• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Pluton i Zena

Started by draganz, April 12, 2006, 12:53:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

draganz

Ekipa koja kontrolise Hubble svemirski teleskop je upravo objavila da je obavila precizna merenja novootkrivenog objekta koji se nalazi iza plutonove orbite i koji je popularno nazvan Zena (Xena), dok je zvanican naziv tog objekta 2003 UB313 . Prema ovim merenjima taj objekat je nesto malo veci od samog Plutona sto objektivno namece pitanje da li se radi o desetoj planeti Suncevog sistema.
Otkrice i  merenje ovog objekta je dodatno rasplamsalo polemiku u vezi definicije koja bi odredjivala sta je to planeta, gde je Pluton vec oznacen kao objekat koji bi trebalo da izgubi svoj status planate umesto da se novootkrivenim svetovima kao 2003 UB313 dodeljuje takva titula.
Moje licno misljenje je da ne bi trebalo menjati status Plutona ( niti ostalih planeta ), ali ne bi trebalo ni novootkrivenim svetovima davati status planete bez obzira na njihovu velicinu. Ovo mislim iz razloga sto je se Pluton vec izborio za svoj status u uslovima kada nije postojala jasna definicija planete i da bi menjanje njegovog statusa nepotrebno iskomplikovalo situaciju.