• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Prava priroda sirenja svemira?

Started by TenMonGaKuSha, June 08, 2006, 11:19:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Predrag

Dok neko strucan ne postavi teoriju koja to opisuje i ne proveri je, koristice se samo poznati zakoni! Ili mozda neko ima neku teoriju, ali je cuva za sebe? :o ;)
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

Pavdu

Quote from: r2d2 on September 30, 2008, 09:20:51 am
Fizika je tacna, odnosno njeni zakoni! A to da oni prestaju da vaze ispod horizonta dogadjaja i to je tacno!

Nije mi jasno kako ovo možeš da tvrdiš sa tolikom sigurnošću...
Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

r2d2

September 30, 2008, 04:48:14 pm #227 Last Edit: September 30, 2008, 05:00:51 pm by r2d2
Dugo nisam "filozofirao" pa da pocnem:

Gravitacija je sila cije cestice-prenosioci sile putuju brze od brzine svetlosti!      Dokaz?

Crna rupa svojom gravitacijom po teoriji ne dozvoljava nijednoj cestici cak ni svetlosti da napusti obrazje zbog druge kosmicke brzine. Ipak gravitaciona sila (predpostavljeni gravitoni) bez problema deluju van crne rupe. Sto je crna rupa masivnija vece je gravitaciono polje oko nje, bez obzira koliko je potrebno energije da cestica prenosioc izadje iz crne rupe.
 Sta nam to govori?

Ili gravitacija nije sila koja se prenosi cesticama-prenosiocima (bilo kojom kombinacijom kvarkova) ili ne vazi postulat da je nemoguce ostvariti brzinu vecu od brzine svetlosti u vakumu.

Nadam se da slicnu zabludu nije imao branexer ?

Predpostavljana brzina gravitona je ispod ili jednaka brzini svetlosti u danas vazecim teorijama.
Jedini spas iz ove naizgled protivrecnosti lezi u higsovom polju.

r2d2

September 30, 2008, 04:49:31 pm #228 Last Edit: September 30, 2008, 04:56:45 pm by r2d2
Quote from: Pavdu on September 30, 2008, 04:39:13 pm
Quote from: r2d2 on September 30, 2008, 09:20:51 am
Fizika je tacna, odnosno njeni zakoni! A to da oni prestaju da vaze ispod horizonta dogadjaja i to je tacno!

Nije mi jasno kako ovo možeš da tvrdiš sa tolikom sigurnošću...

Ej pa ja sam samo citirao tvrdnju iznad mog odgovora pogledaj pazljivije. Izgleda da nisam bas jasno "dokazao" da zakoni fizike i te kako vaze i u crnoj rupi, hm...  ...ili ti nisi pazljivo citao sta pisem... 
    Menjao sam nekoliko puta poruku i na kraju izbrisao "quote" (bilo je citata unutar citata skroz bezveze), racunajuci da onaj ko pazljivo cita ce ukapirati da je to deo tudjeg citata.

Pavdu

ok, izvini onda, ali ko god da je to napisao, nije mi jasno kako može sa takvom sigurnošću da to tvrdi...
Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

mmilan

QuoteIli gravitacija nije sila koja se prenosi cesticama-prenosiocima (bilo kojom kombinacijom kvarkova) ili ne vazi postulat da je nemoguce ostvariti brzinu vecu od brzine svetlosti u vakumu.

Objasnjenje ovoga moraces da sacekas, bar dok ne "sastave" teoriju ujedinjenja sila :)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Predrag

Quote from: Pavdu on September 30, 2008, 05:18:56 pm
ok, izvini onda, ali ko god da je to napisao, nije mi jasno kako može sa takvom sigurnošću da to tvrdi...

To ces morati da pitas sve one svetske fizicare i astronome ciju literaturu citamo! Kao sto je mmilan rekao da sadasnji zakoni vaze sve dok se ne dodje do neke beskonacnosti, a u crnim rupama postoje! I naravno da ja to ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu, jer nisam kvalifikovan za tako nesto, a pretpostavljam da nisi ni ti! A kad dodjemo do diplome naucnika ili bar doktora nauka, onda cemo da se bacimo na raspravu!Sala, ja dotle nikad necu stici, a za tebe ne znam! POZ.

PS: ja sam napisao ono sto si citirao!
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

sale11472

Quote from: mmilan on September 30, 2008, 05:22:21 pm
QuoteIli gravitacija nije sila koja se prenosi cesticama-prenosiocima (bilo kojom kombinacijom kvarkova) ili ne vazi postulat da je nemoguce ostvariti brzinu vecu od brzine svetlosti u vakumu.

Objasnjenje ovoga moraces da sacekas, bar dok ne "sastave" teoriju ujedinjenja sila :)

HE he he
gravitacija tu neće naći mesto.....
Rešenje toga će nam doneti potpuno nov i revolucionaran pogled na svet oko nas...revolucionaran i nov bar koliko su to TR i QM bile za ljude 19 veka......
Samo moje skromno mišljenje i neskromna želja ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mmilan

I ja mislim da se gravitaciji to drustvo ne svidja, ali drugi izgleda da ne misle tako :D
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

r2d2

Quote from: sale11472 on September 30, 2008, 09:37:33 pm
HE he he
gravitacija tu neće naći mesto.....
Rešenje toga će nam doneti potpuno nov i revolucionaran pogled na svet oko nas...

Nemam ja zivaca ni vremena da cekam na "revolucionaran i nov pogled". Pa valjda ovde na forumu ima strcnjaka koji imaju svoje misljenje, pa  i ako smatraju da nije ozbiljno iznositi neke licne predpostavke, ipak da nam barem nagoveste moguce smernice svojih licnih slobodnih misli.
Mozda ovde jeste pravo mesto za tako nesto jer na kraju krajeva niko im nece zameriti.
Ovako svi cekamo mr.Godoa, a on ceka sa nama i  misli da mi cekamo nekog drugog....

branexer

r2d2 slično razmišljamo i shvatamo stvari, s'tim što je moje znanje mnogo manje od tvog znanja.

r2d2

October 02, 2008, 12:53:18 am #236 Last Edit: October 02, 2008, 01:12:09 am by r2d2
Ma cuj to moje - nije to nikako znanje to su informacije! Kad bi mi razumevanje bilo barem mali delic u odnosu na ove informacijame koje sam pokupio ...   Ostra je razlika izmedju znanja i razumevanja.

r2d2

October 05, 2008, 03:40:30 pm #237 Last Edit: October 05, 2008, 04:00:47 pm by r2d2
Jedna od osnovnih zabluda  laika prilikom pokusaja "shvatanja" sirenja svemira je ta da da se svemir ne moze siriti i brze od e,ipak prostornovremenski kontinum to moze(nista ga ne spreceva) i samim tim  se ne narusava teorija relativnosti. To je malo teze shvatiti ali nije bas potpuno nemoguce. Kada privremeno usvojim ovaj postulat a bez pravog poznavanja stvari opet mi padaju napamet razna pitanja knp:

Kakva je priroda tog sirenja?

Ako prepostavimo da je materijalni svemir poceo da se siri  kada je imao temperaturu od 3.000 K, to  radio je to sledecih 14, 15(ili vise)  milijardi godina da bi toplotno zracenje onoga danas sto belezimo kao pozadinsko zracenje palo na 3 k.

Svemir se hladi i siri tj uslovno i grubo receno ponasa se kao  voda. Nigde nisam procitao da je pad toplotnog zracenja od 3000 do 3 k bio konstatno opadajuci u odnosu na tih 14-17 milijardi godina, a verujem po logici da nije vec sigurno ga opisuje neka grafikonska kriva.

Znaci postojali su periodi hladjenja koji nisu linearni(ravnomerni). Da li i samo sirenje svemira mozemo vezati za pozadinsko zracenje ne znam, ali zadnje teorije govore da se on jos ubrzanije siri u odnosu na ranije periode-znaci ubrzava. Predpostavljam da ni to nije linearno tj ravnomerno ubrzanje sirenja vec u obliku eksponencijalne krive (nadam se da sam upotrebio tacan matematicki naziv).

Samo zracenje nam govori da "kada izvor zracenja nestane, nestane i zracenje". Takodje samo ubrzavanje sirenja nam moze reci da mozda  ne treba traziti nikakve tamne energije i materije vec se treba okrenuti samom velikom prasku u kojem se jos uvek ocigledno nalazimo. Nemam pravu ideju na koji nacin su povezani pz i samo sirenje svemira ali slutim.

Na zalost nase linearno prividno shvatanje vremena nam ne dozvoljava da se upitamo o samoj dilataciji vremena u gustom svemiru od 3000 k i retkom svemiru od 3k. Subjektivni protok vremena dogadjaja (kako ga mi dozivljavamo) je sigurno bio drugaciji i mnoge formule s kojim danas baratamo (knp.potrebno vreme za recimo stvaranje kriticne mase iz oblaka vodonika itd)  su verovatno bile drugacije u samom pocetku, a opet ne vidim da se to uzima u obzir.

Na osnovu prepostavki zakljucujem da ono sto nazivamo strelom vremena nije po svom pravcu prostiranja istog inteziteta,  drugim recima da se kojim slucajem nadjemo u tom mladom tek rodjenom svemiru nasa subjektivna sekunda bi bila ista kao sada ali procesi na koje smo navikli da merimo tim sekundama bi imali drugacije trajanje.

Svemir se mora sirti i vremenski i prostorno u isti mah.To sirenje nije ravnomerno kao sto vidimo pa ni vreme se ne raspostire ravnomerno.....

Udaljeni kvazari tacije njihovi fotoni koji dolaze do nas, em su prolazili kroz topao svemir (koji se merio hiljadama kelvina) i njihova energija se samim tim morala menjati em su prolazile kroz razlicite "dilatacije" vremena i prostora i normalno je da je njihov spektralni pomak toliko cudan. Treba uvesti novu konstantu za izracunavanja daljine najudljenijih objekata na osnovu crvenog pomaka. 

To bi ujedno objasnilo tj promenilo i cudno podudaranje starosti nase galaksije sa staroscu svemira....

Predrag

Ne razumem na kakvu konstantu tacno mislis? Na Hablovu ili...?
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2

Kizza

Veoma zanimljivo razmislja moj bivsi robotski brat r2d2!Nije mi palo na pamet ovo sa gravitacijom Crnih Rupa?Medjutim da se nesto cudno desava sa zakonima fizike prva je primetila astronom Vera Rubin,cini mi se 1967 godine,da se ZVEZDE U GALAKSIJAMA OKRECU ISTIM BRZINAMA BEZ OBZIRA KOLIKO SU UDALJENE OD CENTRA GALAKSIJE!Svi znamo da je Merkur Formula 1 medju planetama dok daleki Uran,neptun zaborave kolko im godina treba da obidju oko Sunca.Inace ko je gledao emisiju  BBC - "Svemir koji nedostaje",zna o cemu pricam.Gravitacija Crne Rupe pokrece Zvezde , rotira ih i polako guta....Eh da je Spok ziv..... :'(
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?