• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Otkrice novih planeta

Started by sashastar, October 07, 2006, 01:51:36 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američka agencija za istraživanje svemira - NASA saopštila je da je ekipa naučnika uz pomoć svemirskog teleskopa “Habl” otkrila 16 mogućih planeta koje kruže oko udaljenih zvezda u centru naše galaksije - Mlečnog puta. Izveštava novinar Glasa Amerike, Šon Marouni.

Astronomi koji su koristili svermirski teleskop “Habl” saopštili su u sredu da su otkrili 16 mogućih novih planeta. Te planete su otprilike veličine Jupitera i nalaze se na udaljenosti od 26 hiljada svetlosnih godina. Ovaj tim naučnika pregledao je uz pomoć teleskopa “Habl” oko 180 hiljada zvezda. Član tima, Mario Livio, kaže da ta otkrića pružaju nove uvide u našu galaksiju.

“Sada možemo da kažemo sa visokim stepenom pouzdanosti da u našoj galaksiji postoje doslovno milijarde planeta.”

Livio ipak naglašava da su ono što je ovaj tim otkrio - potencijalne planete. Pomoću teleskopa “Habl” one se ne mogu direktno videti. Astronomi su koristili indirektan metod pomoću kojeg se meri izvesno smanjenje svetlosti zvezde kada neko telo prolazi ispred nje. Tim metodom astronomi su mogli da dobiju približne mere mase samo dve od potencijalnih planeta. Medjutim, vodja ovog tima, Kaliaš Sahu, kaže da očekuje da će se taj broj povećati.

“Pažljivom analizom svetlosne krivine možemo da procenimo da najmanje sedam od tih 16 kandidata moraju da budu prave planete.”

NASA planira da 2008. godine lansira u orbitu novi svemirski teleskop koji je, kako se navodi, projektovan posebno za traganje za novim planetama. Taj novi telekskop, pod imenom “Kepler”, po čuvenom nemačkom astronomu iz 16. veka, biće prečnika jednog metra i moćiće da otkrije i planete veličine Zemlje. Alan Bos iz Karnegijevog instituta kaže da predstoje i nova još uzbudljivija otkrića.

“Zaista verujemo da ćemo moći da pronadjemo i planete u relativnoj blizini koje će biti nastanjive, ako i nisu bile nastanjene do sada.”

Bos dodaje da će astronomi imati dosta posla i da sazanju više o već otkrivenim planetama.