• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

ASTRO EVENT

Started by , July 18, 2004, 11:32:23 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Miranda

 Ajde lepo se provedi i kupi nam nesto.... :D  

Dule_smor

 Evo da se  i ja javim sa mora, pozdrav svima!

vanillasky

  Cao svima again. Ima li nesto novo ovde ? Koliko vidim nesto slabo.

 :blink:

clear Skies

vanillasky

  subota 7. avgust

Poslednja cetvrtina meseca. Inace Perseidi ce biti aktivni cele ove nedelje.

 :blink:

clear Skies

vanillasky

  nedelja 8. avgust

Dve najsjajnije letnje zvezde su VEGA (kada pogledate tacno iznad sebe ove nedelje videcete je) i ARCTURUS, koji sija na zapadu. VEGA je udaljena 25 s. god. a ARCTURUS 37 s. god.

 :blink:

clear Skies

vanillasky

 sreda 11.avgust

PERSEIDI METEORSKE KISE

Kako kazu najbolje vreme za gledanje je od otprilike 23:00 h pa naravno do zore.
Obucite se dobro i nadjite fino mracno mesto sa lepim pogledom na nebo.
A nakon ovako lepog dogadjaja ne zaboravite na MESEC, VENERU i tek izlazeci SATURN.
Mislim da cemo ove veceri svi imati mnogo mnogo posla. Ajd posaljite mi neke fotke ako ih radite.


 :blink:

I WISH YOU CLEAR SKIES !!!

Sasa

 EVo, mozda ce nekom biti interesantno, a radi se o Perseidima:

Ove godine postoje gotovo idealni uslovi da Perseide vidimo u njihovom punom sjaju.  Perseidi su kiša meteora koji prividno izviru iz sazvežđa Persej pa otuda i nose svoje ime.
Perseidi traju od 17. jula do 24 avgusta, s tim što se glavni ,,udar" (maksimum) očekuje 11. odnosno 12. avugusta jer postoji više prognoza. Po jednoj maksimum se može očekivati 11-og u 23 sata po našem vremenu, po drugoj maksimum će biti u 13 sati sledećeg dana, a po trećoj u 23 sata 12-og avgusta. Narvno da nama najviše odgovaraju prognoze po kojima će makismum meteora biti onda kada je kod nas noć.
Izrčunavanje maksimuma meteora je vrlo komplikovan posao jer podrazumeva utvrđivanje položaja oblaka prašine na koji utiču i sva tela koja se nađu u blizini oblaka. Tako ovog puta računi najvljuju bogatu kišu Perseida baš zbog toga što je nedavni prolaz Jupitera ceo oblak gurnuo bliže Zemljinoj putanji.
Za ovu godinu astronomi predviđaju dosta jaku meteorsku kišu jer Zemlja prolazi vrlo blizu oblaka čestica (na oko 180.000 km) koje je 1862. godine kometa 109P/Svift Tatl ostavila za sobom. Naime meteori nastaju kada se u našoj atmosferi zapale čestice prašine koje za sobom seju komete kada dođu blizu Sunca. Matična kometa Perseida je kometa 109P/Svift Tatl koja ima orbitalni period od 130 godina. Zadnji put ova kometa nam je bila u poseti 1992. godine, ali ovog puta Zemlja prolazi kroz oblak čestica koje je kometa za sobom ostavila kada je bila u prolazu 1862. godine.
Predviđa se da će ove godine satna zenitna frekvencija biti do 100 meteora, što znači da svakog minuta treba očekivati po jedan do dva meteora u periodu maksimuma. Najoptimističnije prognoze najvljuju i mnogo bogatiju kišu od čak hiljadu meteora u toku jednog sata. Po tim prognozama ovako gusta kiša će trajati čitavih 40 minuta. Ali treba imati u vidu da satna zenitna frekvencija važi samo za idealne uslove posmatranja. Na ruku nam ove godine ide što nam Mesec neće ometati osmatranje pošto će on biti u fazi od svega nekoliko dana do novog Meseca.
Sa posmatranjem meteora treba početi bar nekoliko sati pre njihovog maksimuma. Ove godine posmatranje Perseida je najbolje početi već sa prvim mrakom 11. avgusta. Ne treba propustiti ni sledeću noć jer neke prognoze maksimum najavljuju za 12. avgust. Najbolje je zauzeti osmatrački položaj daleko od bilo kakvog osvetljenja. U suprotnom videće se samo najsjajniji meteori.
Ponekad meteor zna da bude toliko sjajan da osvetli dobar deo neba. Takvi meteori zovu se bolidi. Oni mogu da imaju sjaj i punog Meseca; ponekad su obojeni. Zna se desiti da meteor bude propraćen i snažnim zvukom. Perseidi inače ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom od 216.000 km/h.

Miranda

 
QUOTE (Sasa @ 11. Aug. 2004., 18:32)
Ponekad meteor zna da bude toliko sjajan da osvetli dobar deo neba. Takvi meteori zovu se bolidi. Oni mogu da imaju sjaj i punog Meseca; ponekad su obojeni. Zna se desiti da meteor bude propraćen i snažnim zvukom. Perseidi inače ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom od 216.000 km/h. [/quote]
Bilo je vidjeno recimo pre 3-4 godine! Bio je plave boje i video se jedno 4-5 sek. To nikad necu zaboraviti.....