NGC i IC objekti

Započeo lajosk, Oktobar 30, 2011, 06:46:21 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Astro_fun_times

Da da, to sa pipetom sam i ja radio na pocetku dok sam koristio PS. Sad idem na metodu "odprilike".

Sto se tice apple uredjaja, mogu oni imati ekrane kalibrisane 100x kada korisnici koji ne koriste apple uredjaje nemaju istu kalibraciju ekrana.

Kada se zavrsi obrada slike, ono sto tad vidis je izgleda jedinstveno tebi jer ce svaki drugi korisnik ili osoba koja gleda tu tvoju sliku nju videti na svoj nacin kao posledicu uredjaja na kojem on gleda.

Svakako, Milan je dao dobar primer Urose. Pretamna ti je pozadina.
Uporedi tvoju i njegovu sliku i videces da se kod njega vidi PGC28757 - mala nepravilna satelit galaksija koja je verovatno vezana za M81.
Kod tebe na slici je ispod M81.

Znaci imas materijal samo sto mora da se nadje balans da ne bude pretamna ali ni previse razvucena. Svi na pocetku volimo da je pozadina tamna. Isto tako, tamnija pozadina prikriva los SNR.
Ali u pozadini ima jako puno zanimljivih stvari kao te sitne galaksije, prasina itd.

SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

evo opet od mene NGC 2403 ... 10 subova od po 180 sec na LRGB i 20ak na Ha na 180.
Veoma bazicna obrada, zvezde i dalje naduvane...ali dobro bitan je kontinuitet

🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Astro_fun_times

Odlicno Urose.
Bitno je da si se zahuktao, nema sad stajanja, samo snimaj i obradjuj.
Ovo je jako lepo meta, slikao sam je i ja davno. Malo krupnija galaksija u odnosu na vecinu. Ima i lepe detalje.
Miloš

mitja

Svaka cast Urose!!! Svidja mi se.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Astro_fun_times

Posto nema kategorije za Abell katalog, postavicu je ovde.

Abell 33, poznata i kao Dijamantski prsten, fascinantna je i vizuelno zapanjujuća planetarna maglina. Nalazi se u sazvežđu Hidra, 2700 svetlosnih godina daleko, i ima jedinstven sferičan oblik, dok svoj karakteristični efekat "dijamantskog prstena" stiče zbog svetle zvezde HD 83535 koja se nalazi u prvom planu. Ova zvezda, iako nije fizički povezana sa maglinom, stvara zapanjujuću optičku iluziju prstena oko magline kada se posmatra kroz teleskope.

Karakteristična boja magline dolazi od emisije dvostruko jonizovanog kiseonika (OIII), što joj daje plavo-zelenu boju, dok njena slaba svetlost čini da je teško uočiti posmatračima i astrofotografima. Njen sferični oblik pripisuje se minimalnom okretanju njene centralne zvezde, što je čini različitom od drugih planetarnih maglina poput Magline Sova (M 97), sa kojom deli sličnu morfologiju, ali je znatno tamnija.

Abell 33; Diamond ring nebula
Lights: 59x300s Gain 101; Offset 5; -5°
Darks: 100
Flats: 35
Darkflats: 0
Biases: 100

Total 4h 55min of integration

Telescope: SW Quattro 150P with coma corrector (F3.45)
Mount: SW HEQ5 Pro
Camera: ZWO ASI533MC Pro
Guidecam: ZWO ASI120mm Mini
Filter: Lextreme

Sky: Bortle 5
Date: 21.02.2025

Abell 33; Diamond ring nebula by Miloš, on Flickr
Miloš

Yagodinac

Prelepa fotka  ;D

Astro_fun_times

Zajebao sam se umesto da sam je rotirao pa da onda lepo izgleda kao dijamantski prste... 🤣
Ovako naopacke izgleda.

Za ivu metu sa mono kamerom slikati samo OIII pa dodati malo ostalih kanala... To bi bilo vrzunski.

Retko slikana meta, a jako zanimljiva.
Miloš