• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kretanje zvezda

Started by MB, April 11, 2006, 04:24:02 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MB

Zamolio bih nekog studenta astrofizike/klasicne astronomije (ili dobrog poznavacoa astrofizike) da mi ako ima vremena ukratko objasni prvi izvod i njegovu primenu u resavanjima zadataka iz kretanja zvezda...

charlie

Imamo nebesku mehaniku, imamo klasicnu mehaniku, imamo zvezdane sisteme. Reci kume sta te interesuje, jer sve imamo.  :grin:
Ne daj se zbuniti kada krenu izvodi da se koriste u odredjivanju kretanja (brzine) zvezda.
I korak  :D :
Uzmes matematiku i nadjes definiciju prvog izvoda (neke funkcije). Tamo pise da je ono granicna vrednost kolicnika prirastaja fje za neku malu vrednost, i te male vrednosti.
II korak  :o :
Uzmes udzbenik fizike ili mate i tamo pise da je definicija brzine skoro isto sto i definicija prvog izvoda. Samo treba poraditi na terminologiji.
Zavrsna faza (rastrojstva)  :shock: :
Izvodi su svuda gde se okrenes.

Inace, izvode ne primenjujemo na onaj nacin na koji to radimo u srednjoj skoli tako sto eto racunamo izvode. Vec sa izvodima baratamo najcesce tako sto se pojavljuju u tzv. diferencijalnim jednacinama koje resavamo. U astrometriji se srecemo sa onim dif. jednacinama (izvodimo ih iz Njutnovog i Keplerovog zakona) u kojima figurisu parametri koje mozemo da izmerimo (brzina, masa) i cije resenje nam onda daje jednacinu putanje posmatranog objekta. U spektrometriji je vec druga prica. Tu se koriste drugi parametri i drugi oblici jednacina, koji se na kraju opet svedu na one astrometrijske, i tako nekako opet dobijemo diferencijalnu jednacinu iz koje odredjujemo kretanje posmatranog objekta.
Ma ja ti se ovde zapravo frljam sa izrazima. I ja cekam da se javi neki astrofizicar da nam objasni najjednostavnije primenu izvoda u kretanju zvezda.
Cisto jedan mali savet! Bolje ce ti amater astronom bilo sta objasniti nego student astrofizike ili astronomije. To je to sto se tice kretanja zvezde jer se takvo postavljeno pitanje uvek svodi na odredjivanje njene putanje i naravno, pre toga, brzine. Nemojmo sada da ulazimo u to sta je putanja zvezde (ako si pomislio da je to lako).

MB

evo na primeru...

Naci posle koliko vremena ce zvezda alfa centauri biti najbliza zemlji ako joj je radijalna brzina -22 km/s, sopstveno kretanje mi1=3,68 lucnih sekundi / god, i godisnja paralaksa pi1=0,75 lucnih sekundi. zatim izracunati to rastojanje r2, sopstveno kretnje i godisnju paralaksu u tom polozaju.

Joca

ajde ti nama prvo reci zasto te interesuje, a?http://astro.matf.bg.ac.yu/nikolavitas/index.php?id=4&sub=1
evo imas tu svasta zanimljivo, izmedju ostalog V deo: Rastojanja do zvezda i sopstvena kretanja, procitaj to, pa interpoliraj

MB

idem na pripreme za astronomsku olimpijadu... kada smo radili kretanje zvezda, radili smo na standardni nacin, ali nam je prof rekla da se neki zadaci lakse rade preko izvoda, pa sam ja hteo da vidim taj nacin...

hvala za link, koristan je...

MB

bio bih zahvalan za linkove sa zadacima...

deus

Pa uzmi neku knjigu, recimo Analiza sa algebrom za treci razred matematicke ginazije  :wink:  Tu ti garantovano ima sasvim dobro objasnjeno, licno sam zavrsio taj razred :D

MB

neka mi postuje ko ima linkove sa zadacima iz astronomije...