Teorija struna

Započeo Predrag, Oktobar 27, 2010, 11:27:32 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Predrag

- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

CyberianIce

Ovo je do sada najinteresantnija prezentacija teorije superstruna koja daje mnogo bolju sliku o tome nego sto sam do sada imao prilike da slisam ali... Nesto meni tu ipak smrdi :P Imam osecaj da se eksperimentalni dokaz nece bas odvijati po planu...
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Predrag

Pa da. Zeznuto je da se eksperimentalno proveri bilo šta iz ove teorije.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

CyberianIce

To sto je zeznuto je nevezano za moj skepticizam. To je jos dodatna otezavajuca okolnost ali meni se nesto ne svidja citava ta zamisao od pocetka... Rasprava o necemu sto mozemo samo matematicki da opisemo, ne mozemo da vizualizujemo a ni eksperimentalno da dokazemo je za mene nesto vise kao metafizika :P
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Kizza

Sačekajmo rezultate iz CERN a   :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Predrag

CitatRasprava o necemu sto mozemo samo matematicki da opisemo, ne mozemo da vizualizujemo a ni eksperimentalno da dokazemo je za mene nesto vise kao metafizika

Pa kažem, zeznuto je, ali ako sad nije moguće...biće! U pravu je Kiza, sačekajmo rezultate.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

sale11472

Citat: CyberianIce poslato Oktobar 27, 2010, 02:44:52 POSLE PODNE
...Rasprava o necemu sto mozemo samo matematicki da opisemo, ne mozemo da vizualizujemo a ni eksperimentalno da dokazemo je za mene nesto vise kao metafizika :P

Nisi jedini, lista podjednako uvaženih protivnika ove teroije je možda i duža od liste uveženih pristalica ... ima tu i podosta Nobelovaca sa obe strane...
Ma teška papazjanija koju bi samo eksperiment razrešio a upravo je to najvećio problem Struna, kako eksperimentalno proveriti te hipoteze....

Citat: Kizza poslato Oktobar 27, 2010, 03:26:35 POSLE PODNE
Sačekajmo rezultate iz CERN a   :)

Kizzo, načekaćeš se i to debelo
LHC nije ni blizu energetskog nivoa koji bi omogućio da se proveri ova teorija (procenje potrebne energije za pojavu string harmonika idu i do 1014 puta veće od one kojaje na raspolaganju u CERN-u) hipotetičari Struna obično svoj predlog eksperimenta počinju sa "Kada bismo imali akcelerator veličine Mlečnog puta..." (mada sam ja svojevremeno čui o neto kao  "Uzmemo dva svemira pa ih sudarimo u akceleratoru...." )
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

kruska

sama teorija je zanimljiva, ali pitanje koliko dokaziva.
Kad amerikanac nesto pocne objasnjavati a pritom koristi banalne opise i nosi rolku deluje mi tipicno za osobu zaduzenu za "baronisanje" svetske zajednice.
Koliko znam LHC (slican njemu) postoji u USA a rezultati njegovog rada(i kvarenja) nisu mi poznati.
Bila je prica da su amerikanci ucestvovali u izgradnji vec pomenutog Swiss LHC(sa sve kvarovima) nabavkom dela opreme.
Cela prica je zanimljiva tako da sam ja zakljucio da intuicija, subjektivan dozivljaj realnosti i neke druge para- aktivnosti uticu na objasnjenje nekih pojava u akceleratoru ali mogu reci da mi je bilo zabavno slusajuci coveka.
P.S. kad vidim amera u rolci odmah pomislim da baca prasinu u oci.

kruska

skinuo sam njegovu knjigu, ima na torentu pa cu je procitam , oko 3 Mb, 189 strana.

Predrag

Knjiga je odlična. Kad se pročita ova teorija dobija smisao.
Malo je zahtevnija, ali i da je hteo više da uprosti ovu teoriju, jednostavno nije mogao.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

morea

Brajan Grin je fenomenalan, Elegantni kosmos se popeo na prvo mesto moje to buy liste knjiga. Jeste, jos uvek je nisam procitao, i da, sramota me je zbog toga.
E sad jel moze neko da mi odgovori na neka pitanja u vezi M teorije, cisto da mi utoli radoznalost dok ne kupim knjigu (malo je skuplja pa ce mi trebati malo vremena da skupim novac).
Elem, prema M-teoriji mi zivimo u 11 dimenzionom svemiru - to su tri prostorne dimenzije, koje svakodnevno dozivljavamo, jedna vremenska, i sedam malih uvijenih prostornih dimenzija. I dalje, svekolika materija je sacinjena od membrana koje se nalaze u tim malim dimenzijama. E sad, ako sam dobro razumeo, i nas univerzum se ,u stvari, nalazi u jednoj "narasloj" membrani, koja pociva u nekim visim dimenzijama. Moje pitanje je koje su te vise dimenzije? Jel su to neke od ovih sedam, koje su, isto kao i ova membrana, "narasle" do ogromnih dimenzija, ili je posredi nesto drugo?

Drugo pitanje je - Prema teoriji, veliki prasak je nastao kada se membrana, u kojoj pociva nas univerzum, sudarila sa drugom membranom.  Teoreticari smatraju da su se ti sudari desavali vise puta i da ce se desavati u buducnosti. Moje pitanje je, dali se pri tom sudaru, u nasoj membrani, pored naseg univerzuma, stvori jos jedan potpuno nov univrzum, ili se ovaj nas, da tako kazem, restartuje?

sale11472

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

morea

Pa kad studiras i ne radis nigde, a roditelji ti daju taman tolko da imas za te studije, 1500 din je prilicna svota

sale11472

Pročita li link ???
tamo piše 990 ....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

morea

U pravu si, na heliksovom sajtu stoji 1440, a za narucivanje 1090, ali ja izgleda ne citam recenice do kraja..
Al opet i za to ce trebati koja nedelja, pa ako bi neko u medjuvremenu mogo da baci neki odgovor, i olaksa mi muke, bilo bi lepo

Edit:
Sad sam video da je preko AM-a popust, jos bolje