Mini oprema

Započeo Predrag, Decembar 17, 2024, 10:48:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

bratislav

Nema sanse da je osnovni objektiv f/16, teleskop bi bio onda preko 60cm dugacak. A specifikacija kaze da je duzina 300mm ili tako nesto, i na slici izgleda kratko.
Cak i da je konacna hromatska aberacija kao u f/10, blur u plavom/purpurnom bi bio cca 50 mikrona (back of the envelope calculation). Sad, nekome je to upotrebivo i pristojno, nekima je katastrofa. Moze da se pegla u photoshopu i slicno, ali za to bi Ozi rekli da je "putting lipstick on a pig".

BTW, cak i "ED" dubleti (tipa FPL61/FCD1) su za mene marginalno upotrebljivi za broadband astrofotografiju.
Ako se ja pitam, samo FCD100/FPL53/CaF2 i slicno, ili triplet. Ahromati su za vizuelnu upotrebu (donekle), za CCD/CMOS nikako. Jeste, negde oko f/30 do f/50 postaju skoro apohromatski korigovani, ali su onda neupotrebljivi.

Sad, ja volim da proveravam slike 1:1 (1 piksel na kameri = 1 piksel na monitoru), i da stampam slike sa metar dijagonalom  ali to je nekima vec bolesno   ;D
Ako je cilj recimo slicica tipa 13x18cm, da, ahromati mogu biti  prihvatljivi.

bratislav

Citat: vlaiv poslato Januar 22, 2025, 07:42:51 POSLE PODNEKoliko vidim na astrobin-u Geof Lewis ga ima i koristi ga kao guide scope. Mogu ga cimnuti da vidim šta misli o tom teleskopu?

Trazi mu needitovanu sliku slikanu astro kamerom. Ove slike bih rekao da su pretrpele dosta sminkanja. I premale su za bilo kakav sud o kvalitetu.

bratislav

Citat: vlaiv poslato Januar 22, 2025, 07:42:51 POSLE PODNENašao sam samo ovde dve fotke sa tim teleskopom:

I ovo bi trebalo da je nekakva potvrda kvaliteta (pre nedostatka istog) ovog teleskopa. Na trzistu je barem 5 godina, i bas niko da upotrebi taj fenomenalno korigovan full frame flat-field za neku jaw-dropping wide field fotku. To bi trebalo da nekako bude poor-man's FSQ ... ili ne bas.
No free lunch.

vlaiv

Pitao sam Geofa šta misli o tom teleskopu i da, ima ga i koristio ga je ali ga ne bi preporučio.

Poslao mi je jednu njegovu sliku slikanu baš tim teleskopom i DSLR-om i zvezde nisu baš najbolje (doduše ni ne vide se najbolje jer je u pitanju kometa).

Evo ova slika je u pitanju:

https://www.astrobin.com/full/576ngd/B/

E sad, pitanje je da li je to u nivou gore pomenutog objektiva ili nije i da li bi možda Astronomik L3 uradio posao da malo sredi hromatsku, mada vidim da zvezde nisu okrugle ravnomerne nego imaju neku čudnu komu koja čak i nije ujednačena. Moguće je da fokuser baš i nije najbolji na tom teleskopu tako da je pitanje da li vredi obzirom koliko košta i šta sve pruža u odnosu na objektiv.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Predrag

Napokon sam presekao i rezervisao SW 72ed i korektor 0.85x. Očekujem ga u drugoj polovini marta...tako rekoše.
E sad, prijateljica će mi u Austriji uzeti Optolong L-enhance i rotator.
Ono što me zanima jeste da li za taj novac koji ću dati za ovaj filter (sa rotatorom oko 280 e) ima nešto bolje iz vašeg iskustva, mada ono što sam video da ovaj filter daje lepe rezultate, samo što je potrebno duže vreme izlaganja.

Pomirio sam se sa tim da ću veliku većinu fotografija praviti sa svetlom okupanih lokacija pa neće moći bez filtera.

Takođe, ako smatrate da mi još nešto treba za početak uz ovaj teleskop pucajte.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

kruska

Ja imam L-quad, on pripada toj familiji L- enhance blokatora Natrijumskih i Zivinih lampi rasvete (ne i LED!)

Nisam siguran jesam li potrefio bas tvoj L-enhance
Ali meni je moj L quad 'prilicno' omogucio slikanje u uzasnim urbanim uslovima kad je ok vidljivost neba
(teoretski Bortle 4-6) tad ce i bolja obrada slike imati efekta.

Mislim da ce ti biti iste duzine expozicije, ali kad je mesec na nebu slabiji je efekat realno i ocekivano. (Bortle7-9)
Slikao sam i po mesecini i raznim uslovima.

Astro_fun_times

L-quad je odprilike isto ili jako slicno kao i L-pro. Ta dva viktera su broadband filteri koji pomazu sa svetlosnim zagadjenjem.
L-enhance je vec uskopojasni filter mada nisam siguran koliko uzak.
Mislim ali lupetam da je oko 25nm L-enhance.

L-extreme je 7nm a L-ultimate je 3nm.
Za njih se zna, L-enhance mi nije poznat.

Cestitam na odabiru opreme. Odlicno ce te sluziti.
Cesto refraktori vec imaju rotator ugradjen u sam fokuser. To je samo mogucnost da se rotira sve u samom fokuseru, rucno, pa se zakoci sa osiguracima.
Da li na to mislis?
Zanima me zasto kupujes rotator?
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Predrag

L-quad propušta nešto svetlosnog zagađenja u odnosu na L-enhance kako se vidi prema dijagramu. Mada video sam odlične fotografije sa njim.
L-extreme je bolji ali i skuplji za oko 100e.

Ovaj refraktor je jeftin jer uz njega ne ide ništa. Nema rotatora pa često fotoaparat ostane u nezgodnom polažaju, a takođe nema mesta za filter jer se šrafi u rotatoru. Koliko sam video ni korektor nema navoj za filter.
Hvala na čestitkama i nadam se da će ova oprema pomoći bržem učenju pre trošenja novih para...
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Nadam se da ti je taj Sony A7 full spectrum varijanta, jer u suprotnom nema smisla kupovati L-Enhance.

Predrag

Citat: Ljubo poslato Mart 02, 2025, 08:53:06 PRE PODNENadam se da ti je taj Sony A7 full spectrum varijanta, jer u suprotnom nema smisla kupovati L-Enhance.

Ne, nije modifikovan.
Nigde nisam naišao na taj podatak da nemodifikovan aparat ne ide sa ovim filterom.
Imaš neki predlog?
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Pa da, skroz ima smisla, sad pregledah neke sajtove na tu temu. Hvala ti.
Ne bih modifikovao ovaj aparat jer mi treba za svakodnevno slikanje, a i opremljan je objektivima. Dakle sledi trošak za neku astrokameru. Nikad kraja...😀
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Da, prema grafikonima spektralnog odziva na ova dva linka:

https://www.researchgate.net/figure/Spectral-response-of-the-SONY-a7s-for-the-three-colour-bands-RGB-Measurements-were_fig13_376481273

i

https://www.optolong.com/cms/document/detail/id/16.html

Izgubio si već oko 70% signala u H-alfa (i to relativnog, usljed toga što A7 nije modifikovan), a glavna svrha ovog filtera je upravo to područje jer emisione magline dominantno zrače u toj oblasti (ne računam tu planetarne, koje su još plus OIII)

Astro_fun_times

Citat: Predrag poslato Mart 01, 2025, 09:05:49 POSLE PODNEL-quad propušta nešto svetlosnog zagađenja u odnosu na L-enhance kako se vidi prema dijagramu. Mada video sam odlične fotografije sa njim.
L-extreme je bolji ali i skuplji za oko 100e.

Ovaj refraktor je jeftin jer uz njega ne ide ništa. Nema rotatora pa često fotoaparat ostane u nezgodnom polažaju, a takođe nema mesta za filter jer se šrafi u rotatoru. Koliko sam video ni korektor nema navoj za filter.
Hvala na čestitkama i nadam se da će ova oprema pomoći bržem učenju pre trošenja novih para...

Kod refraktora je to lako, odpustis malo srafore koji drze teleskop u prstenovima i rotiras celu cevku u prstenovima kako tebi odgovara.
Free rotator.

Nisam ni razmisljao o tome sto je Ljubo rekao, a dobro je rekao.
Sve kamere koje se koriste za dnevnu fotografiju imaju ispred senzora (bar je tako na Canon-u) dva filtera. Kod Canona filter koji se vadi da bi se astromodifikovala kamera je LPF2 filter. On odseca jako puno crvenog spektra tako da je Ha signal dosta limitiran u nemodifikovanim kamerama.
To je razlog zasto se kamere modifikuju kada se koriste za astrofotografiju, da bi se uhvatilo vise Ha signala.
Svi dualband filteri (bar ovi sto Optolong nudi) su Ha + OIII.

Nije da se ne moze uhvatiti Ha sa nemodifikovanom kamerom ali je to dosta ograniceno.

Lepo si rekao da ce ti nova oprema pomoci pri ucenju pre kupovine nove opreme.
Mislim da ti je pametnije da ne kupujes rotator i filter sada vec da stedis pare za astro kameru.
Ima danas dosta jeftinih a odlicnih kamera kao npr 585mc pro ili 533mc pro.
Sa njima ces puno bolje hvatati Ha signal, bice hladjenje pa je lakse za obradu, imaju backfocus od 55mm tako da se na veoma lak nacin ubaci filter izmedju flatnera i kamere itd itd.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Predrag

I ja sad razmišljam o astrokamerama, a ne znam sada ni da li je optolong l-pro dobro rešenje za ovaj sony.
U svakom slučaju biće još kupovine u budućnosti.
Ha signal pomoću l-enhance se svodi na manje od 20% tako da je stvarno bacanje para za moju trenutnu kameru.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Efekat svih broadband LP filtera nije danas toliko upečatljiv zbog toga što LP postaje "full-spectrum" usljed upotrebe LED svjetala koja sve više zamjenjuju starije lampe. U tom smislu, najviše se postiže u borbi sa LP koristeći mono kamere i to one čija je osjetljivost proširena na IR područje, zato što tamo LED gotovo da i ne zrači. Zato su danas jako populani Quad filteri - ono "quad" znači propustnost u dijelu IR spektra.

Kao što je Miloš već napisao - prednosti astro kamere su baš osjetne. Recimo, ja sam sa modifikovanog EOS 1000D (poslije pauze od preko 10 godina) prešao na 2600MM Pro - i razlika u SNR je..... nebo-zemlja!

U tom smislu, možda da razmisliš da prije kupovine 72ED uzmeš 533MC Pro i koristiš je na 135-ci, a nekad kasnije, uzmeš taj 72ED. U tom slučaju neki LP filter ima smisla, ali za početak može i bez. 585MC Pro je takođe dobar i popularan kod influensera, ali šteta je da tako dobar objektiv ne koristi svoje odlično vidno polje što je moguće više. Jedino ako bi prešao odmah na mono snimanje, onda nije loša opcija u pogledu budžeta ova nova QHY Minicam 8, ali će to biti zahtjevno u smislu akvizicije o obrade materijala, plus dobijene filtere ne možeš apgrejdovati na neku buduću kameru.

Rotator ti nije sada neophodan, jer rotaciju optičkog tubusa vršiš na način kako je Miloš opisao.