• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Mini oprema

Started by Predrag, December 17, 2024, 10:48:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

bratislav

Nema sanse da je osnovni objektiv f/16, teleskop bi bio onda preko 60cm dugacak. A specifikacija kaze da je duzina 300mm ili tako nesto, i na slici izgleda kratko.
Cak i da je konacna hromatska aberacija kao u f/10, blur u plavom/purpurnom bi bio cca 50 mikrona (back of the envelope calculation). Sad, nekome je to upotrebivo i pristojno, nekima je katastrofa. Moze da se pegla u photoshopu i slicno, ali za to bi Ozi rekli da je "putting lipstick on a pig".

BTW, cak i "ED" dubleti (tipa FPL61/FCD1) su za mene marginalno upotrebljivi za broadband astrofotografiju.
Ako se ja pitam, samo FCD100/FPL53/CaF2 i slicno, ili triplet. Ahromati su za vizuelnu upotrebu (donekle), za CCD/CMOS nikako. Jeste, negde oko f/30 do f/50 postaju skoro apohromatski korigovani, ali su onda neupotrebljivi.

Sad, ja volim da proveravam slike 1:1 (1 piksel na kameri = 1 piksel na monitoru), i da stampam slike sa metar dijagonalom  ali to je nekima vec bolesno   ;D
Ako je cilj recimo slicica tipa 13x18cm, da, ahromati mogu biti  prihvatljivi.

bratislav

Quote from: vlaiv on January 22, 2025, 07:42:51 pmKoliko vidim na astrobin-u Geof Lewis ga ima i koristi ga kao guide scope. Mogu ga cimnuti da vidim šta misli o tom teleskopu?

Trazi mu needitovanu sliku slikanu astro kamerom. Ove slike bih rekao da su pretrpele dosta sminkanja. I premale su za bilo kakav sud o kvalitetu.

bratislav

Quote from: vlaiv on January 22, 2025, 07:42:51 pmNašao sam samo ovde dve fotke sa tim teleskopom:

I ovo bi trebalo da je nekakva potvrda kvaliteta (pre nedostatka istog) ovog teleskopa. Na trzistu je barem 5 godina, i bas niko da upotrebi taj fenomenalno korigovan full frame flat-field za neku jaw-dropping wide field fotku. To bi trebalo da nekako bude poor-man's FSQ ... ili ne bas.
No free lunch.

vlaiv

Pitao sam Geofa šta misli o tom teleskopu i da, ima ga i koristio ga je ali ga ne bi preporučio.

Poslao mi je jednu njegovu sliku slikanu baš tim teleskopom i DSLR-om i zvezde nisu baš najbolje (doduše ni ne vide se najbolje jer je u pitanju kometa).

Evo ova slika je u pitanju:

https://www.astrobin.com/full/576ngd/B/

E sad, pitanje je da li je to u nivou gore pomenutog objektiva ili nije i da li bi možda Astronomik L3 uradio posao da malo sredi hromatsku, mada vidim da zvezde nisu okrugle ravnomerne nego imaju neku čudnu komu koja čak i nije ujednačena. Moguće je da fokuser baš i nije najbolji na tom teleskopu tako da je pitanje da li vredi obzirom koliko košta i šta sve pruža u odnosu na objektiv.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC