📷 ZWO ASI533MC Pro vs ZWO ASI585MC Pro

Započeo unknown, Mart 23, 2025, 06:08:47 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

unknown

Da li je baš toliko bolja 533 u odnosu na 585 da bi se opravdala razlika u ceni?
Kako nabavljate ove kamere za DSO u Srbijici a da vas ne oderu?
Ako nekog interesuje, 533 je trenutno kod kineza 86500din dok ce carina i dodatni troskovi ispasti jos oko 27700din otprilike...
588 je 68000din plus carina...

Astro_fun_times

Mislim da je skuplja zbog velicine senzora. Sto veci senzor, skuplja i kamera.

Mislim da Touptek brend ima jeftinije kamere sa istim senzorom, naravno ukoliko nemas AsiAir.

Zimus je Touptek kamera IMX571 mono bila 165 000 rsd. Bio neki popust. Ja se razmisljao hocu - necu i nisam je uzeo. Nakon toga je skocila cena mislim na 225 000 rsd.

Treba gledati ukoliko se coveku ne zuri oko tih vecih praznika ako bude popusta. Naravno, daleko je Xmas 🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

unknown

Posto je AsiAir (ovo cudo me odusevljava iz dana u dan), znaci samo ZWO (nazalost ili ne...)

Astro_fun_times

Nadjes kameru, ja sam kupio sa aliexpresa, pustis poruku prodavcu pre kupovine i insistiras da ti stavi na paket cenu od 10-12 USD a opis da bude webcam.
Ako pristane na te uslove "da ti zena ne bi videla cenu" tek onda kupis i nadas se da carina nece nasumicno otvoriti i pogledati 🤣
Miloš

Predrag

Kada sam gledao fotografije na astrobin sa ove dve kamere jasno je da su sa 533 slike mnogo bolje iako ja planiram 585.
Sa 533 mi se čini da na sam pogled na zvezde vidiš odmah razliku.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Citat: Predrag poslato Mart 23, 2025, 07:59:11 POSLE PODNESa 533 mi se čini da na sam pogled na zvezde vidiš odmah razliku.

To je subjektivan osjećaj - u stvarnosti je malo drukčije:
Za DSO i jedna i druga su odlične po pitanju osjetljivosti, no-amp glow-a i drugo: Razlika je donekle u veličini piksela: 585 sa svojim 2.9 mikronskim pikselima će dominirati na teleskopima kraće žižne daljine, dok će 533 na onima od manje ka srednjim žižnim daljinama (uspješno ih koriste čak i na C9.25).

Naravno, ono što mnogo znači (a to influenseri prećutkuju ne bi li privukli više novih hobijevaca - ćaka) je veličina vidnog polja - to je bitna i ogromna razlika izmedju ova dva senzora.

I ja sam kupio 2600MC Duo na način kako je Miloš opisao gore. Pronadjite StarTrip store - oni su pouzdani (imaju i najveći izbor astro opreme, jedino provjeriti poštarinu, meni je bila free) i izaći će u susret praktično svakoj realno ostvarivoj mogućnosti. Jedino što kaže Miloš da ne posumnjaju na  sadržinu naši carinici - što je i u mom slučaju bilo, ali je nekako prošla priča da je bio web-cam. Može se desiti kao meni čak da vam carinici traže slikanu originalnu narudžbu sa Alija, srećom nisu imali vremena da je sačekaju, pa su mi pustili Duo  ;D  ;D  ;D

Ljubo

I još nešto za Ali. Koristite mjesečne popuste - daju bonuse u zavisnosti od visine porudžbine. Evo recimo upravo sad imaju Godišnju rasprodaju - bacio sam oko na Svbony Sv230 asferični zum okular - par dođe oko 600 evra, ali sa pomenutim    popustom, kao i onim koji nudi Svbony store, ovaj par dodje 130 evra manje.
E sad još da prelomim da li mi toliko baš trebaju za Maxbright II binoviewer (na netu nema puno review-a).

Astro_fun_times

Ja sam malocas gledao 585 mono i 533 color. Naravno obe su hladjene.
585 je na nekom popustu jeftinija od 533 iako je mono.
(Btw vecina tih popusta nisu pravi popusti. Pratim odredjene proizvode i malo malo kao neki popusti, cena ostane ista, samo podignu osnovnu cenu, stave kao 30% popust a cena ista kao pre...
Ovo sto sam video za IMX571 mono da je cena bila 165.000,00 rsd je pravi popust. Mislim da je IMX571 color bila 118.000,00 rsd a sad je ona 165.000,00 rsd)

56.500,00 rsd za 585 mono
61.700,00 rsd za 533 color

Obe su Touptek doduse. Odem u Stellarium i unesem taj 585 senzor i pogledam mete. Uparena sa mojim Quattrom vecina maglina otpada. I sa 533 sam limitiran i dosta vecih mi ili ne staje ili su na granici. 585 tek daje manje vidno polje.
Gde bi dobro dosla je kod slikanja galaksija kao npr M51 i M101 ali za galaksije se svakako koristi broadband i OSC radi posao. Mono mi je vise za magline gde bih koristio uskopojasne filtere. Tako da sam se u momentu bas zagrejao, nije skupa, reko mogao sam je uzeti ali kad sam video vidno polje o cemu prica i Ljubo, odustao ja brzinom kojom sam se i zagrejao.

Ja sam takodje kupio od StarTrip store.
Ali rekli su cena je ta, ali doplati jos za DHL jer kao ipak je vredna posiljka, nije im bas sigurno da je salju kao obicnu. Reko ne doplacujem nista vise, šalji kao obicnu, i oni kao ok, i o svom trosku posalju preko DHL-a tako da je meni stigla cini mi se za 5 dana.
Samo obavezno prvo pricaj sa prodavcem i dogovor oko toga da se stavi manja cena.

Pre mesec dana i jace sam kupio zamenski fokuser za Quattra u nadi da cu se resiti tilta i da ce moci da nosi tezinu kamera-efw-oag. Platio ja, i posaljem prodavcu poruku da stavi 12usd.
On nista, nista, ne javlja se. Kad eto obavestenja, poslat paket. Salje on poruku, e nisam video na vreme poruku, ovi u magacinu stavili 50e... I naravno, doslo u Srbiju, odmah po pracenju paket je za carinu i nadju mu cenu od 16400rsd koliko sam odprilike i platio i dobijem da platim jos 5400rsd na carinu i pdv.

Mislio sam da je carina izmedju Kine i Srbije ukinuta.
E sad, mislim da paketi dolaze preko Madjarske, po pracenju, a da li to znaci da posto nije iz Kine direkt mora da se plati carina jer sa Madjarskom nemamo taj dogovor - to ne znam
Miloš

unknown

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 23, 2025, 09:38:23 POSLE PODNEJa sam takodje kupio od StarTrip store.
Ali rekli su cena je ta, ali doplati jos za DHL jer kao ipak je vredna posiljka, nije im bas sigurno da je salju kao obicnu. Reko ne doplacujem nista vise, šalji kao obicnu, i oni kao ok, i o svom trosku posalju preko DHL-a tako da je meni stigla cini mi se za 5 dana.
Samo obavezno prvo pricaj sa prodavcem i dogovor oko toga da se stavi manja cena.
Za 5 dana? :o
Mogu misliti koliko kosta ta usluga DHL-a onda...

Evo bas gledam kod StarTrip-a ZWO ASI533MC Pro kameru, cena 86585din sa opcijom Free shipping. Sve vise i vise se dvoumim sta da radim :)

Dopuna: meni su zadnjih nekoliko puta sa carine trazili da slikam transakciju sa sajta i banke kao dokaz, tako da nisam siguran koliko pije vodu taj dogovor sa prodavcem oko "manje" cene...

Astro_fun_times

DHL-om za 5 dana. Ali kazem, ja nisam hteo da platim, StarTrip prodavac je samoinicijativno to odradio.
Ja sam mu rekao posto je free shipping bio da salje standardnim shippingom.

Udji u Stellarium i unesi svoj teleskop i oba senzora, i 585 i 533. Pogledaj neke mete koje su ovako poznatije, kako ti se uklapa ta kombinacija.
585 ima dosta uzak kadar.
Ja sam sad bas navikao na kvadratni da me odbija pravougaoni🤣
Miloš

kruska

Ljubo

CitatEvo bas gledam kod StarTrip-a ZWO ASI533MC Pro kameru, cena 86585din sa opcijom Free shipping.

Ako si registrovani korisnik Alija, do 27. marta traje njihova Godišnja rasprodaja - zatraži kupon i dobiješ 80 evra popust na tu cifru.
Otprilike jednom mjesečno imaju uvijek nekakvu rasprodaju na Ali, samo zatraži kupon.

Ljubo

CitatDopuna: meni su zadnjih nekoliko puta sa carine trazili da slikam transakciju sa sajta i banke kao dokaz, tako da nisam siguran koliko pije vodu taj dogovor sa prodavcem oko "manje" cene...

Da, i meni isto. Ali ništa te ne košta da probaš. Meni je prošlo tako što sam zamolio ove iz StarTrip da mi pošalju predračun sa izmijenjenim podacima - što malo koja Ali prodavnica uopšte želi (ovi drugi se kao boje da ne budu banovani sa Alija). Opet, neki carinici traže original internet transakciju...

Šta znam, mala smo mi astro zajednica da ćemo ojaditi državu, pa reko' (da opravdam sebe) ne pravimo značajnu štetu. Na kraju krajeva, uvijek možemo da se opravdamo da radimo često i javna posmatranja, a ovo je način da nam se bar malo "vrati" od prilično uloženog.

Dopuna:  Sve vrednije predmete StarTrip šalje preko DHL, UPS ili Fedex-a o njihovom trošku. Tako da se ne treba čuditi zašto brzo stiže.

unknown

Citat: Ljubo poslato Mart 24, 2025, 06:31:29 POSLE PODNE
CitatEvo bas gledam kod StarTrip-a ZWO ASI533MC Pro kameru, cena 86585din sa opcijom Free shipping.

Ako si registrovani korisnik Alija, do 27. marta traje njihova Godišnja rasprodaja - zatraži kupon i dobiješ 80 evra popust na tu cifru.
Otprilike jednom mjesečno imaju uvijek nekakvu rasprodaju na Ali, samo zatraži kupon.
Jesam registrovan,, vec vise puta kupujem preko kineza. A gde se trazi taj kupon?
Inace, nema je vise u ponudi po toj ceni, otislo....

Ljubo

Do kupona se najlakše dolazi ako imaš registrovanu Ali aplikaciju na telefonu. Čestim otvaranjem  aplikacije u jednom trenutku otvore se kuponi.

Drugi način: obilaziš često stranicu sa kuponima - kad vidiš da stoji "preuzmi" skineš ih.

Treći način (koristan kad ti brzo treba): pišeš online operatoru ako može da ti pošalje kupon - pozoveš se na to često kupuješ na Ali, i da ne možeš da "vidiš" free kupon. Ovo obično upali.