• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Barlow sočiva

Started by CyberianIce, June 11, 2021, 12:45:26 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boka76

Pozdrav. Ovde cu pitam pa ako ne pripada tu nek se prebaci kde mu je mesto. Interesuje me kad se radi u ovom slucaju planetarna fotografija sta je razlika dal se fokus produzuje  recimo barlow socivom 2x3x5x ili kad se radi foto ili video recimo preko okulara? Svakako izmedku objektiva i senzora se ubacuje jos elemenata, interesuje me sta je razlika izmedju barlowa i okulara? Jer gde god pogledam sliku planete svugde koriste  barlow sociva tipa gso 2,5x i televue 2x3x4x5x

CyberianIce

Razlika je u tome sto oni koji imaju DSLR kamere ne mogu slikati kroz okular, fakticki smo prinudjeni na prime focus i onda je jedino sto preostaje da se dobije potrebno uvecanje da se doda barlow socivo.

Da, on produzava fokalnu duzinu za naznaceni faktor, ali mi se cini i da smanjuje polje fokusa (bez barlowa slika bude ostra recimo od -1 do +1 na skali na fokuseru a sa barlowom slika bude ostra od -0.5 do +0.5) mada nisam siguran.

Sto se tice dodavanja optickih elemenata izmedju teleskopa i senzora, nije samo okular problem vec i objektiv kamere, koji je mnogo kompleksniji, sadrzi vise optickih elemenata grupisanih u po nekoliko grupa, i gotovo uvek sa sobom vuce neke nesavrsenosti (razne distorzije polja, CA, refleksije...) pa je najlakse kad svega toga uopste nema.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

vlaiv

Barlow je dizajniran da radi taj posao koji radi i pristojan barlow unosi minimum optičke distorzije.

Što se tiče okulara, tu postoje dva načina da se slika kroz okular:

- okularna projekcija
- afokalna metoda

Pretpostavljam da misliš na prvi način - okularana projekcija. Evo dijagrama kako to izgleda:U ovoj kombinaciji se može dobiti i uvećanje i umanjenje - znači može da radi i kao barlow i kao fokalni reduktor - a zavisi od toga na kojoj daljini se postavi senzor. Ako se senzor stavi bliže od 2  x fokalna_dužina_okulara onda se ponaša kao fokalni reduktor a ako se senzor stavi dalje - kao barlow.

U svakom slučaju, okular je dizajniran da daje paralelne izlazne zrake a ne one koji se sažimaju i zbog toga neće dati toliko kvalitetnu sliku kao barlow sočivo. Čak i na osi može biti dodatne sferne aberacije na primer.

Postoji i drugi metod - afokalna fotografija, i ona isto može da bude sa uvećanjem i umanjenjem. Evo dijagrama:Ovaj metod daje bolje rezultate nego okularna projekcija - ali je kompleksniji za izvođenje jer zahteva da kamera ima i svoj objektiv. Ovo je konfiguracija koju koristimo kad recimo snimamo mobilnim telefonom ono što se vidi kroz okular.

Za najbolje iskorišćenje je potrebno voditi računa o odnosu fokalne dužine okulara i objektiva, o uglovima vidnog polja da se izbegne vinjetiranje, o izlaznoj i ulaznoj pupili kod okulara i objektiva i naravno o optičkom poravnanju.

Sve u svemu - barlow je optički najjednostavniji, daje najbolju sliku zbog malog broja elemenata i najlakši je za korišćenje pa ga zato i svi koriste za planetarnu fotografiju.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Boka76

Zdravo. CyberianIce ,vlaiv hvala na odgovoru opet sam nesto naucio :)

Luger

Quote from: CyberianIce on June 22, 2021, 10:19:17 amRazlika je u tome sto oni koji imaju DSLR kamere ne mogu slikati kroz okular, fakticki smo prinudjeni na prime focus i onda je jedino sto preostaje da se dobije potrebno uvecanje da se doda barlow socivo.

...

Nije bas tako crno :)
Imam adapter za dslr u koji se ubaci okular 1.25" i voila... snimas planete kroz okular. Naravno, moze se dodati i barlow.
Pokusao sam da uploadujem sliku, nesto ne ide, pa cu postaviti link. Ako krsim pravila, izvinjavam se i molim admine da link obrisu.

https://www.amazon.com/SVBONY-Photography-Dedicated-Extended-Telescope/dp/B0114BB908/ref=psdc_3426051_t1_B00ZEJK282

CyberianIce

Imam i ja (MicroStage), ali ne posedujem okular koji moze da se namontira na moj EOS. Ako se koristi bez objektiva, posto imam objektive sa kratkim eye relief-om fokalna ravan pada negde ispred ogledala kamere, dakle da bi se ista upotrebljivo isprojektovalo na senzor, potrebno bi bilo nabiti okular dublje u telo nego sto bi ogledalo omogucilo, a sa objektivom nije bio dovoljno dugacak da dohvati od 1.25 navoja pa sve do okulara. To je moj konkretan slucaj sa mojom opremom, o tome sam pre godinu dana pitao u ovoj temi. Inace koristio sam ga za planete pre deset godina dok sam jos imao Canon PowerShot A560 i CHDK, za to je mogao bez problema.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Luger

MicroStage je potpuno druga prica i po meni nije uopste upotrebljiv. Osim velikog cimanja, tesko da se moze pristojno raditi sa njim. Sa dslr-om nikako.
Ovaj adapter se preko t2 adaptera kaci na eos, unutra je okular, izlaz je na 1.25, sve je jako i kompaktno, nema frustrirajuceg drmusanja...
Ogranicenje je samo u debljini okulara, skoro svi 1.25 se mogu koristiti, ne treba t2 navoj, pritezu se spoljanjim srafom. Sam adapter je modularan i moze se posebno koristiti 1.25/t2 nosepiece.
Vidim da imas eos 4000d, ne znam njegove karakteristike i da li ima crop mode ili neki drugi digitalni zum poput 600d? Moj eos 550d ima crop mode, gdje se video snima u 640/480 rezoluciji, pa mi je okular od 10mm davao najbolje rezultate.

https://forum.astronomija.org.rs/index.php?topic=4602.705

ppejcic

Pozdrav, da se nadovežem na temu...
Gledao sam ponudu na teleskop.rs i planirao da kupim jedan od njihovih barlow-a za 200/1200 flextube dobsona. Koji biste mi preporučili, isključivo je za vizuelna posmatranja?

vlaiv

Ja sam imao ova dva:

https://teleskop.rs/teleskop/barlow-sociva/2x-ahromatski-barlow

https://teleskop.rs/teleskop/barlow-sociva/25x-apohromatski-barlow

Zapravo, ovaj prvi još uvek imam. Drugi je bolji i što se tiče slike i što se tiče same mehanike jer ima kompresioni prsten.

Prvi je interesantan jer može da se odšrafi sam barlow element pa je zgodan za snimanje.

Ako ćeš ga koristiti isključivo za vizuelno i budžet podržava - uzmi taj drugi x2.5, inače je i prvi sasvim ok.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ppejcic

Uglavnom za vizuelno, da. Teleskop je firmin, pa nema smisla da sad tu ulažem nešto ne znam koliko, trenutno nemam dslr, u planu je. Da li mi je bolje barlow 2.5 ili da uzmem 4mm ili 8 mm okular, imam prilično izražen astigmatizam, okular od 25mm mi je jako ugodan, 10mm je već malo mučenje. Nekako mi deluje kao bolja ideja da koristim barlow sa 25mm...

vlaiv

Ja bih lično pre odabrao dobar okular u rangu 6-8mm sa dosta eye relief-a ako nosiš naočare pre nego barlow sočivo.

Mada, to je stvarno vrlo lična stvar - ko šta preferira. Dobra strana barlow sočiva je to što povećava eye relief okulara koji se koristi što je odlično ako nosiš naočare.

Da li kojim slučajem imaš od koga da pozajmiš neki barlow pa da probaš taj 25mm da vidiš kako će ti pasovati?
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, SW Mak 102
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ppejcic

Nažalost nemam gde da pozajmim, ali sam voljan da investiram, čak u obe varijante. Ovaj teleksop je stvarno divan, čini mi se da ima toliko rezerve u njemu da se poboljša vizuelno iskustvo. Uzeću onda 2.5 barlow da probam, ako ništa koristiću ga i kod kuće sa mojom skromnijom opremom. A okulare u sledećoj turi.

Yagodinac

Još jedan glas za okular. Ako si baš avanturistički raspoložen možeš na netu da nađeš kineski klon Planetary okulara u svim mogućim žižama; ionako sve to pravi jedna te ista fabrika. Ako neko šalje za DŽ ovde onda to i nije neko preskupo zadovoljstvo, a dobiješ vrhunsku planetarnu sliku, zasigurno bolju nego sa barlow-om. Uvek je bolje Planetary 4mm nego najbolji barlow 2.5 + jeftini kelner 10mm. A pritom ti Planetary imaju i dobar eye_relief.

ppejcic

Quote from: Yagodinac on June 26, 2021, 08:14:37 pmJoš jedan glas za okular. Ako si baš avanturistički raspoložen možeš na netu da nađeš kineski klon Planetary okulara u svim mogućim žižama; ionako sve to pravi jedna te ista fabrika. Ako neko šalje za DŽ ovde onda to i nije neko preskupo zadovoljstvo, a dobiješ vrhunsku planetarnu sliku, zasigurno bolju nego sa barlow-om. Uvek je bolje Planetary 4mm nego najbolji barlow 2.5 + jeftini kelner 10mm. A pritom ti Planetary imaju i dobar eye_relief.

Hvala, to zvuči kao zanimljiva opcija. Kopaću malo da nađem, sad gledao po aliexpress-u, svuda je shipping preko dhl-a, nikako se ne isplati. Ako ne nađem, valjaju li čemu okulari kod našeg telekop centra?

Yagodinac

Valjaju, što da ne, to je u suštini više-manje to isto, jedino se razlikuje cena. Ako žuriš TC verujem da bukvalno 90% stvari ima na lageru. Planetary okulari su recimo svi odreda klon dizajna Tomasa Baka od pre 20-30 godina i cena im je generalno slična. Moguće su jedino varijacije u zavisnosti od ture koja naiđe. Međutim, što se tiče kupovine meni je keva iz Pirota pa onda redovno gledam neke alternativnije načine nabavke opreme. Ako nađeš negde za dž šiping onda je to super, mada znam da je malo teže u poslednjih godinu dana... Mnogo je pošiljki nestajalo ovde (a mnogi su i primili pošiljku pa prijavljivali da nije stigla) i kažu da je Ali zbog toga obustavio besplatan šiping za nas.