teleskopi, oprema... - pitanja i odgovori - za pocetnike

Započeo stefan, Decembar 16, 2005, 07:51:05 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Bobo

Dobro si stavljao. Nije "radilo" jer je prizma losa i jer je barlow los. Inace se prvo stavi manje povecanje, pa tek onda ides nabijati barlow. Barlow se moze staviti i ispred prizme, onda dobijes jos veci faktor povecanja. Tebi to ne bi preporucio.

stefan

stefan

Dali mogu da vidim  sa teleskopom neki satelit(vestacki) :?:  :?

Gugi

Ja sam gledao avione (vidim mu stazu, teleskop postavim tako da saceka avion i on PROOOLETI!!!) .
Avioni kao i sateliti prolete za cas! I sto sam vidio? Pa nista posebno-zbog brzine prolaska.

stefan

pa onda znaci da nemogu da se vide sateliti(vestacki) golim okom :?:

mravic

www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

stefan

vanillasky

sashastar

Stefane ako slucajno procitas eto odmah posle ponoci moci ce da
se vidi ISS ako budes gledao prema severu.
Prolaz ce se zavrsiti za par minuta na istoku.

I naravno ako nije oblacno.................

gucic

Citat: "stefan"Ali vide se kao svetlo koje prolazi,el tako?

Vide se kao zvezde koje se krecu.

Demijan

Evo ova tema je bas za mene, i drago mi je da sam slucajno naleteo na nju...Elem, kupio sam telesko Optisan Star 1000114 pre nekih par meseci, pokusao sam da gledam nebo i kad sam shvatio da osim Meseca ne mogu nista bolje da vidim sklopio sam teleskop i zadovoljio se hubble-ovim sajtom   :D
E sad, zanima me jesam li ja dobro zakljucio da ovaj teleskop nista ne valja ili sam samo dovoljno glup da ne mogu nista da vidim :D
Hvala na odgovoru, i izvinjavam se ako negde na forumu postoji nesto o ovom teleskopu, stvarno nisam mogao da trazim.

gucic

Da bi znao sta gledas i gde da gledas, najvaznije je da imas dobru kartu neba. Tim teleskopom bi lepo mogao da vidis Merkur, Veneru, Mars, Jupiter, Saturn...ostale planete bi izgledale sitne..
Ako se Mesec video dobro i ostro onda je optika relativno OK. Postoji tooooliko objekata na nebu za koje bi rekao da su samo neke mrlje ali to je ono sto privlaci teleskopdzije-kada znaju da je ta mrlja udaljena 50 miliona svetlosnih godina. Nema veze sto se ne vide detalji. Mrlja je mrlja. Vecina ce prokomentarisati "ih, mrljica", dok ce malo njih ostati ocarani. Teleskopom nikada neces videti slike kao sto vidjas na internetu, sa mnogo boja, detalja, oblika, itd. To jedino mogu da prikazu fotografije.
Taj teleskop je inace slabog kvaliteta. Opet, cak i ako je takav, moze dosta toga da se vidi. Ma... i perorez je ubojito oruzje-samo treba da gadjas pravu tacku.

Poenta je da sedis napolju kada je vedro i da pocnes od jednostavne karte neba. Kasnije ces osetiti kada treba preci na nesto ozbiljnije.

Demijan

Za pocetak hvala velikoj na pomoci!
E sad, smatram sebe da znam dosta o astronomiji...Mislim kartu neba imam u glavi i nije mi problem da na okom nadjem bilo sta, za razliku od teleskopa kojim Mesec jedini sa sigurnoscu mogu da naciljam...Elem,pokusavao sam npr. Mars i uspeo da vidim disk, nadao sam se  Andromeda galaksiji nekim maglinama dvojinm zvezdama ali nista od toga nisam uspeo da vidim :( Tada Jupitera cini mi se nije bilo na nebu ili sam se smorio da ga cekam do jutra u glavnom nisam pokusao da vidim Galileove satelite,i kao sto rekoh smorio sam se i skolopio teleskop, sa zakljuckom da sam bacio pare... Kupio sam ovaj teleskop sa namerom da nesto naucim, s' obzirom da sam pocetnik, pa da kasnije eventualno kupim neki jaci...Evo sad sam se bas obradovao cinjenicom da ipak nesto mogu da vidim, rasklopio sam teleskop-lepo je vreme, i nadam se da cu veceras ipak nesto videti...
Jos, jednom hvala na ulivenoj nadi za koju se nadam da se veceras nece ponovo rasprsnuti  :wink:

sashastar

Eto veceras i nocas se lepo moze videti sva cetiri glavna Jupiterova
meseca ja sam ih uocio vec posle 23.00. prema jugu
Jeste da je Jupiter nisko kasnije ce doci svega do 30 stepeni ali se
zaista lepo vide nebi trebalo propustiti jer vremenska prognoza
uskoro nece nam biti naklonjena.

A i Mesec je tik uz Antaresa i M4 ali veoma nisko maksimalno 20 stepeni
prema jugu posle 2.00.