Forum Astronomskog Magazina

Casopisi => "Astronomija" i "Astronomski magazin" => Topic started by: sale11472 on May 14, 2008, 12:41:21 pm

Title: Astronomija br. 31
Post by: sale11472 on May 14, 2008, 12:41:21 pm
Izašao novi broj pa je red da otvorimo temu o njemu ;)
Dakle juče sam kupio novu Astronomiju (i ovaj put kopajući kroz gomile Astrološkog beeeeep >:() i samo sam stigao da je prelistam uz par kraćih članaka koje sam pročitao na brzinu. Stručni dodatak nisam stigao da pročitam ali mi teme deluju jako interesantno i dobro odabrano, nema razloga da mislim da i kvalitet samih članaka nije na najvišem nivou...Naročito mi je interesantna tema Marinovog članka o dvojnim zvezdama (malo poznata i potpuno nebitna činjenica, moj maturski rad iz 1990-te je imao naslov ........ "Dvojne zvezde"..... ;D ) imam utisak da ću u istom posebno uživati. Jankova rubrika je pun pogodak kao neka vrsta redovne kolumne i mislim da je tema stalaka za dvoglede pun pogodak i sudeći po klincima koji su na MM došli "naoružani" upravo dvogledima mislim da bi ta tema mogla da dobije i neki duži članak a možda čak i da se objave jednostavi planovi za izradu istih, jedina zamerka je na opis paralelograma koji možda jeste najkomplikovaniji ali ja daleko od komplikovanog za napraviti (čak sam i ja uspeo da napravim dva funkcionalna primerka) što bi se moglo pomisliti iz opisa...
I inače ima samo jednu malu zamerku ne na sadržaj nego na sam raspored članaka, mislim da bi malo "oštrija" podela časopisa na tematske celine bila jako dobra stvar ovako mi ovaj broj deluje malo izmešano....

Nastavak kada "izbistrim" sve članke ;)
Title: Odg: Astronomija br. 31
Post by: Sasa on May 15, 2008, 02:02:41 am
Članke za str. dodatak su pisali oni koji dobro poznaju odnosnu materiju i verujem da su ti članci najbolji koje smo na te teme mogli da dobijemo sa ovih naših prostora. Ne znam da li je iko kod nas pisao toliko detaljno o orbitama.

I ja sam zadovoljan Jankovom rubrikom, samo on, Janko, tek treba da se opusti i "razmaše" u pisanju. Za tu rubriku je bilo problema sa slikama, jer su sve jako male (ne mogu sad da se setim da li je na jednoj tvoj paralelogram).

Sa tvojom primedbom o rasporedu članaka se slažem.

Ovog puta je izostala Galerija jer Nataša Stanić nije stigla da je odradi (tj. nisu joj stigli obećani snimci). Inače ideja je da te stranice u svakom broju neko drugi uredi.

Meni su se naročito dopali članci Simulirana realnost i Civilizacije, a i članak o CERNU. Hmm i ostali  :)

Na žalost, ovaj broj nije dobro odštampan. Stranice o opservatorijama na Mauna Kei su morale biti mnogo atraktivnije. Na ekranu su daleko lepše nego ovako na papiru.

Title: Odg: Astronomija br. 31
Post by: sale11472 on May 15, 2008, 08:56:21 am
Nema mog paralelograma ni na jednoj fotki (eh čak i ja imam samo fotke koje su drugi slikali), BTW ne samo da Janko treba malo da se "razmaše" u svojoj rubrici nego bi možda bilo dobro posle njegove rubrike ubaciti i stranu dve sa nekim konkretnim planom/projektom naravno ako se ima nešto takvo u trenutku štampanja....
Title: Odg: Astronomija br. 31
Post by: mravic on May 15, 2008, 09:33:51 pm
Ovih dana treba da uradim jedan paralelogram jednom prijatelju, pa bih mogao to da slikam, kao ono ...paralelogram u stripu. Od cevi do montaze.
Ako ste zainteresovani, moze...
Title: Odg: Astronomija br. 31
Post by: Danijel on May 15, 2008, 09:38:45 pm
Pa naravno da smo zainteresirani, što više članaka iz praktične astronomije, toga uvijek nedostaje :)
Title: Odg: Astronomija br. 31
Post by: moki on May 15, 2008, 10:50:23 pm
a meni se i ucinilo danas da sam video negde br 31  ;D, ali nisam mogao da poverujem svojim ocima. . .
Title: Odg: Astronomija br. 31
Post by: Sasa on May 16, 2008, 01:08:26 am
Da, izasla je Astonomija. Nadam se da sledeci broj nece kasniti. Ovaj je malo kasnio zbog izbora - velik posao za stampare.

Title: Odg: Astronomija br. 31
Post by: sale11472 on May 16, 2008, 11:25:10 am
Quote from: mravic on May 15, 2008, 09:33:51 pm
Ovih dana treba da uradim jedan paralelogram jednom prijatelju, pa bih mogao to da slikam, kao ono ...paralelogram u stripu. Od cevi do montaze.
Ako ste zainteresovani, moze...


Aha eto koliko znači kad ga malo poguramo u pravom smeru ;D
BTW i ja sam to planirao ali .... ma biće biće ;)