• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Sta ja to ponekad vidim....a ne verujem da je NLO?

Started by Miranda, July 25, 2004, 06:15:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Miranda

 Ponekad mi se desi uvece da vidim kako se neka tacka krece i pritom menja jacinu svetlosti i na kraju nestane.....Sta to moze biti.... setelit...?

NShappy

 E da! Ovo i mene zanima. Malo mi je verovatno da na udaljenostima od 900km moze da se vidi neki satelit a opet to je jedino logicno objasnjenje.Ccesto ta svetlost nestane negde na pola neba. Valjda satelit udje u senku zemlje.

Miranda

 Ma ne lici mi na to......mislim,kako se ta svelost odjednom pojaca i onda polako nestane....

Maxscope

 Ja mislim da je satelit. Pogotovu ako se krece pravolinijski.
Osim toga neki sateliti prolaze tokom svoje orbite i na visini od preko 1.500 kilometara sjajeci sa te visine drugom magnitudom. Svaki kompjuterski simulator neba ima u svojoj memoriji satelite koji se mogu videti golim okom.
Na primer "Starry Night" program prikazuje verovatno preko 50 vestackih satelita koji se mogu pratiti na nebu.
Sto se tice pojacavanja sjaja objekta, verovatno slabo sjaji dok se nalazi blize horizontu, dok je najsjajniji u blizini zenita ili najvise tacke tokom prelaska preko neba.
Ako svetlost izbledi na pola neba ili bilo gde na putu objekta, to bi moglo biti usled svetlosnog zagadjenja, pogotovu ako posmatras taj objekat iz grada.

Miranda

 E pa to je fora! To se sve odigra u roku od 10-ak sekundi i to na veoma malom rastojanju sa,opet ponavljam, velikim promenama sjaja....?

NShappy

 Mozda satelit polako rotira oko svoje ose ili se kreće tako da njegovi određeni delovi reflektuju više ili manje svetla. Npr. solarni paneli pod određenim uglom mogu kao staklo da reflektuju svetlost sa Sunca a čim satelit malo promeni položaj ova refleksija slabi.
Ovo i mene zbunjuje.

Miranda

 Ne znam...opet mi je nelogicno.....ipak je to velika daljina da bi se to manifestovalo tolikim promenama......

bluenick

 Ne sekirajte se ljudi, to o cemu pricate je sigurno satelit. Provereno. Sad na astronomskom kampu smo ih posmatrali na desetine. Katarina je svojim digitalnim kroz teleskom, dugom ekspozicijom uslikala jedan koji je bas bljesnuo na nebu. Imate slike na sajtu, pogledajte.

Miranda

 Ok predajem se! Od sad cu verovati da je setelit.... :)  

bear

 Ako bas varira sjaj verovatno je u pitanju neki od iridijum satelita, oni su u niskoj orbiti, sa velikim panelima, pa kako prolaze taj odsjaj sunca zapravo preleti preko nas. Jedan prelaz se lako moze desiti za 30-tak sekundi, znaci od nevidljivosti, preko magnitude -8 (sjajnije od Venere !) do opet nevidljivosti.

Miranda

 Da,upravo tako je bilo! A sta mu dodje to IRIDIJUM!?

bluenick

 Iridijum je tezak hemijski element, spada u grupu metala, otporan na koroziju, zuckaste boje. Atomski broj mu je 77, a atomska tezina 192.22 i nalazi se izmedju Osmijuma i Platine u periodnom sistemu elemanata.

Miranda

 Ma znao sam ja da je metal,nego me interesovalo da li je od toga napravljen setelit i da li zbog iridijuma on onako bljesti.....

P.S. ovaj atomski broj i tezinu nisam znao....  Bar sam nesto naucio  :rolleyes:  

 Ma nije on napravljen od iridijuma nego se ta grupa satelita za satelitsku telefoniju tako zove. Nalaze se u veoma niskoj orbiti. Iridijum je tezak i skup i nema potrebe da se od njega prave sateliti.
Satelit verovatno pod odredjenim uglom emituje vise svetla sa sunca pa zato cim malo promeni polozaj svetlost nestane.

Miranda

 A jel moze biti da je oblozen tim iridijumom,pa zbog toga tako reflektuje....?Mislim, glupo mi je da se tako zove a da negde ne sadrzi iridijum....?