• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Elipsoidna ogledala

Started by Djorvoz, February 15, 2006, 02:00:21 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Djorvoz

Da li je neko čuo za elipsoidna ogledala? Radio teleskopi se prave u obliku elipsoida da bi se umanjile greške prilikom prijema signala. Da li je tako nešto moguće i promenjivo na optičkim teleskopima i zašto?

Sich

Elipsoid ima iste probleme sa zizom kao i sfera. Zato paraboloidna ogledala rulaju (vladaju).
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Djorvoz

NIsma mislio na presek ogledala nego na izdled kad se gleda od napred.

Sich

Izgled nije vazan. Mozes praviti i ogledala koja izgledaju kvadatasto od napred koja bi stala u kockasti tubus. Ali opet i ona imaju istu zizu koja se stvara usled oblika zakrivljenosti ogledala.
Okrugla ogledala se prave sto je najprakticnije i najlogicnije. Sto ne znaci da nema i drugih oblika, ali time opticke mane/prednosti odredjenog tipa ogledala ne mozes izbeci
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Djorvoz

KOd radio teleskopa najviše grešaka dolazi sa ivica "ogledala" pa de prave u tom obliku. Možda bi to molo imati nekakvog uticaja i kod optičkih telekopa? Nisam siguran koliko ivice ogledala prave smetni kod optičkih teleskopa pa ako znaš neto o tome molim te da napišeš.

Sich

Opticki teleskopi nemaju probleme te vrste kao sto ih imaju radio teleskopi.
Razlog je sto radio teleskopi imaju mnogo veci veci odnos precnik/zizna daljina, nego opticki. I to ni zbog ceg drugog vec same konstrukcije radio teleskopa. Oni imaju detektor koji se nalazi u zizi (tj ziznoj povrsini) i koji je povezan sa samim tanjirom teleskopa. To onemogucuje da drzac detektora bude daleko od tanjira, je bile bi nepodnosljive vibracije, a i detektor bi time stalno ulazi-izlazio iz zize. To bi onda bilo kao da nam je detektor na vrhu pecaroskog stapa.
I kako je ziza relativno blizu samog tanjira (a mnogo blize nego kod optickih teleskopa) posledica toga je da tanjir zahvata dobar deo sfere (ili elipsoida ili vec kakvog drugog oblika kojeg je tanjir) i svakoko zahvata mnogo veci (procentualni) deo sfere nego sto je slucaj kod optickih teleskpa. Drugim recima zakrivljenost tanjira radio teleskopa je veca nego zakrivljenost kod optickih telekopa. Odatle sledi da oni zraci koji padaju na tanjir i koji su daleko od opticke ose nece se reflektovati u zizu vec negde pored. To je odlika sfernih i elipsoidnih ogledala/tanjira. Ovaj efekat kod optickih postoji ali je mnogo manji nego kod radio teleskopa zbog manje zakrivljenosti ogledala tako da nasi zraci gotovo padaju u zizu i nemamo neko veliko razmucenje slike zbog toga (malo ipak postoji i to se resava parabolicnim ogledalima). Izuzetak je smitova kamera (koja ima ogledalo i do f/1, tj veliku zakrivljenost) koja ima sferno ogledalo i nema zizu, vec zraci prolaze jedan pored drugog umesto da se seku.
Kako je efekat vrlo primetan kod radio teleskop onda pricamo ne o zizi vec o ziznoj povrsini tako da detektor mora da ima neki zakrivljen oblik da bi detekotvao sve zrake kako treba i to se poprilicno uspesno resava. Medjutim i pored toga oni zraci sa samih ivica prave i dalje probleme i tesko se iz njih moze puno izvuci a proivode i "sum", ali se i to pokusava resiti preko nekih tehnika kao sto jedna sto si ti napomenuo.
Ali ta tehnika koji si ti spomenuo, da je projekcija tanjira duz opticke ose elipticnog oblika, je primenljiva samo kod elipsoidnih tanjira, ne i kod sfernih. Naime elipsoid je kriva koja ima razlicitu zakrivljenost u razlicitim delovima (tackama). Recimo zamisli ragbi loptu i videces da je negde nagib veci, a negde manji na istoj lopti. E i onda graditelji radio teleskopa tanjir naprave ("razduze") tako da bude duzi u onom pravcu gde je manja zakrivljenost (jer je tu signal korisniji, tj bolji je) sto rezultuje da imamo elipticni oblik projekcije.
Takve probleme nemamo kod optickih teleskopa, tj nemamo tip teleskopa koji ima elipticno ogledalo, a jos i da mu f broj bude mali.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Djorvoz