• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pomracenje Sunca 29.03.2006.

Started by Sich, March 23, 2006, 02:26:52 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

misko

i to na moj rodjendan...Jel putuje neko u Tursku?

Gugi

Evo, veceras je postignut dogovor: ako bude vedar dan ili barem poluvedar, idem kod Lajosa, astro drugara,  pa cemo udrzenim snagama&opremom fotkati pomracenje Sunca. Gugi ce naravno dati iscrpan izvjestaj!  8)

Nosit cu svoga "Zmaja" 200/1000mm, okulare, baader filter, EOS-a 300D...

Zanima me nesto. Moze biti da se negdje govorilo na forumu ali se sad ne mogu snaci.

Tu http://www.astronomija.co.rs/suncsist/Sunce/pomracenje/vrste.htm pise ovo:

"Prizor je ocaravajuci. Ako ga posmatrate teleskopom (naravno ne direktno)  oko crnog Mesecevog kruga videcete kako se u mlazevima izdizu protuberance, purpurni, plameni jezici. I videcete lepezastu bledo srebrnu Suncevu koronu."

E sada, 1999. godine kad je bila totalna pomracina, u tom trenutku uzeo sam dvogled i bacio pogled na Sunce: ja sam vidio spomenute PROTUBERANICE crvenkaste boje! Naravno, bio sam OCARAN!

Kad sto nam BAADER filter omogucava vidjeti sunceve pjege, pitam vas ima li filter koji se moze staviti odn. montirati na teleskop koji bi mi omogucio gledanje protuberanica kad god to odlucim? Ili su one vidljive samo ako je pomracina odn. kad je Sunce zamraceno diskom Mjeseca?

Ajd pomozite!

gucic

Pa imas H-alfa filter ako se dobro secam. Pitaj Maxscopa ili Slavka Stojanova. Oni imaju te teleskope. Mislim da postoje filteri da se kupe odvojeno ali nemoj me drzati za rec. Ono sto je sigurno takvi teleskopi se prodaju i jako su skupi.
Npr.
http://www.astronomija.co.rs/dubokisvemir/m/maraton/2005/scg/izvestaji/GucicMmLetenka2005/slides/coronado%20solar%20scope.html

http://www.opticsplanet.net/solarscopes.html

nobody

Neznam kako je kod vas, ali ovde (u timočkoj krajini) se navukoše neki oblaci  :x  :x  :x  , nadam se da će se razvedriti u narednih sat vremena.

plandor

Kod mene (Pariz), takodje oblaci bez nade da ce se razvedriti.  :x  :(

Marcony

Samo da zahvalim onome ko je savetovao gledanje na papiru pomocu dvogleda. Pomaze i durbin, pa cak i lupa. Odlicno se videlo dok oblaci nisu zaklonili prizor.

gucic

Ovde je bilo promenljivo oblacno. Tek oko 12.20h po Beogradksom vremenu su se navukli oblaci, a pre 15min je pocela slabija oluja sa grmljavinom....
Nesto sam uslikao ali obicnim objektivima....videcemo sta ce ispasti.


Marcony


nobody

Kod mene se oko 12:30 razvedrilo, i ponovo oko 13h naoblačilo.  :)
Da verujem u boga pomislio bih da je čuo moje proklinjanje, smilovao se i dopustio uživanje u maksimumu. :D

Skyw@lker

Ja sam iz centra BG-a (sa krova moje zgrade) posmatrao pomracenje, za vreme maksimuma su bili oblaci ali se posle razvedrilo i uspeo sam pomocu "stapa i kanapa" tako reci da napravim neke slike, ali ne znam kako da ih okacim ovde. Slike i nisu nesto posebno, slikao sam ih sa Canon-om a510 ispred koga je stojao filter (napravljen od dva sloja starih disketa  :wink: ).
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

lucy

Ja sam prosto egzaltirana... Gledala sam sa Kalemegdana... Uspeh ponesto i da vidim uprkos kisi vetru i oblacima... Moje prvo pomracenje... Tako sam uzbudjena!!!

GENESIS

Pomracenje sunca 29.3.2006.
Snimljeno iz grada Salum na granici Libije i Egipta.


GENESIS

Pomracenje sunca 29.3.2006.
Snimljeno iz grada Akra u Gani.


gucic

Quote from: "Marcony"Evo i par mojih slicica...

http://marcony.atspace.com/astronomija/index.html


Bravo Marcony! To se ceni...lepe fotke. Nisu aljkave! Bravo!