo bolje reaguje na kruzenje tubusom nego na periferni vid. Amorfna i veca prebleda mrlja levo od trougla zvezda.

- IC 59 i IC 63 (Gamma Cassiopoea Nebula) - izgubio sam 45 minuta na ove dve magline i opet ih nisam uocio. Moji veciti nemezisi. Pokusao sam dva puta u toku noci da ih uocim, ali opet bez uspeha. Mogu one da se vide, mozda negde gresim, mozda treba bas perfektan seeing. Uporan sam i posvecen, ulovicu ih.

Na kraju, kada je vec bilo 3:00, prebacio sam se na okolinu zvezda Capella. Vec drugu noc koju docekam tako kasno za teleskopom bavim se proucavanjem prebledih otvorenih jata u okolini zvezde. Ima ih mnogo ali su sva izuzetno bleda i toliko teska za uociti da ne mogu sva da stanu u jednu osmatracku noc. Cak mislim da ce mi trebati cetiri noci sa sva. Prvu noc sam uspesno identifikovao veliko ali bledo jato ASCC 13. Meni se jako svidja, kao kruzni isecak od 270 stepeni, sa najsvetlijom zvezdom u centru isecka. Potpuno pravilna geomatrijska forma. Medjutim, sinoc sam odraio veliki posao:

- NGC 1883 - zvanicno jato najbledje magnitude koje sam ikada osmotrio. Jato sija magnitdom od 12 !!! Prve noci ga nisam uocio ali sam sinoc dao sve od sebe - i pogodak. Tek na uvecanju 320x uspeo sam da vidim 11 razlucenih zvezda magnitude 14 il 15, mozda tek jedna ili dve magnitude 13. Sedam ih je bilo u stabilnom pogledu, dok 4 naumicno ulaze i izlaze iz njega. Jato se nalazi tik uz zvezdu magnitude 10, sto pomaze u lokaciji ali opservaciju pravi pakleno teskom.

Nesto posle 3:00 spakovao sam teleskop, ostavio ga otovrernim jer se primar od vlage zamaglio cim sam ga uneo u zatvoren prostor. Odspavao sam koji sat, poklopio sva ogledala i za Beograd u nove radne pobede.

Tele Vue Ethos 4.7mm
Astronomik OIII filter

Boka76

Pozdrav. Uvek uzivam da citam tako detaljno napisano osmatranje,posmatranje bilo kakvog objekta. Bogami ja na poslu se bas umorim , posto radim gradjevinu, moleraj,fasader, monter suve gradnje , monter stolarije, i gragjevinski bravar pa mi bas na kraju dana ili uvece ne ostaje energije za duze osmatranje, ono max 2 sata pa krevet naj kasnije do 01h. Cestitam la lepo napisanoj iskustvu i dozivljaju. Pozdrav.

Astro_fun_times

Quote from: PavleR on October 08, 2024, 09:52:40 pmSinoc (noc ponedeljak na urotak) je bila potpouno vedra, sto sam iskoristio za posmatranje. Posao sam zavrsio tacno u 20:00, odmah sam seo u kola, i posle nekih 1 sat i 20 minuta voznje stigao sam na poziciju. Namontirao sam teleskop, ukljucio ventilator da hladi primar i posle nekih sat vremena, u 22:35, poceo sam sa posmatranjem.

Inicijalni plan bio je da ne posmatram sa svoje pozicije vec da teleksop prenesem na okolnu livadu sa koje imam bolji pogled na donje nebo. Naime, planirao sam da posmatram galaksije u sazvezdju Fornax. Medjutim, na moje zapepascenje, seljak koji mi je i dao dozvolu da koristim livadu, posuo je stajsko dubrivo po njoj, pa od toga nije bilo nista. :) Ok, mozda je tako i bolje, moja pozicija je i onako mracnija od te na livadi.

Posmatranje sam poceo u 22:45 i odmah se videlo da je seeing los. Kako se po pravilu seeing poboljsava oko 2h ujutru, poceo sam sa serijom binarnih sistema u sazvezdju Pisces kojima sam ostao ''duzan'' prosle sezone:

- Struve 3019
- 34 Piscium (blizak par primara 5.5 i sekundara magnitude 9.4, veoma tesko osmatranje)
- 49 Piscium (sekundar magnitude 10.7 ali oucljiviji od prethodnog zbog vece separacije)
- 51 Piscium
- 77 Piscium (prelep par jakog kontrasta, belo-narandasti, krupne zvezde, najlespi par veceri)
- Zeta Piscium
- Struve 122 (blizak par i tesko osmartranje)
- 100 Piscium
- Otto Struve 26
- h636

Posmatranje ovih sistema potrajalo je oko 2.5 sata. Tada sam za svoju dusu po zna koji put pogledao trostuku zvezdu Iota Cassiopeia i primetio da se seeing znatno poboljsao. Stoga sam preostalo vreme usmerio na DSO:

- NGC 206 - zvezdani oblak u Andromeda galaksiji
- G1 (Mayal II) - globularno jato koje orbitira oko Andromeda galaksije
- NGC 891 - jako tesko ali fantasticno osmatranje. Spiralna galaksija u Andromeda sazvezdju sa tamnom prakom prasine koja je preseca.

Sva tri posmatranja su ponovljene opservacije, objekti su zahtevni i treba ih nanovo i nanovo posmatrati kada su uslovi povoljni.

Posmatranje sam zavrsio oko 2:30, spakovao teleskop i krenuo kuci. Posmatrao bih i duze ali radim od 8:30, pa bar malo da odspavm. Ovog puta malo brza voznja po praznim putevima, nekih sat vremena do Novog Beograda.

Sutra (sreda na cetvrtak) opet najavljuju vedro pa mi je plan da ponovo posmatram neka 3-4 sata.

Sreca pa je djubrivo bilo stajsko a ti ga uocio pre nego sto si ga osetio u cipelama🤣

Opet neki objekti za koje nikad nisam cuo.
Zato volim tvoje izvestaje jer mi prosiruju znanje i horizonte ali cesto i daju ideje sta bih mogao da slikam.
Sto se tice nocne voznje kuci, često ta nocna voznja pri povratku kuci po krivudavim praznim putevima Fruške gore pruza podjednako uzivanje kao i samo druzenje sa kolegama na mracnoj lokaciji.
Quote from: PavleR on October 11, 2024, 12:35:40 amSinoc sam manje vise ponovio pricu od naksinoc. Zavrsio sam posao oko 20:00, seo u kola i otisao na poziciju. Voznja oko sat vremena i 15 minuta, malo guzve zbog Evrolige. Izneo teleskop, kolimirao, ukljucio ventilator da hladi primar i nege oko 22:30 poceo posmatranmje. Ovog puta sam odlucio da se ne vracam kuci isto vece, vec da prespavam na poziciji, pa da se vratim u Beograd rano ujutru. U principu to nikada ne radim zbog juranje guzve al ovaj put sam video da necu imati snage da se vratim istu noc.

Transparencija i seeing prosecni, velika vlaga. Grejaci za sekundar i trazilac koje je Spajdej ugradio me spasavaju vec stoti put. Posmatrao sam od 22:30 do 3:00.

Uglavnom sad boravio u sazvezdju Cassiopeia, medju morem njenih otvorenih jata:

- NGC 7653 (Bubble Nebula) - naravno, nikakav mehur se ne moze videti, ali mehur je samo mali deo magline. Maglina se jasno vidi perifernim vidom, sa zvezdom oko koje bi trebao da bude mehur na svojoj juznoj ivici. sa duzinom posmaranje maglina se siri na sever i pomalo na jug.

- NGC 457 (E.T. Cluster) - veliko, svetlo, jasno definisano jato u obliku coveka sa rasirenim rukama. Ok, neko vidi sovu ili vanzemaljca. Ljudi smatraju da je jato spektakularan prizor, ja vise volim granulirana, bledja i suptilnija jata.

- M 103 - malo, ali svetlo i jasno izdvojivo jato. Najlepsi deo jata je binarni sistem Struve 131.

- NGC 7789 (Caroline's Rose Cluster) - nemam reci. Nesto najfinije sto postoji na nocnom nebu. Uvek ostanem nem pred okularom, cak iako snimam audio izvestaje. Objekat kome astrofotografije ubijaju lepotu i suptilnost, prava osmatracka meta. Serija tamnih intruzija i ostrva prave lance zvezda koji se uvijaju oko centra objekta, kao ruza gledana odzogo. Preko stotinu zvezda razlicitog sjaja, ali nijedna se ne izdvaja, savrseno uskladjen sjaj sa formom.

- NGC 663, NGC 654 i NGC 659 - trio otovrena jata u skoro jednom vidnom polju malog uvecanja. NGC 663 predivan prizor, veliko i svetlo, ali fine strukture. Ostala dva mnogo bledja i manja.

- NGC 225 (Sailboat Cluster) - isuvise krupno, svetlo i rasireno za moj ukus, bez ikakve pozadine bledjih zvezda ili pozadinskog sjaja nezalucivih clanica. Opet, mnogi ga vole jer je jasno izdvojivo iz pozadine i lako je za osmatranje

- IC 10 - iregularna galaksija. Jako tesko vidljiva, mnogo bolje reaguje na kruzenje tubusom nego na periferni vid. Amorfna i veca prebleda mrlja levo od trougla zvezda.

- IC 59 i IC 63 (Gamma Cassiopoea Nebula) - izgubio sam 45 minuta na ove dve magline i opet ih nisam uocio. Moji veciti nemezisi. Pokusao sam dva puta u toku noci da ih uocim, ali opet bez uspeha. Mogu one da se vide, mozda negde gresim, mozda treba bas perfektan seeing. Uporan sam i posvecen, ulovicu ih.

Na kraju, kada je vec bilo 3:00, prebacio sam se na okolinu zvezda Capella. Vec drugu noc koju docekam tako kasno za teleskopom bavim se proucavanjem prebledih otvorenih jata u okolini zvezde. Ima ih mnogo ali su sva izuzetno bleda i toliko teska za uociti da ne mogu sva da stanu u jednu osmatracku noc. Cak mislim da ce mi trebati cetiri noci sa sva. Prvu noc sam uspesno identifikovao veliko ali bledo jato ASCC 13. Meni se jako svidja, kao kruzni isecak od 270 stepeni, sa najsvetlijom zvezdom u centru isecka. Potpuno pravilna geomatrijska forma. Medjutim, sinoc sam odraio veliki posao:

- NGC 1883 - zvanicno jato najbledje magnitude koje sam ikada osmotrio. Jato sija magnitdom od 12 !!! Prve noci ga nisam uocio ali sam sinoc dao sve od sebe - i pogodak. Tek na uvecanju 320x uspeo sam da vidim 11 razlucenih zvezda magnitude 14 il 15, mozda tek jedna ili dve magnitude 13. Sedam ih je bilo u stabilnom pogledu, dok 4 naumicno ulaze i izlaze iz njega. Jato se nalazi tik uz zvezdu magnitude 10, sto pomaze u lokaciji ali opservaciju pravi pakleno teskom.

Nesto posle 3:00 spakovao sam teleskop, ostavio ga otovrernim jer se primar od vlage zamaglio cim sam ga uneo u zatvoren prostor. Odspavao sam koji sat, poklopio sva ogledala i za Beograd u nove radne pobede.

Ne mogu da se setim za bubble nebulu ali mi se cini da kada sam je slikao, kada sam radio autofokus, gde se rade ekspozicije od 8s kako bih nasao najbolju poziciju fokusa, na ekranu se videlo samo zvezdano jato bez nebule. Tek kada je prva slika od 5min zavrsena se sve jasno videlo.

IC59 i IC63 nisam siguran da se mogu videti okom.
Ja sam se zacudio kada sam video sub od 5min a kome se jedva videla meta.

Jos jedan odlican izvestaj.
Kada covek koji nije bio u situaciji da nesto dugo lovi pa nikako da ugleda metu a onda kada se desi da je konacno vidi, kada oseti tu srecu i zadovoljstvo, ne moze da ceni i da shvati taj osecaj koji se primeti u tvojim izvestajim.

@Boka76, upravo tako. Posao je "ubica" vizuele.
Ja u 22h ležem🤣
Miloš