• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Onstep maxesp3

Started by mitja, November 13, 2024, 02:04:01 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

mitja

Quote from: ε Aurigae on December 02, 2024, 02:45:40 pmlepo je videti projekat od pocetka do uspesnog kraja, svaka cast kolega!

Hvala. Malo se oduzio zbog nedostatka vremena.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

mitja

Drugari jel moze savet oko 4 zilnih kablova... elem trebalo bi da kupim bar 4 kabla po metar duzine sa 4 zice koje bih g12 konektorima spojio motore sa kontrolerom od fokusera, ra i dec ose zasad. Please help oko kablova. Gde kupiti kabl sa 4 zice i koje?
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

vlaiv

Ja sam koristio LIYCY kablove sa 4 žile za to i mislim da su dobri. Ovi što ja imam su savitljivi i na temperaturama ispod nule (stavio u zamrzivač na pola sata i bili su ok).

Imaš kojekud, a zavisi koji presek provodnika ti treba. Potraži na netu. Ja sam uzimao u MikroPrincu, čini mi se.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

mitja

BME 280 je meteo senzor koji se montira na maxesp3. Totalno sam zbunjen oko tog senzora. Osim kontrolera koji se ubacuje u kuciste onstepa zanima me da li on ima neku eksternu antenu senzor? Kako on u zatvorenom kucistu meri T°C, pritisak i vlaznost?
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D

vlaiv

Na pločici imaš mali kvadratni metalni deo sa rupicom.

To je senzor. Tu rupicu ne smeš da prekriješ ili zapušiš ni sa čim. Idealno bi bilo da taj mali metalni deo okreneš tako da je van kutije za elektroniku da ne bi toplota komponenti uticala na očitavanje.

Prosečeš otvor i onda montiraš pločicu senzora na taj otvor ali tako da je taj metalni kvadrat usmeren na spolja.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

vlaiv

Alternativa bi bila da temperaturu učitavaš sa posebne sonde koja je van čućišta.

Pritisak i relativna vlažnost su prilično izjednačeni ako kutija nije dobro zaptivena odnosno ima bilo kakve otvore.

mitja

Quote from: vlaiv on December 04, 2024, 08:37:19 pmNa pločici imaš mali kvadratni metalni deo sa rupicom.

To je senzor. Tu rupicu ne smeš da prekriješ ili zapušiš ni sa čim. Idealno bi bilo da taj mali metalni deo okreneš tako da je van kutije za elektroniku da ne bi toplota komponenti uticala na očitavanje.

Prosečeš otvor i onda montiraš pločicu senzora na taj otvor ali tako da je taj metalni kvadrat usmeren na spolja.

Hvala na savetu. Mislim da sam razumeo soluciju za resenje problema.
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D

mitja

Razmisljam da izvedem sa plocice maxesp3 3 prikljucka za 12v. Da li je tako nesto moguce u pogledu amperaze? Kako bi to uticalo na sistem?
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D

Joza

Pretpostavljam da misliš da sa izlaza regulatora 12V napraviš tri izvoda.

Zavisi šta bi priključivao na njih. Regulator 7812 ima interno ograničenje i može da da na izlazu 1,5A.
Ako ukuna struja koju vuku steperi i tvoji uređaji bude u tim granicama onda je to manje više OK.
Tih 12V se koristi za napajanje step motora koji umeju da povuku dosta struje.
Uređaji na tvojim izvodima bi dodali na to i svoju potrošnju.
Uključenje namotaja na steperima verovatno može da izazove i smtenje na toj grani napajanja.
Mislim da bi trebalo da izbegneš takvu varijantu.

Predlažem da staviš još jedan regulator 7812 koji će napajati tvoje uređaje na ta tri izvoda. Njegov ulaz spoji odmah iza osigurača, ili još bolja varijanta na konektor na koji dovodiš napajanje za maxesp32.

Regulator i prateće kondezatore možeš da staviš na komad univerzalne pločice ili da 'nabudžiš' onako u vazduhu tj. da lemiš direktno nožice na nožice. Izgledaće malo grubo u tvom uređaju koji si pedantno napravio ali će raditi bolje i sigurnije.

mitja

Onstep maxesp3 by Miodrag Petković, on Flickr
20241213_231653 by Miodrag Petković, on Flickr

I konacno... ulazim u zavrsnu fazu. Dodao sam modul bme280 za meteo uslove oko teleskopa. Testirao sam preko nina kako radi i radi odlicno. Ako dunes vruc vazduh u senzor dize °C i vlaznost vazduha. Ovih dana ide montaza na teleskop. Sledeca faza mi je zamena svih lezajeva na montazi sa skf.
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D

Joza

Koji je stavrni razlog za zamenu ležajeva?
Misliš da su SKF bolji od postojećih ili imaš neki stvarni problem sa ležajevima.
Da li znaš oznaku ležajeva koji su u montaži?

mitja

Quote from: Joza on December 15, 2024, 08:30:43 pmKoji je stavrni razlog za zamenu ležajeva?
Misliš da su SKF bolji od postojećih ili imaš neki stvarni problem sa ležajevima.
Da li znaš oznaku ležajeva koji su u montaži?

Nasao sam na internetu da su SKF bolji i da je montaza znatno preciznija. U osnovi tvrdnja je da su fabricki loseg kvaliteta.

https://youtu.be/8tZ58AVVyuQ?si=iqFHo3l_WQmPfi6v

Prosto bih voleo da montazu dovedem do max njenih mogucnosti jer iskreno eq6 pro mogu samo da sanjam a i ne daju mi se tolike pare za nju.
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D

Joza

Tvrdnja da su fabrički ležajevi loši mi zvuči apsurdno.
Da se u napravu koja je tako skupa i zahteva preciznost u izradi svih delova stavi loš ležaj je besmisleno. Ušteda od 10-20 dolara na razliku u ceni je ništa u odnosu na cenu montaže. Sa druge strane stavlja se ugled firme na kocku. Da je visoko serijska proizvodnja možda i mogao da shvatim.

Sa druge strane ležajevi moraju da se proizvode sa vrlo velikom preciznošću odnosno vrlo uskim tolerancijama reda nekoliko mikrona do par stotih delova milimetra. Inače ne bi bilo moguće da se montiraju. Sobzirom da se proizvode na automatskim mašinama nije teško ostvariti takvu preciznost.

Kvalitet ležajeva se možda ogleda u trajnosti, vibracijama, šumu... Ali to se primeti tek u ralnim eksplatacionim uslovima, broj obrtaja od par hiljada, velika opterćenja, temperature... Zamisli koji su uslovi rada za ležaj na točku automobila. Uslovi i naprezanja koje ležaj ima u montaži su ništa za jedan ležaj. Hoću da kažem da u dimenzijama i preciznosti ležaja ne bi trebalo da ima razlike između 'kvalitetnih' i nekvalitetnih' ležaja.

Problemi koje demonstrira u video su, po mom mišljenju, uzrokovani mazivom koje se pomerilo sa kliznih površina, zašlo u zazore i možda se malo steglo nakon nekog vremena. Pogledaj koliki zazor (toleranciju, backlash) ima na zupčaniku koji je u sprezi sa motorom. To je mnogo veći problem od ležajeva.

Pre nego se upustiš u promenu ležaja predlažem da napraviš test. Takav test sam ranije pominjao u nekoj ranijoj temi.

Postavi montažu zaokrenutu za 90°. RA osovina da ti bude u pravcu Istok-Zapad.
Izaberi neku sjajnu zvezdu uključi praćenje i snimaj.

Ideja je da se na snimku dobije linija koja će pokazati periodične i ostale greške u praćenju.
Zapravo kretanje zbog zemjline rotacije bi bila jedna osa u koordinatnom sistemu, a kretanje montaže druga osa u koordinatnom sistemu. Linija koja se dobija bi bila pod 45°, i trebalo bi da bude sasvim ravna. Greške bi se videle kao talasanje linije.

Kad pogedaš (pogledamo) i analiziramo liniju procenićeš da li ima problema i šta je problem u praćenju.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan sa opisom testa. Ukoliko treba objasniću dodatno.

vlaiv

Quote from: Joza on December 16, 2024, 08:45:18 pmTvrdnja da su fabrički ležajevi loši mi zvuči apsurdno.

Meni HEQ5 bio isporučen sa ležajem kojem je naprslo kućište. Pravio mi veliki problem od tipa 5 ark sekundi skoka kad kuglica naiđe na taj deo.

Ne bi nikad skontao da je to u pitanju da nisam rastavio sve i zamenio sve ležajeve za kvalitetne.

mitja

Moze li neko da mi objasni pravilni postavljanje remenica i kaiseva? Proces ceo?
Skywatcher 150/750 P
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D