• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Jos jedan pocetnik zeljan saveta

Started by zivke85, April 09, 2006, 01:11:27 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zivke85

Zeljan teleskopa ali kog, that is the question?
Imao sam na umu Skywatcher 80/400(sa EQ):

http://www.islandeyepiece.com/telescopes/sw804.htm

Pre svega zbog prenosivosti, sirokog ugla, lakog odrzavanja, "zemaljskog" posmatranja... (cisto da me zainteresuje na pocetku, da naucim da se snalazim itd. A kasnije - sky is the limit).
Mislim, citao sam ja po net-u dosta, ali sada vas pitam direktno: U pravu li sam? :?

GENESIS

Tvoj izbor je tvoja licna stvar. Mislim da bi se brzo zasitio sa tim teleskopom , pa bi ponovo kupovao teleskop sto bi ti stvorilo dosta troskova. Predlazem ti da stedis i kupis nesto sa cim ces biti zadovoljan do penzije.

Pogledas ovaj link:

http://www.islandeyepiece.com/telescopes/sw20012pd.htm

zivke85

Nije meni preveliki problem ni da kupim veci i boji teleskop, ali ja sam pocetnik, pa sam mislio da je mozda bolje za pocetak da uzmem teleskop koji moze da se koristi i danju, koji ima siroki ugao i pre svega je maksimalno prenosiv... Da se ne nadjem kasnije u situaciji da ga sutnem negde u orman jer ne mogu svaki cas da ga vucem na krov zgrade, na Kopaonik, u selo itd. (da ne izgubim volju zato sto je veliki i tezak). Realno gledano za sad mi ne treba cudoviste od teleskopa (sa koji ne mogu da nadjem ni pleiade) da me zainteresuje. Mislim to je moj pogled na stvari, pa mi vi recite da li sam u pravu. Ipak sam ja pocetnik, a vi niste, valjda.

mravic

Uzmi barem 100 mm i bit ces zadovoljan nekoliko godina. Dobro je sto hoces teleskop kraceg fokusa jer sa njim ces lakse nalaziti objekte.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Marcony

Jel cena kao ono sto pise tamo...200$ ?

zivke85

300$ sa velikim stativom i AZ montazom, a 200$ sa malim stativom za postavljanje na sto i EQ montazom. Ali sve su to kanadski dollari.

gucic

Quote from: "zivke85"Zeljan teleskopa ali kog, that is the question?
Imao sam na umu Skywatcher 80/400(sa EQ):

http://www.islandeyepiece.com/telescopes/sw804.htm

Pre svega zbog prenosivosti, sirokog ugla, lakog odrzavanja, "zemaljskog" posmatranja... (cisto da me zainteresuje na pocetku, da naucim da se snalazim itd. A kasnije - sky is the limit).
Mislim, citao sam ja po net-u dosta, ali sada vas pitam direktno: U pravu li sam? :?Zemaljsko posmatranje? Moze ali samo ako imas dijagonalno ogledalo koje ce, opet, dati nerealnu sliku. Videces sve prevrnuto - "flipped".
Siroki ugao ce sigurno biti jer je to f/5. Moras da obratis paznju na to da ce ti efektivno vidno polje biti jako malo zbog sferne aberacije. Takvi prosti teleskopi nemaju dodatno socivo ili korektor koje ispravljaju takve greske u optici.
Vidi, ako ti nije problem da kupis i veci i bolji onda ti nece biti mnogo zao i ako se smoris. Uvek mozes to da prodas za slicne pare kojima si i i kupio taj teleskop. Uzmi lepo neki jak refraktor od 150mm ili 150mm njutn f/8.
Videces i vise nego doovljno :)

zivke85

gucic - Verovatno si u pravu.
A sta mislis o onom newton-u 175/1000 sto se prodaje na astronomskoj pijaci. To je samogradnja. Da li vredi kupovati taj teleskop i koliko bi trebao da ponudim za njega? Ako ne, imas li mozda ideju gde bih mogao tako nesto da kupim?

PS hvala na korisnom savetu

gucic

Momak koji to prodaje je moj drugar i stvarno nemam predstavu koju cenu bih i ja ponudio.
Sto se tice kvaliteta slike verujem da je odlicna jer taj covek zna sta radi (sto se tice samogradnje i uopste). Veruj mi da malo ko od nas moze da se snadje u vezi kupovine dobrog fabrickog teleskopa. Uglavnom se dosta toga svede na privatnu radinost....
Jedino ako imas nekoga u inostranstvu. Uvek mozes nekako da provuces kroz c*rinu govoreci da je to polovna r*ba i da je kostala 90EUR....

Sasa


gucic


Boki Aristarh

Teleskop koji se prodaje 175/1000 je moj, pa sam resio da pojasnim neke stvari. Kao prvo hvala Gucicu na lepim recima. Kao drugo hteo sam da naglasim da je cena nebitna jer zelim da teleskop zavrsi u rukama nekoga ko ce ga zaista i koristiti i ko voli pre svega prakticnu astronomiju.
Kvalitet slike u teleskopu je lako proveriti samo je potrebno da se dodje do mene u KG kada je vedro vece i sve ce se videti na licu mesta. Ako je to neki napor doci u KG, onda je bolje da i ne kupujete ovaj teleskop! To nije kineska igracka od 300 grama koju mozete da iznesete napolje jednim prstom (mada ima i kvalitetnih Made in China teleskopa!). Ako posmatramo sminkeraj, plastiku visokog sjaja i slicne stvari onda je prednost na fabrickim teleskopima. Ako je svrha kvalitetna slika u okularu onda je to druga prica.
Mene je optika i mehanika za taj teleskop kostala 300 EUR-a ali i to je nebitno! Znam da ce taj teleskop otici onome koji prvi dodje do mene i voli astronomiju.
Pozdrav.