Vizuelci, šta ste danas posmatrali?

Započeo Astro_fun_times, Oktobar 02, 2024, 10:35:56 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

PavleR

Pozdrav svima.

Tek pred kraj dvonedeljnog ciklusa povoljne mesecine stigle su dve noci povoljne za posmatranje, ali i one su bile ''polovne''. Mesec je kasno zalazio a seeing je bio bas los. U noci subota na nedelju odradio sam nekoliko sati posmatranja. Iako sam planirao da uz teleskop ostanem do pred zoru, uzasni uslovi posmatranja naterali su me da prekinem posmatranje vec oko 2:00. Ne pamtim kada sam zbog losih uslova prekinuo posmatranje, godinama mi se to nije desilo, u principu posmatram kakvi god uskovi bili. Medjutim, ovaj vikend je bilo bas ekstremno lose. Ogromna vlaga, toliko velika da mi je teleskop bio potpuno orosen i pre pocetka posmatranja, dok se hladilo ogledalo. Cak je i light-shroud bio potpuno natopljen vlagom.

Plan je bio da ovo bude poslednje vece prolecnog tromesecja. Vecinu veceri proveo sam u sazvezdju Libra, jer je ono u maju savrseno postavljeno na nocnom nebu. Malo sam skoknuo i do Canes Venatici, ali su galaksije u njemu bile vec daleko izvan tranzita oko 23:00, kada sam zapoceo sesiju. Kasna majska i junska posmatranja su uvek najkraca, jer su noci kratke a Mesec kasno zalazi.

M 63 Sunflower Galaxy - spiralna galaksija u sazvezdju Canes Venatici. Velika, sjajna i izrazito uzduzena galaksija. Objektom dominira svetla centralna regija, takodje izduzena, unutar koje se nalazi mali, zvezdoliki nukleus visokog sjaja. Halo galaksije ne pokazuje nikakve osobenosti u mojoj apaparaturi.

Zubeneschamali (Beta Librae) - znamenita zvezda zbog percepcije boje i najsjajnija zvezda u sazvezdju Libra. Poznata je po tome sto je jedina pojedninacna zvezda koju posmatraci vide zeleno. Unutar astronomske zajednice vodi se citava rasprava oko boje ove zvezde, jer se samo kod binarnih sistema zvezde mogu videti u zelenoj boji, zbog pomeraja percepcije boje sekundara usled blizine svetlog primara. Medjutim, Zubeneschalai nije binarni sistem a mnogo posmatraca je vidi zeleno. Naravno, zelene zvezde ne postoje i nema objasnjena otkuda dolazi ova percepcija. Ja zvezdu vidim u divnoj plavo-beloj boji, kako bi i trebalo da izgleda usled svoje stelarne klase.

Zubenelgenubi (Alpha Librae) - binarni sistem komponenti magnituda 2.7 i 5.2, na separaciji 230''. Druga nasjajnija zvezda u sazvezdju i prelep pogled kroz okular. Iako je separacija ogromna, sjaj i boje zvezda cine pogled vrednim vremena. Primar je beo a boja sekundara je veoma cudna. Najblize sto bi mogao da pridjem objasnjenu boje je neka vrsta braonkaste ili sivo-braonkaste. Ta boja postaje jos dominantnija prilikom defokusiranja zvezde kada se boja prelije preko difrakcionog prstena. Veoma cudan pogled.

Struve 1962 - binarni sistem u sazvezdju Libra. Cine ga dve skoro jednake zvezde i po boji i po sjaju, magnituda 6.4 i 6.5, na separaciji 11.7''. Veoma lep pogled na dve potpuno jednake zute zvezde na osrednjoj separaciji. Sistem bojom dominira u polju bogatom belim zvezdama.

Methusaleh (HD 140283) - zvezda u sazvezdju Libra magnitude 7.2. Unikatan pogled na jednu od najstarijih zvezda vidljivih teleskopom. Stara je citavih 12 milijardi godina !!! Shodno tome i dolazi njeno ime - Metuzalem. Sam pogled je bez ikakvih osobenosti, ali svest o tome sta gledamo cini ovo posmatranje izuzetnim - jedan od najstarijih zivih zvezda Mlecnog Puta.

NGC 5897 (Ghost Globular Cluster) - globularno jato u sazvezdju Libra, magnitude 8.5. Manja i bledja verzija fantasticnog globulara NGC 5466 u sazvezdju Bootes, koje sam opisao u jednom od svojih poslednjih izvestaja u sekciji sa opisima. Na malom uvecanju jato izgleda kao galaksija - prebeda okrugla mrlja bez granulacije, pristojne velicine. Na velikim uvecanjima izgleda kao otvoreno jato, dvadesetak razlucivih zvezda bez ikakve centralne kondenzacije. Najbolji objekat u sazvezdju Libra.

NGC 5903 i NGC 5898 - par elipticnih galaksija u sazvezdju Libra, magnituda 11.2 i 11.4. Nalaze se na samom dnu sazvezdja pa se stoga pojavljuju kao dva prebleda okrugla sjaja, jedan pored drugog. Osim slabasne centralne kondenzacije i pomalo ovalnog oblika, galaksije ne pokazuju vise detalja.

NGC 5885 - spiralna galaksija u sazvezdju Libra magnitude 11.8. Jako je tesko oucljiva jer je mala i bleda, a nalazi se tik uz zvezdu magnitude 10. Medjutim, pripremio sam se za posmatranje i znao za problem, pa sam izvrsio uspesnu identifikaciju. Pojavljuje se kao mala mrljica odmah iznad zvezde.

Arcturus (Alpha Bootis) - Zeleo sam da prolecnu sezonu zavrsim ovom zvezdom. Nikada mi nije dosta njenog zlatnog sjaja u okularu. Cak i ako u fokusu zvezda deluje vise naranzdasto nego zlatno, defokusirajte je i pustite boju da se prelije preko difrakcionog prstena jer se tada desava magija. Prsten se oboji bojom tamnog zlata, impozantan prizor.

Mi Boots (Alkalurops) - trostruki zvezdani sistem u sazvezdju Bootis. Primar je bela zvezda magnitude 4.3. 109'' od njega nalazi se sekundar koji je sam za sebe ponovo binarni sistem, ali sada na mnogo manjoj separaciji od 2.2''. Cine ga dve zute zvezde magnitude 7.1 i 7.6. Sjajan pogled na trostruku punu kontrasta.

305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

Astro_fun_times

Ja sam slikao obe noci i gajding mi je bio bas los. Sad kad cutam tvoj izvestaj gde ti konstatujes da je seeing bio los, to sve ima smisla.

Noci su tako kratke sad u ovom periodu, ni u 22 nije totalni mrak, a zimus sam vec od 18:30 kretao sa slikanjem...
E sad sto je zimus retko koja noc bila uopste vedra... To je druga stvar😂

Dosta meta si pogledao, lep izvestaj, hvala Pavle.

Ima li jos vizuelnih posmatraca? Nesto ste se ucutali, kao da ste stidljivi da napisete sta ste vi posmatrali.
Pisite slobodno, ne ujedamo. Puno gostiju posecuje forum a malo vas se registrovalo. Registrutje se i podelite sa nama sta ste vi posmatrali.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

spadej

Citat: Astro_fun_times poslato juče u 12:45:32 POSLE PODNEIma li jos vizuelnih posmatraca? Nesto ste se ucutali, kao da ste stidljivi da napisete sta ste vi posmatrali.
Pisite slobodno, ne ujedamo. Puno gostiju posecuje forum a malo vas se registrovalo. Registrutje se i podelite sa nama sta ste vi posmatrali.

Ne mogu da se pohvalim nekim velikim uspehom ali sam ipak pokušao. Mesec mi je bio meta, još dok je uveliko bio dan. Zanimljiv mi je za gledanje dok je nebo još plavo. Senke su nekako mekane, i slika je baš prijatna za oko.  Dobrih pola sata sam mesečario a onda sam se prebacio na Mars. Bio je blizu Mesecu pa da se "ne baci". Nije ga baš lako naći po danu, trebalo mi je jedno 5 minuta. Kad je Mesec u fokusu Mars nije, pa se na svetlom nebu lako izgubi. Ali, i to je brzo rešeno.
Mars je prilično sitan ali na 200x je pokazao reljef. Dovoljno, da se podsetim nekih davnih dana, kad je bio veći...
Astro dark nisam čekao. U pomoć mesečini pohitali su komšijski reflektori i ulično svetlo, pa sam odustao.

PS: Nisam mogao da odolim pa sam napravio par fotki, telefonom, iz ruke. Ova je najbolja.

SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.