• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Astronomske zanimljivosti

Started by sashastar, August 16, 2006, 02:24:45 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

NASA je izgubila originalni snimak prvog sletanja na Mesec koju su 20. jula 1969. godine videli milioni tv-gledalaca, uključujući i legendarnu izjavu astronauta Nila Armstronha - 'Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo'.

Portparol NASA Grej Hautaloma saopÅ¡tio je da već dugo vremena nije viÄ'en snimak. 'Tražimo ga godinama i nikako da se pojavi', rekao je Hautaloma. Po rečima porparola NASA, nedostaje oko 700 traka prenosa istorijske misije Apolo.

Hautaloma je rekao da ipak nema mesta za zabrinutost, jer svi podaci sa traka postoje 'u ovom ili onom obliku'. Čak i kad bi se pronašle, trake su možda već neupotrebljive jer su se s vremenom dosta oštetile, rekao je portparol NASA.

Celokupan video-materijal godinama se čuvao u Nacionalnom arhivu, ali u kasnim 70-tim godinama prošlog veka vraćen je NASA. Na snimku su i podaci o zdravstvenom stanju astronauta, kao i stanju svemirskog broda.

Skyw@lker

Cekaj kako to mislis "izgubila"??!!?? Kako nesto tako moze da se "izgubi"?!  :shock:
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

sashastar

Izgubili su originalne trake koje su snimane i na samom Mesecu.
Verovatno ih je neko sklepao u svoju kolekciju.
Zapravo ja sumnjam da su izgubljene nego su prodate nekom
lovatoru kolekcionaru za ko zna koje novce.

Skyw@lker

Imam osecaj da ce sada "zli jezici" i pristalice "Moon hoax-a" slaviti i reci "eto jos jednog dokaza da je sve prevara i da nisu bili na Mesecu!!!"... Uzas!  :x
Mislim da tako nesto nije trebalo da se desi nikako... Mislim ipak je to NASA, a ne neka leva kompanija od juce...  :!:

sashastar

Kosmičko telo koje je 1908. godine palo u Tunguškoj u Sibiru, a koje je decenijama predmet interesovanja nauke, bila je kometa koja je sadržala organske materije, saopštio je ruski naučnik Vladimir Aleksejev.

Saradnik Instituta termonuklearnih istraživanja i inovacija rezultate svog istraživanja izneo je na petom Medjunarodnom aerokosmičkom kongresu koji se održava u Moskvi.

'Tunguško kosmicko telo sadržalo je organske materije.To je bila kometa koja se prilikom ulaska u zemljinu atmosferu zapalila i organske materije su se intenzivno počele razlagati izdvajaući ugljenik', izjavio je ruski naučnik, prenela je agencija Itar Taš. Hemijske analize čestica, kako je zakljucio naučnik, pokazale su da im je sastav sličan sastavu komete Galeja koju je istraživao kosmički aparat 'Vega'.

Prema mišljenju Aleksejeva naučnici ne mogu sto posto da odrede sastav komete ali je sasvim jasno da se prilikom pada komete odvijao proces s visokim temperaturama koji se dešava kod eksplozija.

Sich

Da se vratimo na nasin snimak

SNIMAK S MESECA PRONAĐEN U SIDNEJU  

Kopija izgubljenog snimka iz arhive NASA, na kojem je zabeležen prvi čovekov korak na Mesecu, otkriven je u Sidneju, piše australijski list Sidni Morning Herald. Prema navodima tog lista, australijski producent Piter Klifton dobio je taj snimak iz NASA 1979. godine.

Klifton je naručio u SAD snimak iskrcavanja posade 'Apolo 11' na Mesec, da bi iskoristio kadrove u spotu posvećenom albumu 'Dark sajd of d Mun' [ The Dark Side Of The Moon] grupe Pink Fjod.

Kada je Klifton dobio kasetu, umesto fragmenta od dve-tri minute koje je očekivao, otkrio je u pošiljci polučasovni film, navodi list. Klifton je počeo da radi na spotu, ali ga zbog nedostatka vremena nije završio. Snimak NASA je tako stigao u sidnejski arhiv.

Čuvši vest o izgubljenom originalu snimka, Klifton se setio svoje kopije. Prema rečima producenta, kadrovi koje ona sadrži televizija nikada nije prikazala. Snimak TV reportaže koju je videlo 600 miliona ljudi sačuvan je, ali snimak na kojem je zabeležena emisija s Meseca izgubljena u arhivi američke kosmičke agencije.

Televizijske stanice su 1969. godine prenele kadrove snimane običnom TV kamerom crno-belog monitora u štabu Mesečeve misije. Na izgubljenoj kaseti nalaze se najkvalitetniji snimci iskrcavanja čoveka na zemljin satelit.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Skyw@lker

To bi bilo dobro videti! Sto ne bi NASA to distribuirala na nekom DVD-u ili kao HD Video na nekom buducem mediju (Blue Ray-u recimo)

Sich

Da, bilo bi lepo to videti, mada nema potrebe za tako veliki medij. Cini mi se da je NASA to snimala na 6mm filmu.
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

sashastar

Ali ako ste primetili to je jos uvek kopija nije original.
Samo to i nije toliko bitno jer vazno je imati snimak.
Uh a dobro kazete bilo bi sjajno imati jedan takav malo poduzi
snimak svega sto se tada desavalo.
Ali ne samo poletanja,sletanja i prvih koraka nego
i sta su posle toga radili.
Iako sam bio jako mali ja sam to podrobno pratio u to vreme
i bukvalno mi je to bila neka vrsta prvog kontakta sa Astronomijom
koja eto do danas me muci.
Nas cika Jugin i TV prenosi to se nezaboravlja nikada.
ZAUVEK  :D

mravic

Ja sam tada planirao da se rodim.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Skyw@lker

Ja tada nisam bio ni u "dugorocnim" planovima  :D Elem svako vreme ima svoje breme  :D Tako jednoga dana ce mozda moja deca gledati sletanje ljudi na Mars, pa moji unuci sletanje ljudi na neke Jupiterove mesece, pa onda deca od njihove dece mozda budu svedoci prvog worp pogona... Ovaj.. Vec sam se malo pogubio, odoh da iskuliram malo heheheh :D