• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mini oprema

Started by Predrag, December 17, 2024, 10:48:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

spadej

Quote from: Yagodinac on December 24, 2024, 10:06:33 am
Quote from: ε Aurigae on December 23, 2024, 12:16:36 pmne slazem se za vukove, naprotiv, brojnost im se iz godinu u godinu povecava.

To su onda novosti; od pre neku godinu živim u DE i nemam nove informacije od lovaca. A jel ima medveda negde osim na Tari, jel zna neko? Da ne nabasam slučajno...

Ako mediji ne lažu, primećeni su na Goliji, Rudniku ... čak ima i fotografija na društvenim mrežama. Ali ne vidim razlog za paniku, više će se meda uplašiti tebe nego ti njega. Za vukove već nisam siguran.

Divim se svima vama koji na teren idete sami. Msm da to nikako nije dobra ideja, i ne zbog medjeda i kurjaka, već zbog hiljadu običnih stvari koje mogu poći naopako.

Yagodinac

Danas mečka na žalost napala lovočuvara i unakazila ga, bilo u medijima, prijem na VMA, toliko o tome  :(
Inače ja bih i divlju svinju naveo kao solidnu opasnost, letos sam usred noći zamalo udario vepra na Halkidikiju koji je bio toliki da bi mi prilično slupao auto. Napad vuka na čoveka negde sam pročitao da nije kod nas zabeležen pedeset godina. Sve što oni rade je da u čoporu napadaju stoku i tu zaista budu krvoločni.
Možda da admin razdvoji temu u "Opasnosti na terenu"? Treba pomenuti i poskoka u letnjem periodu - ako ima neko zainteresovan možemo i neku priručnu kartu Srbije sa svim opasnostima da iscrtamo.

Quote from: spadej on December 25, 2024, 05:34:56 pmDivim se svima vama koji na teren idete sami. Msm da to nikako nije dobra ideja, i ne zbog medjeda i kurjaka, već zbog hiljadu običnih stvari koje mogu poći naopako.

Ja baš i nisam fan hardcor opasnosti, noću idem tamo gde mislim da neće biti prilično opasno. Pustinje tipa Beljanica, Kučaj i slično ići nenaoružan je veoma neozbiljno, dokle ide auto dotle noću idem i ja i teleskop je dva metra od auta i čim nešto šušne eto mene unutra. Sve dok vepar ima više kila od mene - neka hvala.

ε Aurigae

Vepar je jako opasna životinja, ima jako dobru memoriju i čulo mirisa. Može da te juri satima....osim ako ne krvari. Verovali ili ne najveći broj incidenta je kada lovci rane divlju svinju koja pobegne i sakrije se negde u neki žbun. I onda deblji kraj izvuče posle par sati ili dana neki planinar ili šetač koji naleti pored mesta gde se skriva. Ovo sve pomnožiti sa 100 ako je ženka izgubila ili traži divlje prase. Da pobegneš divljoj svinji ne možeš brža je od tebe. Zubima prolazi kroz butnu kost kao mi kroz šargarepu. Jedini spas ako se nađete u takvoj situaciji je da idete negde uvis, na drvo neko uzvišenje i slično jer divlja svinja (i pitoma svinja) ne mogu da dignu glavu skroz uvis i da vide šta ima tamo.
🔭: SW 130mm f/5 Newtonian | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cassegrain | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cassegrain

🔭: EQ5 Belt mod Onstep | EQ6 Belt mod Onstep

📷: ASI533MM | Canon 550d Astromod

PavleR

Ovo je bas dobra prica, mada je potpuno offtopic. Slazem se sa Milanom da se napravi novi topic, da ne spamujemo coveku temu.

Ja redovno cujem sakale oko moje pozicije ali njih se ne plasim, oni niti su agresivni prema ljudim niti izlaze na otvoreno. Medjutim, jedanput je na desetak metara od mene bio vepar, nisam ga video, samo sam ga cuo kako grokce. Nisam ni stigao da ga vidim koliko brzo sam pobegao u kola. U principu posmatram sa ogradjene pozicija ali malo pa malo izadjem na otvorenu livadu odakle imam bolji pogled na juzni horizont. Livada je sa dve strane okruzena sumom, a moja pozicija je 3-4 metra od ivice sume. Prvo sam cuo divlje svinje, bio idiot pa uperio lampu u tom pravcu i onda je vepar krenuo da grokce. To je tako jeziv zvuk, sledila mi se krv u zilama. I bas kao sto je Milan rekao, trk u kola.

Quote from: spadej on December 25, 2024, 05:34:56 pmDivim se svima vama koji na teren idete sami. Msm da to nikako nije dobra ideja, i ne zbog medjeda i kurjaka, već zbog hiljadu običnih stvari koje mogu poći naopako.

Ovo je ziva istina. Dejan je bio fin pa nije hteo da kaze, ali najvise se treba plasiti ljudi. Ovde je svaka livada necija i svaka njiva je necija. A ljudi su ljudi, takvi kakvi jesu. Krivolovce da ne pominjem, najblizi komsija je popio sacmu u oko dok je brao sipurke, mogu da zamislim sta moze da se desi nocu. U principu nikada nisam posmatrao van svoje pozicije a da za to nisam imao dozvolu seljaka koji poseduje livadu sa koje  posmatram. I uvek mu se najavim taj dana kada planiram da je iskoristim za posmatranje. Kada cujem pucnje krivolovaca derem se, pevam, pustim muziku, sta god. Ako vidim na se pucnjava nastavlja sklonim se.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Predrag

Za većinu nas je bortle 4 nekako dostižan. Međutim već za 3, za 2 i da ne govorim, mora se izaći dosta van grada.
Meni je dodatna briga što sin želi da pođe nekad.
I što Yagodinac reče auto pored teleskopa i nema udaljavanja.
Sad kad pomislim da sam skoro otišao 50m od auta a sin ostao na istom mestu gde smo sada videli vukove nije mi dobro.

Pre dva meseca sam otišao do Borskog jezera i čopor pasa mi nije dozvolio da postavim opremu. Čim sam zakoračio van auta krenuli na mene, ali to je i u gradu svakodnevno.

Realno, nema mesta van grada gde možeš da se osećaš sigurnim. Posmatranja u grupi su sigurnija.
Meni je problem što nikog iz Bora i bliže okoline ne zanima astronomija pa već 15 godina tumaram sam po brdima.
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165 Mini Guide Scope 30mm F4

ε Aurigae

Predraze eto divne ideje, oglasi nekada plan kada ides, pa mozda mozemo da se organizujemo da svi zajedno odemo na neku od tvojih lokacija.
🔭: SW 130mm f/5 Newtonian | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cassegrain | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cassegrain

🔭: EQ5 Belt mod Onstep | EQ6 Belt mod Onstep

📷: ASI533MM | Canon 550d Astromod

Predrag

Naravno, jedino što nikom od vas ove lokacije nisu bas blizu.
Najbolja lokacija je planina Dubašnica.
Kolima se stigne do nadmorske visine od 600 do 700m ne mora dalje. Realno je baš zeznuta za ići sam, ali nekad se i to mora.

Sa jedne strane na horizontu su Paraćin, Ćuprija i Jagodina, a sa druge Bor. Ali kada se od nekih 30-ak stepeni krene prema zenitu zna da bude fenomenalno.

Mada neke od najboljih lokacija u Srbiji su kada se krene prema Donjem Milanovcu gde je bortle 2 zagarantovano, ali definitivno sam ne idem tamo. 😀
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165 Mini Guide Scope 30mm F4