Messier objekti

Započeo Yagodinac, Januar 02, 2012, 02:46:29 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

kruska

kako komentarisati m82 kad mene ocekuje isti ovakav posao uskoro
Lepo je docekati prolece sa ovakvim slikama.

Astro_fun_times

Pa kad uporedim ovu tvoju Bratislave i onu moju, nije moja nesto puno losija, u smislu razlike u aperturi...

Takodje pitanje, tvoj teleskop je reflektor, zar ne? Gde su spajkovi na zvezdama? I sta uzrokuje ova dva, ne zna ni kako da ih nazovem, "artifakta"? zasenčenja na samim zvezdama?

Mislim da je to mozda posledica nosaca ogledala.

Svakako slika je jako dobra. A mlad si, savladaces Pixinsight hehe
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

bratislav

Difrakcija od nosaca sekundara - "spajkovi" su proporcionalni opstrukciji, to jest koliko svetla je blokirano samim nosacima (spajderima). U mom slucaju nosaci su debeli samo 0.1mm, pa je i difrakcija minimalna.
"Zasencenja" su posledica difrakcije od nosaca primara (ima ih 3, ali zavisno od polozaja zvezde u vidnom polju mogu da se vide samo 2 ili cak samo 1). Vec duze vreme nameravam da ih smanjim koliko je to moguce, ali mi se ne rastura teleskop ...

Astro_fun_times

Da da, od nosača primara je. Imao sam slican problem pa sam stavio "masku" na te nosace čime sam malo i smanjio aperturu ali nema tih artifakta vise.

Sto se tice difrakcionih spajkova, nesto novo sam naucio. Nisam znao da je to tako povezano i da je na vecim aperturama obstrukcija spajdera zanemariva do te mere da nema spajkova.
Da li je to slucaj na svim zvezdama? Cak i onim najsjajnijim da nema spajkova uopste?

Opet, ima smisla. Ja sam zamenio moj spajder za novi, deblji, stabilniji jer je na F3.45 kolimacija jako pipava.
Nakon stavljanja novog čvršćeg (a kad to kazem mislim da se ne moze bas nigde mrdnuti sekundar) kolimacija se ne menja uopste niti je proveravam.

Ali isto tako sam primetio da su mi spajkovi dosta deblji, sto mi se ne svidja.
Razmisljao sam da vratim stock spajder, narocito ako napravim neku "kutiju" oko stuba pa mi to bude mini observatorija cime bi setup bio stacionaran trajno. Onda se teleskop ne bi puno cimao i truckao kao kad ga vozikam i nosam tamo vamo.

Tvoj teleskop je F4.54? Koliko cesto proveravas kolimaciju na njemu i da li ima stalno potrebe za popravkom kolimacije?
Taj spajder je bas tanak. 0.1mm... pa to je flis papir.
Danas sam ponovo sastavio kamera-filter wheel-oag jer sam stavio novi CYCK fokuser pa sam u rukama drzao spacere. 0.1mm je stvarno bas bas tanko, osim ako nisi pogresno napisao?
Miloš

bratislav

Naravno da imam spajkove. Difrakcija je neizbezna. Ovo su ne tako sjajne zvezde u polju oko M33 :

Ne možete da vidite ovaj prilog.

I oko M101 (isto tako ne bas sjajne):

Sjajne zvezde su naravno mnogo izrazenije. Fizika je neumoljiva :-)

Sto se tice samog spajdera, ne nije greska. 0.1mm je tacna brojka

ε Aurigae

Bratislave jel to onaj teleskop koji ste vi pravili?
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

bratislav

Ah, da, kolimacija. Teleskop je f/4 "native", Paracorr 2 dodaje 15% na zizu. Ja nikada ne kolimiram ponovo, ali moj teleskop je permanentno montiran u roll-off-roof opservatoriji. Kad pomislis, niko normalan ne bi secao teleskop, montazu i tegove koji su zajedno oko 100 kila (ako ne i vise!).
Ali sekundar je tako cvrsto montiran da ne sumnjam da bi preziveo svakakva truckanja bez ikakvih problema. Spajder trake su pod velikom silom istezanja, vuku ih osam sarafa koji su povezani na konstrukciju koja drzi i fokuser (koji je 3 incha!) tako da sve to ne mrda uopste.

Da, to je teleskop koji sam ja pravio. U stvari svi teleskopi koje imam su radjeni kao ATM.

PS mozda je ovo vise za ATM sekciju ...?

Astro_fun_times

Veoma zanimljivo videti ovo resenje nosača sekundara ali i fokusera.
Takodje mi se jako svidja resenje za podesavanje tj kolimovanje sekundara. Mislim da sam nesto slicno video negde, a da, Astrobiscuit kada je pravio teleskop da nosi na Kanarska ostrva je imao nesto jako slicno tome. Oni su za spajder koristili mislim žice od gitare kako bi im difrakcija bila sto manja ali ova traka je daleko bolje resenje.
Da li je to obican lim?

Da li ima razlog zasto cevka nije flockovana? (Zacrnjena unutra)
Lokacija sa koje se slika je dovoljno tamna da flokivanje ne bi doprinelo puno?

Zapravo, mislim da bi ako te ne mrzi bilo lepo da otvoris jednu temu u ATM kao sto si i sam rekao i da nam pokazes teleskop, montazu, observatoriju (mozda svaki deo opreme da ima posebnu temu) pa da pitamo sta nas sve zanima, a svasta nas zanima hehe.
Miloš

mitja

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 23, 2025, 10:29:49 PRE PODNEVeoma zanimljivo videti ovo resenje nosača sekundara ali i fokusera.
Takodje mi se jako svidja resenje za podesavanje tj kolimovanje sekundara. Mislim da sam nesto slicno video negde, a da, Astrobiscuit kada je pravio teleskop da nosi na Kanarska ostrva je imao nesto jako slicno tome. Oni su za spajder koristili mislim žice od gitare kako bi im difrakcija bila sto manja ali ova traka je daleko bolje resenje.
Da li je to obican lim?

Da li ima razlog zasto cevka nije flockovana? (Zacrnjena unutra)
Lokacija sa koje se slika je dovoljno tamna da flokivanje ne bi doprinelo puno?

Zapravo, mislim da bi ako te ne mrzi bilo lepo da otvoris jednu temu u ATM kao sto si i sam rekao i da nam pokazes teleskop, montazu, observatoriju (mozda svaki deo opreme da ima posebnu temu) pa da pitamo sta nas sve zanima, a svasta nas zanima hehe.

Slazem se.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Yagodinac

Ja bre ne razumem šta vama smetaju spajderi, oni daju tako lep šmek zvezdama da je to neverovatno ;D Da se ja pitam spajderi bi bili zakonom uvedeni na refraktorima, iz čega proističe da je dobro što se ništa ne pitam.
Doduše ne jednom mi se desilo da se dvojna zvezda ili nešto slično sakrije tačno iza spajdera tj spajka, senke nosača, kako god, ali to je isključivo moja krivica, trebalo je pripremiti se temeljnije za snimanje i adekvatno rotirati tubus. Što se tiče difrakcije i eventualnog umanjenja rezolucije rekao bih da spajderi procentualno doprinose gubitku skoro pa ništa u odnosu na sekundarnu opstrukciju, a i to sve kod velikih apertura bude manje bitno, pošto su, jelte, dovoljno velike da nadoknade taj gubitak.

Astro_fun_times

A ne, nisi me razumeo. Ja volim spajkove. Ja sam samo rekao da je kod mene slucaj da sam stavio drugi spajder koji je dosta deblji od stock spajdera. Na 150mm gde sam stavio masku da marskiram nosace primara i time vec smanjio primar, a sekundarna obstrukcija je na F4 velika, samo ni jos fale i debeli "spider vains" a jesu debeli, zato i ne ispada iz kolimacije.
Meni je samo ruzno kod mene to sto su ti kraci debeli umesti da su tanki kao sto su bili sa stock spajderom, nista vise
Miloš

ε Aurigae

ne znate vi sta je muka...evo kod mene kako je u originalu izgledalo

🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

kruska

Sto bi rekli neki moji ukucani, neces valjda stavljati spajkove to je tako "ljakse" ;D  ;D  ;D

ε Aurigae

Da još malo pojasnim....ovaj spajder sa snimka je spajder na mom teleskopu, tj rađen za kolegu od koga sam otkupio teleskop.

Agonija i dalje traje oko sređivanja i kolimacije....jednom kada ga sredim častim ceo forum

kruska