• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Preporuka za dvogled!

Started by Ljubiša, January 29, 2025, 07:16:48 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ljubiša

Pozdrav,
Može preporuka za neki dvogled do 50 evra? Imali smo neki stari ruski i taj je služio svrsi, međutim, vraćen je vlasniku tako da bi sada da nabavimo nešto slično. Dvogled je podjednako za posmatranje prirode kao i noćnog neba.
Hvala.

Yagodinac

Postoji razlika u preporukama za posmatranje prirode (traži se pre svega dobra optika) i posmatranje noćnog neba (traži se pre svega apertura, tj svetlosna moć, mada je i optika odmah na drugom mestu), mada ne treba se slepo držati ovih pravila, to su samo preporuke za početnike. Za prirodu može maltene bilo koji, za astronomiju je neka preporuka oduvek bila minimum 50mm aperture, znači nešto x 50, idealno 10x50; mada može i 7x50 ali po cenu optičkih karakteristika. Mogu i manji dvogledi tipa 8x30 ali ćeš jednostavno videti upadljivo manje objekata i u njima manje detalja, pošto to 99% zavisi od aperture.
Od kako postoji forum svi preporučujemo 10x50 TS (ovaj ovde) koji, istina jeste malo iznad 50e, ali je prvi od jeftinijih koji vredi. Svi ostali imaju mnogo više optičkih mana: jedna cev lošija od druge, mutno pola polja, malo vidno polje, hromatsku aberaciju da ne pominjem... Mehaniku i njen kvalitet, koji je očekivano nikakav, svi smo spremni da žrtvujemo u toj klasi ali je činjenica da je sve plastično i to od loše, meke plastike, fokus se klima, naprosto vidi se da je ušteda na svim stranama bila prioritet. Ali to je tako sa dvogledima od 20-30e i ne može drugačije, zaboravi sa njima optiku koju je imao rus  ;D
Ako baš insistiraš na dvogledu ispod 50e onda pogledaj po lovačkim radnjama i isprobaj SVAKI primerak i uzmi onaj koji je optički najbolji. U supermarketima kad naiđe akcija možeš još jeftinije da prođeš ali to je sve 99% sa defektima a ti tamo ne možeš da probaš dvogled. Razrokost nemoj da te brine jer skoro svi dvogledi (osim nekih zum modela) imaju opciju kolimiranja prizmi a to znači šrafciger u ruke i slika ima da bude za deset minuta tip-top.

Problem sa TS 10x50 je samo u tome što ako dodaš 15e imaš TS 10x60 koji je za astronomiju primetno bolji; a ako dodaš još 30e imaš 15x70 koji je baba Roga i tako u krug. I još nešto: ako uzmeš neki dvogled iznad 10x uvećanja onda je najbolje i neki najjeftiniji fotografski tripod pa da onda kao čovek osmatraš, pošto nije samo napor držanja teškog instrumenta u pitanju već i vibracije.

ε Aurigae

Ja bih dodao samo jedno...možda nije performansi kao što Jagodinac pominje, ali meni i još par kolega, ovo je večiti saputnik u džepu. Bilo da radimo vizualu ili slikamo, u trenucima kada nemamo šta da radimo ovo se vadi iz džepa.

Postaneš Marvel junak na par minuta dok gledaš kroz to ...užitak zagarantovan.

omegon široko-ugaoni dvogled
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

🔭: EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

ε Aurigae

Slazem se da sam promasio temu i da lepo pise do 50e, ali fascinacija ovim dvogledom je jaca od mene :D
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

🔭: EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Ljubiša

Hvala ljudi na odgovorima. Sve to je svakako primamljivo ali iznad budžeta trenutno. Imamo mi teleskop, ali ćerki je lakše i brže da gleda sa dvogledom kada je nešto aktuelno. Ona je i insistirala da pitam.  ;)