Klimatske promene na Zemlji

Započeo Kizza, Januar 04, 2009, 10:20:57 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Predrag

A metan, kao jedan od gasova koji dovode do efekta staklene baste, nama iz tih izvora ne treba.
Često na svom blogu prozivam ministarstvo ZŽS, pošto ništa ne rade i kriju se iza reklame "Očistimo Srbiju". Ali ne čisti se tako Srbija ili bilo koja druga zemlja, to zna svako ko se barem malo razume u ovakve probleme. A i u celoj Srbiji pogrešni ljudi rade ovaj posao,.
Divim se Šveđanima, jer oni o zagađenju baš vode računa.
Valjda će ovaj trud oko ulaska u EU i nas da dovede u red. Količina gasova koje naši automobili ispuste za jedan dan u zemljama EU je za to potrebno drastično više vremena.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

spadej

Cela Srbija je manja (po broju stanovnika) od jednog Pariza. Dva prosecna EU grada zajedno imaju vise automobila od nas. I to malo automobila vozi se samo kad se mora, jer nam je gorivo preskupo. Pri tom, mnogi nasi automobili koriste TNG jer je jeftiniji, a mnogo cistiji i ekoloski prihvatljiviji.
I ne samo to. Koju mi to industriju imamo? Gde su nase fabrike, rafinerije, nuklearke, celicane....?
Mi i da hocemo nemamo sa cim da ozbiljnije ugrozimo svetsku klimu.
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

Predrag

Na globalnu promenu klime utičemo sasvim malo, ali zato nas uništavamo. Dovoljno je provesti nekoliko dana u Boru i to je dovoljno. Medjutim, čest je slučaj da jedan naš auto zagadjuje kao nekoliko onih iz EU.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

spadej

Tacno je to za Bor, a i za Pancevo, Obrenovac (termoelektrana)... I tacno je to za automobile i ostala vozila. Ali ipak, generalno gledano, nasa zemlja je jos uvek relativno cista. Mi sebe unistavamo mnogo vise nasim pogresnim shvatanjima i nacinom zivota nego zagadjenjem. Sa trenutnom stopom prirastaja izumrecemo kao narod pre globalnog potopa ili totalnog zagadjenja. A deca se ne radjaju ne zbog zagadjenog vazduha vec sto je u modi imati jedno ili nijedno.

Da ne kvarim temu, licno mislim da su klimatske promene deo jednog prirodnog ciklusa. Desavale su se i ranije samo mamuti i dinosaurusi nisu zapisivali svoja zapazanja. Nisam siguran da mi ljudi mozemo nesto mnogo da promenimo u tome. Mozemo samo sebi da otezamo zivot, mada se i na to vrlo brzo prilagodjavamo. Vec  postoje citave generacije ljudi koje nikad nisu udahnule cist vazduh pa opet normalno zive. Na kraju, kompletan asortiman svih tih covekovih zagadjivaca je nista u poredjenju sa jednom malo vecom vulkanskom erupcijom.
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

Predrag

Citatlicno mislim da su klimatske promene deo jednog prirodnog ciklusa
Tačno je. Ali čovek emitovanjem štetnih gasova ubrzava prirodni proces (što nikako nije dobro) i ti isti gasovi sve više sprečavaju da se noću toplota vraća natrag u svemir. I tako se temperatura, sporo ali sigurno podiže, pre vremena i sa većim posledicama po čoveka.

CitatVec  postoje čitave generacije ljudi koje nikad nisu udahnule cist vazduh pa opet normalno zive
Pošto sam iz Bora, navešću primer vezan za taj slučaj. U Boru je leti temperatura malo viša nego što bi trebala biti. Naravno zbog raznih zagađujućih materija u vazduhu. E sad, što se tiče normalnog života ide ovako: Većina žive normalno, ali je kod ostale manjine čest slučaj da dodje do poremećaja u funkcionisanju ćelija i eto kancera. Sve je više ovoga. Prosek života je strašnih 48 godina. Više ne moram ništa reći.

U pravu si da mi jedva učestvujemo u globalnim klimatskim promenama. Međutim, Ameri i Kinezi rasturaju. Kina sagorevanjem uglja u ogromnoj meri doprinosi povećanju koncentracije CO2.

- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Kizza

Evo još jedne loše vesti o suši.Moram da napomenem da nisam nikakva "ptica zloslutnica",član trećeg oka i šta sve ne već običan građanin koji hronološki beleži NAUČNE PODATKE I IZVEŠTAJE!
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Kizza

Evo još jednog izveštaja o topljenju Glečera.Nije mi jasno gde odlazi VODA jer se najavljuje opšta suša  ???

Kizza

A iz Okeana u oblake a iz oblaka............. :o

Predrag

O čemu mi to? O kruženju vode u prirodi? ;)
Topljenjem lednika raste nivo mora, a samim tim i količina vode. To stvara veće količine padavina, a veća masa vode u okeanima dovodi do razornijih uragana. Kasnije dolazi do plavljenja priobalnih područija, a gde se nalzi oko 16% svetskog stanovništva.
A dosta je vode u lednicima, tako da je bolje da se ne tope! ;D
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

bear

Citat: Kizza poslato Oktobar 12, 2009, 07:26:26 POSLE PODNE
Evo još jedne loše vesti o suši.Moram da napomenem da nisam nikakva "ptica zloslutnica",član trećeg oka i šta sve ne već običan građanin koji hronološki beleži NAUČNE PODATKE I IZVEŠTAJE!

Sa RTS teleteksta. Nuff said :)

kocha

Ovim našim ne verujem ni prognozu vremena!

Kizza

Apsolutno ste u pravu,SA KLIMOM JE SVE UREDU :(
Još jedan od "IZVORA":
http://climate.nasa.gov/

bear

Niko ne kaze da je bas sve u redu, ali treba stvari gledati realno, objektivno, uzimajuci u obzir sve aspekte slozene stvari kao sto je klima jedne planete, a ne kroz crno-belo novinarsko-senzacionalisticki filtar.

Kizza

Evo vesti sa B92:
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2009&mm=10&nav_id=386762
Promene su evidentne a Ja pokušavam da shvatim šta nas očekuje u budućnosti da bih se lakše prilagodio :)