• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Rucni kontroler

Started by diviss8611, November 07, 2024, 06:29:17 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

diviss8611

Pozdrav svima treba mi pomoc oko rucnog kontrolera . Naime sinoc sam prilikom pripremanja za fotkanje ubacio usb kabl u rucni kontroler umesto u synscan(zbog polozaja laptopa jer mi je bilo blize i jednostavnije nego da sve iskljucujem i pomeram). Cim sam ubacio usb u rucni odmah se ugasio ,probao sam bez usb na trenutak dobije strju i ugasi se posle nista dok synscan radi. Danas sam updejtovao synscan sve ok radi ali rucni ne . Dobije struju tj upali se samo kada drzim 0-8 i ceka update cim pokrenem updejtovanje ugasi se na 1s i komp mi pokazuje da nije ukljucen... hvala unapred na pomoci

vlaiv

Kad kazes synscan mislis na montazu direktno vezanu na kompjuter preko usb-a?

To uvek radi?

Problem je samo sa rucnim kontrolerom koji se upali na momenat i ugasi i nece dalje nista?
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Pogledaj ovu diskusiju:

https://www.cloudynights.com/topic/711854-can-not-connect-to-a-synscan-hand-control-eq6-r-pro-with-usb-port-on-hc-mount/

Vidi koji tip kontrolera imas. Mozda si slucajno fleshovao pogresan firmware - tipa onaj namenjen za V4 na V3 ili tako nesto?
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

diviss8611

Nasao kvar,izgoreo jedan tranzistor u rucnom. Danas cu pokusati da nadjem elektronicara da zameni ,ako ne nadjem ima li ovde na forumu neko ko se bavi sa time?

Ljubo

Jedna topla preporuka: za snimanje nabavi EQDIR kabl i njime spoji montažu s laptopom. Ručni kontroler spakuj negdje, i koristi ga samo ako imaš problem da teleskop postaviš na parkirnu poziciju.

vlaiv

Quote from: diviss8611 on November 08, 2024, 09:00:13 amNasao kvar,izgoreo jedan tranzistor u rucnom. Danas cu pokusati da nadjem elektronicara da zameni ,ako ne nadjem ima li ovde na forumu neko ko se bavi sa time?

Koliko ja znam jedino mozda Luger i CyberianIce mogu to da ti zamene, al njih nisam dugo video na forumu.

Astro_fun_times

Ako planiras da se bavis astrofotografijom, rucni kontroler ti ne treba. Ja sam mislio da ga koristim kada sam pocinjao u nadi da sve bude prosto i jednostavno ali to tako ne ide.
Za dobre i duge ekspozicije treba ti gajding. Za to ti treba neki vid kompiuterizovanog upravljanja tako da rucni kontroler otpada kao nacin kontrolisanja montaze.
EQDIR kabal se utakne direktno u montazu i u Asiair, laptop ili minipc, sta god da koristis da bi upravljao celokupnim sistemom.

Rucni kontrolori su retki, niko ih nema a i skupi su.

Kada sam kupio moju montazu, ni moj nije radio. To me je izjedalo i nerviralo ali iskreno, skroz je nebitan.
Ako bi Cyberianice bio voljan da ti to prelemi, ja imam taj moj kontroler pa u slicaju da je ta komponenta koja je  tebi pregorala ispravna na mome, moze da je skine sa moga i prebaci kod tebe.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Miloš

kruska

Nije los kontroler kao opcija ali ima mana
Uglavnom ga i koristim ali bude naporan, cesto  krene previse put neba tako da izgleda je najbolje spojiti usb kabl ili EQdir kabl kako koja montaza ima port za vezu sa kompjuterom

Ljubo

Najstabilnija veza za Sky-Watcher montaže je preko EQdir kabla. Čak i najnoviji SW 100i  i 150i kažu da bolje radi kada se spoji preko EQDIR, nego preko montažine USB konekcije!