• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Zamagljeni teleskop

Started by dragan1956, January 27, 2025, 11:57:48 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dragan1956

Pozdrav, pre neko veče izađem malo da gledam, ali se okulari zamagle posle par sekundi. Onda kupim u dečijim igračkama fen na baterije (duva samo hladan vazduh ne baš jako, ali duva). Pre dva dana izađem opet i nišan se zamagli odmah. Ja uzmem fen, ne može da ga odmagli. Pogledam u okular, on se zamagli. Fen ga odmagli, ali čim oko priđe okularu on počinje da se zamagljuje.
Šta je interesantno? Temperatura je bila +10 stepeni, a tačka rose (po prognozi) +4 stepena. Uprkos tome tubus se pokrio rosom gotovo odmah. Nebo je bilo tamno i vedro, mač oriona i vlašići vidljivi golim okom kao nikad, a ja ne mogu da gledam ništa... Ima li nekog rešenja? Možda koristiti fen sa toplim vazduhom? Bojim se da će se i primar i sekundar brzo zamagliti, a onda je gotovo...

ε Aurigae

Postovani Dragane,

Resenje su trake za grejanje. Ima ih u raznim dimenzijama i mogu se naruciti na vise mesta.
Mogu se koristiti za razne tipove teleskopa, gajding kamera kao i za okulare.

Prodaju se u raznim duzinama, na kraju se obicno mogu zakaciti na powerbank preko USB kabla.

Pogledajte ovde ima vise modela i duzina. Preko aliexpressa se mogu naci za znatno manje novca.

lep pozdrav
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

🔭: EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

ε Aurigae

Ne znam koji teleskop imate, ali osim okulara mozete korititi duzu traku za primar, i jednu za okular, kracu.
Takodje postoje i sistemi grejanja sekundara.
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

vlaiv

Ima par caka koje mogu da pomognu u tim situacijama, ali nisu 100% garantovane da rade.

Okulare držati u unutrašnjim džepovima da ne bi bili jako hladni.
Voditi računa kako se prilazi teleskopu. Dah čas posla može da zamagli nešto a i vlaga iz očiju, doduše kod vlage iz očiju nema mnogo pomoći, ali se može kontrolisati disanje.

Ako nema protoka vazduha, rosa se formira čas posla pa probati biti na što otvorenijem - na čistini (to baš i nije zgodno ako se treba zaštiti od svetlosnog zagađenja ali u ovim uslovim je bolje biti na otvorenom).

Ako uopšte nema vetra - znači da je mnogo veća šansa da zamagli i orosi.

Takođe se podići na bilo kakvu uzvisinu. Vlažan vazduh je težak i teži da bude nisko pri zemlji. Samo metar dva visine može pomoći da bude manje vlage i manje maglenja.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

kruska

Meni je zamagljen teleskop  od 1 novembra ;D  ;D  ;D

Predrag

Meni je objektiv Samyang 135 mm kojim slikam bio zamagljen sve dok nije preko alija stigao grejač. Od tada nijednom. A koristio ga na širokom rasponu temperatura i vremenskih uslova. Platio ga svega 500 din. Za 2000 dinara ima Svbony koji deluju kvalitetniji.
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165 Mini Guide Scope 30mm F4

dragan1956

Hvala na savetima, naručiću trake, ali mi treba da kupim i izvor struje.
Dok to ne bude, planiram da probam dve stvari:
Prva je da izvadim teleskop ranije, ovo je obrnut slučaj razlike u temperaturi od uobičajenog jer je u vikendici (gde sada ne živim) vrlo hladno, a napolju toplo. Možda je to uticalo na brzo zamagljivanje...
Druga je da ću razvući kabl i uzeti fen da probam toplim vazduhom (ne vrelim) sa neke sigurne udaljenosti da malo zagrejem okular i isparim kondenzovanu vlagu.

Gledam iz svog dvorišta i to pomerajući teleskop jer nama tačke sa koje vidim veliki deo neba pa saveti o pomeranju na drugo mesto nisu primenljivi. Kako vucaram DOB 200 po neravnom dvorištu? Teško, razmišljam o pravljenju kolica na dva točka koja će mi pomoći u tome. Ako postoje dobre ideje, pišite.
Pozdrav

ε Aurigae

Kao izvor struje može da posluži powerbank, velika USB baterija, a za početak svakako i laptop koji je uključen u struju a u njega USB od grejača.

Ne znam koliko je neravno dvorište i koliko truckanje može da utiče da se teleskop raskolimira, ali jedna opcija je da nabavite negde paletu, drvenu, onu na koje se stavlja roba pa je viljuškar nosi. Na nju sa donje strane u četiri ugla zasrafite točkove koji imaju slobodnu vertikalnu osu rotiranja (kao oni na stolicama sa točkićima, samo industrijska verzija). Možete ih kupiti jako povoljno u uradi sam.

dragan1956

Na žalost, teren je i neravan (prilično) i u padu. Tako da mislim da su kolica na dva točka, gde je dob montaža naslonjena na deo kolica ka meni jedina koliko - toliko sigurna opcija (manje šanse da se izvrne).
Niko nije reagovao na ideju upotrebe fena, u ponedeljak idem da to isprobam pa ću vam reći iz prve ruke.

Danijel

Quote from: dragan1956 on Yesterday at 08:00:00 pm...
Niko nije reagovao na ideju upotrebe fena, u ponedeljak idem da to isprobam pa ću vam reći iz prve ruke.

Ja u zvjezdarnici Apollo imam fen koji redovito koristim kada je rosa u pitanju. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

PavleR

Meni je fen sastavni deo opreme iako imam grejace i za ogledalo i jos dva za trazilac i okulare. Dzaba grejaci ako se okulari instant zamagle na najobicniji dah, pogotovo kad se necim prekrijes preko glave.  Slobodno koristi fen, nece on nista naskoditi okularima.

Ove zime sam imao problem sa magljenjem okulara vise nego prethodnih. Bas su nezgodne noci, pune vlage, ali je zato seeing nekih noci bio natprosecno dobar.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter