• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Vizuelci, šta ste danas posmatrali?

Started by Astro_fun_times, October 02, 2024, 10:35:56 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlaiv

Kome smeta jaka kometa?

Evo upravo pre par minuta. Jezgro direktnim vidom, oko 4-5 stepeni repa direktnim vidom. Možda do jedno 8 stepeni perifernim, teško je proceniti jer ima visoke oblačnosti.

Kao šlag na tortu, bolid pored Arktura na oko pola stepena.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

I ja sam sinoc otisao van Indjije u njive. Delovalo je da ce me opet oblaci zeznuti jer kako je mrak padao tako su sa severozapada dolazili oblaci.
Koristio sam i Canon 600D sa 50mm objektivom pa sam je prvo uocio na slici a vrlo brzo se i golim okom jasno videla.

Divan prizor. I direktno i periferno, rep podugačak.
Stvarno je spektakularna.
Bilo je dosta oblaka tako da su rupe u njima bile dragocene.

Ako se obistini neka prognoza, i veceras ce se moci videti mada su i za veceras najavljeni oblaci.
Ko zeli i moze neka pokusa veceras da je gleda.

Nalazi se izmedju Venere i Arturusa, ali mora da se smraci, ne moze se videti odmah.
Strpljen - spašen🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

spadej

Smilovaše se sinoć oblaci i u mom kraju, dozvoliše da bacim pogled na kometu. Jeste bilo kratko ali je vredelo. Video sam je najpre dvogledom, a kasnije i golim okom. Probao sam i sa mod.Eos1000D, ali ništa vredno pažnje...

Ako bude sreće, večeras će repriza. Kometa je tačno tamo gde treba, da mogu da je gledam i fotkam iz opse. Još samo da vreme posluži

Astro_fun_times

Sinoc je bilo bolje nego veceras. Oblaci nisu saradjivali.
Malo sam je video golim okom oko 19:00 ali su ubrzo nakon toga poceli oblaci da se navlace preko nje.

Skoro celo nebo je vedro, samo na zapadu gde je kometa oblaci...
Miloš

PavleR

October 28, 2024, 03:14:20 am #19 Last Edit: October 28, 2024, 03:36:15 am by PavleR
Pozdrav kolege.

Stigoh u Beograd posle plodonosnog petka i subote. Posle dve nedelje nepovoljnog Meseca za posmatranje iskoristio sam vec prve dane posle trece cetvrtine da se bacim u osmatranje.

U petak sam zavrsio posao oko 18:30, a kako mi je subota slobodan dan, odmah sam seo u kola i odvezao se do pozicije, sa namerom da posmatram petak, prespavam na poziciji i ponovo iskloristim celu subotu vece za posmatranje. Obe noci bez oblacka, sakupio sam nekih 9 sati posmatranja.

U petak sam stigao na poziciju oko 20:00, odradio sve oko teleskopa i poceo da posmatram oko 22:00. Mesec se dizao nesto posle ponoci pa sam posmatrao ''samo'' oko tri sata. Medjutim, morao sam malo da odstupim od unapred pripremljenog plana posmatranja usled loseg neba. Iako su septembar i oktobar dali neke izuzetno mracne noci, nebo je u petak bilo veoma ''svetlo''. Stoga sam se odlucio za mete koje ne zahtevaju bog zna kako tamno nebo, ali su skoro sve istinski predivne:

Sazvezdje Andromeda:

NGC 752 i Harrington 14 - ogromno, rasejano i presvetlo otvoreno jato. Uz jato se nalazi Harrington 14, asterizam od 7 svetlih zvezda u obliku palice za golf. Jato se nalazi na samom kraju asterizma pa sve izgleda kao palica za golf koja udara lopticu. Jato je toliko veliko da ne staje u jedno vidno polje malog uvecanja. Opservaciju sam stoga izvrsio i durbinom.

Sazvezdje Perseus:

Melotte 20 (Alpha Persei Moving Cluster) - jos jedno ogromno zvezdano jato oko zvezde Mirfak, najsjajnije zvezde u sazvezdju Perseus. Jato je ogromno i sastoji se iz dva dela koja se zbog velicine moraju separatno posmatrati. Javlja se u obliku dva potkovicasta zakrivljenja, razdvojena tamnom prazninom. I ovu metu osmotrio sam i teleskopom i durbinom.

IC 348 - otvorerno jato tik uz zvezdu Omicron Persei. Solidno veliko ali siromasno jato u obliku potkovice.

M 76 (Little Dumbell Nebula) - fantasticna planetarna maglina. Izuzetno svetla i ostra, u obliku pesnanogg sata, samo mnogo sireg centralnog suzenja nego kod M27. Izuzetan pogled. Dva svetla reznja spojena malo bledjim mostom maglovitosti. Jedan rezanj svetliji, sa jos svetlijom kvrgom u sebi. Maglina je mala ali svetla i izuzetno podnosi uvecanja.

M 34 - prelepo otvoreno jato. Svetlo, veliko i bogato, sa svetlim sredistem u vidu pauka sa dva buljava oka, kratkim telom, dve prednje i dve zadnje noge. Oko pauka mnogo zvezda razlicitog sjaja, sa dve prominentna parabolicna lanca, jedan na severnom i jedan na juznom obodu. Preko stotinu zvezda u jatu, prestao sam da brojim kod 85, izgubio sam uvid koje sam zvezde vec izbrojao koliko ih je.

NGC 1528 - fantazija od objekta. Veliko otvoreno jato, prepuno peskasto rasutih zvezdica, bas po mom ukusu. Osnovu jata cini potkovicasti oblik desetak zvezda, oko koga se na zapad pruza dugacki vertikalni zid osetno bledjih zvezdica. Prebogato jato, opet oko stotinu zvezda, suptilna struktura, puna kontrasta u sjaju i obliku.

Oko 1:00 Mesec je vec poceo da sa horizonta osvetljava ionako svetlo nebo pa sam na posmatranje stavio tacku.

Medjutim, u subotu druga prica. Mracnije nebo sa osetno boljim seeingom nego prethodne veceri, sa Mesecom koji je izasao kasnije nago u petak. I dalje je seeing prosecan ali ipak dovoljno dobar za teze mete. Ovog puta sakupio sam dobrih 6 sati posmatranja, od 21:00 do 03:00.

Sazvezdje Perseus:

NGC 957 - malo otvoreno jato blizu Double Cluster-a. Smestilo se izmedju dve svetle zvezde i ispunjava prostor desno od njih. Izrazito je izduzenog oblika, sastavljeno je od zvezda podjenakog sjaja kojih po mom brojanju ima oko 28.

NGC 1333 (Embryo Nebula) - refleksiona maglina koja okruzuje zvezdu magnitude 10. Izuzetno tesko osmatranje. Maglina je uglavnoim refleksiona ali ima i emisioni deo pa sam iskoristio ''trik'' za naglasavanje refleksionog dela tako sto prvo filtriranim posmatranjem pustim oci da se naviknu na emisioni deo. Potom ukonim filter i refleksio deo iskoci jace nego ranije. Maglina se javlja bez osobenosti, bleda belicasta magla kruznog oblika koja reflektuje sjaj zvezde jasno vidljive u njenom sredistu.

Sazvezdje Cetus:

Mira - cuvena varijabilna zvezda, jedna od najznamenitijih zvezda na nocnom nebu. Nalazi se u vratu Cetusa i menja sjaj toliko drasticno da u periodu od 332 dana ide od najsjajnije zvezde u sazvezdju do nevidljive cak i u traziocu. Tacnije, zvezda promeni magnitudu u rasponu 2-10 i nazad za samo 332 dana. Cenim da je u ovom trenutku blizu magnitudnog dna jer sam je jedva video u traziocu. Lepa narandzasto-crvenkasta zvezda, bas kako joj ime i sugerise - Mira (''Predivna'').

NGC 210 - spiralna galaksija. Nalazi se blizu repa Cetusa, nisko je na nocnom nebu ali se ipak jasno vidi. Mala, ovalna, sa svetlim jezgrom.

NGC 908 - spiralna galaksija. Nalazi se skroz juzno od tela Cetusa, na niskom nocnom nebu, pa su svi detalji ''isprani''. Velika je, sa centralnim zasijanjem ali nista vise od toga.

M 77 (Squid Galaxy) - spiralna galaksija. Prelep prizor! Fantastican. Galaksija je mala ali sa toliko uzarenim zvezdolikim jezgrom da podseca na globularno jato. Galaksija je svetla i relativno dobro podnosi uvecanja. U halu se vide naznake prisustva spiralne strukture. Ceo halo se ''vrpolji'' i malo pa malo u njemu se pokjazuju svetlije regije, Same ruke su integrisdane u halo , ne mogu se primetiti ali je njihovo prisustvo jasno. Nesto kao kod M 100, samo sto je kod te galaksije moguce uhvatiti spirale. Kod M77 to nije moguce.

Sazvezdje Triangulum:

M33 (Triangulum Galaxy) - reci nemam! Toliko sam je puta posmatrao i jos uvek nisam spreman da je ''stavim na papir''. Uvek je posmatram iskljucivo kada je u tranzitu.  Prelepa, ogromna, sa dve definisane spiralne ruke i sa presvetlom HII regijom NGC 604 na kraju velike spiralne ruke. Izuzetno tezak objekat, zahteva potpuno predanost posmatranju ali zato i nesto najlepse od galaksija sto nebo ima da ponudi. Znam da mnogi posmatraci vide samo jezgro, ali spirale su tu, samo je potrebno posmatrati je iznova i iznova. H II regija NGC 604 sija svetlo i ne moze se promasiti ni u najgorim nocima. Galaksija inace slabo reaguje na vlagu u vazduhu. Kako su petak i subota bile potpuno suve noci, morao sam da to iskoristim i da nekih pola sata uzivam u ovom cudu, iako mi posmatranje galaksije nije bilo u planu.

Sazverzdje Auriga:

Na kraju veceri sam odlucio da najzad kompletriram svoj ''rudarski posao'' uocavanja prebledih otvorenih jata u okolini zvezde Capella. Bila su mi preostala samo jos dva, ali sam se oko njih namucio ''za sve pare'':

NGC 1798 -  malo otvoreno jato u blizini Capelle cija mangnituda poprilicno ''vara'' posmatraca. Naime, iako je jato magnitude 10, njegovca najsjajnija zvezda sija tek magnitudoim 13!!! Da to nisam unapred znao ovo bi bilo izuzetno frustrirajuce trazenje objekta. Ovako, sa dobrom pripremom, relativno lako sam ga ''uhvatio''. Prikazuje se kao mala grupacija prebledih zvezdica i moze se uociti samo na 320x. Sastoji se od 10 vidljivih zvezda. Jatom dominira trogao zvezda magnituda 13, dok sam ih izbrojao jos 7 magnituda 14, a mozda i 15.

Berkeley 15 - prebledo jato cija najsjajnija zvezda takodje sija magnitudom od tek 13. Jako se tesko locira, usled nedosdtatka dobrih mapa. Nalazi se blizu zvezde magnitude 7.5. Lociranje je kod njega veliki probelm jer se jato vidi tek na 320x, a za to uvecanje prvo se moramo ''dogegati'' do tacne pozicije. Vidi se oko 7 zvezda magnituda 13 i 14 na malom prostoru.

Na kraju moram da kazem da sam izuzetno zadovoljan septembarskim i oktobarskim nocima i osmatranjima koje sam izvrsio u njima. Na pocetku jeseni napravio sam ''tromesecni plan'' objekata za osmatranje, i vec pred kraj oktobra plan sam vec potpuno ispunio. Sve to zahvaljujuci poprilicnom broju vedrih i suvih noci tokom dosadasnjeg dela jeseni. I ja sam sam bio dosta mobilan i vredan, nisam propustio ni jednu tamnu i vedru noc bez Meseca. Nadam se vedrim nocima i tokom kasnih novembrskih noci koje bih mogao da iskoristim da malo ranije udjem u ''zimsku sezonu''.

Ovo su naravno mete u svojim najsosnovnijim karakteristika, neke od njih cu naravno detaljnije opisati u svom topicu.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Astro_fun_times

Odlican izvestaj Pavle.
Moze se reci da su noci dosta posluzile. Cini mi se da je prosla godi a bila daleko losija nego ova sto se tice vedrih noci.

Nego sta si rekao, odakle ti posmatras?
Miloš

mixa46

Uzeh i ja skoro teleskop i počeo sam od meseca da posmatram, zanima me ako posmatrate iz grada šta najviše može da se vidi zbog svetlosti, za početak koristim Stelarium pa se nekako snalazim, uz mesec Vegu i Altair. Trenutna observatorija teresa sa trećeg sprata i pogled na Zapad :)
Levenhuk Ra 200N

Astro_fun_times

Pa Saturn ti je tu. Ja bih posmatrao sve globularne klastere kao npr M2, M92, M15, M71, M56, M13, M92 itd.
Takodje bih se posvetio M27.

Kada posmatras, trudi se da ne gledas u okolne lampe, sijalice, da ti ne svetli nesto u oci.
Ako koristis Stelarijum prebaci ga u night mode "crveni ekran" i smanji osvetljenost ekrana na minimum.

Sto manje svetla sija ka tebi bolje ti se oci naviknu na mrak a samim tim ces i puno bolje videti mete i kontrast.
Ne mozes da gledas mesec koji je jako svetao i da odmah nakon toga ocekujes da gledas neki DSO objekat jer to je kao da si uperio lampu u oko.
Ja sam cesto za mesec koristio polarizujuci filter kako bih smanjio jacinu svetla.

Stelarijum je odlicna aplikacija.
U donjem levom uglu imas podesavanja gde bih ja na tvom mestu smanjio "satelite i zvezde" a pojacao "solar sistem i dso".

Saturn je jako lep, takodje dosta svetao.
Moja preporuka je da ako posmatras planete i mesec da ti to bude poseban deo sesije bas zbog jakog svetla tih meta. A DSO sesije da budu vremenski odvojene nekih pola sata kako bi se oko ponovo naviklo na mrak.
Miloš

Ljubo

Aaaa, teško baš ovo za Saturn, neće on na zapad prije svitanja...
Nego, Jupiter ti ganjaj noćas, ne znam što ga Miloš preskoči ;)

Ljubo

Uuups, zamijenih Saturn s Marsom, ako imaš pogled nisko ka zapadu, možeš ga još navatati (Saturn).

Astro_fun_times

🤣
Pre ili kasnije planete dodju na zapad.
Jupiter je na zapadu ali pred zoru.
Miloš

goran.nikacevic

Aj da probam da pomognem oko posmatranja iz grada, posto mucim istu muku :) I samo da kazem, @mixa46 da mi je drago da si to pitao, planirao sam i sam da napisem nesto na tu temu, al nikako naci vremena. Racunam da vecina ljudi zivi u gradovima i ima slican problem. Ne moze se tu bas previse uraditi, nikad grad nece biti taman kao neka planina, al ok, da vidimo sta se moze uraditi.

Za svetle objekte tipa mesec i planete si i sam shvatio, to uvek mozes posmatrati ako su ti u vidnom polju. Tu bih dodao i dvojne zvezde, to se isto moze lepo gledati. Seeing iz grada nikad ne valja, tako da neces moci ici na povecanja veca od 150 ili tu negde, al sta je tu je. Uvek slika igra zbog betona i grejanja, tu bas i nema pomoci. Jednom sam uspeo da recimo vidim tranzit senke meseca preko Jupitera iz grada. To je najbolje sto sam video :) Kasini diviziju nisam uspeo lepo videti, mutno je. Nesto se nazire u toj mutnoci, al ne bas super. Ove godine je Saturn i "pogresno" okrenut, tako da i od toga nista previse :) 

Ne znam iz kog grada gledas, pretpostavljam da je situacija bolja u manjim gradovima. Ja gledam iz Novog Sada, losi su uslovi. Najgore je sto je nebo tako sivkasto, svetlo, uopste nije tamno. Deluje tako kao jedan sivi plast, od zvezda vidis onih par najsjajnijih i to je to. I dzaba ti adaptacija na mrak i sve sto inace vazi za mracna mesta, u gradu to nista ne pije vodu. Ja sam stavio bio duks preko glave i napravio "tunel" da bih bio u mraku, dzaba, naviknu se oci, ali nebo je jednostavno svetlo previse. U takvim uslovima, kad je noc dobra, ja ocima vidim zvezde magnitude oko 3, i to je super. Inace, kad je losija nocc ne vidim nista :D ) Nebo deluje sivo i kao da ni nema zvezda.

Ja imam onaj mali astronomski dvogled, 2x40. Meni to licno bas pomaze. Bez toga, ne mogu ni sazvezdja videti normalno. Pre par dana citam sta je Pavle pisao, koje zvezde on gleda u Vodoliji, kako identifikuje sazvezdje. Od Vodolije, ja ovih dana vidim Saturn :) I to je to :) Ali sa tim malim dvogledom, vec je mnogo bolje, vide se sazvezdja pa se mogu snaci sta gledam. Ja sam uzeo neki polovan ruski za 30e sa KP. Vidim da su takvi dvogledi oko 100e, sto je po meni solidno skupo za tako mali dvogled. Ali, u gradu pomaze, ako imas priliku da ga nabavis, uzmi.

Takodje, ja koristim Telrad pored optickog trazioca. To mi pomaze da bolje usmerim teleskop u uslovima kad ne vidim ocima manje vise nijednu zvezdu. Onda malo gledam tim 2x40 dvogledom, pa usmerim Telrad, pa opet dvogled, i tako iz par pokusaja dok ne nadjem pocetnu zvezdu u optickom traziocu. Ne znam da li imas neki red-dot trazioc pored fabrickog optickog, ali meni to pomaze, da imam oba.

Sta ja u zadnje vreme volim da radim je da vezbam star hopping. Ono sto je obicno najlakse kod star hopping-a, naci pocetnu zvezdu, u gradu je najteze :) Nista se ne vidi :) Ali kad uspes naci pocetnu zvezdu u optickom traziocu, odatle mozes ici dalje star hopping-om. Uglavnom, meni je to zanimljivo, zabavljati se sa time. Takodje, time vezbas da prepoznajes pattern-e u optickom traziocu i poredis ih sa Stellarium-om. Stellarium ti je obavezan :) Samo podesi magnitudu, da bude priblizna tome sto vidis u okularu ili optickom traziocu.

Kad malo naucis star hopping, onda ces moci tom tehnikom da dodjes do pozicije gde ti Stellarium pokazuje da je neki M objekat koji trazis. I na osnovu okolnih zvezda, znaces da si na pravom mestu. To moras nauciti, da prepoznajes patterne zvezda u okularu i optickom traziocu u odnosu na Stellarium ili neke mape, posto u gradu se sve slabo vidi pa su ti star patterni jedini orjentiri.

U vezi meta, sto se maglina tice, to ces tesko videti. Pre koju nedelju sam trazio M27, koja je solidno laka meta. I jedva sam je star hopping-om nasao. Znao sam da sam na pravom mestu na osnovu okolnih zvezda. Ali sama M27 se videla jedva, perifernim vidom, i kad malo drmusam teleskop. Znao sam sta da ocekujem i gde, pa sam je nasao. Ali pocetnik tesko da ce je uociti, samo ce preci preko nje bez da je primeti. Tako da se neces bas nagledati maglina iz grada :) Ali su dobre kao mete, da vezbas star hopping. Naravno, mozes gledati M42 u Orionu kad jednom dodje na zapad, ta se lepo vidi cak i iz grada. Mozes probati M57 Ring Nebula, laka je za naci pa je dobra meta za pocetnike, a moguce da ces bar nesto nazirati.

Globularni klaster su isto prakticno nevidljivi iz grada. Mozda ovi veci tipa M13, to obavezno potrazi, mislim da je ovih dana na zapadu. Ja sam recimo trazio M11 jedan dan, koji je inace bas lep globularni klaster. I kad sam ga nasao, jedva sam ga prepoznao. Izgleda kao jedva vidljiva mrlja, ali imao je tih par karakteristicnih zvezda i oblik, pa sam mogao da ga prepoznam. Ali te neke bledje je stvarno tesko videti.

Otvorena jata mozes slobodno traziti, to kad ti naidje je lepa meta.

Sto se galaksija tice, to batali :D M31-Andromeda moze naravno, ako ti dodje u polje, sto nisam bas siguran da ce biti na zapadu, ali ako ti naidje u pogled, moze se videti jezgro. Ostale galaksije nista.

Raspisah se :) Aj pa srecno, pitaj slobodno, tu smo da pomognemo :) Ako si iz NS i okoline, mozemo se nekad i naci pa zajedno :)

Pozdrav,
Goran

SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

PavleR

Quote from: goran.nikacevic on October 29, 2024, 09:38:29 amAj da probam da pomognem oko posmatranja iz grada, posto mucim istu muku :) ....

Ovo je odlican tekst. Bas ovako nesto i treba na forumu, moze cak i posebna tema da se napravi o urbanim pozmatranjima.

Nikada nisma ni pokusao da posmatram iz Bg, ali pretpostavljam da je pakao. Medjutim, ja volim da kazem da ''svako nebo ima svoje mete'', pa tako i grad. Ako dobro proucimo Mesec, njegov istoriju, morfologiju i kraterske kreacije, Mesec moze da bude meta za ceo zivot. Nas kolega, poznati amaterski astronom Ferenz Lovro iz Madjarske, napravio je karijeru posmatrajuci i skicirajuci Mesec. Njegove skice danas koriste najrenomiraniji astronomski magazini. I sam sam posmatrao Mesec i ako se krateri detaljno prouce, to umeju da budu fantasticna posmatranja.

U svakom slucaju, sjajan tekst.

Quote from: Astro_fun_times on October 28, 2024, 07:10:01 pmOdlican izvestaj Pavle.
Moze se reci da su noci dosta posluzile. Cini mi se da je prosla godi a bila daleko losija nego ova sto se tice vedrih noci.
Nego sta si rekao, odakle ti posmatras?

Okolina Kosmaja, ali ni iz jednog naseljenog mesta vec bukvalno ''iz sume''. Mracna pozicija, u krugu od kilometra samo jedna svetiljka.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

mixa46

Quote from: goran.nikacevic on October 29, 2024, 09:38:29 amAj da probam da pomognem oko posmatranja iz grada, posto mucim istu muku :) I samo da kazem, @mixa46 da mi je drago da si to pitao, planirao sam i sam da napisem nesto na tu temu, al nikako naci vremena. Racunam da vecina ljudi zivi u gradovima i ima slican problem. Ne moze se tu bas previse uraditi, nikad grad nece biti taman kao neka planina, al ok, da vidimo sta se moze uraditi.

Za svetle objekte tipa mesec i planete si i sam shvatio, to uvek mozes posmatrati ako su ti u vidnom polju. Tu bih dodao i dvojne zvezde, to se isto moze lepo gledati. Seeing iz grada nikad ne valja, tako da neces moci ici na povecanja veca od 150 ili tu negde, al sta je tu je. Uvek slika igra zbog betona i grejanja, tu bas i nema pomoci. Jednom sam uspeo da recimo vidim tranzit senke meseca preko Jupitera iz grada. To je najbolje sto sam video :) Kasini diviziju nisam uspeo lepo videti, mutno je. Nesto se nazire u toj mutnoci, al ne bas super. Ove godine je Saturn i "pogresno" okrenut, tako da i od toga nista previse :) 

Ne znam iz kog grada gledas, pretpostavljam da je situacija bolja u manjim gradovima. Ja gledam iz Novog Sada, losi su uslovi. Najgore je sto je nebo tako sivkasto, svetlo, uopste nije tamno. Deluje tako kao jedan sivi plast, od zvezda vidis onih par najsjajnijih i to je to. I dzaba ti adaptacija na mrak i sve sto inace vazi za mracna mesta, u gradu to nista ne pije vodu. Ja sam stavio bio duks preko glave i napravio "tunel" da bih bio u mraku, dzaba, naviknu se oci, ali nebo je jednostavno svetlo previse. U takvim uslovima, kad je noc dobra, ja ocima vidim zvezde magnitude oko 3, i to je super. Inace, kad je losija nocc ne vidim nista :D ) Nebo deluje sivo i kao da ni nema zvezda.

Ja imam onaj mali astronomski dvogled, 2x40. Meni to licno bas pomaze. Bez toga, ne mogu ni sazvezdja videti normalno. Pre par dana citam sta je Pavle pisao, koje zvezde on gleda u Vodoliji, kako identifikuje sazvezdje. Od Vodolije, ja ovih dana vidim Saturn :) I to je to :) Ali sa tim malim dvogledom, vec je mnogo bolje, vide se sazvezdja pa se mogu snaci sta gledam. Ja sam uzeo neki polovan ruski za 30e sa KP. Vidim da su takvi dvogledi oko 100e, sto je po meni solidno skupo za tako mali dvogled. Ali, u gradu pomaze, ako imas priliku da ga nabavis, uzmi.

Takodje, ja koristim Telrad pored optickog trazioca. To mi pomaze da bolje usmerim teleskop u uslovima kad ne vidim ocima manje vise nijednu zvezdu. Onda malo gledam tim 2x40 dvogledom, pa usmerim Telrad, pa opet dvogled, i tako iz par pokusaja dok ne nadjem pocetnu zvezdu u optickom traziocu. Ne znam da li imas neki red-dot trazioc pored fabrickog optickog, ali meni to pomaze, da imam oba.

Sta ja u zadnje vreme volim da radim je da vezbam star hopping. Ono sto je obicno najlakse kod star hopping-a, naci pocetnu zvezdu, u gradu je najteze :) Nista se ne vidi :) Ali kad uspes naci pocetnu zvezdu u optickom traziocu, odatle mozes ici dalje star hopping-om. Uglavnom, meni je to zanimljivo, zabavljati se sa time. Takodje, time vezbas da prepoznajes pattern-e u optickom traziocu i poredis ih sa Stellarium-om. Stellarium ti je obavezan :) Samo podesi magnitudu, da bude priblizna tome sto vidis u okularu ili optickom traziocu.

Kad malo naucis star hopping, onda ces moci tom tehnikom da dodjes do pozicije gde ti Stellarium pokazuje da je neki M objekat koji trazis. I na osnovu okolnih zvezda, znaces da si na pravom mestu. To moras nauciti, da prepoznajes patterne zvezda u okularu i optickom traziocu u odnosu na Stellarium ili neke mape, posto u gradu se sve slabo vidi pa su ti star patterni jedini orjentiri.

U vezi meta, sto se maglina tice, to ces tesko videti. Pre koju nedelju sam trazio M27, koja je solidno laka meta. I jedva sam je star hopping-om nasao. Znao sam da sam na pravom mestu na osnovu okolnih zvezda. Ali sama M27 se videla jedva, perifernim vidom, i kad malo drmusam teleskop. Znao sam sta da ocekujem i gde, pa sam je nasao. Ali pocetnik tesko da ce je uociti, samo ce preci preko nje bez da je primeti. Tako da se neces bas nagledati maglina iz grada :) Ali su dobre kao mete, da vezbas star hopping. Naravno, mozes gledati M42 u Orionu kad jednom dodje na zapad, ta se lepo vidi cak i iz grada. Mozes probati M57 Ring Nebula, laka je za naci pa je dobra meta za pocetnike, a moguce da ces bar nesto nazirati.

Globularni klaster su isto prakticno nevidljivi iz grada. Mozda ovi veci tipa M13, to obavezno potrazi, mislim da je ovih dana na zapadu. Ja sam recimo trazio M11 jedan dan, koji je inace bas lep globularni klaster. I kad sam ga nasao, jedva sam ga prepoznao. Izgleda kao jedva vidljiva mrlja, ali imao je tih par karakteristicnih zvezda i oblik, pa sam mogao da ga prepoznam. Ali te neke bledje je stvarno tesko videti.

Otvorena jata mozes slobodno traziti, to kad ti naidje je lepa meta.

Sto se galaksija tice, to batali :D M31-Andromeda moze naravno, ako ti dodje u polje, sto nisam bas siguran da ce biti na zapadu, ali ako ti naidje u pogled, moze se videti jezgro. Ostale galaksije nista.

Raspisah se :) Aj pa srecno, pitaj slobodno, tu smo da pomognemo :) Ako si iz NS i okoline, mozemo se nekad i naci pa zajedno :)

Pozdrav,
Goran

Pozdrav Gorane, hvala na odgovoru i kvalitetnom objašnjenju, ja sam iz Beograda, na malo sam većoj visini i plus na to treći sprat terase pa uspevam sjajne zvezde videti i planete. I ja sam odmah počeo star hoppingom + stellarium naravno.
Sinoć sam uspeo da vidim Veneru i Saturn. Venera je bila sjajna crvenkasta ali sam malo video i zelene boje.. Ne znam da li je možda nešto do okulara ili nisam fokusirao do kraja, bila je mnogo nisko krova zgrade i imao sam bukvalno 15-20 minuta da je posmatram. Pojavi se odma prva na nebu ali isto tako brzo se spusti niz zgrade pa moram da izlećem brzo čim zađe sunce.
Što se tiče Saturna sinoć sam oko pola 11 pokušao i uspeo da ga vidim. Vide se prstenovi i mislim čak 2 satelita pored njega. Saturn je prilično visoko i mogu ga duže posmatrati imam sjajan pogled prema njemu i prostor na terasi. Iskreno ništa drugo nisam još pokušavao eventualno sjajne zvezde koje su bile u tom momentu prema zapadu, Vega, Altair. Ali sam ipak najviše posmatrao Saturn, kakvo sam uzbuđenje imao kada sam uspeo da ga vidim. Neverovatno. Ali video sam i prsten lepo je bio okrenut.. Ja mislim da će tek 2025 biti u ravni skroz i da neće moći da se vidi, ali možda grešim.
Eto malo osmatranja i od mene, od kad sam uzeo teleskop svako veče je, nebo bez oblaka nadam se da će se nastaviti tako.
Levenhuk Ra 200N

goran.nikacevic

Eto, konacno da cujemo da postoji i to, da neko kupi opremu, i to jos 200 dobsona, a da ne navuce oblake :) Necuveno u ovom hobiju :)

Pokusaj onda naci M13 posto jos nisi, ovih dana je na zapadu tu cim zadje sunce pa negde do 20h. Nemas jos puno dana, pobeci ce :)  To je zanimljiva meta, nadam se da se vidi iz grada.

Jos jednom, dobrodosao :) Pozdrav, Goran.
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex