• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Najslavniji teleskopi

Started by Sasa, July 05, 2006, 01:48:02 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sasa

Evo male ankete za Astronomiju: biramo pet najslavnijih teleskopa u istoriji. Dakle? Ima li ko svoju rang listu? Navedite bar jedan teleskop ili svih pet koji po vasem misljenju zasluzuju da stanu na listu pet najslavnijih.

mravic

Meni po vaznosti bi redosled bio ovakav:

1. Moj, bilo koji teleskop
2. Galileov refraktor (sa kojim je otkrio satelite Jupiterove)
3. Njutnov reflektor (prvi teleskop reflektor)
4. Hublle space telescope
5. Krvavi juzni teleskop(koji stoji na kisi, i stajace jos podosta vremena)

A po cuvenosti bi bilo isto ali bez onog prvog.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

nobody

QuoteGalileov refraktor (sa kojim je otkrio satelite Jupiterove)

Sasa


Joza

Na spisak cuvenih svakako treba dodati i
5 metarski teleskop na Mt. Palomar-u
Teleskop je od 1949 pa do 1976 bio najveci i verovatno najpoznatiji.

Njegov naslednik BTA Ruske Akademije Nauka sa svojih 6 m, i altazimutalnom montazom, bi mogao zajedno sa Krvavim juznim teleskopom da ide u kategoriju teleskopa sa najtuznijom sudbinom.

Njegovo prvo ogledalo je bilo lose, cak je imalo i naprslinu. Drugo ogledalo koje je kasnije napravljeno je bilo dobro. Ispostavilo se da je teleskop jako osetljiv na temperaturne promene pa moze da se koristi samo pri 'povoljnim' meteo uslovima kada varijacije temperature nisu velike.
Sa druge strane obliznji vrhovi i konfiguracija terena stvaraju cesto jake turbulencije vazduha pa je broj noci kada se teleskop zaista moze koristiti sa punom rezolucijom veoma mali.

Sich

No.1  Mount Wilson observatory, tj Hooker teleskop na toj opservatoriji.
Tamo je Habl dao potpuno novu sliku o univerzumu.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

charlie

Zeiss astrograf na AOB-u, jer je to teleskop na kojem su svi nasi astronomi i astrofizicar ucili da posmatranju i na istom naucili da mrze posmatranja (naravno, krivi su predavaci i smrzavanje). Mislim da je "iskorisceniji" nego sto je to veliki refraktor, ali ce statistika u skorije vreme biti odredjena, pa ce se tacnije znati.

gucic

Sasa, je l' biramo 5 najslavnijih u srpskoj istoriji ili svetskoj istoriji astronomije?


Galileov refraktor,
Njutnov reflektor,
Mt. Palomar,
Keck-ovi,
i jedan jedini Hubble.

charlie

Mislim da se odnosi na najslavnije u svetskoj, ali svidelo mi se kada je mravic stavio "krvavi" teleskop, koji sada definitivno tako izgleda, pa rek'o da i ja izdvojim neki nas.

Moja lista:
1. Hubble
2. Palomarski teleskop
3. Keck
5. mravicov teleskop  :)

Hubble nam je omogucio prodor u dubine svemira o kojima nismo mogli ni da sanjamo. Palomarski teleskop je omogucio, za svoje vreme, ovo sto sam navela za Hubble. Keck zbog toga sto je na Zemlji i po mnogo cemu se takmici sa teleskopima van nase atmosfere. A mravicov teleskop zato sto ga je verovatno mravic sklapao, sto mora da valja  :)

Skyw@lker

Quote from: "Sasa"Evo male ankete za Astronomiju: biramo pet najslavnijih teleskopa u istoriji. Dakle? Ima li ko svoju rang listu? Navedite bar jedan teleskop ili svih pet koji po vasem misljenju zasluzuju da stanu na listu pet najslavnijih.


Jel u to spadaju i radio teleskopi? Mislim da bi na listi trebao da se nadje i cuveni Arecibo. O Hubble-u ne treba ni diskutovati, jednostavno mora da bude medju prvih pet.
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

Sasa

Koji teleskopi? Pa hajde ovako: 1. najslavniji u istoriji (sveta)

2. Ako moze neka bude i posebna lista domacih teleskopa (ne mora pet, moze i manje) i sve to nek budu opticki.

A posle toga mozemo da krenemo na radio teleskope.

Maxscope

Od gore pomenutih teleskopa ja bih se slozio najpre sa Sichom, ali to ipak ne znaci  da bih postavio Hooker teleskop na prvo mesto moje liste.
Moj licni izbor slavnih teleskopa bi uvek bio na strani teleskopa od pre nekoliko vekova ispred modernih i profesionalnih teleskopa u koje spada i Hooker teleskop.
Genijalnost tadasnjih astronoma po meni nije samo u njihovim otkricima vec i umesnosti da sami naprave instrument koji im je pomogao da nacine ta otkrica.
Iz tog razloga na prvo mesto postavljam 6" teleskop koji je izradio William Herschel. Ne samo da je sam izradio teleskop, vec je sa ovim malim i rucno radjenim teleskopom sa krova svoje kuce otkrio planetu Uran 1781. godine.
Takodje je ovim teleskopom otkrio ravan nase galaksije.
Kazu da su teleskopi koje je Herschel pravio odisali elegancijom mahagonija od cega su postolje i tubus bili nacinjeni, "dok je optika bila bolja od bilo kog profesionalno nacinjenog teleskopa tada na prodaji u  Engleskoj". (Nevil Maskelyne)
Na drugo mesto bih postavio "Leviathan of Parsonstown", koji je napravio i kompletirao 1845. godine William Parsons a sa kojim je on otkrio strukturu galaksija.
Ovaj ogromni teleskop cije je ogledalo imalo precnik od  1.8 metara nije nimalo odisao elegancijom sa svojim potpornim zidovima i kanapima, ali se genijalnost ogleda u njegovoj izradi. Parsons je izmislio novu metodu pravljenja ogledala iz solidnog diska, izmislio je i napravio ventilator za hladjenje da ogledalo ne bi puklo tokom hladjenja sto se tada cesto desavalo i sto je bio veliki problem, takodje je izmislio i napravio masinu na paru za poliranje i brusenje ogledala.
Treci teleskop bi bio Galileov teleskop.
Galileo, nakon sto je cuo o Lippershey-ovom dizajnu refraktora na putovanju kroz Veneciju, samo 24 casa po povratku kuci pravi svoj refraktor kojim je otkrio Jupiterove mesece, faze Venere, Sunceve pege i kratere i planine na Mesecu.
...........................................................................................................Newtonov reflektor se ne nalazi na mojoj listi, jer zapravo Isaac Newton nije imao nikakavo otkrice sa reflektorom.
Verujem da Mravic to zna i da mu se samo potkrala greska, jer....
Newton takodje nije napravio niti izmislio prvi reflektor. Ideju i dizajn upotrebe  ogledala umesto leca prvi je izneo Niccolo Zucchi iz Rima oko 1616. godine, ali je reflektor koji je on napravio pruzio toliko slabe rezultate da je Zucchi odbacio i ostavio ceo projekat. Kasnije su se alternativnim dizajnima bavili Kepler, Descartes, Mersene, Gregory i jos neki, ali vecinom tadasnja tehnologija nije bila u mogucnosti da nacini instrument po njihovim kriterijumima...................
sve do Newtona.
Iz prva, Newton se 1671. godine bavio akromatskim refraktorom ali je zakljucio da je akromat nemoguce napraviti i tada se okrece i proucava Zucchi-ev dizajn na osnovu kojeg pravi PRVI UPOTREBLJIVI reflektor.

marino

Quote from: "Sasa"biramo pet najslavnijih teleskopa u istoriji. Dakle? Ima li ko svoju rang listu? .


1) bta (rijec je o znatno vaznijem teleskopu i sustavima nego sto se cini, mozda o tome napisem i clanak)
2) mt palomar
3) hst
4) 1x7 telescope (the rochester-vidulini project)
5) vlt

m
Vidulini Observatory

Sasa

E pa sad je gotovo, zavrseno sto se tice optickih tleskopa. Clanak za Astronomiju je napisan. Marino, zakasnio si.
:o)

marino

Quote from: "Sasa"E pa sad je gotovo,  Marino, zakasnio si.


huh da..e to samo znaci da me na forumu nije bilo vise dva mjeseca!
m
Vidulini Observatory