Moj članak u AAS-u

Započeo Polare, juče u 10:54:09 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Polare

Moja prva objava rada o novoj klasifikaciji hibridne promjenjive zvijezde u ''Research Notes of the AAS''. Ovo je prestižna digitalna znanstvena publikacija s otvorenim pristupom (Open Access) kojom upravlja najvažnije udruženje profesionalnih astronoma u Sjevernoj Americi.

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2515-5172/aea995/meta

Uglavnom radi se o Fotometrijskom mjerenju zvijezde Gaia DR3 512884726548446848
koju sam  identificirao kao hibridnu promjenjivu zvijezdu tipa \[\delta \] Scuti / \[\gamma \] Doradus (DSCT+GDOR).

Ukratko....

*Hibridna pulsacija: Uočeno je da zvijezda istovremeno pokazuje visokofrekventne tlačne modove (p-modove) karakteristične za tip \[\delta \] Scuti i niskofrekventne gravitacijske modove (g-modove) karakteristične za tip \[\gamma \] Doradus. 

*Dominantni kratki period (p-mod): Zabilježen je primarni, najizraženiji period pulsiranja koji traje 0,111028 dana (oko 2,66 sati).

* Varijacija sjaja (amplituda): U Sloan g filtru izmjerena je promjena sjaja s maksimumom od 14,27 mag i minimumom od 14,31 mag, što daje ukupnu amplitudu promjene od oko 0,04 magnitude. 

*Stabilnost primarnog perioda: Uočena je izvrsna fazna koherentnost (usklađenost) kroz sve tri uzastopne noći promatranja, što potvrđuje da je glavni period pulsiranja stabilan. 

*Sekundarni duži periodi (g-modovi): Periodogramska analiza otkrila je još dva dodatna, sporija perioda pulsiranja na 1,298 dana i 1,405 dana.