📷 ZWO ASI533MC Pro vs ZWO ASI585MC Pro

Započeo Pirocanac, Mart 23, 2025, 06:08:47 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

kruska

Citat: Pirocanac poslato Mart 23, 2025, 06:08:47 POSLE PODNEDa li je baš toliko bolja 533 u odnosu na 585 da bi se opravdala razlika u ceni?
Kako nabavljate ove kamere za DSO u Srbijici a da vas ne oderu?
Ako nekog interesuje, 533 je trenutno kod kineza 86500din dok ce carina i dodatni troskovi ispasti jos oko 27700din otprilike...
588 je 68000din plus carina...
;D neka neko kupi obe kamere i uporedi
585 je bese 12 bitna, dok je 533 14 bit a da li ima razlike  pa hmm
 i ja sam se razmisljao koju kupiti obe hladjene a ova bila skuplja za 400e i jedan komentar na stargazers lounge  je bio 533 je kompletna kamera kao resenje i nije samo fiktivna razlika u ceni jer je neko hteo da bude skuplja, realno dobijete to sto ste uzeli a da li ce to sve izgledati  top .
ima tu jos delova grejaci senzora bla bla.

areudeadyet

Jos jednom, kolor kamera sa boljim senzorom ili mono kamera sa malo manjim senzorom?

PS: jel kupovao neko kod Laida Optics Store na Aliju, jesu li pouzdani?

@kruska cena skoro identicna za obe trenutno kod ovog prodavca

vlaiv

Citat: areudeadyet poslato Avgust 13, 2025, 06:50:43 POSLE PODNEPS: jel kupovao neko kod Laida Optics Store na Aliju, jesu li pouzdani?

Kupovao u više navrata od njih i nikad nije bilo problema. Svaki put bila dobra oprema i sve stiglo ok.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Citat: areudeadyet poslato Avgust 13, 2025, 06:50:43 POSLE PODNEJos jednom, kolor kamera sa boljim senzorom ili mono kamera sa malo manjim senzorom?
@kruska cena skoro identicna za obe trenutno kod ovog prodavca

Zavisi šta (planiraš) da snimaš: za uskopojasne mete mono je praktično izmišljena, plus možeš da je binuješ. Za brzo snimanje bez mnogo čačkanja pritom sa filterima, i kasnije u obradi, idealna za rad na terenu je kolor, za brzo jurenje kometa i planeta je takođe korisna. S druge strane mono bi trebala da bude nešto malo osetljivija oko granične magnitude, realno nebitno svima nama ali ajde. Ako planiraš neku opservatoriju ili kući fiksni setap ima smisla ići na mono i ne gubiti vreme pošto su na njenoj strani kapacitet u elektronima (FWC) i AD konverter (12 spram 14b je razlika od 4x u broju nijansi). To u finalu pod istim uslovima daje bolju sliku.
Ja mislim da ti je razlika u ceni (plus filteri/wheel za mono) prilično dobar pokazatelj odnosa šta kakve rezultate daje.

Treba da budemo srećni i da koristimo to što živimo u vreme kad su proizvođači shvatili da mogu i na nama nešto da zarade i da naprave nešto što nama amaterima treba. Nekad su astronomske kamere bile neuporedivo skuplje i senzori uglavnom veći, bez da su nas pitali da li to nama treba i šta ću ja da radim sa FF senzorom, na šta da ga nakačim. A senzor npr Kodakov, košta u proizvodnji kao da je za spejsšatl. Sad je industrija kolor senzora profitirala od telefona i fotoaparata, momci iz Sonija uzmu taj neki senzor iz krop-aparata i malo ga smanje po potrebi, skoro ništa nisu dali na istraživanje i testiranje pošto taj senzor već imaju u kući; i utrape ga nama sa celom kamerom za 500-600e. A senzor - vrhunski u svojoj klasi.

areudeadyet

Evo sad gledam Player One Ares-M Pro mono kameru sa 533 senzorom 99000din.
Ono što mi izgleda kod njih dodatno zanimljivo je to da uz kameru daju tilter, ima anti-dew heater, zwo sa 533 senzorom ima 20fps-a dok ova ares ima 43fps, Full well na zwo je 50ke dok na Ares 73ke, QE im je isti. E sad ne znam koliko je sama kamera kompatibilna sa različitim modelima filter wheel i šta ja znam.

vlaiv

Citat: areudeadyet poslato juče u 02:13:27 POSLE PODNEOno što mi izgleda kod njih dodatno zanimljivo je to da uz kameru daju tilter, ima anti-dew heater, zwo sa 533 senzorom ima 20fps-a dok ova ares ima 43fps, Full well na zwo je 50ke dok na Ares 73ke, QE im je isti. E sad ne znam koliko je sama kamera kompatibilna sa različitim modelima filter wheel i šta ja znam.

Te dve stvari koje si naveo uopšte nisu neki plus - u pitanju je čist marketing i manipulacija brojevima.

Evo na primer 43fps naspram 20fps.

Ako obratiš pažnju na to što piše na Player One sajtu - tih 43fps je zapravo isčitavanje u 8bita. Onih 20fps je isčitavanje u 16 bita.

Logično je da je isčitavanje duplo više podataka (16 vs 8 bita) duplo sporije ~20 vs ~40fps.

Što se tiče full well kapaciteta - on je totalno nebitan u astrofotografiji. On je bitan samo ako se snima jedna pojedinačna ekspozicija - što gotovo nikad nije slučaj u astrofotografiji.

Čim uzmeš i pomeriš gain na više, a htećeš da podigneš gain iznad HGC granice da bi prešao u režim niskog šuma - više nemaš ni blizu taj FWC koji oni reklamiraju.

I jedna i druga kamera imaju ~16K FWC na unity gain-u jer im je ADC 14bita. Imaš grafik za FWC na Player One sajtu pa pogledaj.

Druga stvar - hardware FWC im je isti. Isti je čip. Ono što oni napišu kao max FWC je zapravo software ograničenja u zavisnosti od toga koliki su minimalni gain stavili da može da se odabere.

ZWO ASI - najmanji gain je oko 3 e/ADU ( onda uzmeš unity gain od ~16000, pomnožiš sa 3 i dobijes ~50K).
Player One - najmanji gain je oko 4.5 e/ADU - ista priča, ~16 * 4.5 = ~73

Verovatno je realna hardware full well veći i od 50 i od 73 - a ova dva broja su samo software granica u firmware-u.

Ako ti je Player One interesantna - samo pogledaj šta kažu ljudi, da li je pouzdana i da li su dobri drajveri. Ako sve valja - samo napred i uzmi nju ako je jeftinija jer je senzor isti i u jednoj i u drugoj.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Citat: areudeadyet poslato Avgust 12, 2025, 06:17:17 POSLE PODNEJesam li lud sto mi se vise svidja ToupTek IMX585M naspram ToupTek ToupTek ATR533C? Inace , cena trenutno skoro ista kod kineza i debelo naginjem ka 585Mono, onaj kockasti senzor me ne privlaci a i oprobao bih se u mono svetu.

Islo bi na refraktor 355mm f/4.93, i da, svestan sam zooma.

Svako ima svoje viđenje stvari tako da mozes samo da slusas kako neki od nas razmisljaju pa sa tim na umu, doneseš svoju odluku.

Prvo sto se tice velicine senzora, 533 jeste kvadratni, i ljudi nisu navikli na to ali, kada pocnes da ga koristis brzo se naviknes. Ja sad kad sam uzeo opet pravougaoni, nekako mi je meh, i verovatno cu dosta puta kropovati opet bas u kvadratnu rezoluciju jer sam navikao a i lakse je za upload na Instagram recimo.
Prednost takvog kvadratnig 533 senzora (nad 585) je taj sto ce bolje neke mete da ti stanu u njega (u odnosu na 585). Takodje, manje moras da se razmisljas o rotaciji kamere kako bi bolje pozicionirao metu, sto je slucaj sa pravougaonim senzorima.
Isto tako, ti uvek mozes za cropujes sliku koju dobiješ sa 533 da izgleda pravougaono tj da bude velicine kao 585, a sliku koju dobijes sa 585 ne mozes da proširiš da dobijes ono sto 533 pokriva (sem mozaikom ali ne pricam o tome).

Sa druge strane, mono je puno bolja opcija ali ona trazi electro filter wheel i 4-7 filtera da bi mogao da dobijes color sliku ili narrowband materijal.

To sve kosta dodatno, tako da inicijalnoj ceni samih kamera dodaj i taj trosak.
Opet sa druge strane, color kamera jeste "one shot" tako da jednim okidanjem vec imas color sliku ali...
I ona trazi filtere. Te za svetlosno zagadjenje a da je broadband, te dualband.
Kad to sve kupis, i to je jos para a opet nemas taj kvalitet kao mono, i opet ces hteti pre ili kasnije mono.

Ukoliko ti je mono nesto sto te ne odbija zbog komplikacija akvizicije, cuvanja vise materijala, stackiranja, obrade itd itd, bolje idi odmah na mono i preskoci osc.

Iako je 585 jaaako mali senzor i to je jedino sto me kod njega odbija ali recimo manji pixel od 2.9um u odnosu na 3.76um kod 533 bi meni dalo bolju rezoluciju, sto mi se takodje svidelo.

Jedina mana je taj mali senzor, ostalo sve je top.

Ja glasam za mono.

Btw, ako se odlucis za mono, razmisli o tome da odmah kupis 36mm unmounted filtere, jer sa njima mozes da koristis i aps-c velicinu senzora, ukoliko ti posle nekog vremena dosadi mali senzor pa resis da predjes na veci, tako da ne moras sve filtere da menjas.
Tako bar ja razmisljam.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro; ZWO ASI533MC Pro; Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš