• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Realno fotografisanje Sunca sa analognim Canon EOS 300V!!!

Started by kosta, April 13, 2006, 01:45:14 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kosta

Naime, jedan član sa Elitesecurity foruma me je uputio da se vama obratim za pomoć, jer tamo nisam zadovoljan koje odgovore sam dobio. Uverite se i sami, počnite da čitate tu temu od strane 2 pa sve do kraja(http://www.elitesecurity.org/poruka/1112196) i videćete šta me interesuje.


Da skratim, ja hoću da fotografišem Sunce bez teleskopa(jer ga nemam i ne poznajem nkog ko ga ima) a da ono bude u centru fotografije. Posedujem analogni Canon EOS 300V.

Nemoguće je da se tako nešto ne može odraditi. Inače, obično koristim film FUJIFILM Superia od 100 ASA, a fotoaparat ima mogućnost da se ručno snizi ISO vrednost.[/url]

kosta

Imam još pitanja, zbog preglednosti ih stavljam u odvojen post.

1) E sad jedno pitanje, da li je pametno da na filmu od 100 ASA pomoću rućnih podešavanja na mom Canonu 300V, snizim ISO vrednost na 50 ili čak 25, kakve bi to efekte dalo. Pošto znam da što je svetliji izvor, to treba da bude niža ISO vrednost.

Da li bi se javili neki kontra-efekti u slučaju da ručno snižavam ISO osetljivost? Čuo sam na onom forumu da postoji tzv. push up/pull proces, gde se produžava vreme razvijanja filma(ako se želi veća ISO osetljivost), ili skraćuje(tako da se od ISO 100 dobije osetljivost od ISO 50 ili 25).

gucic

Vidi, ako ces rucno da snizavas ISO, a ne znas kakvi ce rezultati biti, onda moras da malo eksperimentises. Odradi jedan pun film sa svim zivim (realnim) ekspozicijama slikajuci Sunce - 1/2000 sa kombijanacijama blende.Bice odlicno ako blenda ima bar f/22. Ja sam koristio Fuji Superiu 100 sa mnogo duzim ekspozicijama i nije se sprzio film. Ni blizu...
Ako fotkas kroz oblake onda ce ti ova kombinacija biti skoro OK. Opet, moze biti preosvetljen film. Film nece tek tako da se sprzi ako koristis razumne kombinacije otvora blendi i ekspozicija.
Ako te interesuje, mozes da nabavis profesionalnu Mylar foliju ili Baader astrosolar foliju (obrati paznju na gustinu folije - ima onih za vizuelno posmatranje i fotografisanje, i onih kao kombinacija ta dva - cini mi se). To nije toliko skupo. Mozda 10 - 15EUR. Zavisi kako ko odvali cenu. Uvek ima preterivanja....


trebalo bi neko iskusniji na forumu da ti kaze nesto u vezi snizavanja ISO na aparatu.

kosta

OK, hvala za odgovor. Čekam nekog iskusnijeg na forumu, kao što kažeš, da mi da još konkretnih saveta oko snižavanja ISO vrednosti.

P.S. Ako može, kaži mi gde u Bg ima da se kupe te Mylar ili Baader folije, kombinacija za gledanje i fotografisanje? Ako ne možeš ovde, kaži mi na privatnoj poruci.

Sich

Cekaj, ne znam jel sam nesto propustio ili ne, ali mi nije jasno zasto zelis da smanjis osetljivost filma?
I kako i sta hoces da snimas kod sunca?
Da se vidi njegov disk, tj da je ono glavna i jedina tema snimka?
Ako jeste onda nema potrebe da unistavas fotografiju sa trikovima u razvijanjima, prosto ti treba neki filter.

Za samo isprobavanje ti ne treba neka komercijlna folija. Odes u cvecaru i zatrazis foliju za umotavanje cveca. To su neke aluminizairane folije (isto kao i mylar i baader) i mogu da posluze u krajnjim slucajevima za snimanje iako je daleko bolje resenje neki komercijalni filter.
E, folija za cvece moze da ima dva problema. Jedan probleme je homogenost. Znaci folija mora da ima istu opticku gustinu u svakom svom delu, tj da isto pusta svetlosti na celoj povrsini. Taj uslov ne ispunjavaju sve folije za cvecare, moras da potrazis pravu (i naravno trazimo foliju bez cvetica ili nekih drugih dekoracija na njoj).
Drugi problem je sto je skoro uvek opticka gustina te folije mala, tj pusta puno svetla. To se moze resiti preklapanjem folije (pazi, sve radimo samo za eksperimentisanje i ucenje, za neku dobru fotografiju uzmes i dobru foliju) u dva sloja.
I treci prioblem, uglavnom te folije previse vuku na plavo (mnogo vise nego mylar), ali nije problem naci folije koja vise vuce kao neutralnoj beloj sa samo malim shiftom ka plavom.

I sa tim snimas, kao filterom kojeg stavis ispred objektiva u i tako snimas sa onom osetljivoscu koja je preporucljiva i film, i za koju je film i napravljen, bez inustavanja zrna filma. Uglavnom treba zatvoriti blendu sto vise i u zavisnosti od filtera imas ekspozicije koje su sasvim normalne.

I da, ta folija za cvece moze da bude dobra za tvoj aparat, ali zato za tvoje oci ni slucajno. Tako da nemoj kroz nju da gledas direktno u sunce.

E sad jedno resenje koje je sjajan filter, a nije ga ni tako tesko nabaviti. To je razvijeni film. Potreban je crno-beli film srednjeg formata koji je razvijen sa max gustinom i tako dobijen filter se ispostavio kao sjajan i za snimanje i posmatranje.

Inace kojim objektivom snimas? Ako hoces da se sunce lepo vidi potrebno ti je >400mm zizne daljine
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

kosta

Pa SO vrednost bih snižavao zbog toga što je poznato da što je manja ISO vrednost filma, on propušta manje svetlosti na sebe. Ako znaš, da li se danas uopšte mogu kupiti vrhunski kolor filmovi od 50 ili 25 ASA?

Inače, imam 200 mm objektiv i želim da se vidi disk Sunca.

gucic

Sa 200mm neces imati bog zna kakav disk. Jedva da je neki i sa 300mm.
Jedino da dobro skeniras i dobro obradis fotku u velikoj rezoluciji...

http://www.astronomija.co.rs/suncsist/Sunce/pomracenje/ecl2005/izvestaji/milan/2/300mm.jpg

Evo to ti ovako nekako izgleda.