• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Tamna Materija

Started by sashastar, August 24, 2006, 02:48:12 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američki astronomi objavili su da su pronašli dokaz o postojanju takozvane ”tamne materije,“ neobične vrste materije za koju se veruje da je u svemiru ima u znatno većim količinama od obične materije koju možemo da vidimo.

Postojanje tamne materije predloženo je pre više od 70 godina kao objašnjenje zašto se neke galaksije, koje se kreću kroz svemir neobično velikim brzinama, medjusobno ne udaljavaju. Naučnici su postavili hipotezu da neka nevidljiva materija ima dovoljno jaku gravitaciju da ih drži na okupu. Ali do sada, njeno postojanje nije bilo dokazano. Grupa američkih naučnika osmatrala je, uz pomoć orbitalnog Nasinog teleskopa Čandra, sudar dva ogromna grozda galaksija - toliko snažan da je razdvojio normalnu od tamne materije. Njeno postojanje izmereno je kao gravitaciona sila različita od gravitacione sile vidljive materije. Krećući se brzinom od 16 miliona kilometara na sat, posmatrane galaksije prolaze jedna kroz drugu. Vidljiva materija, u obliku vrelih gasova, sudarala se medjusobno što je usporavalo njeno kretanje. Ali ”tamna materija“ nastavila je da se kreće istom brzinom jer se ne ponaša kao vidljiva materija. Svemirskim teleskopom Habl i teleskopima na zemlji uočeno je da njena ogromna gravitaciona sila zakrivljava svetlost koja je dolazi od udaljenih nebeskih tela iza mesta sudara. Naučnici kažu da ta pojava ne može da se objasni nikako drugačije nego postojanjem ”tamne materije.“

Jethro

Mogli bi ovu temu - tamnu materiju da spojimo sa temom o Pravoj prirodi Å¡irenja svemira.

Ako je naš lokalni svemir prečnika 13-14 milijardi svetlosnih godina eksplodirao u jednoj velikoj svemirskoj sfernoj pukotini, sve ono izvan našeg lokalnog svemira bila bi tamna materija.
Mi smo savremenim sredstvima za posmatranje dubokog svemira izgleda prestigli pogledom prvi val Našeg velikog praska
i sad ne razlikujemo ono što je naše i što će se vratiti ka našem centru, od onoga od čega smo se odcepili i što gotovo nikada nećemo stići, a sa čime bi mogli ipak da se u dubokoj budućnosti sretnemo u nekom velikom komešanju.

Dr.Zoidberg

ako bi pri sudaru dve cestice [jedne tamne  a druge normalne materije] dali bi obe bile unistene ? ili bi ona sa vecom masom neutralizovala drugu ?

Sich

One ne bi bile unistene, vec bi materija promenila oblik u energiju.
U reakciju ulazi elektron sa pozitronom, proton sa antiprotonom itd..
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

stameni

Da, ali Dr.Zoidberg nije postavio pitanje materija vs. antimaterija, nego materija vs. tamna materija.

Uzgred, evo jednog interesantnog pitanja. U gravitacionom polju planete sastavljene od antimaterije izbacuje se lopta, takoÄ'e od antimaterije. Da li će lopta padati "na dole" ili "na gore"?

Odgovor: na dole. Čestice materije i antimaterije razlikuju se samo po znaku naelektrisanja, ako uopšte poseduju naelektrisanje. Masa čestice i njenog parnjaka-antičestice ista je "stvar".

Dr.Zoidberg

hmm... dali to znaci da mi imamo "normalnu" materiju i antimateriju i "tamnu" materiju i antimateriju  :?

Daphne

Uh   :?  od ovoga sa tamnom materijom i tamom antimaterijom malo me je zabolela glava...

Skyw@lker

Quote from: "Dr.Zoidberg"hmm... dali to znaci da mi imamo "normalnu" materiju i antimateriju i "tamnu" materiju i antimateriju  :?


Pa recimo da jos ne znamo tacno sta je "tamna materija" tj. sta ona predstavlja...
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

stameni

Quote from: "Dr.Zoidberg"hmm... dali to znaci da mi imamo "normalnu" materiju i antimateriju i "tamnu" materiju i antimateriju  :?


Ono što se zna je da postoje čestice supstancije (to je ovo što direktno opažamo čulima) i njihove antičestice (koje ne zapažamo neposredno, a u svakodnevnom životu ih i nema).

Ono što se ne zna je, kao što reče Skyw@lker, šta predstavlja "tamna" "materija".

Dr.Zoidberg

sad mi je vec malo jasnije ^^

thx