• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Adapter za mobilni telefon

Started by mixa46, November 03, 2024, 10:34:08 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mixa46

Pozdrav svima,
Zanima me da li je nego kupovao nastavak tj. adapter za telefon, koji se može koristiti za slikanje? Vidim po internetu da ljudi koriste to pa me zanima da li neko ima iskustvo, ima ih na astroshop.eu.
https://www.astroshop.eu/smartphone-digicam-clamps/omegon-smartphone-adapter/p,32988
I koje je vaše mišljenje inače o njima?
Znam da ne može zameniti pravu kameru za astrophoto, ali za početak malo što da ne.. :)
Levenhuk Ra 200N

kruska

Toga je bilo i inace tj. odavno u prodaji, nije neka specijalna tehnika ali olaksava slikanje mobilnim telefonom meseca i planeta.
 Ne moras da zadrzis dah dok drzis mobilni telefon ili aparat pa se ne trese ruka.

Stekao sam utisak da su pojedinacne slike meseca bolje preko okulara tj. ovom tehnikom.

goran.nikacevic

Neeee, nemoj to, to ti je ulaz u rupu bez dna 😂 Ako to kupis, nema ti povratka, ode ti u astrofoto, a onda ti nema spasa 😂 Drzi se vizuale, odupri se mracnoj strani! Znam da mami, lepe su sve te slike, al budi snazan 😂

Salu na stranu, svi tako pocnu, dobra je to stvar, bar tako kazu, ja se jos koprcam 🙂 Sacekaj sa kupovinom da ti odgovore ljudi ovde. Ima raznih tih adaptera, reci ce ti iskusniji ovde koji valjaju.
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

vlaiv

Taj što je linkovan deluje dobro.

Bitno je da ima dovoljno osa po kojima se kreće.

Mora da može da primi različite širine telefona i da se kreće "levo/desno i napred/nazad" da može da se namesti sočivo kamere iznad okulara - ali i da može i da ide "gore/dole" da bi se objektiv kamere na telefonu doveo na tačno mesto gde je izlazna pupila okulara.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ε Aurigae

🔭
SVBony SV503 80/560 ED refractor | EQ5 OnStep conversion | Canon 550d astromod | ZWO ASI533MM
ZWO ASI 8x1.25'' EFW (LRGBSHaOHb)
PrimaLuce Lab Sesto Senso 2
SVBony SV106 60/240 guidescope + SV305M PRO gude cam

🔭
SkyWatcher 130/650 newtonian - AZ5

mixa46

Quote from: goran.nikacevic on November 03, 2024, 11:07:15 amNeeee, nemoj to, to ti je ulaz u rupu bez dna 😂 Ako to kupis, nema ti povratka, ode ti u astrofoto, a onda ti nema spasa 😂 Drzi se vizuale, odupri se mracnoj strani! Znam da mami, lepe su sve te slike, al budi snazan 😂

Salu na stranu, svi tako pocnu, dobra je to stvar, bar tako kazu, ja se jos koprcam 🙂 Sacekaj sa kupovinom da ti odgovore ljudi ovde. Ima raznih tih adaptera, reci ce ti iskusniji ovde koji valjaju.

Sve znam ali je plan u budućnosti da skupim neki setup i za astro, pa dok slikam sa jednim, vizualno sa drugim da posmatram.. To je cilj sad videćemo kako će ići to sve..
Levenhuk Ra 200N

Astro_fun_times

Quote from: ε Aurigae on November 03, 2024, 12:33:36 pmJa toplo preporučujem:

Celestron NexYZ-3
Ovaj zaobidji. On daje to sto vlaiv prica, kretanje po svim osama ali..

Ovaj Celestronov deluje kao savrsena stvar, moze veoma lako da pomera sve tri ose, sto je vlaiv i rekao.
U teoriji - odlicno smisljeno.
U praksi - samo frustracije.
Kolega Dragan je ako se ne varam svoj zafrljacio sa solitera a i bih moj bacio sa solitera ali zivim u kuci 🤣

Taj nosac telefona je dobro zamisljen ali ima problem sa time sto ta osa koja priblizava i odaljuje telefon od okulara ima toliko lufta da je to strasno.
Danasnji telefonu su dosta teski pa to pogorsava situaciju dodatno.
Na svom sam pokusavao razne metode (skoro pa bukvalno) stapa i kanapa, vezujuci nekim kanapom taj gornji deo kako se ne bi krivio, pa sam pokusavao sa dve gumice za tegle da nategnem, ma da poludis.

Celestronov nosac za telefon, kada bi bio kvalitetnije napravljen bi bio vrhunski. Nazalost, kontrola kvaliteta ne znam ni da li postoji tako da ja licno ga ne bih preporucio.

Najbolje rezultate sam imao sa najobicnijim nosacima kao taj sto si poslao ali ima i jos jednostavnijih.
Malo je cimanje da centriras telefon tacno na okular ali kad ga jednom namestis, to je to, ne brines vise o tome.

Ovaj sam ja kupio ma pocetku i odlicno me je sluzio sa mojim dobsonom.
https://www.aliexpress.com/item/1005005472856601.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.4d95c09213B1mG&browser_id=3e60e10566824f49b6c7623fa34eb564&aff_trace_key=e0fbe1dc72ba47a3b3a932f6778b298b-1726255252222-01354-_ePNSNV&aff_platform=msite&m_page_id=eemnhghxywcablcu192f2fd269113d12192a18eb8b&gclid=&pdp_npi=4%40dis%21RSD%211524.86%21600.32%21%21%21100.11%2139.41%21%40211b876e17306535297275427e2c3d%2112000033219534793%21sea%21SRB%210%21ABX&algo_pvid=b22ff813-fabc-40c4-87c8-50a305e3bc86

Ja sam sa tim nosacem za telefon najvise zabave imao. Mesec i planete se jako lako i brzo snime (radi se video) i to se veoma brzo obradi i imas sjajne slike.

Puna podrska za ideju iako se Goran ne slaze sa time.
Njemu sam ja sad na astrokampu dao jedan takav nosač a jos nam nije demonstrirao kako radi. Vreme je Gorane da probas i ti 🤣
Nece te to navuci na astrofoto, veruj mi 🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

Astro_fun_times

Jos nesto sto sam zaboravio reci, ukoliko se odlucis za ovo, racunaj i na sledece.
Okular ako je neki veci plus nosač plus telefon koji opet kazem moze da bude potežak zajedno čine poprilican teret. To izbaci teleskop iz balansa.

Veoma lako se moze desiti da zaboravis da zategnes rucke-kocnice i da se teleskop zaleti ka dole i bubne, sto moze da izazove razne probleme tako da bolje spreciti nego leciti.

Posto dob ima samo jednu tacku gde se moze fiksirati za montazu, nema nacina da se promeni balans cevke.
Ja sam koristio neodijumski magnet zavijen u debelu krpu koji sam stavljao pri kraju teleskopa kod primarnog ogledala. Zavisno od tezine i balansa, on se moze pomerati napred-nazad. Ukoliko nije dovoljan on sam, lako se na njega posle doda bilo koji metal kako bi se povecala tezina "protivtega".
Miloš

ε Aurigae

Želim samo da dodam sledeće:

Kolega astrofun, priča o modelu koji je kopija, Kinez i potpuno ga razumem u frustraciji. Verujem da je sjebao sve.

Moj model je pravo iz USA i ja uopšte nemam takve probleme. Mislim da imamo na tržištu kopije i originale. Javi mi se privatnom porukom da ti pojasnim, posaljem snimke.

Ukratko moj model nema nikakav luft i najviše zadovoljstva mi je pruzio ikada.

Ovo što se piše na forumu uopšte nije tačno ako neko ima original model zna o čemu pričam
🔭
SVBony SV503 80/560 ED refractor | EQ5 OnStep conversion | Canon 550d astromod | ZWO ASI533MM

🔭

ε Aurigae

Quote from: Astro_fun_times on November 03, 2024, 06:20:43 pmJos nesto sto sam zaboravio reci, ukoliko se odlucis za ovo, racunaj i na sledece.
Okular ako je neki veci plus nosač plus telefon koji opet kazem moze da bude potežak zajedno čine poprilican teret. To izbaci teleskop iz balansa.

Veoma lako se moze desiti da zaboravis da zategnes rucke-kocnice i da se teleskop zaleti ka dole i bubne, sto moze da izazove razne probleme tako da bolje spreciti nego leciti.

Posto dob ima samo jednu tacku gde se moze fiksirati za montazu, nema nacina da se promeni balans cevke.
Ja sam koristio neodijumski magnet zavijen u debelu krpu koji sam stavljao pri kraju teleskopa kod primarnog ogledala. Zavisno od tezine i balansa, on se moze pomerati napred-nazad. Ukoliko nije dovoljan on sam, lako se na njega posle doda bilo koji metal kako bi se povecala tezina "protivtega".

Nema nikakav luft ako je original Celestron. Uredjaj radi maksimalno korektno
🔭

🔭

ε Aurigae

Astrofun

Lupetas maksimalno. Verujem da si naručio to od Kineza kao fejk i sad si razočaran. Ja imam potpuno suprotno mišljenje od tebe i mogu samo da nahvalim taj nosač. Jedna od retko dobrih celestronovih stvari.

Poenta je što se na našem tržištu prodaju ti modeli koji su kopije originala i nemaju veze sa vezom. Original NexYZ je savršenstvo mehanike. Ta sprava me je zapravo pogurala da odem u astrofoto.

Koristio sam je i sa android i sa iPhone .. noci i noći zabave....deep sky cam pro I taj nosač su mi donele prve dso slike. Evo osim toga trenutno mi dva mounta slikaju dso...jedan od njih je na nexyz
🔭

🔭

Astro_fun_times

Tako je, ja sam moj narucio od kineza.
Ne znam da li je ovo fejk ili samo losi primerci koji ne zadovoljavaju standarde pa ih puste u promet preko alija.

Celestron je americka firma, da, ali ako se ne varam svi proizvodi kao i za ostale poznate brendove dolaze iz dve ili par kineskih - tajvanskih fabrika a u ovom slucaju rec je o Synta.

Ja sam rekao da kada bi taj nosac radio kako je zamisljen da bi bio vrhunski.

Ja sam izneo moje iskustvo, ti svoje.
To je super. Sad onaj ko cita zna da ako zeli da uzme bas taj nosac, da bi trebao da naruci od celestrona a ne od kineza.

Miloš

ε Aurigae

Moram da se izvinim kolegi za uvredu. Danima čitam negativne komentare oko tog nosača, ali to baš i nije razlog da se tako izražavam.

Izvini Astro :)

Elem, ja ne znam kako da se razlikuje original od fejka, i jedan i drugi su made in china, kapiram da možda čak i postoje varijacije u seriji.

Čak i taj koji je los može da se utegne ako se skapira koji deo je labav i igra. pomenuo sam kolegi koji traži držač da pored njega ima i deep sky camera app za android. Neverovatno dobra aplikacija koja ima opciju za fletove darkove bijase, sijaset podešavanja oko kamere itd....čak i glasovne komande da se ne bi dodirivao telefon.

Ponekad pomislim da probam telefon da koristim za slikanje...ponovo
🔭

🔭

Yagodinac

Generalno cena koju plaćamo za kineske proizvode je vrlo niska upravo iz razloga (često nepostojeće) kontrole kvaliteta. Ima dosta primera gde jedna fabrika recimo pre podne radi za zvaničnog naručioca (original što bi se reklo) tipa Adidas, Celestron ili štajaznam; a popodne i noću za svoju dušu i svoj džep koristi mašine, materijal i softver koji služe za original - da štancuje piratske kopije koje se praktično uopšte ne razlikuju od originala. Razlika je u tome što ove moje komšije iz Hercogenauraha koje vrše kontrolu kvaliteta pre podne su prisutni na svojim mestima i nema grešaka, svaka sitnica se gleda; a popodne se vesele sa gejšama dok pogon čuka sve u 16.
Vas dvojica opisujete adapter iz dve različite smene i niko nije pogrešio u opisu  ;D

Marcony

@ε Aurigae

Jel može neki link ka ovom proizvodu?