Неке почетничке дилеме што се опреме тиче

Započeo Урош, Decembar 06, 2020, 04:02:09 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Astro_fun_times

Dobrodoslica i od mene ali i cestitke na prvim pronadjenim nebeskim telima.
Za prvo koriscenje to je odlicno.

Ne bi bilo lose mozda da stavite sliku tog teleskopa sa montazom da bi znali o cemu se tacno radi pa da znamo sta dalje da posavetujemo.

Mi smo skoro bili na Letenki i gledali smo planete sa Mak127 i sam Dobsonom od 250mm. Detalji su se bas tesko nazirali iako su instrumenti ozbiljni a to je zbog igranja atmosfere na sta utice sve i svasta, inace to se naziva "seeing".

Pocetno razocarenje su svi osetili ali kada predjete preko toga i shvatite sta radite i u sta gledate, i kada vas to ispunjava i dalje to znaci da cete se zadrzati u ovom divnom hobiju i uzivati jos vise.

Ako mislite da su slike planeta ne tako impresivne, cekajte da vidite neku galaksiju🤣

Dobro je savetovao Yagodinac.
Jedan teleskop ne moze da zadovolji sve potrebe tako da se treba fokusirati ili na mesec i planete ili na objekte dubokog neba (DSO).
Vama i vasoj porodici ce planete dati puno vise zadovoljstva za pocetak tako da uzivajte u njima maksimalno.
Ako jedna noc ne pokaze detalje na planeti, mozda ce sledeca.
Bitno je lepo sesti i posvetiti se onome sto je u okularu, posmatrati malo duze vreme, pogledati malo i pored same planete "u prazno". To se zove "periferni vid" kada gledamo pored onoga sto zelimo da vidimo pa se nekada stvari bolje primete.

Sve cete to vi i sami nauciti koriscenjem.

Pitajte sta god vas zanima.

Evo Mesijerov maraton ce se odrzati u Subotu 26.04 na Letenki.
Ne znam odakle ste ali to je odlicna prilika da svratite i pogledate kroz druge teleskope, da nesto novo naucite, vidite sta mozete da ocekujete od kojeg teleskopa itd
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

pozdrav i od mene...i dobrodosli na forum i nas lepi hobi.

Kolege su vec sve rekle, ne postoji jedan teleskop koji bi pokrio sve. Vise razlicitih tipova se koristi za razne namene.

Predlazem da ga koristite sto vise i dodjete do zakljucka sta vam se najvise svidja...da li je to vizuelno posmatranje planeta ili galaksija, ili mozda kupite neku montazu sa trackingom pa vam se svidi i astro fotografija...vreme ce vam pokazati.

Od nekoga sam cuo ovde jednu izreku, koju svima ponavljam, najbolji teleskop je onaj koji se najvise koristi.

Vedro nebo
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Skywatcherica

Hvala svima na lepim zeljama. Bas smo pocetnici. Ali ucimo svaki dan. Znaci definitivno je da od planeta mogu videti samo male tacke bez obzira na okular, trenutno imamo x10 i x25 i taj barlow koji sam razumela da niko zapravo i ne koristi jer postane jos gore 😅. Da li bi mogli jos neki okular da dodamo kolekciji? I sto se tice nekih filtera za planete ili za mesec? Imam zeleni filter i filter ND96-0.9 .

Mi smo na Novom Beogradu, i sreca zivimo na 7om spratu i imamo super pogled na Jug, Jugozapad. Pa sam sinoc uspela da uhvatim Jupiter ali bas sam se smorila sto je sve to tako malo 😂 nisam ni znala da moze fotografija da se ubaci. Pa evo saljem slike teleskopa i mog ulova. Naravno ovo je totalno amaterski fotografisano sa telefonom bez adaptera i slicno. Jupiter samo na fotografiji se ne vide šare koje sam videla na teleskopu. Vide se sateliti srecom inace mi niko ne bi verovao 😂

Ako imate predloge kako poboljsati ovakav teleskop, vidim da postoje razni okulari i da se racuna ta magnification, to mi je sve jasno. Ako neko ima primere neke kako izgleda planeta sa odredjenim okularom, mada nemamo svi isti teleskop. 😅

Zanima me jos sledece posto mi je bezbednost vazna. Recimo Saturn trenutno kao da je "blizu" Sunca tj znam da nije samo tamo okrecem teleskop. A ne bih da se igram. Kada moze on lepo da se vidi bez da ugrozim oci. 😅 ne bih bas da okrecem ni blizu Sunca teleskop.
🔭 Nepoznati kinez, refraktor, 60/800 🔭
Ucenje u toku 👩🏻‍🚀🌌🚀🛸🪐☄️
Graficki dizajner 👩‍💻🎨

vlaiv

Može se dodati i neki okular koji je kraće fokalne dužine od 10mm. Takav okular će dati veće uvećanje i samim tim i veću sliku planete.

Recimo da je limit za taj teleskop oko x100 uvećanje. Maksimalno uvećanje koje teleskop može da da je vezano za dosta parametara ali je glavni veličina objektiva.

Vaš teleskop ima i "otežavajuću" okolnost ta je jednostavne optičke konstrukcije pa na većim uvećanjima slika nije skroz oštra a i javlja se ljubičasti oreol oko jarkih objekata (to je hromatska aberacija koja kvari oštrinu slike).

Znači sa okularom od recimo 6mm bi slika bila veća a još uvek upotrebljiva.

Sledeća stvar koja se može popraviti je dijagonala. Ta koju imate je od 45 stepeni i koristi se za dnevna posmatranja (ptice, priroda, pejzaži, brodovi, šta vam padne na pamet - sve sem Sunca :D ). Ona daje "ispravnu" sliku. Astronomska dijagonala je od 90 stepeni i daje "pogrešnu" sliku u smislu dnevnih posmatranja - strane budu zamenjene (levo bude desno a kod nekih teleskopa i gore i dole zamene mesta). To nije problem za astronomiju jer u svemiru nema baš puno smisla govoriti o levo/desno i gore/dole, sve je relativno uzavisnosti od orjentacije.

U svakom slučaju, dijagonala od 90 stepeni, i to poželjno je da bude ogledalo a ne prizma (opet, to je do tipa teleskopa i njegovih karakteristika).

Za kraj još jedan savet:

Citat: Skywatcherica poslato Mart 05, 2025, 03:21:04 POSLE PODNEMi smo na Novom Beogradu, i sreca zivimo na 7om spratu i imamo super pogled na Jug, Jugozapad.

Za najbolja planetarna posmatranja, bitno je optimizovati lokaciju odakle se posmatra. Nikako ne gledati kroz staklo prozora, a ni otvoren prozor nije najbolje rešenje jer je unutra toplo a napolju hladno i dolazi do mešanja vazduha što stvara turbulencije i onda slika izgleda kao da vri pri većim povećanjima (na manjim se ne vidi toliko).

Teleskop takođe treba da je aklimatizovan na ambijentalnu temperaturu (ohlađen). Kod vašeg teleskopa to ide dosta brzo jer je malog prečnika i on može biti spreman za posmatranje za nekih 15-20 minuta.

Idealno je posmatrati preko zelene površine. Asfalt / beton a i vodene površine znaju da upiju toplotu preko dana ako je bilo sunčano i noću je otpuštaju i stvaraiju turbulentan vazduh. Park odnosno priroda je najbolje okruženje za posmatranje.

Planete posmatrajte kad su što više na nebu jer kad su blizu horizonta opet dolazi do izraženih problema sa atmosferom.

Takođe, posmatranje je veština koja se stiče vremenom. Što više posmatrate to postajete bolji i strpljiviji i moćićete da vidite sitnije i manje kontrastne detalje.

Recimo, prvi sledeći ciljevi za Jupiter koji je sad aktuelan bi bili - jasno opažanje glavnih pojaseva, opažanje velike crvene mrlje i recimo da ulovite tranzit nekog od meseca preko diska Jupitera - tu se vidi senka tog meseca na površini Jupitera kao crna tačkica. Takođe je interesantno i posmatrati kako se menja pozicija meseca u kratkom roku jer neki od njih imaju dosta kratke orbitalne periode (dovoljno je posmatrati sa razmakom od pola sata da se primeti razlika).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Skywatcherica

Citat: vlaiv poslato Mart 05, 2025, 03:40:00 POSLE PODNEMože se dodati i neki okular koji je kraće fokalne dužine od 10mm. Takav okular će dati veće uvećanje i samim tim i veću sliku planete.

Recimo da je limit za taj teleskop oko x100 uvećanje. Maksimalno uvećanje koje teleskop može da da je vezano za dosta parametara ali je glavni veličina objektiva.

Vaš teleskop ima i "otežavajuću" okolnost ta je jednostavne optičke konstrukcije pa na većim uvećanjima slika nije skroz oštra a i javlja se ljubičasti oreol oko jarkih objekata (to je hromatska aberacija koja kvari oštrinu slike).

Znači sa okularom od recimo 6mm bi slika bila veća a još uvek upotrebljiva.

Sledeća stvar koja se može popraviti je dijagonala. Ta koju imate je od 45 stepeni i koristi se za dnevna posmatranja (ptice, priroda, pejzaži, brodovi, šta vam padne na pamet - sve sem Sunca :D ). Ona daje "ispravnu" sliku. Astronomska dijagonala je od 90 stepeni i daje "pogrešnu" sliku u smislu dnevnih posmatranja - strane budu zamenjene (levo bude desno a kod nekih teleskopa i gore i dole zamene mesta). To nije problem za astronomiju jer u svemiru nema baš puno smisla govoriti o levo/desno i gore/dole, sve je relativno uzavisnosti od orjentacije.

U svakom slučaju, dijagonala od 90 stepeni, i to poželjno je da bude ogledalo a ne prizma (opet, to je do tipa teleskopa i njegovih karakteristika).

Za kraj još jedan savet:

Citat: Skywatcherica poslato Mart 05, 2025, 03:21:04 POSLE PODNEMi smo na Novom Beogradu, i sreca zivimo na 7om spratu i imamo super pogled na Jug, Jugozapad.

Za najbolja planetarna posmatranja, bitno je optimizovati lokaciju odakle se posmatra. Nikako ne gledati kroz staklo prozora, a ni otvoren prozor nije najbolje rešenje jer je unutra toplo a napolju hladno i dolazi do mešanja vazduha što stvara turbulencije i onda slika izgleda kao da vri pri većim povećanjima (na manjim se ne vidi toliko).

Teleskop takođe treba da je aklimatizovan na ambijentalnu temperaturu (ohlađen). Kod vašeg teleskopa to ide dosta brzo jer je malog prečnika i on može biti spreman za posmatranje za nekih 15-20 minuta.

Idealno je posmatrati preko zelene površine. Asfalt / beton a i vodene površine znaju da upiju toplotu preko dana ako je bilo sunčano i noću je otpuštaju i stvaraiju turbulentan vazduh. Park odnosno priroda je najbolje okruženje za posmatranje.

Planete posmatrajte kad su što više na nebu jer kad su blizu horizonta opet dolazi do izraženih problema sa atmosferom.

Takođe, posmatranje je veština koja se stiče vremenom. Što više posmatrate to postajete bolji i strpljiviji i moćićete da vidite sitnije i manje kontrastne detalje.

Recimo, prvi sledeći ciljevi za Jupiter koji je sad aktuelan bi bili - jasno opažanje glavnih pojaseva, opažanje velike crvene mrlje i recimo da ulovite tranzit nekog od meseca preko diska Jupitera - tu se vidi senka tog meseca na površini Jupitera kao crna tačkica. Takođe je interesantno i posmatrati kako se menja pozicija meseca u kratkom roku jer neki od njih imaju dosta kratke orbitalne periode (dovoljno je posmatrati sa razmakom od pola sata da se primeti razlika).

Hvala na super savetima.
Znaci okular od 6mm i dijagonala 90°, ogledalo. To ce mi biti sledeca investicija. Sto se tice kupovine ove opreme da li imate neko mesto gde nabavljate sve 😅 ja znam za teleskop.rs
Ako imate jos nekog dobavljaca bas bih bila zahvalna da podelite. I sto se tice tih okulara da li ima kvalitetnijih i manje kvalitetnih...koji modelu imaju najbolji odnos cena i kvalitet?

Da li ta hromatska aberacija moze nekako da se popravi ili je prosto takav teleskop i to je to 😅?

Hvala za super savete za posmatranje. Nazalost trenutno smo sa bebama blizancima  manje vise zatvoreni za neke pustolovine i istrazivanja mesta, pa cu morati da se zadovoljim terasama. 😅 ali i to ce se brzo promeniti.

Hvala i za predlozene ciljeve.Bacicu se na istrazivanje svega sto ste napisali, samo zaista ne znam kako cu videti mrlju na Jupiteru jedva da sam videla i one dve šare koliko je to sitno 😂
Ucenje u toku 👩🏻‍🚀🌌🚀🛸🪐☄️
Graficki dizajner 👩‍💻🎨

vlaiv

Citat: Skywatcherica poslato Mart 05, 2025, 04:37:08 POSLE PODNEDa li ta hromatska aberacija moze nekako da se popravi ili je prosto takav teleskop i to je to 😅?

Hromatska aberacija je sastavni deo tog tipa teleskopa. Postoje teleskopi sa sočivima kod kojih je minimizovana ili čak potpuno uklonjena hromatska aberacija, ali se za to koriste egzotični tipovi stakla i više elemenata (tri umesto dva) i to naravno značajno povećava cenu instrumenta.

Postoji i "budžet" varijanta da se smanji uticaj hromatske aberacije, ali to onda dolazi na uštrb nečeg drugog. Već imate zeleni filter. Probajte ga na mesecu na većem uvećanju i videćete da je slika malo oštrija, ali naravno sve će biti zelene boje. Filteri su jedan od načina da se umanji hormatska aberacija - ali oni ograničavaju svetlo na samo određeni deo spektra pa su boje kompletno izmenjene.

Druga varijanta je da napravite takozvanu "aperture" masku. Ako vam je poznata fotografija i termini iz fotografije - to je kao da zatvorite blendu malo. U pitanju je smanjivanje prečnika objektiva tako što stavite masku koja "zatvori" spoljni deo. To naravno smanjije količinu svetla pa je slika tamnija, a smanjuje i nivo detalja koje teleskop može da prikaže jer je manji prečnik objektiva koji se koristi.

Caka je naći balans gde maska smanjuje hromatsku aberaciju a ne umanji nivo detalja mnogo tako da konačna slika ipak bude oštrija i bogatija detaljima nego bez maske.

Inače masku možete napraviti od parčeta kartona, to nije nešto komplikovano (ili 3d štampač ako imate pristup negde). Pogledajte na google-u kako se pravi i kako izgleda (ponavljam naziv je aperture mask).

Citat: Skywatcherica poslato Mart 05, 2025, 04:37:08 POSLE PODNEZnaci okular od 6mm i dijagonala 90°, ogledalo. To ce mi biti sledeca investicija. Sto se tice kupovine ove opreme da li imate neko mesto gde nabavljate sve 😅 ja znam za teleskop.rs

Da, to je jedna od lokacija sa koje ovde ljudi kupuju. Takođe kupuju i u inostranstvu, recimo First Light Optics iz velike britanije ili Teleskop Service i AstroShop.eu iz Nemačke.

Možete nabaviti povoljno te stvari i sa AliExpress-a - ako znate šta tražite i imate pouzdane radnje. Recimo, ja mogu da preporučim ovo:

https://www.aliexpress.com/item/1005004499878790.html

Za jako pristojne novce se dobije vrlo dobar okular (u ovom slučaju od 5mm, ali to je dovoljno blizu sa uvećanjem da može i taj model).

Ovde kod nas bi recimo mogao ovaj model:

https://teleskop.rs/okulari/969-393-lacerta-premium-flatfield-60-65-okulari.html#/213-zizna_daljina-55_mm

Postoje i jeftiniji okulari od tih, ali na tako malim fokalnim dužinama počinju da se javljaju problemi sa odstojanjem oka, pa se ima osećaj kao da se viri kroz ključaonicu kad se gleda kroz okular (mora se oko prineti jako blizu). To je recimo slučaj sa Plossl i Ortho tipom okulara na kraćim fokalnim dužinama (10mm i ispod).

Što se tiče dijagonale, ako imate malo veći budžet, savetovao bih da preskočite naj jeftiniji model i ciljate na nešto ovako:

https://teleskop.rs/dijagonale-i-prizme/1029-dijagonalno-ogledalo-2-99.html

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Skywatcherica

Citat: vlaiv poslato Mart 05, 2025, 05:07:59 POSLE PODNE
Citat: Skywatcherica poslato Mart 05, 2025, 04:37:08 POSLE PODNEDa li ta hromatska aberacija moze nekako da se popravi ili je prosto takav teleskop i to je to 😅?

Hromatska aberacija je sastavni deo tog tipa teleskopa. Postoje teleskopi sa sočivima kod kojih je minimizovana ili čak potpuno uklonjena hromatska aberacija, ali se za to koriste egzotični tipovi stakla i više elemenata (tri umesto dva) i to naravno značajno povećava cenu instrumenta.

Postoji i "budžet" varijanta da se smanji uticaj hromatske aberacije, ali to onda dolazi na uštrb nečeg drugog. Već imate zeleni filter. Probajte ga na mesecu na većem uvećanju i videćete da je slika malo oštrija, ali naravno sve će biti zelene boje. Filteri su jedan od načina da se umanji hormatska aberacija - ali oni ograničavaju svetlo na samo određeni deo spektra pa su boje kompletno izmenjene.

Druga varijanta je da napravite takozvanu "aperture" masku. Ako vam je poznata fotografija i termini iz fotografije - to je kao da zatvorite blendu malo. U pitanju je smanjivanje prečnika objektiva tako što stavite masku koja "zatvori" spoljni deo. To naravno smanjije količinu svetla pa je slika tamnija, a smanjuje i nivo detalja koje teleskop može da prikaže jer je manji prečnik objektiva koji se koristi.

Caka je naći balans gde maska smanjuje hromatsku aberaciju a ne umanji nivo detalja mnogo tako da konačna slika ipak bude oštrija i bogatija detaljima nego bez maske.

Inače masku možete napraviti od parčeta kartona, to nije nešto komplikovano (ili 3d štampač ako imate pristup negde). Pogledajte na google-u kako se pravi i kako izgleda (ponavljam naziv je aperture mask).

Citat: Skywatcherica poslato Mart 05, 2025, 04:37:08 POSLE PODNEZnaci okular od 6mm i dijagonala 90°, ogledalo. To ce mi biti sledeca investicija. Sto se tice kupovine ove opreme da li imate neko mesto gde nabavljate sve 😅 ja znam za teleskop.rs

Da, to je jedna od lokacija sa koje ovde ljudi kupuju. Takođe kupuju i u inostranstvu, recimo First Light Optics iz velike britanije ili Teleskop Service i AstroShop.eu iz Nemačke.

Možete nabaviti povoljno te stvari i sa AliExpress-a - ako znate šta tražite i imate pouzdane radnje. Recimo, ja mogu da preporučim ovo:

https://www.aliexpress.com/item/1005004499878790.html

Za jako pristojne novce se dobije vrlo dobar okular (u ovom slučaju od 5mm, ali to je dovoljno blizu sa uvećanjem da može i taj model).

Ovde kod nas bi recimo mogao ovaj model:

https://teleskop.rs/okulari/969-393-lacerta-premium-flatfield-60-65-okulari.html#/213-zizna_daljina-55_mm

Postoje i jeftiniji okulari od tih, ali na tako malim fokalnim dužinama počinju da se javljaju problemi sa odstojanjem oka, pa se ima osećaj kao da se viri kroz ključaonicu kad se gleda kroz okular (mora se oko prineti jako blizu). To je recimo slučaj sa Plossl i Ortho tipom okulara na kraćim fokalnim dužinama (10mm i ispod).

Što se tiče dijagonale, ako imate malo veći budžet, savetovao bih da preskočite naj jeftiniji model i ciljate na nešto ovako:

https://teleskop.rs/dijagonale-i-prizme/1029-dijagonalno-ogledalo-2-99.html

Super hvala puno na savetim i predlozima, bas pomaze.
Ucenje u toku 👩🏻‍🚀🌌🚀🛸🪐☄️
Graficki dizajner 👩‍💻🎨

Astro_fun_times

Planete su jako svetle, samim tim se ne mogu videti detalji.
Kada se poveca uvecanje, pojacava se kontrast pa ce time i planeta biti tamnija i moci ce da se vude pojasevi na planeti.
Da li ce se bas moci primetiti tranzit meseceva na Jupiteru sa malim uvecanjem, to je upitno.

Ja ne bih vise trosio para od toga sto je vec predlozeno.
Dobro se upozmati sa teleskopom, sta moze. Koriscenjem njega cete i vi videti sta zelite i sta vam odhovara pa cete se ona lakse odluciti za sledeci korak.

Ja sam 85% opreme kupio preko aliexpressa.

Mozda bi dobra "investicija" bila "polarizujuci filter".
Nije skup a pomaze kod jako svetlih objekata kap sto su mesec i Jupiter
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

Jedna od zanimljivih opcija za gradsku porodicu, koja bi želela da ima portabilno rešenje i ponese opremu sa sobom na vikend je:

Flex tube Dobson

Prilično dobar početnički teleskop. Kod kuće se može posmatrati sa nekog manjeg stola, a jako malo mesta zauzima.
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod