• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kineski zid se ipak vidi iz svemira

Started by Dejan, June 19, 2004, 03:15:02 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dejan

 Kineski zid se ipak vidi iz svemira, potvrdile su fotografije satelita evropske kosmičke agencije "Proba". Satelit evropske kosmičke agencije "Proba" poslao je čiste fotografije većeg dela Kineskog zida severno od Pekinga, koje su snimljene iz svemira bez ikakvog uveličavanja. Zid je snimljen kamerom, sasvim jasno se vidi njegovo zmijoliko "gmizanje", a najuticajniji kineski list "Ženmin zibao" je u nedelju objavio ove fotografije. Jang Livei, prvi kineski astronaut koji je u "Božanstvenom brodu 5" prošlog oktobra boravio u svemiru, sa žaljenjem je posle prizemljenja izjavio da kosmos izgleda prelepo, ali da nije video Veliki zid.

Livei je ražalostio stotine miliona Kineza i "pod noge bacio" izjave američkih naučnika da se Kineski zid može videti golim okom čak i sa Meseca. Dnevnik je ponudio i odgovor na razložno pitanje zašto Jang nije mogao da vidi Kineski zid. Citirajući evropske kosmičke naučnike, objašnjenje je sažeo u dve činjenice - Jang jednostavno nije imao dovoljno vremena da se koncentriše kako bi golim okom pronašao Zid, niti mu je to bila osnovna preokupacija!

Sich

QUOTE (Dejan @ 19. Jun. 2004., 03:13)
Kineski zid se ipak vidi iz svemira, potvrdile su fotografije satelita evropske kosmičke agencije "Proba". Satelit evropske kosmičke agencije "Proba" poslao je čiste fotografije većeg dela Kineskog zida severno od Pekinga, koje su snimljene iz svemira bez ikakvog uveličavanja... [/quote]
Woo, lakse malo sa tako ishitrenim zakljuccima.
Da se Kineski zid vidi iz svemira, u to nema sumnje. Iz svemira se vide i mravi, naravno uz dovoljno dobru kameru.
Nemam pojma kako si zakljucio da je snimak kineskog zida snimljenog satelitom "Proba" nacinjen bez ikakvog uvelicanja.

U topicu o kineskom zidu dat je link ka slici koju je nacinio satelit "Proba"
Evo ga jos jednom: http://www.esa.int/images/cina,1.jpg u maloj rezoluciji i ista slika u vecoj rezoluciji: http://esamultimedia.esa.int/images/Proba/cina.jpg [276 KB].
E sad zasto bi neko stavljao kameru na satelit bez uvelicanja ako zeli da snima reljefne strukture (i ljudske tvorevine kao sto je i kineski zid). Pa ne postoji razlog.
Satelit Proba je na 600km, a to je malo puno da se posmatra bez ikakvog uvelicanja. Ti si naveo da je Probin snimak bez uvelicanja. Da li to znaci da ljudsko oko moze da vidi kineski zid sa 600km? Da li ljudsko oko ima toliku rezoluciju da razluci objekat od 20 metara (tolika je sirina kineskog zida) na udaljenosti od 600 km (rastojanje vece od udaljenosti Beograd-Bar)? Pa ja bih rekao da nema.
Uz malo trazenja na ESA-inom sajtu moze se naci da kamera na satelitu Proba je u stvari mali Cassegrain teleskop sa CCD cipom rezolucije 1024x1024. I da sa 600km snima regione od 25 km^2 rezolucije od 5 metara.

Stoga kineski zid se ipak ne vidi iz svemira.
Nazalost svih kineza :)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

vanillasky

  E sad mi je mnogo lakse  :P

clear Skies