Vizuelci, šta ste danas posmatrali?

Započeo Astro_fun_times, Oktobar 02, 2024, 10:35:56 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

PavleR

Citat: Astro_fun_times poslato April 24, 2025, 01:26:05 POSLE PODNEAu Pavle, kakva ti čuda praviš. Ja sam samo jednom, ili 2x video M101 i to samo malu mrlju i centru galaksije, ništa više. Doduše teleskop je manji, nebo svetlo a seeing nikakav.
Ali svaka ti čast, kapa dole, ne samo za ovu metu, za sve.

Nije to nikakvo cudo moj Milose, vec dobra priprema i visestruka, dugacka, ponovljena posmatranja. Spirale M 101 se, sem sa bas dobrih pozicija, ne mogu tek tako osmotriti pogledom kroz okular. Mnogo toga mora da se atmosferski poklopi, pa cak i tada postoje razne tehnike kako se galaksija posmatra.

Caka kod M101 je ne traziti spirale nego HII regije. Naime, treba biti svestan da se tri HII regije lakse uocavaju od same spirale. M101 je mozda jedina galaksija za koju treba koristiti mapu galaksije. Ako posmatrac vidi jezgro galaksije, onda 100% vidi makar jednu HII regiju - problem je sto vecina posmatraca nije ni svesna toga. Tri najsvetlije HII regije nalaze se na samim obodima galakskije i sa jezgrom su povezane sa dve siroke spirale. Kada se lociraju HII regije, onda ide kombinacija perifernog vida sa kretanjem galaksije preko vidnog polja. Spirale se u bas dobrim nocima pojavljuju kao dva blaga lucna zasvetljena okolnog neba. U mnogo, bas mnogo slucajeva, dzaba nam sve - spirale se nece pojaviti ako se bas sve nije poklopilo. Znam kada sam prvi put uocio juznu spiralu da sam skakao od srece. Cak i pod dobrim nebom galaksija zahteva dobar rad za okularom, a pod ovim nasim ''polovnim'' nebesima mora bas dobra priprema da se izvrsi.

305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter