• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Enciklopedija Astronautike

Started by sashastar, March 16, 2006, 11:19:26 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Da li vas zanimaju svemirska istraživanja? Ako je odgovor potvrdan onda će vam svakako biti interesantno da saznate o jednom novom sajtu posvećenom isključivo toj vrsti istraživanja.

Ljudi su možda tek na pragu svemirskih istraživanja, ali već ima mnogo važnih dogadjaja zabeleženih u istoriji. Jedan internet sajt nastoji da bude izvor svih saznanja iz te oblasti:

"Ovaj sajt je izvor informacija za sve zainteresovane za svemirske letove i istoriju svemirskih istraživanja. Sajt nastoji da ima stranicu o svakoj raketi koja je ikada lansirana ili konstruisana, o svakoj letelici koja je zamišljena ili je poletela, o svim astronautima koji su makar uvežbavali poletanje, i inženjerima koji su konstruisali letelice."

Mark Vejd je entuzijasta koji stoji iza poduhvata zvanog Enciklopedija astronautika, na adresi astronautiks-tačka-kom. Sajt sadrži oko 14 hiljada stranica sa informacijama o svemirskim istraživanjima, zajedno sa oko osam i po hiljada fotografija. Na njemu možete da nadjete retko objavljivane informacije o ruskom i kineskom svemirskom programu, na engleskom jeziku, i širok pregled kako uspešnih misija tako i onih koje se nikada nisu odlepile od table za crtanje. Mark Vejd kaže da je gotovo čitav poduhvat sproveo sam i da mu u tome nije pomagala nikakva velika institucija. On očekuje da će njegova Enciklopedija astronautika vremenom prerasti iz biblioteke na internetu u zbirku drugih sajtova u vezi sa svemirskim istraživanjima, jer takvih sajtova ima sve više i više.

http://www.astronautix.com/