Aktuelna meteoprognoza za više mesta u Srbiji

Započeo Sekula, Oktobar 28, 2012, 06:53:45 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sekula

| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

dragan1956

Imam pitanje, celu jesen nisam "skrpio" jedno normalno posmatranje! Stalno je vlaga, oko planeta je oreol blještežeg svetla, uključujući Saturn koji nije baš mnogo svetao (pogotovu sada kada se prsten skoro ne vidi. Danas (14.11.25) piše da je temperatura 11 stepeni, a temperatura na kojoj rosi je 6 stepeni. Tubus je ubrzo bio vlažan, odmah se zamaglio i nišan (9x50), a onda kreću okulari i pre nego što se zamagli ogledalo ja pobegnem unutra sa sve prnjicama... Da li su i Vaša iskustva slična, ili???

Yagodinac

Mislim da tu ulogu igra mikroklima, ako si u nekoj maloj dolinici usred ravnice imaćeš prvi priliku da osetiš maglu. Generalno ako se popneš na neko brdašce ovo bi trebalo da bude eliminisano, magla obično bude dole, ali nije to baš uvek stoprocentno - nekad naiđe stratus i zakači brdo. Ako ti je za utehu mi sa reflektorima se mnogo manje patimo sa kondenzacijom od ljudi koji imaju katadioptere i refraktore.

PavleR

Citat: dragan1956 poslato juče u 08:37:29 POSLE PODNEImam pitanje, celu jesen nisam "skrpio" jedno normalno posmatranje! Stalno je vlaga, oko planeta je oreol blještežeg svetla, uključujući Saturn koji nije baš mnogo svetao (pogotovu sada kada se prsten skoro ne vidi. Danas (14.11.25) piše da je temperatura 11 stepeni, a temperatura na kojoj rosi je 6 stepeni. Tubus je ubrzo bio vlažan, odmah se zamaglio i nišan (9x50), a onda kreću okulari i pre nego što se zamagli ogledalo ja pobegnem unutra sa sve prnjicama... Da li su i Vaša iskustva slična, ili???

Svaka sezona je drugacija, a ova jesen jeste prepuna noci izuzetno visoke vlage. Jednu od ovih jesenjih noci mi se desilo da sam sakom mogao da sklonim vodu sa stocica na kome mi stoje mape i okulari.

Medjutim, posmatrac mora da se spremi za to, da mu ne bi propala cela sezona. Mislim da smo neloliko puta pricali o ovoj temi. Fen je najlaksa opcija. Ne treba se plasiti koristiti ga. Samo da bude cist, i prvih nekoliko sekundi pustiti ga da izduva prasinu iz sebe. Jeste grubo resenje ali je veoma efikasno. Najbolja opcija su grejaci, ja ih imam ugradjene i na sekundar i na trazilac a mogu da ih postavim i na okulare. I tu postoje bolje i losije opcije, Ja imam ugradjen odlican sistem sa automatskom kontrolom grejanja koju je na moj teleskop postavio kolega Dejan Spasojevic (Spadej). Medjutim, poznajem veoma iskusne posmatrace koji koriste jednostavne grejace koje su narucili sa AliExpressa, najobicnije tracice koje se obaviju oko trazioca i okulara i napajaju se power-bankom. Jeftina i veoma portabilna opcija.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

dragan1956

Moguće, nisam u kotlini, ali ni na visini. Nadmorska je 100m i teren je manje - više ravan u velikom krugu (od recimo pedesetak km. Ako pogledaš prognozu za Beograd, noću je vlažnost preko 80%, a kad tome dodaš temperaturu od 56-10 stepeni, rosa postane neminovna. Ne znam kako je u višim predelima, ja sam na 35km od beograda i ovo je ovako kako pišem.
Malo smeha, pre nekog vremena nišan nije hteo da se odmagli par dana. Uzmem da ga otvorim i ne mogu da otšrafim prsten koji drži sočiva. Na kraju uspem, a sočiva se prospu po stolu... ne znam kako da ih vratim (kako stoje), probam, oštro u sredini, rasplinjava se po krajevima. Setim se da zatražim tipove okulara, pogledam koji imaju ovakva sočiva i srećom samo je tip plos takav. Tako sam uspeo, ali više teleskop ne smem da iznesem napolje...
Da li su i drugima planete kroz teleskop kao blješteši objekti koji šire tu svetlost oko sebe i zato se ne mogu normalno gledati (rekoh to važi i za Saturn koji nije baš toliko svetla planeta), o Jupiteru i da ne pričam? Objekti "dubokog neba" nemaju taj proble+m, jer su male svetline, ali maglenje.... jednostavno ne znam da li je to tako, ili je nešto sa teleskopom (a šta, ogledalo ne blista, ali nije ni puno prljavo, drugo šta može biti?). Još jedan problem, u gornjem delu tubusa nešto kao kapljice se pojavilo na unutrašnjoj strani. Izgleda kao smola četinara (mada sumnjam da je to), a nije ni lepljivo. Kad osvetlim lampom to je crnje nego premaz teleskopa. Ne mogu da verujem da to smeta, a nemam ideju kako da skinem, a da ne oštetim premaz ispod. da li je neko imao sličan problem?

Yagodinac

Ja tipujem da je sekundar zamagljen ili zaprljan. Nema šta treće, srećom to se lako sredi jer je dostupan.

dragan1956

Upravo sam pregledao sekundar (izvadio redukciju iz fokusera pa lampom osvetlio), izgleda dobro. Kad uperim lampu u primar, on je prljaviji, mada ne izgleda katastrofalno. Vlaga je takva da nije čudno da brzo skupi i zalepi prašinu. Nema komentara da nišan nije hteo da se odmagli ni u kući posle 24 sata, nego sam morao da ga otvaram i sušim, stakla su se zamaglila na unutrašnjoj strani! Inače je juče tubus spolja bio potpuno mokar posle sat - dva napolju, kakav će da bude unutra? A primar ne mogu odmagliti fenom, daleko je u cevi, možda sa zadnje strane (?) to nisam smeo da probam ne znam šta može da se desi.