• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Prava priroda sirenja svemira?

Started by TenMonGaKuSha, June 08, 2006, 11:19:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ljubo

Ček, ček, Kizza polako. U početku bijaše energija. Supergusta energija. Potom se svemir širio, i time hladio, pa su nastale čestice. Od ovih čestica nastale su nove, vezane čestice - atomi, joni, molekuli,... A to je već materija u punom smislu te riječi. Svo vrijeme dok se to dešava svemir se širi. Ne možemo sa sigurnošću reći kojom se brzinom širio u početku, posebno zato što ne znamo kakvo je to širenje bilo (linearno, eksponencijalno, i s kolikim ubrzanjem (u drugom slučaju)).
Ali tamna materija se javlja istog momenta kada opservacioni svemir ima manju masu od one koju bi trebalo da ima da bi širenje bilo makar linearno. Ovo je posljedica radova koje su izveli mnogi astrofizičari - u prvom redu Vera Rubin sa svojim timom - dokazavši da mora postojati nevidljivi dio materije koji čini ekspanziju moguću na ovom nivou (posmatranja su vršena na odredjenim tipovima galaksija). Ovo je kasnijim radovima potvrdjeno (posebno u posmatranju eksplozija Supernova tip 1a u udaljenim galaksijama).

Zaključak: ne znamo u kojoj fazi svemira se može uvesti pojam tamne materije, ali je izvjesno da je to moralo biti nakon formiranja galaksija i nakon potvrdjene ekspanzije svemira.

SUPERHEROJ

Uh.malo je teze sve ovo shvatiti ali radovi Vere Rubin su jako interesantni.Mislim da je Kizza nesto o tome pisao  ???

Kizza

Da,pisao sam o otkriću Vere Rubin ali sam stekao utisak da me forumaši nisu razumeli iako sam naveo konkretne primere(tabele Galaksija koje je Vera pratila ) gde se vidi da brzina svih Zvezda u Galaksiji  ISTA!Da nije tako one bi se rasule a time je dokazano da postoji Tamna Materija.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

r2d2

Da to je zanimljivo. Ipak nije bas sigurno da tamna materija mora postojati vec samo indikuje da bi to bilo "logicno". Ipak to pravilo nije kruto, sudeci po galaksiji m64 gde se spoljni delovi okrecu u razlicitom semru od cele galaksije. Istina da se ne uzimaj u obzir brzine vec samo razlicit smer okretanja, ali dovoljan podatak da se zamislimo nad tim kada pominjemo tamnu materiju.

Celu ideju tamne materije  i tamne energije licno posmatram kao nemoc objasnjenja zanimljivog kretanja elemenata u galaksiji i kosmosu. Jedna nova geometrija metrike  bi jednim potezom sve postavila na svoje mesto i tamnu materiju i tamnu energiju. Takodje nije iskljuceno bolje upoznavanje sa cetvrtom silom moze dati prave odgovore, mada je sve povezano ( nova geometrija - objasnjenje gravitacije) zar ne?


I po meni sa ovako skromnim znanjem sve upucuje na onu teoriju koju sam postavio na:
http://www.astronomija.co.rs/forum/astronomija/u-vezi-teorije-velikog-praska-fundamentalno-pitanje/60/
(pri dnu)
Ja to sto napisah vidim kao logicki odgvor na sve probleme prirode sirenja Kosmosa.Prosto ko pasulj.

Problem klauzalnog kontakta (jel` se tako pise?),se lako objanjava, pa cak problem same rane inflacije bi takodje bio resen (mozda cak i odbacen jer nelogicno da je materija iz ciste slucajnosti pobedila antimateriju) samim boljim razumevanjem geometrije sirenja prostornovremenskog kontinuma i samog velikog praska. Po teoriji tamne enrgije i materije Kosmos prosto vri od enorme energije koju nismo cak ni naslutili (zamislite se nad cinjenicom da se celokupni kosmos ubrzano siri - ojha). Zapitajmo se kako to da tu "mega" silu nismo do sada primetli, sta nas je sprecavalo ili sta nas jos uvek sprecava da je matematicki predpostavimo u nekim od ranijih teorija.

Dublje implikacije eventualne tacnosti tog mog prvog postulata ne umem da izvucem (recimo nacin formiranja galaksija) jer moje skromno poznavanje materije mi ne dozvoljava.

Kizza

Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

vlajkoni

Quote from: vlajkoni on August 23, 2007, 08:14:58 pm
Andrej Linde (ruski savremeni naučnik,predaje na univerzitetu Stenford u Kaliforniji, rodonačelnik savremene kvantne kosmologije i haotične inflacije) između ostalog kaže:
"Kada na nekom mestu vlada ekstremno visok pritisak u odnosu na okolinu, onda nastaje vetar; kada postoji ekstremno visoko naelektrisanje, pojavljuju se varnice.
Slično tome, kada univerzalno skalarno polje koje se naziva inflatonskim poljem ima u nekoj oblasti veoma veliku vrednost u odnosu na okruženje, dolazi do naglog širenja samog prostora. Kvantna mehanika nam kazuje da, baš kao i svi drugi sistemi u prirodi, i skalarna polja moraju imati nepredvidljive fluktuacije kao rezultat slavnog Hajzenbergovog principa neodređenosti. Ako se negde pojavi mesto gde ove slučajne fluktuacije daju inflatonskom polju ekstremnu vrednost, na tom mestu počinje nagla inflatorna ekspanzija svemira koja stvara veliku količinu novog prostora, gde, između ostalog, i mi možemo živeti.
Fluktuacije koje generišu inflaciju mogu nastajati neprestano iznova na raznim mestima, sasvim nepredvidljivo, zbog suštinske neizvesnosti koju princip neodređenosti unosi u naše jednačine. Ovo čini univerzum (ili multiverzum!) samo-reprodukujućim; on naime stalno iznova generiše nove kosmološke domene najrazličitijih osobina. Moglo bi se tvrditi da standardna, pre-inflatorna kosmologija Velikog praska opisuje homogeni svemir nalik na jedan jedini mehur prostorvremena. Ali, ako uzmemo u obzir kvantne efekte, sugeriše Lindeov rad, samo-reprodukujući inflatorni svemir je poput mehura koji rađa nove mehuriće, koji sami proizvode nove mehuriće, itd. u beskonačnost - poput beskonačne pene.

Koja su Vaša razmišljanja na ovu temu?


Iako je tema stara valja je otvoriti u svetlu najnovijih dokaza Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku koji je potvrdio postojanje gravitacionih talasa i samim tim dao potvrdu da se nakon Velikog praska svemir širio brzinom većom od brzine svetlosti (inflacija).
Gore sam citirao samog sebe :) iz 2007. kada smo pričali o Andrea Lindeu i njegovoj inflatornoj teoriji Velikog praska, koja je ovim rezultatima potvrđena.
Ali više od svega vredi videti kako je ovaj veliki naučnik primio vest o tome da je njegova teorija potvrđena:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZlfIVEy_YOAr2d2

March 23, 2014, 07:02:27 am #411 Last Edit: March 23, 2014, 07:07:58 am by r2d2
Ovde sam se ja svašta nalupao!

Ali izmedju ostalog sam bez dubinskog znanja astronomije ili kosmologije lepo napisao da postoji i suprotna sila gravitaciji tj. anti-gravitacija koja "razduvava" svemir tj. tamna energija kako se to popularno sada kaže!
Oće li neko barem da me javno pohvali zbog pravilnog nagadjanja?
:)