Trenutno citam

Započeo morea, Mart 11, 2011, 02:38:36 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

morea

U ovoj temi pisemo sta trenutno citamo, i dajemo neki info o knjizi, i eventualno sud istoj. Cilj topika je ocigledan, da razmenimo iskustvo o pojedinim knjigama, vidimo neku preporuku,  pa mozda i upozorenje za izbegavanje, i sl.

Kao sto red i nalaze, topic-founder razbija led.
Daklem, ovih dana sam zapoceo Brazil od Ijana Mekdonalda. Ijan Mekdonald je, kao sto mnogi znaju, nova zvezda na polju SF-a, i ovo je moj prvi kontakt sa njim. Paladinovo izdanje je besprekorno, sve od dizajna korica pa do prevoda, Skrobonja je odradio sjajan posao. Sto se tice samog romana, u pitanju je slipstrim, znaci cross section sf-a i glavno-tokovske knjizevnosti. Ima dosta elemenata post cyber punka, i obiluje kvantnom mehanikom.
Meni, za sad deluje veoma obecavajuce, Mekdonald pise veoma orginalno, vidi se da je nova generacija. Deo u kome objasnjava princip rada kvantnih racunara mi se posebno svideo.

MILOŠ

da li dolazi u obzir istorija

morea

Naravno, sve sto forumasi citaju bez obzira na zanr ili to dal je beletristika ili popularna nauka, pa cak i strucna (pod uslovom da je citljiva za nekog ko je van te struke)

MILOŠ

Dragan Kljakić "Ustaško-domobranska legija pod staljingradom" izdanje 1979.

Mislim da je ovo poslednje izdanje ove knjige.
Knjiga govori o pojačanoj 369 pješačkoj pukovniji koja se borila u staljingradskoj bici. Počeci, formiranje brigade, obuka, odlazak na front, ulične  borbe, zima, stradanje. Napisana je na osnovu originalnih dokumenata. Naime boraveći u Rusiji autor je u razgovoru dosao do saznanja da u arhivu i muzeju staljingradske bitke postoje i rukopisi na jeziku koji on razume. Ruski oficir mu je rekao " a da ima i dokumenata na vašem jeziku".
To su uglavnom pisma, dnevnici, štampa, karte, prepiske između štabova i slično.
knjigu bi obavezno preporučio onima koje zanima drugi svetski rat. Tok knjige je lako pratiti i nije teška za čitanje. Iako ne daje celokupnu sliku o dešavanjima na celom frontu hronološki je uređena i nekome ko nije upućen u temu može biti zanimljiva. Meni je bila još dragocenija jer sam svojevremeno na fakultetu pisao seminarski rad na temu staljingradske bitke. Prosto mi je popunila sliku o stradanju, patnji vojnika, zimi i gladi koja je zadesila šestu oklopnu armiju, pojavi kanibalizma. Pruža i informacije o sudbini zarobljenih pripadnika vermahta i njihovih saveznika.

Sekula

Ljudi, lepo je družiti se na forumu, ali hajde da ipak bude tema makar i u nano veličini povezana sa astronomijom u nekom od pravaca, pa nek je i SF ili naučno popularna literatura (osim Denikenštine, mitova i legendi). Jeste ovo "Astro klub", ali je ipak prvo Astro pa onda klub.

Evo, ja trenutno mogu da predložim sjajnu knjigu "Arheologija kalendara" Aleksandra Vidosavljevića u izdanju Logosa, koju upravo čitam.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

MILOŠ

"Arheologija kalendara" Aleksandra Vidosavljevića u izdanju Logosa

o čemu govori

Sekula

Citat: MILOŠ poslato Mart 11, 2011, 08:03:03 POSLE PODNE
"Arheologija kalendara" Aleksandra Vidosavljevića u izdanju Logosa

o čemu govori

Autor se potrudio da predstavi kompletan uticaj kulturološkog okruženja u stvaranju kalendara od rimskog uticaja i julijanskog kalendara, sa varvarskim načinom merenja vremena, te njihovo medjusobno uplitanje i transformiranje kroz verski kalendar i prateće značajne proslave počev od Božića i Uskrsa, a potom kroz dalju transformaciju kroz gregorijanski kalendar. Taj proces preobražaja i promene je vrlo detaljno prikazan. Kao i kompletna skrivena priča o tome koju jako malo ljudi je do sada imalo prilike da do tančina isprati a sa ozbiljnim sagledavanjem jedne široke multidisciplinarne pretrage i analize. Autor je sve to sažeo u jedinstvenu gradju od koje je i nastala ova knjiga.
| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

Yagodinac

Već mesecima čitam enciklopediju Mladinske knjige koja se zove jednostavno Vasiona. Recimo da sam se nagledao raznih enciklopedijica sa ovom tematikom ali je ova apsolutno najbolja (zato sam je i kupio  ;D). Bukvalno hiljade fotosa i 500+ strana daju dovoljno podataka za prelistavanje pre spavanja.

Za strogu preporuku.

Sekula

Citat: Yagodinac poslato Mart 11, 2011, 09:00:59 POSLE PODNE
Već mesecima čitam enciklopediju Mladinske knjige koja se zove jednostavno Vasiona. Recimo da sam se nagledao raznih enciklopedijica sa ovom tematikom ali je ova apsolutno najbolja (zato sam je i kupio  ;D). Bukvalno hiljade fotosa i 500+ strana daju dovoljno podataka za prelistavanje pre spavanja.

Za strogu preporuku.

Čoveče, video sam je na sajmu i delovala mi je super onako na prvo listanje. Ali mi je čak i sa tim popustom bila preskupa. Vidim da je sto jura ovako:    :-\

http://www.mladinska.rs/books/300-vasiona_-_velika_ilustrovana_enciklopedija__

MILOŠ

ja sam je platio 70000 dinara
odlična je
u svatovima sam dobio na poklon enciklopediju Zemlja takođe Mladinska knjiga koju upravo prelistavam zbog katastrofe u Japanu

Sekula

Citat: MILOŠ poslato Mart 11, 2011, 09:26:29 POSLE PODNE
ja sam je platio 70000 dinara
odlična je
u svatovima sam dobio na poklon enciklopediju Zemlja takođe Mladinska knjiga koju upravo prelistavam zbog katastrofe u Japanu

Čoveče, u svatovima si dobio knjigu na dar?!  :)
Ti si iz Vojvodine, facat. Ovde kod nas bi dobio košulju, donji veš, ćebe i ostale prateće drangulije i sve to lepo upakovano u tzv boščaluk. Sa sve lampom pride...   ::)

MILOŠ

Čoveče, u svatovima si dobio knjigu na dar?!  :)
Ti si iz Vojvodine, facat. Ovde kod nas bi dobio košulju, donji veš, ćebe i ostale prateće drangulije i sve to lepo upakovano u tzv boščaluk. Sa sve lampom pride...   ::)
[/quote]

Iz Novog Sada i dobio sam sve sto si nabrojao :)
Ali sticajem okolnosti u svatove je dosao jedan norvežanin i potpuno se nepristojno ponašao. Samo se smeškao kad mu je kum narucivao pesme sto je ovoga totalno izbacilo iz takta, pa su on i deveri hteli da mu objasne neke stvari :)
e izgleda je on doneo ovu knjigu :)

spadej

Te knjige su fenomenalne. Kupio sam do sada (jednu po jednu) Vasionu, Zemlju, Zivotinje, Coveka, Istoriju, Cudesnu Srbiju.... Ne mogu da se odlucim koja je bolja. 
I nisu skupe. 100 Jura (i manje u pretplati) na 6 rata svako moze da otplati, a knjiga ostaje za nekoliko generacja.

Posto je ovo Astro forum preporucujem i ja "Vasionu". Bolje je imati tu knjigu nego teleskop.

Trenutno cekam ponedeljak, treba da mi stigne "Elegantni kosmos". To ce mi biti literatura u narednom periodu.
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

Sekula

Citat: spadej poslato Mart 12, 2011, 11:00:13 POSLE PODNE
...
Posto je ovo Astro forum preporucujem i ja "Vasionu". Bolje je imati tu knjigu nego teleskop.

...

Mogu da verujem svim čitaocima da je knjiga prelepa, ali da baš može da zameni teleskop i pogled kroz njega i sav onaj doživljaj kao i interakciju koju imamo za to vreme izmedju makrokosmosa i nas kao njegovom mikroizdanju, to već ne verujem...   :)

Sasa

Ja preporučujem "Svemir" Marina Fonovića. Takve knjige obično piše grupa autora, ali Marino ju je napisao sam. Knjiga obuhvata sve delove astronomije i ko je pročita zna "sve".