Forum Astronomskog Magazina

Ostale teme => Prirodne nauke => Topic started by: Kizza on January 04, 2009, 10:20:57 pm

Title: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 04, 2009, 10:20:57 pm
Vec dugo pratim klimatske promene, jer imam tu privilegiju da sam star pedest godina,i mogu da uporedim "ondasnje vreme (godisnja doba)" sa trenutnim.Nekada su Godisnja doba bila uskladjena sa kalendarskim datumima sa malim odstupanjima i ne bih vas davio ali stvarno je nekada sneg bio do "pasa" a Sava i Dunav su bili zaledjeni.Zato sam i otvorio ovu temu da bilo lakse uporedjivanje podataka u buducnosti.Evo nekolko grafikona koje sam skinu sa NASinog sajta.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 04, 2009, 11:04:53 pm
Klimatskh promena ce biti, to je sigurno, ali da li je covek za to toliko kriv pitanje je. Topli periodi i ledena doba su se redovno smenjivali u proslosti a tada nije bilo industrije, individualnih lozista...Nekada je i koncentracija ugljendioksida u atmosferi bila mnogo puta veca. Mozda nije bilo toliko ostalih gasova koji uticu na efekat staklene baste, ali oni u tome ucestvuju sa zanemarljivim procentom u odnosu na ugljendioksid. Tako da covek u odnosu na ove cinjenice mozda i doprinosi klimatskim promenama, ali ne u tolikoj meri koliko se u medijima prica. Vodili mi racuna ili ne, do globalnih promena klime ce doci sigirno. Naravno da treba voditi racuna o zagadjenju, sto je ujedno i moj posao, ali je osnovni problem i podizanje svesti ljudi i zrelije zalaganje politicara, a ne da se sve svede na sastanak grupe G8, njihovo neznanje i lepu veceru. Bez zrelog stava ce biti tesko.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 04, 2009, 11:11:59 pm
Ovo je ipak vrlo slozen problem. Evo nekih naucnih misljenja, kao i misljenja skeptika:

http://www.scienceinschool.org/2008/issue8/climate/serbian
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 04, 2009, 11:39:45 pm
Pogledajte podatke o ugljen monoksidu.Šta je uzrok ovolkom povećanju?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 05, 2009, 12:01:04 am
Za ovaj krvni otrov-ugljenmonoksid je najvise kriv motorni saobracaj.
U kratkim crtama antropogeni uticaj na prirodu:

www.mfkg.kg.ac.yu/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=224&Itemid=27
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 05, 2009, 02:08:39 pm
A evo i Ozonske rupe..... :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 05, 2009, 03:04:51 pm
Da, freoni su smrt za ozon! Ne znam dokle se stiglo sa zakonima o zabrani upotrebe freona u rashladnim uredjajima, dezodoransa...?

Evo pregleda najcescih vrsta i izvora zagadjujucih materija:

Ugljendioksid - Vulkani, sagorevanje fosilnih goriva, zivotinje
Ugljenmonoksid - Motori sa unutrasnjim sagorevanjem, vulkani, hemijske i srodne industrije
Sumporna jedinjenja - Bakterije, sagorevanje fosilnih goriva, vulkani, hemijska industrija
Ugljovodonici - Motori sa unutrasnjim sagorevanjem, bakterije, biljke
Jedinjenja azota - Bakterije, procesi sagorevanja, atmosferska elektricna praznjenja, industrijski procesi
Cestice - Vulkani, dejstvo vetra, procesi sagorevanja, industrijski procesi, meteori,sumski pozari

Povecanju efekta staklene baste sa 90% ucestvuju CO2 i vodena para. Povecanje koncentracije CO2 dovodi do povecanja temperature, a ova dalje do vecih isparenja.

Posledica smanjenja ozona u stratosferi je rak koze zbog direktnog osuncavanja, jer UV zraci kraci od 290 nm prolaze bez problema. Ocekuje se da uskoro temperature na polovima porastu za 3 - 4 stepena!
Medjutim koncentracije mnogih zagadjujucih materija su vece iz prirodnih nego iz vestackih izvora. To je slucaj sa ozonom i ugljendioksidom, ali i sa sumporom i azotom. Ali priroda svoje koncentracije moze da precisti i uklopi u proces kruzenja materije. Ove koncentracije u zbiru sa vestackim koncentracijama su vec problem i za prirodu i za coveka!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 05, 2009, 03:24:55 pm
http://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 05, 2009, 06:52:12 pm
Da li znaš,mislim na tebe Predraže,da li je neko uopšte krenu da spašava planetu?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 05, 2009, 06:57:44 pm
Ne razumem pitanje bas najbolje!?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sich on January 05, 2009, 07:07:34 pm
Trenutno stopa rasta temperature u najoptimisticnijim modelima je na nivou oko 1.5 stepena celzijusa po veku i ide do cak 6 stepena po veku, to je ogromna promena. Jer prosecna temperatura veca za svega par stepeni u bilo kojem smeru znaci veliki stres za zivot na planeti i prilikom takvih promena veliki broj vrsta plati cenu izumiranjem. Stopa od vise od stepena po veku se ne moze objasniti obicnom promenom toplih i ledenih doba jer je ta promena postepenija. Ovako velika promena u temperaturi se desavala ili zbog cudnog perioda Sunceve aktivnosti (to recimo mini ledeno doba za vreme Mandrerovog minimuma) ili usled velikog povecanja gasova vulkanskog porekla prilikom velike vulkanske aktivnosti. Trenutno, nijedna od ova dva mehanizma ne deluju.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sich on January 05, 2009, 07:11:54 pm
E, za ozonske rupe. Upotreba freona se svela gotov na nulu, medjutim jos par decenija ce se povecavati koncentracija tih molekula u atmosferi, jer je njihov put do ozonskog omotaca dug, ali i problem da su oni jako dugoziveci molekuli. Oporavak omotaca se ocekuje da pocne tek oko 2030. i do kraja ovog veka ozonkih rupa nece biti. Tako kazu modeli.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 05, 2009, 07:40:25 pm
Mislim da je mr.Benson,vlasnik kompanije VIRGIN davao 10 miliona dolara onome ko zaustavi globalno zagrevanje Zemlje ali nisam nista citao da li se neko javio?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 05, 2009, 07:42:18 pm
Sve posledice, kao sto su, povecanje nivoa mora, manje cistog vazduha i vode mogu da se izbegni manjim ili nikakvim sagorevanjem nafte i uglja, koriscenjem Sunceve, geotermelne i nuklearne energije i sagorevanjem prirodnog gasa. Ocuvanjem suma koje deluju kao prirodni apsorber za CO2, sprecavanjem sumskih pozara prilikom kojih se oslobadja metan i obnavljanjem suma moze se mnogo postici u sprecavanju preteranog zagrevanja planate.
Ali ce sve to morati da se sprovede kroz obrazovni sistem mnogo ozbiljnije nego do sada, da bi oni, cije generacije  mogu ispastati zbog naseg neznanja, mogli da se nose sa tim.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 05, 2009, 07:44:50 pm
Cuo sam za to, ali ne znam da li je neko nesto uradio da dobije tih 10 miliona. Cisto sumnjam da ce to neko u skorije vreme moci. Mozemo mi ovde da napravimo neki projekat! ;D

Mozda da otvorimo temu na primer "Spasite planetu Zemlju", pa neka svako da svoje misljenje?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 25, 2009, 09:00:49 pm
Hm.Hocemo li saznati sta menja klimu?Evo najnovije misljenje naucnika sa Berklija:
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 25, 2009, 11:45:52 pm
To je u velikoj meri delo coveka, ali ne sasvim. I priroda ima svoj tok i promene, koje ne zavise od coveka. Relativna je stvar o porastu temperature godisnjih doba! Jedne godine cujemo najavu da ce to leto biti najtoplije, a ono ne bude. Slicno je i za zimu! Kada kazu da ce porast temperature u proseku porasti za recimo 4 stepena na globalnom nivou za ceo vek, tako ce verovatno (kako stvari stoje) biti.
Medjutim, na nekim mestima ce temperature biti nize!
Jer ni sada temperatura nije svuda ista, pa nece biti ni za sto godina.
Nekim podrucijima ce ove promene pogodovati. Recimo delovima Rusije. Gde sada manje plodno zemljiste,na kome sada uspeva jedino korov, postace mnogo plodnije.
Ali ce dosta biljaka, na nekim mestima, zbog promene temperature od "samo" nekoliko stepena isceznuti.
Tako da ce samo one biljke koje budu imale najvecu sposobnost prilagodjavanja preziveti,sto zavisi od njihove ekoloske valence.
Ekoloska valenca izrazava sirinu variranja pojedinih ekoloskih faktora u cijim okvirima je moguc opstanak odredjene vrste. Eloloska valenca je nasledna karakteristika i odredjena je naslednom osnovom ili genom date vrste.
Ona ima donju i gornju granicu, a takodje i ekoloski optimum koji je razlicit za razlicite vrste.
Recimo ako uzmemo kao faktor temperaturu, onda je za coveka ekoloski optimum relativno mali, jer je poznato pri povecanim temperaturama je smrtnost povecana (Francuska prosle godine itd.), a takodje i pri niskim temperaturama.
Tako da klimatske promene nece negativno uticati na sve biljke ili zivotinje, ali ce zato nestanak jednih dovesti do istrebljenja drugih. Odnosno, doci do prekida karika u lancu ishrane.

Evo jedne definicije zivotne sredine:
Zivotna sredina je prirodni okvir zivota u kome sva ziva bica zive i deluju, mnogostruko povezana uzajamnim uticajima. Pod pojmom zivotna sredina se podrazumeva prostor, okolina u kojoj ziva bica provode svoj zivot u stalnim medjusobnim odnosima. Svako zivo bice zavisi od svoje okoline i nerazdvojno je vezano za celokupnu zivu i nezivu prirodu koja ga okruzuje. (S.Stankovic 1977)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 26, 2009, 06:36:19 am
Slažem se da se klima menja a to mi koji smo u "srednjim" godinama najbolje znamo!
Pitam se da li je g.Milanković to predvideo?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: r2d2 on January 26, 2009, 07:21:18 am
Od kada ja interno za svoju dusu gledim u vremenske neobicnosti sve je pocelo od kataklizme u Cernobilu...  Par godina iza katastrofe naglo smo poceli da prelazimo iz majica kratkih rukava u jakne, secam se ko da je bilo danas. Ciklus kruzenja ugljen-dioksida je eonima ciklican i ako nadjes vremena odslusaj     " PARALELNI CIKLUSI UGLJENDIOKSIDA NA ZEMLjI " sa http://www.astronomija.co.rs/razno/multimedia/radio/2006/radio_am06.htm i sam ces videti da su to slozeni eonski procesi,i da je mozda covek eventualno ubrzao novu promenu ali nikako izazvao (sto nas samo tesi i nista vise).
Kao da nasa planeta poseduje slozenu samoregulaciju, u kojoj pasivnu ulogu igra sav zivi svet u toj simbiozi izmedju zivog sveta i Zemlje. A opet jos nismo naselili mars ili barem mesec..... 
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 26, 2009, 12:37:00 pm
Milankovic u svojim proracunima sigurno nije uzeo u obzir covekove aktivnosti, ali one nece bitno uticati na njihove rezultate. Novo ledeno doba ce biti za nekoliko hiljada godina, bio covek ovde ili ne! I bez obzira na to sto ce se temperatura u buducnosti povecavati!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 19, 2009, 12:25:19 pm
Izvor:
www.rts.rs

Русија ће се у овом веку највероватније суочити са више шумских пожара, суша и поплава због глобалног загревања, упозорили су стручњаци.
Креатори политике морали би да припреме широк спектар заштитних мера да би спречили и ублажили последице глобалног загревања у Русији.

Стручњаци тврде да ће се Русија у наредних 100 година суочити са низом природних катастрофа попут пожара, суша и поплава, због чега саветују заштитне мере.

Чувена по оштрим зимама, Русија ће имати и неке користи од климатских промена, јер ће доћи до пораста просечних температура и мање снега и леда.

Студија, коју је објавила Федерална служба за праћење хидрометеоролошких и еколошких прилика, прва је потврда климатских промена које су захватиле и једну од највећих и најхладнијих земаља света.

"Природно, Русија је изложена многобројним климатским разликама и ми желимо да откријемо како климатске промене и глобално загревање утичу на различите делове Русије", рекао је шеф метеоролошке службе Александар Бедритски.

У претходних 100 година температура ваздуха у Русији порасла је за 1,29 степени Целзијуса, док је глобално скочила за 0,74 степена.
Расте ниво воде

Ниво воде у највећим сибирским рекама порастао је због отапања снега у Сибиру и на Чукотки, која се налази на крајњем истоку, наведено је у извештају.

Температура тла у неким деловима западног Сибира повећана је за један степен Целзијуса само у последњих 25 година прошлог века, док је у истом периоду дошло до повећаног топљења ледника на Арктику.

Сергеј Семјонов из Института за проучавање глобалног загревања и животне средине рекао је да ће више температуре дефинитивно погодовати руској пољопривреди.

Међутим, неке нове врсте штеточина које нападају жито, као што су скакавци, помериће се ка северу.

Бедритски је истакао да ће пораст температура значити и краћу грејну сезону у Русији, чиме ће моћи да се уштеди и на енергентима и на новцу.

С друге стране, креатори политике би требало да почну са плановима за ублажавање негативних ефеката глобалног загревања.

Услед појачане могућности од поплава у басену Каспијског мора многа села и градићи у опасности су да буду потопљена за шта би надлежни морали да нађу решење.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 19, 2009, 01:16:47 pm
Evo ovih dana pratim šta se dešava u Australiji i dosta sam iznenađen što su promene temperature tako brze!Nekolko dana je bilo oko 50 c a zatim su krenule kiše koje su napravile velike poplave.Ipak najgore su prošli sa sumškim požarima i to sa mnogo žrtava!
Zanimljivo da su po ko zna koji put krivi LJUDI  ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sasa on February 20, 2009, 01:33:46 am
Preporučujem predavanje Z. Knježevića:  MILUTIN MILANKOVIĆ - KANON OSUNČAVANJA

http://www.astronomija.co.rs/predavanja/140-na-tebi-je-da-otkrije-svemir.htmlTitle: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 20, 2009, 06:10:45 pm
Evo najnovije mape Zemlje i gde je skoncentrisan ugljen dioksid!Zanimljivo da je velika koncentracija iznad Kine koja je pogodjena nezapamćenom sušom!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 20, 2009, 06:35:01 pm
QuoteZanimljivo da je velika koncentracija iznad Kine koja je pogodjena nezapamćenom sušom!


Velika je verovatnoca da je ta velika koncentracija imala uticaja na susu.
Takodje je ovde zanimljivo da iznad SAD nisu velike koncentracije, vec je to iznad vodenih povrsina. Meteoroloski uslovi su sigurno krivi za to. Mada su i u okeanima velike koncentracije ovog gasa.
Kazes da je ovo najnovija mapa. Da slucajno nema neka starija(moze i datum), pa da se uporedi?
Da bi se videlo kako se koncentracije CO2 menjaju!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 20, 2009, 06:47:31 pm
Imam još ovu ali nemam datum:
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 20, 2009, 06:48:29 pm
Nisam video da ima datum  :-[
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 20, 2009, 07:31:40 pm
Nema veze, sto se datuma tice. ;)
Vidljivo je da ga vise ima na severnoj polulopti! Industrija je cudo! :o
Ispada da ga je na ekvatoru najmanje.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 21, 2009, 02:23:08 pm
Izgleda i da je pijaće VODE sve manje!Negde sam pročitao  i da su Ujedinjene Nacije upozorile na takvu mogućnost!
Čini mi se da svi to nekako olako shvataju  ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 21, 2009, 03:15:26 pm
Zadnji ispit na faksu mi je bio vezan za zastitu voda, tako da sam siguran da ti se ne cini da to ljudi olako shvataju.
Razvijanje ekoloske svesti je kod dece trenutno najbitnija stvar, jer je kod odraslih kasno za tako nesto. Problemi nestasice vode su vec vidljivi u svetu u velikoj meri, a za 10-15 godine bice strasno.
Postoje sistemi za preciscavanje morske vode, ali su veoma skupi. Primenjuju se samo u Americi i to retko.
Nadamo se da ce smisliti neku prihvatljiviju tehnologiju.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on February 23, 2009, 09:02:56 pm
Problem same vode za piće i nije toliki, dovoljno je destilovati 3-4 litara morske vode po glavi stanovnika dnevno i to je to. Energija potrebna za tako nešto je neuporedivo manja od npr zagrevanja stana, vožnje automobila i sl. Problem je što ne možemo da se tuširamo morskom vodom i da peremo veš a tu je već destilacija nepotrebna. Mislim da će se voda u budućnosti za piće dobijati destilacijom i obogaćivanjem raznim neorganskim solima a da će vodovodska služiti isključivo za tuširanje.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 23, 2009, 10:24:36 pm
QuoteProblem same vode za piće i nije toliki, dovoljno je destilovati 3-4 litara morske vode po glavi stanovnika dnevno i to je to


Ovo lepo zvuci, ali nazalost nije tako lako izvodljivo. Da jeste, bilo bi tako uradjeno! Tehnologija za takvo preciscavanje(preciscavanje morske vode) je veoma skupa i trenutno je vecini nedostupna.
Mali broj zemalja moze da se pohvali kvalitetnom vodom(npr. Skandinavske zemlje).
Da je to kao sto kazes(a voleo bi da je tako) ne bi bilo potrebe obelezavati svetski dan voda, kao nesto sto treba da skrene paznju svima o tom problemu:

http://bs.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_za%C5%A1tite_voda

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B4%D0%B0%D0%BD_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 23, 2009, 10:38:38 pm
U Crnoj gori se radi na takvom postrojenju za preciscavanje morske vode. Koliko se secam izgradnja je kostala oko 600 000 evra, a kapacitet bi trebao da bude oko 100 kubika vode dnevno, sto je vrlo malo.
Ali ne znam da li je zavrseno ili ne.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on February 24, 2009, 02:24:43 am
Tehnički i tehnološki nije tako teško niti komplikovano to uraditi. Energija za destilaciju litra nije tako mala ali mi imamo Saharu i potencijal za solarnu energiju. Niko to nije uradio samo zato što je i dalje kupiti izvor lakše nego praviti pogon za destilaciju.
Na duže staze nema drugog rešenja.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: sale11472 on February 24, 2009, 08:22:58 am
Quote from: Predrag on February 21, 2009, 03:15:26 pm
Postoje sistemi za preciscavanje morske vode, ali su veoma skupi. Primenjuju se samo u Americi i to retko.


Hmm ja nikada nisam bio u Americi ali sam boravio (turistički) u državi koja se skoro isključivo na taj način snabdeva vodom....
Tako da bih rekao da je problem sa tehnologijom prečišćavanja morske (i sličnih voda) trenutno u "zapećku" iz prostog razloga što još uvek imamo dovoljno izvora čiste vode... kada ih više ne bude bilo ... pa nešto mi govori da će tada i ovakva rešenja postati daleko raširenija
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 24, 2009, 12:13:20 pm
QuoteNiko to nije uradio samo zato što je i dalje kupiti izvor lakše nego praviti pogon za destilaciju.


Pa to je to. Novac. Svi stede na potrebnim stvarima.A kad u buducnostiti izvori presuse, onda ce definitivno ostati samo morska voda, koja nikad(preciscena) nece biti istog kvaliteta kao izvorska!

QuoteHmm ja nikada nisam bio u Americi ali sam boravio (turistički) u državi koja se skoro isključivo na taj način snabdeva vodom....


Nisam rekao da niko ne moze da priusti tako nesto.

Ipak bi prirodni izvori trebali biti sacuvani, ali je svest o tome trenutno vrlo mala, a posle ce biti kasno.

Nista nisam rekao na pamet. Radio sam jedan projekat sistema za preciscavanje otpadnih voda koji bi trebalo da se uradi u Borskoj opstini(od toga nema nista-sto da se "bace" pare na to kada moze sve to lepo u Borsku reku, pa u Timok...) i nije ni malo jednostavno ni sa obicnom otpadnom gradskom vodom i industrijskom, a sa morskom je drugacije i komplikovanije.
Kod komunalnih voda je potrebno odstraniti sva organska i neorganska jedinjenja, kao i ulja i masti, regulisati nizvodno u rekama BPK5, HPK itd.
A kod morske vode sve to i jos po nesto. Sto znaci da se trebaju ugraditi jos neki delovi u sistemu. Mada je verovatno i postupak od samog pocetka drugaciji.

U Srbiji samo 13% sistema za preciscavanje radi zadivoljavajuce.
Opstine ne nalaze para da poprave i ociste ova stara postrojenja, a kamo li da prave nova.
Ako se otpadne vode ne preciste, one mogu lako da prodru u podzemne vode (jos ako je u pitanju voda neke teske industrije) i te vode se mogu zaboraviti!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: sale11472 on February 24, 2009, 03:00:18 pm
Quote from: Predrag on February 24, 2009, 12:13:20 pm
U Srbiji samo 13% sistema za preciscavanje radi zadivoljavajuce.


U Srbiji kad aradi 13% nečega to je još dobro ... na našu veliku žalost mi nismo definitivno nikakav uzor(ak)PS ovoj temi je mestu u Prirodnim Naukama a ne ovde
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on February 24, 2009, 04:44:18 pm
Ovoj temi je mesto ovde zato što zbog klimatskih promena nisam izneo j..... teleskop mesec dana.
Počinjem da mrzim Indijance zato što prizivaju kišu

Jedine validne reperkusije na naše podneblje klimatskih promena su:
- veća temperatura vazduha
- veće isparavanje okeana
- jače oluje i cikloni
- manje vedrih dana.

Ne verujem da će se Balkan pretvoriti u Saharu, pre ćemo se pretvoriti u Srednji zapad sa sve tornadima
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 24, 2009, 08:58:31 pm
Kad ste spomenuli reke setio sam se jedne priče od pre otprilike četrdeset godina.Moj Teča ,kada je doputovao u Beograd dvadesetih godina prošlog veka,zaposlio se kao LAĐAR na Dunavu.Rado je pričao priče iz svog života i jednog dana mi je objašnjavao kako se pravi riblja čorba.Bilo mi je zanimljivo ali nije mi bio jasan jedan detalj ,citat-"Najbolja riblja čorba se sprema u vodi u kojoj je riba uhvaćena!" Na moje pitanje da li se šali,jer Dunav je mutan,on mi je odgovorio "Kada sam Ja plovio Dunav je bio PLAV!Tako je i nastao valcer NA LEPOM PLAVOM DUNAVU!"
Tad mu nisam poverovao i izgleda da sam pogrešio!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 24, 2009, 09:41:34 pm
QuoteJedine validne reperkusije na naše podneblje klimatskih promena su:
- veća temperatura vazduha
- veće isparavanje okeana
- jače oluje i cikloni
- manje vedrih dana.


Tako je. I sve je manje ili vise povezano.
Zbog vecih temperatura veca su isparavanja, samom tim vece su snage vetrova i normalno, uz sve to ide, manje vedrih dana. A vise vodene pare u vazduhu dovodi do povecanja efekta staklene baste.

Jos da dodam topljenje lednika i smanjenje povrsine Antarktika!

Nista od ovoga ne ide u nasu korist.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on February 24, 2009, 10:40:29 pm
Vidim ja da će za dvadeset godina biti u ponudi turistički obilazak Sahare i teleskopi na iznajmljivanje. Astro-tour!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 25, 2009, 10:09:33 pm
Kako javljaju Svetske agencije na Antartik je stigla međunarodna ekspedicija da bi što bolje pratila eventualne klimatske promene.Kako se vidi iz priloga čini mi se kao da se otkriva NOVA PLANETA a ne Južni pol  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 26, 2009, 12:36:03 am
Ovo za povecanje mora od 57 metara je zastrasujuce zanimljivo! Nisam za taj podatak do sada cuo.
Ali mislim da to nikako ne moze da bude tacno. Mozda gresim, ali je to ogromna kolicina vode.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on February 26, 2009, 01:55:43 am
Quote from: Predrag on February 26, 2009, 12:36:03 am
Ovo za povecanje mora od 57 metara je zastrasujuce zanimljivo! Nisam za taj podatak do sada cuo.
Ali mislim da to nikako ne moze da bude tacno. Mozda gresim, ali je to ogromna kolicina vode.


Antarktik je poprilicno velik :) Cak dosta veci i od Evrope sa sve uracunatim ruskim delom. Tako da kolicinski uopste nije nemoguce, jedino sto to nije severni pol pa da se otopi preko noci.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 26, 2009, 02:03:24 am
Slazem se ja da je velik, ali 57 metara dodamo na sadasnji nivo po celoj zemaljskoj kugli je vise nego mnogo.
E sad, verovatno je, ako uzmemo led i iznad i ispod vode, mnogo masivnije nego sto na, recimo karti, izgleda.
Ali koliko? To su sve procene, ali mozda su i tacne.
Ipak tako kazu naucnici! ;)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on February 26, 2009, 02:06:46 am
Quote from: Kizza on February 24, 2009, 08:58:31 pm
Kad ste spomenuli reke setio sam se jedne priče od pre otprilike četrdeset godina.Moj Teča ,kada je doputovao u Beograd dvadesetih godina prošlog veka,zaposlio se kao LAĐAR na Dunavu.Rado je pričao priče iz svog života i jednog dana mi je objašnjavao kako se pravi riblja čorba.Bilo mi je zanimljivo ali nije mi bio jasan jedan detalj ,citat-"Najbolja riblja čorba se sprema u vodi u kojoj je riba uhvaćena!" Na moje pitanje da li se šali,jer Dunav je mutan,on mi je odgovorio "Kada sam Ja plovio Dunav je bio PLAV!Tako je i nastao valcer NA LEPOM PLAVOM DUNAVU!"
Tad mu nisam poverovao i izgleda da sam pogrešio!


Uh, plava boja vode/reke/mora/cegagod dolazi od plavetnila neba. Tako da je i Palic plav kada je lepo vreme i kada ga gledas izdaleka (=pod malim uglom), ali kada pridjes vidis da je to nesto u cemu bi i bubasvaba uginula... Tako da je Dunav sigurno bio cistiji (s tim da tu treba uracunati i rezultate regulacije toka) ali da je bio providan/plav kao more ili kao brdski potocic sasvim sigurno nije bio. Ni Zuta reka nije prozvana zuta jer sada turaju sve i svasta u nju vec je bila zuta i pre 2000 godina.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on February 26, 2009, 02:19:28 am
Quote from: Predrag on February 26, 2009, 02:03:24 am
Slazem se ja da je velik, ali 57 metara dodamo na sadasnji nivo po celoj zemaljskoj kugli je vise nego mnogo.
E sad, verovatno je, ako uzmemo led i iznad i ispod vode, mnogo masivnije nego sto na, recimo karti, izgleda.
Ali koliko? To su sve procene, ali mozda su i tacne.
Ipak tako kazu naucnici! ;)


Gledaj, ta debljina omotaca na pojedinim mestima ima i vise kilometara (!). Tako da ako to krenes da razmotavas, ima dosta da se prekrije :) Cifre se razlikuju utoliko sto samo racunaju sadasnju povrsinu ili i onu koja bi bila novopokrivena vodom, kao i pitanje sta bi bilo sa delom antarktike koji se trenutno nalazi ispod nivoa mora a prekriven je ledom.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 26, 2009, 11:40:31 am
Quotekao i pitanje sta bi bilo sa delom antarktike koji se trenutno nalazi ispod nivoa mora a prekriven je ledom.


Pa sa onim sto je ispod vode ne bi bilo nista.
Jer je poznato iz fizike da je nivo tecnosti uvecan za zapreminu tala uronjenog u tu tecnost.
Tako da taj deo Antarktika ispod vode nece bitno uticati na povecanje nivoa mora, jer je vec uronjen!
I bez obzira na razliku gustine izmedju vode u cvrstom i tecnom stanju. Jer nije tolika da bi nivo mora bio povecan toliko.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on February 26, 2009, 01:07:50 pm
Quote from: Predrag on February 26, 2009, 11:40:31 am
Quotekao i pitanje sta bi bilo sa delom antarktike koji se trenutno nalazi ispod nivoa mora a prekriven je ledom.


Pa sa onim sto je ispod vode ne bi bilo nista.
Jer je poznato iz fizike da je nivo tecnosti uvecan za zapreminu tala uronjenog u tu tecnost.
Tako da taj deo Antarktika ispod vode nece bitno uticati na povecanje nivoa mora, jer je vec uronjen!
I bez obzira na razliku gustine izmedju vode u cvrstom i tecnom stanju. Jer nije tolika da bi nivo mora bio povecan toliko.


Eeek ! Wrong ! :) Uopste nije sigurno hoce li ostati uronjen, deo Zemljine kore koji ostane bez tako masivnog ledenog pokrivaca uvek naraste kao kvasac (a pitanje je samo koliko ce da poskoci). Napr na severu Evrope se zemljiste podiglo za vise stotina metara, neki delovi skandinavije se i dan danas izdizu oko 1cm godisnje (!) - za vreme ledenog doba finska je bila prakticno ispod nivoa mora.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 26, 2009, 01:38:57 pm
E sad, sta je sigurno a sta nije. 8)
Dobro, znamo da se neki delovi kore uzdizu, ali se paralelno sa njima neki delovi spustaju!
Kao i obala Jadranskog mora i slicno!
Tako da to nije neko merilo.
Ali je cinjenica da je komplikovano za odredjivanje.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on February 26, 2009, 04:29:02 pm
Quote from: Predrag on February 26, 2009, 01:38:57 pm
Dobro, znamo da se neki delovi kore uzdizu, ali se paralelno sa njima neki delovi spustaju!
Kao i obala Jadranskog mora i slicno!
Tako da to nije neko merilo.


Problem je u tome sto kora zemlje nije fluid, pa se ne moze reci ako se tu nesto izdiglo onda negde mora da se spusti da bi zapremina bila konstanta. Zamisli to kao da je sama kora zemlje na magmi kao led na vodi. Ako izdignes jedan komad leda ne znaci da ce se ostali spustiti, eventualno mogu da kliznu ispod, ali to je onda opet druga prica.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 27, 2009, 12:53:34 am
QuoteProblem je u tome sto kora zemlje nije fluid, pa se ne moze reci ako se tu nesto izdiglo onda negde mora da se spusti da bi zapremina bila konstanta. Zamisli to kao da je sama kora zemlje na magmi kao led na vodi. Ako izdignes jedan komad leda ne znaci da ce se ostali spustiti, eventualno mogu da kliznu ispod, ali to je onda opet druga prica.


Nismo se razumeli. Nisam rekao da je nuzno da ako se neki delovi uzdizu, drugi moraju da se spustaju. Vec da se neki delovi uzdizu a neki spustaju i ne mora da zavisi jedno od drugog.
Razumem sta si hteo da kazes.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on March 04, 2009, 11:31:39 pm
Za slucaj da je nekom promaklo. Novi rezultati istrazivanja o povecanju temperature na Zemlji:

http://astronomija.co.rs/sunev-sistem/planete/zemlja/291-pakleno-vrue-godine.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on March 11, 2009, 05:14:30 pm
Nakon sastanka naučnika u Kopenhagenu,koji prate klimatske promene,dato je saopštenje u kojem su izneli najnovije procene da će nivo mora PORASTI do kraja VEKA od 18 do 59 centimetara!To je duplo više u odnosu na ranije procene na osnovu efekta "Staklene Bašte" i čak postoji mogućnost da narastu do 1 metra!Očigledno da se ne smanjuju emisije ispuštanja gasova koje dovode do sve bržeg zagrevanja Planete  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on April 06, 2009, 08:05:45 pm
Loše vesti !Još jedna ledena ploča na Antartiku se,usled klimatskih promena,već istopila,a druga nestaje,dok se glečeri tope brže nego što je iko mogao da predvidi,upozorili su američki naučnici!Ledena ploča "Vordi" je potpuno nestala,dok severni deo ploče " Larsen" više ne postoji, više od 8300 kvadratnih kilometara leda odvojilo se od nje od 1986.godine.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on April 19, 2009, 09:38:12 pm
Još loših vesti!Prema NASI-nim zadnjim posmatranjima led se sve više topi i prema njihovim podacima nikad nije bio tanji  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on April 20, 2009, 12:47:52 pm
LAZOVI AUSTRALIJANCI !!!

Ice core drilling in the fast ice off Australia's Davis Station in East Antarctica by the Antarctic Climate and Ecosystems Co-Operative Research Centre shows that last year, the ice had a maximum thickness of 1.89m, its densest in 10 years. The average thickness of the ice at Davis since the 1950s is 1.67m.

A paper to be published soon by the British Antarctic Survey in the journal Geophysical Research Letters is expected to confirm that over the past 30 years, the area of sea ice around the continent has expanded.

http://www.news.com.au/story/0,27574,25348657-401,00.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: goranm on April 21, 2009, 08:32:22 am
Nemojte brkati kolicinu natalozenog leda na nekim podrucjima i povecanje temperature. Ocekivano je da kolicina padavina na polovima raste u pocetku sa povecanjem globalne temperature, medjutim mnogo je interesantnije povlacenje leda na rubnim delovima polarnih oblasti, to treba da nas brine.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on April 21, 2009, 03:26:48 pm
Samo hocu da kazem da ljudi cesto zele TOPI SE - NE TOPI SE odgovor, ali je stvar daleko komplikovanija od toga.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 08, 2009, 05:52:40 pm
Evo izveštaja naučnika o globalnoj temperaturi,na žalost RTS je sa svo sajta "skinuo" NAUKU ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on October 09, 2009, 08:12:10 am
A metan, kao jedan od gasova koji dovode do efekta staklene baste, nama iz tih izvora ne treba.
Često na svom blogu prozivam ministarstvo ZŽS, pošto ništa ne rade i kriju se iza reklame "Očistimo Srbiju". Ali ne čisti se tako Srbija ili bilo koja druga zemlja, to zna svako ko se barem malo razume u ovakve probleme. A i u celoj Srbiji pogrešni ljudi rade ovaj posao,.
Divim se Šveđanima, jer oni o zagađenju baš vode računa.
Valjda će ovaj trud oko ulaska u EU i nas da dovede u red. Količina gasova koje naši automobili ispuste za jedan dan u zemljama EU je za to potrebno drastično više vremena.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on October 09, 2009, 08:44:33 am
Cela Srbija je manja (po broju stanovnika) od jednog Pariza. Dva prosecna EU grada zajedno imaju vise automobila od nas. I to malo automobila vozi se samo kad se mora, jer nam je gorivo preskupo. Pri tom, mnogi nasi automobili koriste TNG jer je jeftiniji, a mnogo cistiji i ekoloski prihvatljiviji.
I ne samo to. Koju mi to industriju imamo? Gde su nase fabrike, rafinerije, nuklearke, celicane....?
Mi i da hocemo nemamo sa cim da ozbiljnije ugrozimo svetsku klimu.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on October 09, 2009, 08:53:56 am
Na globalnu promenu klime utičemo sasvim malo, ali zato nas uništavamo. Dovoljno je provesti nekoliko dana u Boru i to je dovoljno. Medjutim, čest je slučaj da jedan naš auto zagadjuje kao nekoliko onih iz EU.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on October 09, 2009, 10:38:48 am
Tacno je to za Bor, a i za Pancevo, Obrenovac (termoelektrana)... I tacno je to za automobile i ostala vozila. Ali ipak, generalno gledano, nasa zemlja je jos uvek relativno cista. Mi sebe unistavamo mnogo vise nasim pogresnim shvatanjima i nacinom zivota nego zagadjenjem. Sa trenutnom stopom prirastaja izumrecemo kao narod pre globalnog potopa ili totalnog zagadjenja. A deca se ne radjaju ne zbog zagadjenog vazduha vec sto je u modi imati jedno ili nijedno.

Da ne kvarim temu, licno mislim da su klimatske promene deo jednog prirodnog ciklusa. Desavale su se i ranije samo mamuti i dinosaurusi nisu zapisivali svoja zapazanja. Nisam siguran da mi ljudi mozemo nesto mnogo da promenimo u tome. Mozemo samo sebi da otezamo zivot, mada se i na to vrlo brzo prilagodjavamo. Vec  postoje citave generacije ljudi koje nikad nisu udahnule cist vazduh pa opet normalno zive. Na kraju, kompletan asortiman svih tih covekovih zagadjivaca je nista u poredjenju sa jednom malo vecom vulkanskom erupcijom.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on October 09, 2009, 11:02:23 am
Quotelicno mislim da su klimatske promene deo jednog prirodnog ciklusa

Tačno je. Ali čovek emitovanjem štetnih gasova ubrzava prirodni proces (što nikako nije dobro) i ti isti gasovi sve više sprečavaju da se noću toplota vraća natrag u svemir. I tako se temperatura, sporo ali sigurno podiže, pre vremena i sa većim posledicama po čoveka.

QuoteVec  postoje čitave generacije ljudi koje nikad nisu udahnule cist vazduh pa opet normalno zive

Pošto sam iz Bora, navešću primer vezan za taj slučaj. U Boru je leti temperatura malo viša nego što bi trebala biti. Naravno zbog raznih zagađujućih materija u vazduhu. E sad, što se tiče normalnog života ide ovako: Većina žive normalno, ali je kod ostale manjine čest slučaj da dodje do poremećaja u funkcionisanju ćelija i eto kancera. Sve je više ovoga. Prosek života je strašnih 48 godina. Više ne moram ništa reći.

U pravu si da mi jedva učestvujemo u globalnim klimatskim promenama. Međutim, Ameri i Kinezi rasturaju. Kina sagorevanjem uglja u ogromnoj meri doprinosi povećanju koncentracije CO2.Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 12, 2009, 07:26:26 pm
Evo još jedne loše vesti o suši.Moram da napomenem da nisam nikakva "ptica zloslutnica",član trećeg oka i šta sve ne već običan građanin koji hronološki beleži NAUČNE PODATKE I IZVEŠTAJE!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 14, 2009, 07:37:33 pm
Evo još jednog izveštaja o topljenju Glečera.Nije mi jasno gde odlazi VODA jer se najavljuje opšta suša  ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Nenad on October 15, 2009, 09:01:50 am
U okean?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 15, 2009, 12:30:37 pm
A iz Okeana u oblake a iz oblaka............. :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on October 15, 2009, 01:27:50 pm
O čemu mi to? O kruženju vode u prirodi? ;)
Topljenjem lednika raste nivo mora, a samim tim i količina vode. To stvara veće količine padavina, a veća masa vode u okeanima dovodi do razornijih uragana. Kasnije dolazi do plavljenja priobalnih područija, a gde se nalzi oko 16% svetskog stanovništva.
A dosta je vode u lednicima, tako da je bolje da se ne tope! ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on October 15, 2009, 01:45:03 pm
Quote from: Kizza on October 12, 2009, 07:26:26 pm
Evo još jedne loše vesti o suši.Moram da napomenem da nisam nikakva "ptica zloslutnica",član trećeg oka i šta sve ne već običan građanin koji hronološki beleži NAUČNE PODATKE I IZVEŠTAJE!


Sa RTS teleteksta. Nuff said :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: kocha on October 15, 2009, 02:30:03 pm
Ovim našim ne verujem ni prognozu vremena!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 15, 2009, 06:35:37 pm
Apsolutno ste u pravu,SA KLIMOM JE SVE UREDU :(
Još jedan od "IZVORA":
http://climate.nasa.gov/
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on October 15, 2009, 07:11:36 pm
Niko ne kaze da je bas sve u redu, ali treba stvari gledati realno, objektivno, uzimajuci u obzir sve aspekte slozene stvari kao sto je klima jedne planete, a ne kroz crno-belo novinarsko-senzacionalisticki filtar.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 15, 2009, 07:36:38 pm
Evo vesti sa B92:
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2009&mm=10&nav_id=386762
Promene su evidentne a Ja pokušavam da shvatim šta nas očekuje u budućnosti da bih se lakše prilagodio :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on October 15, 2009, 07:58:10 pm
Evo šta sam ja izvukao iz jedne knjige:

http://svemir.wordpress.com/2009/10/11/jos-smo-u-ledenom-dobu/
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 21, 2009, 06:54:56 pm
Ne mogu da verujem da su naučnici otkrili da VREME utiče na zdravlje Ljudi ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Peca on October 21, 2009, 07:30:11 pm
sve mi se cini da naucna istrazivanja pocinju da uticu na moje psihicko zdravlje i na moje zivce ... :P...
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: r2d2 on October 21, 2009, 09:48:55 pm
Zdravlje ljudi utiče na atmosferu. Mračnu.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on October 21, 2009, 10:13:02 pm
Quote from: r2d2 on October 21, 2009, 09:48:55 pm
Zdravlje ljudi utiče na atmosferu. Mračnu.


Eto zašto nisam otišao u Norvešku. A i diplomu bi mi priznali, imao bih para ko blata... Tja.
I mogao bih da gledam samo galaksije oko medveda  >:(
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on October 21, 2009, 11:45:47 pm
Kolicina informacija u tom clanku je prosto neverovatna :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 22, 2009, 06:36:10 pm
Nadam se da će se vreme uskoro stabilizovati jer se jedna MUVA se već treći put budi iz zimskog sna :o
Imam utisak da već polako sumnja u mene da joj to radim namerno i iskreno se plašim njene reakcije ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 24, 2009, 09:10:41 pm
Uh,danas je bio " Svetski dan Peomene klime" a Ja sam za to nisam znao.Da budem iskren i ne znam šta sam trebao da uradim  :-[
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 25, 2009, 08:13:44 pm
Uh,i biogorivo ne valja!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on October 25, 2009, 09:45:49 pm
Svaka im cast, nikad besmislenijeg clanka (koji ne najverovatnije neuspeli prevod nekog engleskog teksta).
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on October 25, 2009, 10:35:49 pm
Zasto uopste obracate paznju na takve stvari?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on October 25, 2009, 11:10:28 pm
Kiza voli bombasticne Vesti sa RTS-a, a ja ne volim kada se ozbiljne teme sakate glupom argumentacijom (najcesce rezultat pogresnih prevoda ili interpretacija) :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 26, 2009, 08:23:49 pm
Ne znam na šta konkretno mislite  ??? Evo neću više objavljivati neproverene vesti  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 07, 2009, 09:11:50 am
Evo jedne proverene vesti i to sa proverenog sajta:http://www.astronomija.co.rs/sunev-sistem/planete/zemlja/klima/1663-klimatoloki-detektivi-u-svemiru.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 18, 2009, 01:00:55 pm
Još jedan lep i topao dan,uh umalo da zaboravim datum 18.11.2009 godine.Sledećeg meseca se u Kopenhagenu održava SVETSKI samit o promeni klime (samo za one koji veruju da se menja) gde će naučnici i političari obećati "da će sve učiniti da spreče promenu klime".U prevodu :bla,bla,truć,truć  ;)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 26, 2009, 07:30:03 am
U Beogradu su i dalje prolećne temperature.danas 25.11.2009 se očekuje 20 c!A evo slike od jutros.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on November 26, 2009, 10:14:46 am
Ja sam sa dva klika na fotoaparatu ukratko pokazao kako protiče svaki dan u Boru. Mada je iskreno ovo na slikama najblaža moguća verzija, pošto je dim minimalan. Zato ovde variraju temperature, a još je i nadmorska visina oko 400 metara. Nebo je za posmatranje zvezda ovde vrlo retko "čisto". Vidljiva su samo cirkumpolarna sazvažđa, a sve što je ka horizontu je retko moguće videti. Dim, dim, dim i dim.
Što se tiče svetlosnog zagađenja, ovde mogu svi reflektori biti upereni u nebo i biće isto.
Divlja deponija na svega dva kilometara od centra grada (što se vidi sa slike), koja gori stalno i dimnjaci koji su pored gradske pijace (šta reći).

http://svemir.wordpress.com/2009/11/24/dve-slike-na-brzinu/
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 26, 2009, 01:58:26 pm
Uh,slike sve govore ! Na žalost ni kod mene nije bolje,živim u Novom Beogradu na granici sa Zemunom, kad zimi ne duva vetar!Probaću da to slikam da te malo utešim  :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on November 26, 2009, 02:58:33 pm
Najgore od svega je što na ovim dimnjacima izlazi kadmijum, arsen, bakar i još mnogo toga. I sve je kancerogeno. A klima je promenljiva i zbog veoma promenjenog reljefa, zbog iskopavanja za potrebe RTB-a.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 26, 2009, 07:44:10 pm
Evo snimka o zagađenju koje dolazi "odozgo" :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on November 26, 2009, 08:58:45 pm
Kao neka rešetka. ;D
Tako se buši ozonski omotač! ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 01, 2009, 04:47:05 pm
Evo i muzičari pomažu da se spreče klimatske promene i to koncertom 7.12.2009 u Kopenhagenu: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/461/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85/336871/%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 04, 2009, 06:06:18 pm
Evo približava se i samit u Kopenhagenu gde će se lideri Sveta sastati u pokušaju da spasu klimu naše planete:  http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/701/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0/345221/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%83.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on December 04, 2009, 06:51:07 pm
Evo šta ja mislim o našem učešću na tom svetskom skupu. Pratim veoma dugo rad našeg ministarstva ZŽS i slobodno mogu da kažem da samo prodaju maglu kada je u pitanju životna sredina.

http://svemir.wordpress.com/2009/11/24/kad-ne-vredi-ne-vredi/
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 17, 2009, 08:43:28 am
Na žalost loše vesti iz Kopenhagena!Navodno predstavnici iz Kine se ne slažu sa rezolucijom i kako stvari stoje neće niko potpisati povelju!Evo kako NASA izveštava o samitu: http://climate.nasa.gov/blogs/index.cfm?FuseAction=ListBlogs
Inače za sada su najgore prošli demostranti,ima mnogo uhapšenih,a još uvek je neizvesno obraćanje svih predsednika koji su doputovali.
Kao što sam ranije rekao bla,bla,truć,truć.....Evo i slike o koncentraciji ugljen dioksida u julu.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on December 18, 2009, 08:59:36 am
Sad baš čitam o ovome i tačno se znalo da će Kina praviti najviše problema. Čak se i Ameri malo urazumuli, mada tih 17% što bi oni hteli da smanje nije dovoljno. Ali od koga je, dosta je! ;D
Već je sigurno da će se napraviti neki sporazum, čisto da ne propadnu skroz pregovori, ali on nema šanse da bude onaj koji će srediti problem klimatskih promena.
Biće to sporazum sličan sporazumu na pijaci, "daj koliko daš"! ;)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 19, 2009, 06:58:45 pm
Izgleda da je postignut dogovor u Kopenhagenu  :P(he,he, u to ni veverice ne veruju ali ajd sad) a meni je zanimljivo da najavljuju najnižu temperaturu za ponedeljak  21.12 2009 godine (početak zime)-16 c i najvišu oko -6 c za Beograd.A za sredu 23.12.2009 godine +2C ujutro do +12C oko podneva!Uh da li je to moguće ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Nenad on December 20, 2009, 06:44:16 pm
Ko bre to najavljuje? Ovi naši ne znaju ni kakvo je vreme bilo, a kamoli kakvo će biti, i to za nekoliko godina.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 20, 2009, 06:59:28 pm
Ha,ha :DStvarno nisu predvideli ovaj sadašnji sneg ali zanimljivo kako nađu podatak da je 1930 godine bilo -20 c u Beogradu  :P
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 23, 2009, 05:34:01 pm
Za malo da pogode  ;) Verujem da ni njima nije lako ipak je ovo vreme klimatskih promena  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: cola on December 23, 2009, 06:01:28 pm
E, da danas bilo bas prijatno vreme :D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 24, 2009, 03:28:52 pm
Uh,danas je baš toplo!Neverovatno ali počela je zima a +17 c do sad nije bila uobičajena temperatura ???
Da ne zaboravim datum 24.12.2009 godine.Izgleda da postoje klimatske promene :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on December 24, 2009, 06:05:06 pm
A kada to nisu postojale klimatske promene ? :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 30, 2009, 10:22:34 pm
Za sutra 31.12.2009 godine je prognozirana najveća temperatura od +20 c a za Beograd +17 c ! Evo slike o Sunčevoj aktivnosti u 2009 godini i naučnici prognoziraju da će se Sunce smiriti do marta 2010 godine ali i da su moguća iznenadjenja  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 31, 2009, 04:15:38 pm
Danas,manje više,meteorolozi su pogodili temperaturu ali neka ostane zabeleženo da je i GRMELO što Ja ne pamtim evo već pedeset godina  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Danijel on December 31, 2009, 04:40:28 pm
Kod mene je i grmilo, a padao je i led, bila je to prva zimska tuča za koju ja znam ::)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: mravic on December 31, 2009, 04:55:15 pm
Ja ne pamtim ni 100 godina unazad. ;)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Danijel on December 31, 2009, 05:06:33 pm
Quote from: mravic on December 31, 2009, 04:55:15 pm
Ja ne pamtim ni 100 godina unazad. ;)


Eto vidiš ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on December 31, 2009, 06:56:49 pm
Ma sa klimom nije ništa, vidite da se i političari slabo zanimaju za to! ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 02, 2010, 07:05:14 pm
Ma videli ste šta se desilo u Kopenhagenu?Bruka!Mada mi još uvek nije jasno šta je uzrok klimatskih promena:Sunce,Ugljen dioksid ili CIA  ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 02, 2010, 10:02:47 pm
Mnogo faktora. Stvarno je komplikovano. Na faksu sam radio to i polovina fizičko hemijskih procesa je baš zeznuta.
CO2 je ima uticaja, ali i SF6 (ali je sreća pa je mnogo puta manje zastupljen, jer da je zastupljen kao CO2 bilo bi ko u rerni  ;D).
Kada se pomenu klimatske promene mnogi očekuju da se to baš oseti. Ali nije to tako lako. Promene se dešavaju, ali ne u razmaku od nekoliko meseci, već su u pitanju godine i povećanje prosečnih temperatura.
Za nas to jesu negativne promene i moramo kako znamo i umemo da ih ublažimo. Pa makar i da za to nismo krivci, a jesmo.
Možda nas evolucija spasi u budućnosti. :D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 08, 2010, 12:31:56 pm
Ja samo beležim temperaturu i ona je +10 c u Beogradu a datum je 8.1.2010 godine.Ledeni talas zahvatio Englesku i ponegde je -22 c i totalno je paralisao saobraćaj!Moramo javiti Evoluciji da krene jer....... ;)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: cola on January 08, 2010, 03:07:17 pm
Poslednji put je po predanju grmelo u zimu, na Svetog Savu*, kao predzank za ustanka protiv Dahija, a evo tokom ove zime bar jednom tri-cetri dana grmelo...
*To je jedno od cuda koje se deslio kao predznak ;)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 09, 2010, 05:58:46 pm
Danas nije grmelo ali je bilo jako toplo,neverovatnih +15 c u Beogradu( u kolima mi je merač spoljne temperature pokazivao +16.5 c) ali mi nije prijalo, nekako sam se nelagodno osećao.Valjda sam naučio da je zimi hladno i ne mogu da zamislim kako je medvedima   :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 10, 2010, 04:07:38 pm
Danas 10.1.2010 u Beogradu je bilo +12 c a bilo je prognozirano +10 c!Nije lako ni meteorolozima da budu precizni kao nekad ;)
Evo snimka načinjenog mobilnim telefonom.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Igor on January 10, 2010, 06:47:29 pm
Interesantno...
Kod mene (Srbobran) 100km severnije ceo dan magla, Sunce ni da proviri, temperatura skromnih 4 stepena.
Ovde nema promene klime  ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 10, 2010, 07:22:35 pm
Uh a Ja sam morao da stavim kremu,faktor 59,da ne izgorim od Sunca ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Igor on January 10, 2010, 07:40:14 pm
Ništa... Pakuj kofere, pa na sever... ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 13, 2010, 08:47:30 pm
Izgleda da neću ni na sever ni na jug nego u frižider ;) Evo kakva je situacija sa Antartikom: http://climate.nasa.gov/news/index.cfm?FuseAction=ShowNews&NewsID=242
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Lady Gaga shtreber on January 30, 2010, 03:53:51 pm
Quote from: r2d2 on October 21, 2009, 09:48:55 pm
Zdravlje ljudi utiče na atmosferu. Mračnu.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 18, 2010, 08:25:52 pm
Da li još neko oseća klimatske promene ili se to meni samo priviđa ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 18, 2010, 08:42:15 pm
Hm,tornado u Astraliji ?!http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/%D0%97%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%99%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/513121/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE+%D0%B8%D1%85+%D0%B7%D0%B0%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%BE+%D1%83+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%9A%D0%B5%D0%BC+%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%BA%D1%83.html
Zanimljivo je da mu je smer rotacije suprotan nego onima u Americi!Kao i kad otiče voda u slivniku ;)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 18, 2010, 11:52:54 pm
Sličano je bila valjda pre 2 (ili tako nekako) i Hrvatskoj...u na Istri.
Jeste da su svi bil iznenađeni, ali to ne predstavlja nešto nenormalno. A i energije takvih tornada su veoma male.
Ipak je Atlanski okean za tako nešto pravi izvor energije.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 23, 2010, 05:48:08 pm
NASA je uporedila snimke "Pedersenovog Glečera" na Aljasci i to iz 1917 godine sa snimkom od 2005 godine: http://www.jpl.nasa.gov/news/features.cfm?feature=2493
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 23, 2010, 06:39:53 pm
Lepše izgleda danas!  ;D
A nije prošlo ni 100 godina i eto nama i zelenila tamo gde treba biti leda. Zanimljivo poređenje.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 23, 2010, 11:34:33 pm
Stvarno je lepše ali NASA ponovo upozorava da temperatura raste,negde je povećana i do 2C što je alarmantno  :o
Više na njihovom sajtu: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2010-062
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on February 24, 2010, 12:06:44 am
Šalio sam se, naravno, za to lepše!
2C je stvarno veliki porast.
Ja sam pomalo pesimista da će se uskoro nešto uraditi. Ipak je još uvek svakoj državi najbitnija domaća ekonomija, pa po cenu da se istopimo.
Jednostavno ljudi razmišljaju: Ma i onako neću doživeti 2100-tu godinu, pa me i briga da sada nešto pazim...ili slično misle! Ali suština je ista.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 27, 2010, 10:32:05 pm
Nešto su učestali zemljotresi,gledam na SNN u očekivani Cunami talas od zemljotresa koji je pogodio Čile :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on February 27, 2010, 11:43:19 pm
Kakve veze imaju zemljotresi sa KLIMATSKIM promenama ? :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 27, 2010, 11:57:45 pm
Pa da sam okačio u temi "Smaranje o 2012 godini" dobio bih TREĆE OKO NA ČELU a bilo mi je glupo da otvaram novu ne proverenu temu.Ovih dana puno radim te još uvek nisam siguran zašto su ovako jaki zemljotresi učestali  ??? Poznato je da se dnevno desi oko 200 u celom Svetu i većinu i ne osetimo ali čini mi se da ovako jakih nije bilo odavno za ovako kratko vreme.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: bear on February 28, 2010, 12:55:11 am
Pazi, u pitanju je geologija, dakle to sa brojem zemljotresa godisnje je cista statistika, sami geoloski procesi su toliko spori da je skoro besmisleno posmatrati ih na toj skali. To ti je kao da neko obrne tri puta zaredom crvenu na ruletu i ti se zapitas a zasto je crvena sad ucestala... Globalna raspodela i verovatnoca je ista kao i prosle godine i kao pre 10, pa i 100 godina.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on March 01, 2010, 10:02:40 pm
Hm,za ovo još nisam čuo  :o  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/535931/Sante+leda+ugro%C5%BEavaju+Antarktik.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on March 17, 2010, 06:11:32 pm
Uraganska čudovišta su moguća  :o Uh,kao u jednom filmu.....: http://news.discovery.com/earth/twin-storms-apocalypse.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on April 15, 2010, 03:12:31 pm
Eto kako i "mali " vulkani mogu da naprave mnogo problema: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/633191/%D0%98%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on April 15, 2010, 03:42:53 pm
A evo i Vulkana na dnu Okeana,obavezno pogledati video zapis: http://news.discovery.com/videos/earth-underwater-volcano-caught-on-video.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 02, 2010, 09:03:02 am
Evo primera da su klimatske promene počele a da li je na pomolu ledeno doba ili nešto treće zaključite sami.
  Najzad MORE i to Grčko!Već prepoznajem obise brda koji okružuju Nea Vrasnu.Mada jedan deo ne mogu da razaznam od crnih oblaka koji kao da su spojeni sa morem.Ma verovatno sam umoran,ipak vozim od tri ujutro a sad je već dvanaest.Hm,podne a tako mračno?Kakva MUNJA.Šteta što ne mogu da je slikam!Evo još jedne.Au sad počinje i kiša.Samo dvanaest stepeni?Uh ovi merači temperature u kolima nisu precizni.Kiša postaje pljusak začinjen sa udarima groma na svakih tri sekunde.E sad znam kako se osećaju filmske zvezde kad ih zapljusnu blicevi žute štampe.Hm,gde je put?Aaaah,počinje grad da lupa po autu!Ma ne može biti istina mora da sam prošao kroz neki vremensku crvotočinu!Lepo piše skretanje za Stavros.Grad postaje doliko jak da je svuda belo.Tražim zaklon ispod drveta.Samo što sam zakrpio šofer šajbnu.Aman već pada više od pola sata.Da li Grci nemaju protiv gradnu odbranu?Uh najzad je prestalo.Nije baš lep doček ali šta je tu je,platili smo unapred.
Komentari sa plaže skoro svaki dan:
Razgrni led i uđi u vodu.
Komarci mole da uđu u sobu da bi se ugrejali.
Nažalost tri pingvina su uginula od hladnoće!
Santa leda na vidiku!?Ma to je daska za jedrenje ali bez jedra i čoveka,ko zna gde je nestao!
Jel si popio antifriz?
Dete pita mamu:A kada ću videti more?
Šveđanin drhti.
Naši gube od Australije,sad mi je hladno i oko srca!
Vetar jako duva i stalno menja pravac.
Grejanje u sobi uz pomoć fena za sušenje kose.
Ostali smo i bez toga.
Proneo se glas da je na Tasosu viđeno Sunce,dok se lično ne uverim ne verujem!
Javljaju mi da je u Beogradu trinaest stepeni.Blago njima!
,,Ima malo oblaka ali se kupamo svaki dan!" - poruka za rođake.
Sunce i kiša,nekada smo to zvali zubato Sunce.
I kao po nekom pravili poslednji dan pred polazak je bio ,,savršen".Sunce je pržilo a vetar je stao.Ma pitam se da li nas more zove da ponovo dodjemo?
Naravno da hoćemo !Nema ništa lepše od morskog letovanja ;)

Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 20, 2010, 07:08:59 pm
Do se mi "kuvamo" u Južnoj Americi: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/740174/%D0%9B%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D1%83+%D0%88%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%98+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: 5ja on July 20, 2010, 07:39:37 pm
Danasnja vest:
http://www.astrobio.net/pressrelease/3559/the-collapse-of-the-thermosphere (http://www.astrobio.net/pressrelease/3559/the-collapse-of-the-thermosphere)

Summary: "The thermosphere", the layer of Earth's atmosphere that meets space, recently collapsed and is now rebounding again...and we don't know why. The thermosphere is important because it shields us from the Sun's Extreme Ultraviolet Photons.

"Something is going on that we do not understand," says Emmert. 

???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 20, 2010, 08:37:53 pm
Zanimljivo a pre neki dan sam čitao da se ugljen dioksid stabilizovao  ??? Moram da ovo proverim  :o
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on July 20, 2010, 09:10:11 pm
QuoteZanimljivo a pre neki dan sam čitao da se ugljen dioksid stabilizovao  Š? Moram da ovo proverim  Šokiranost


Gde god da si pročitao to jednostavno nema logike!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 20, 2010, 10:18:47 pm
Još nisam našao gde sam pročitao,mislim da sam dobro video,a evo i NASINOG grafikona: http://climate.nasa.gov/keyIndicators/index.cfm#CarbonDioxide
Ćini mi se da je malo usporio rast  ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 21, 2010, 09:44:03 am
Evo "krivca" za prženje: http://news.discovery.com/space/big-pic-sunspot-sdo.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: 5ja on July 24, 2010, 06:25:17 am
Jel Vi vidite ovu vlagu i zamucenost napolju? Vec danima...
Preksinoc sam se ponadao iole dobrom seeing-u jer je bilo "kao" vedro...
Znam da ne mogu da vidim nista specijalno iz BG-a, al reko ajd da montiram scope, cisto vezbe radi...
I tako potrosim ja 2 sata za celu postavku/kolimaciju/viewfinder/useveravanje na svojoj terasi na Novom Beogradu i pocnem da jurim... eee..
I tako.. sve je kao vedro, a ustvari jedva se vidi Big Dipper... nazire se... kao i Cassiopeia...
Jurio sam M101, M51, M81, M103 i M52 ali dzaba... I siguran sam da sam bio na "pravim mestima" ali ne vredi kad je seeing nikakav...
Eto, celo leto je "mutno" i "tmurno"... Sta ako oblaci i mutno vreme budu 350 dana u godini u buducnosti? Sta mi Astro-amateri da radimo?! Da se selimo na Hawaii-e? :P
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: CyberianIce on July 24, 2010, 08:18:12 am
Quote from: 5ja on July 24, 2010, 06:25:17 am
Sta ako oblaci i mutno vreme budu 350 dana u godini u buducnosti? Sta mi Astro-amateri da radimo?! Da se selimo na Hawaii-e? :P

Rasprodati opremu i taman od tih para kupiti vilu na nekoj egzoticnoj lokaciji na planeti, odakle ni teleskop ne treba za posmatranje :P
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 15, 2010, 06:13:29 am
Uh,danas u Beogradu,15.11.2010 godine,se predviđa maksimalna temperatura od 22 C!Pokušavam da nađem neku prognozu da li Balkan "ide" ka tropima ili u ledeno doba  ???
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: radmilo66 on November 29, 2010, 09:32:59 pm
Quote from: Predrag on January 04, 2009, 11:04:53 pm
Klimatskh promena ce biti, to je sigurno, ali da li je covek za to toliko kriv pitanje je. Topli periodi i ledena doba su se redovno smenjivali u proslosti a tada nije bilo industrije, individualnih lozista...Nekada je i koncentracija ugljendioksida u atmosferi bila mnogo puta veca. Mozda nije bilo toliko ostalih gasova koji uticu na efekat staklene baste, ali oni u tome ucestvuju sa zanemarljivim procentom u odnosu na ugljendioksid. Tako da covek u odnosu na ove cinjenice mozda i doprinosi klimatskim promenama, ali ne u tolikoj meri koliko se u medijima prica. Vodili mi racuna ili ne, do globalnih promena klime ce doci sigirno. Naravno da treba voditi racuna o zagadjenju, sto je ujedno i moj posao, ali je osnovni problem i podizanje svesti ljudi i zrelije zalaganje politicara, a ne da se sve svede na sastanak grupe G8, njihovo neznanje i lepu veceru. Bez zrelog stava ce biti tesko.


Klimatskih promena je bilo, i bez politike, globalnog zagađenja, velikog broja preživara i ostalih tik (trice i kučine). Ledena doba su se dešavala i pre Milutuna Milankovića. Žalosno je samo to, što smo toloiko evoluirali, da možemo svesno da registrujemo sve to. I brinemo se.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on November 29, 2010, 09:41:27 pm
Ma dok nas nešto ne tresne na globalnom nivou, nikada se nećemo resetovati!   :-\
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on April 28, 2011, 10:57:06 pm
Serija Tornada pogodila SAD :  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=28&nav_category=78&nav_id=508930
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 25, 2011, 07:08:47 pm
Ljudi,da li je i vama hladno  :-\
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: danicic_predrag on July 27, 2011, 10:10:47 am
ma jok meni vruce ukljucio sam grejanje na pola sata :D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 27, 2011, 12:37:11 pm
Bravo 8) Nisam se toga setio ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 01, 2011, 07:05:06 pm
Da ne poveruješ  :o Retko kad da se desi u Rusiji i to u gradu.Na žalost ima poginulih i povređenih:  http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/933734/%D0%A1%D0%BD%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D0%BD+%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE+%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B8.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 27, 2011, 09:33:38 pm
Evo ko želi može uživo da prati šta se dešava na istočnoj obali USA,uragan "IRENA",klikni na autić i uključi se kamera: http://news.discovery.com/earth/hurricane-irene-storm-tracker-110825.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 04, 2011, 06:55:51 pm
Ameri su imali lošu godinu:  http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2011&mm=09&dd=04&nav_id=539590
Katastrofa izazvana "Tajfun talasom" i u Japanu:  http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82/950476/%D0%A2%D0%B0%D1%98%D1%84%D1%83%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BE+%D0%88%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BD.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: sale11472 on September 05, 2011, 02:45:04 am
Majku mu, pa da li će ikada neki naš novinar da napiše ozbiljan tekst ???
BTW lično sam prisustvovao toj "elementarnoj nepogodi" tj najvećoj zabeleženoj temperaturi ikada u Njujorku (koji se ipak nalazi u državi Njujork a ne u Nju Džerziju) i šta da vam kažem ništa strašno (jeste gadno vreme kad je pri toj temperaturi vlažnost oko 86% ali nije tragično) iako su oni o tome trubili na na televiziji kao da je u najmanju ruku smak sveta  ::)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 02, 2011, 08:50:11 am
Ovih dana oboreni rekordi u temperaturi,najvišoj od kad se meri,u Nemačkoj i Engleskoj,za ovo doba godine.I kod nas je zanimljivo da je ujutro 12 C a u podne 30 C.Još uvek nije oboren rekord,nisam čuo koje godine,kad je bilo 42 C!
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Andromeda on October 03, 2011, 09:42:35 pm
Temperatura od od preko 42 stepena kod nas je bila 2008 godine.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: kulevb on October 09, 2011, 04:45:28 pm
CERN otkriva: Alarmisti su pogriješili, ljudi nisu krivi za klimatske promijene

Globalno zatopljenje i klimatske promijene su fenomeni koji su napravili razdor u znanstvenoj zajednici čim se krenulo s debatama, tako da sada imamo tabore sa ,,skepticima" i ,,vjernicima." Napravile su se bezbrojne studije koje validiraju ili pobijaju globalno zagrijavanje, od kada se o tom fenomenu počelo pričati. U zadnjih par mjeseci, dobitnik Nobelove Nagrade i vodeći ,,alarmist" klimatskih promjena Al Gore je prozvao sve koji niječu globalno zagrijavanje da su slični ,,rasistima" i da su ,,pseudo-znanstvenici" i optužio je medije za manipulaciju dokazima o globalnom zagrijavanju.

Istraživanje koje je obavio, nitko drugi, doli svjetski priznati i poznati CERN, (Centre of European Organization for Nuclear Research), koji je objavljen u žurnalu ,,Nature" stoji kako su kozmičke zrake i Sunce, a ne ljudska aktivnost krivi za globalno zagrijavanje, a to nije baš zaključak koji bi u ovom trenutku Al Gore-u odgovarao.

CERN, koji je kreirao i koji operira s Velikim Akceleratorom Čestica, je sada izgradio komoru od nehrđajućeg čelika koja točno odgovara atmosferi Zemlje. U toj komori nazvanoj ,,63 CERN" znanstvenici iz 17 Europskih i Američkih instituta su demonstrirali kako kozmičke zrake promoviraju formaciju molekula koje rastu u atmosferi Zemlje i tako zasijavaju oblake, što Zemlju čini oblačnijom i hladnijom.

,,Sunčevo magnetsko polje kontrolira koliko će kozmičkih zraka stići do atmosfere Zemlje (što je jače solarno magnetsko polje to više ono brani Zemlju od dolazećih kozmičkih zraka iz svemira), Sunce tako određuje temperaturu na Zemlji," izjavio je Lawrence Solomon, direktor Energy Probe, koji je sastavio ovaj eksperiment.

Teoretičari i istraživači s Danskog Svemirskog Instituta su još 1996. godine izjavili da su Sunce i kozmičke zrake primarno odgovorne za klimatske promijene, svoja otkrića su objavili iste godine na znanstvenoj konferenciji u Velikoj Britaniji. (O tome je Matrix World već pisao ovdje.)

U roku od samo jednog dana, predsjednik Međuvladinog Odbora za Klimatske Promijene Bert Bolin je odbacio ovu teoriju izjavom: ,,Smatram da je izjava ovog para znanstveno krajnje naivna i neodgovorna."

Henrik Svensmark, fizičar koji je otkrio moguću poveznicu s interakcijama solarnih vjetrova i kozmičkih zraka i njihovog utjecaja na Zemlju, te koji je smanjio značaj utjecaja ugljičnog-dioksida (CO2) i njegove emisije na globalno zagrijavanje, pozdravio je ovo istraživanje CERN-a i njihove rezultate koji potvrđuju rezultate istraživanja koje je napravila njegova grupa.,,CERN-ov CLOUD (Cosmics Leaving Outdoor Droplets) eksperiment je dizajniran s namjerom da izučava formacije oblaka i ideju da kozmičke zrake mogu imati utjecaja. Jasna poruka ovog tima znanstvenika je da mi jednostavno ne razumijemo ništa više o oblacima osim rukohvat, u ovom slučaju, nebitnih informacija. Utjecaj i efekte aerosola u oblacima razumijemo čak i manje. Druga stvar koja je postala jasna ovim eksperimentom je da tragovi nekih čestica u atmosferi izgleda imaju veliki efekt na formaciju oblaka, te da kozmičke zrake također imaju efekta, i to ,,značajnog" ako je suditi otkrićima CERN-a" rekao je David Whitehouse za list Observatory.

,,CERN-ov CLOUD vodi Jasper Kirkby koji je 1998. otkrio kako globalno zagrijavanje može biti dio prirodnog ciklusa u zemaljskim temperaturama, što je uznemirilo alarmiste globalnog zagrijavanja. ,,Establišment koji zagovara stavove o globalnom zagrijavanju koje je uzrokovalo ljudsko djelovanje, pokrenuo se u akciju, nagovorio je zapadnjačke vlade koji kontroliraju CERN, da gotovo trenutačno suspendiraju CLOUD eksperiment. Kirkby-ju je trebalo gotovo deset godina pregovaranja s njegovim nadređenima, i tko zna koliko još pregovaranja i kompromisa s različitim odborima da bi nagovorio birokraciju CERN-a da dozvole ponovno pokretanje projekta. Trebalo je još dodatnu godinu da se stvori CLOUD komora i da se validiraju temeljne teorije koje je stvorio Dane," izjavio je Lawrence Solomon.

,,Iako nikada to nisu potvrdili, visoki svećenici ,,Neprikosnovene Istine" kao što su oni u hramu NASA-e, GISS-a, Pen State i Univerziteta Istočne Anglia-e su uvijek znali za Svensmark-ove hipoteze o kozmičkim zračenjima i da je njegova teorija opasnost slabo sastavljenih modela koji su oni stvorili o utjecaju stakleničkih plinova," rekao je Nigel Calder poznati znanstvenik koji je pisao o otkrićima s CERN-a. ,,Sada vam jasno i glasno govorim o očiglednim velikim utjecajima koje je Sunce imalo u prethodnim stoljećima i milenijima koji se sada mogu objasniti i da se ti isti nalazi sada mogu aplicirati na iste mehanizme koji su se događali za vrijeme zagrijavanja u 20. vijeku. Svensmark je alarmističke predikcije doveo u opasnost - zajedno sa poslovima od bilijuna dolara koje dolaze od strane zabrinutih vlada unutar biznisa globalnog zagrijavanja."

International Business Time.
http://www.ibtimes.com/articles/206879/20110901/global-warming-climate-change-ipcc-al-gore-alarmists-cern-experiment-sun-cosmic-rays-chambor-cloud-c.htm
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 05, 2011, 07:32:12 pm
I Ja se pridružujem naučnicima CERN a i smatram da je najveći krivac naše Sunce.Danas za malo da dobijem sunčanicu  ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on November 05, 2011, 08:49:37 pm
NASA je, 14. oktobra, otkrila pukotinu na glečeru Pine Island na Antarktiku. Pukotina je dužine 30 km, dubine oko 60 m, a širine preko 80 m. Svakog dana širina pukotine poraste za nekoliko metara, a do kraja godine ili početkom sledeće godine će verovatno doći do odvajanja dela glečera, odnosno ledenog brega.

http://svemir.wordpress.com/2011/11/05/odvaja-se-ledeni-breg-na-antarktiku/
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 05, 2011, 08:52:06 pm
Zanimljivo jer dolazi zima .........
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Toma B on November 06, 2011, 09:47:40 am
Quote from: Kizza on November 05, 2011, 08:52:06 pm
Zanimljivo jer dolazi zima .........

Zapravo to baš i nije sasvim tačno.  Na Antarktiku sad kao da dolazi leto...  ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 06, 2011, 07:01:06 pm
Eh,eto i Ja pogreših  ;D (godine,godine...........)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 29, 2011, 06:38:45 pm
Danas 29.11.2011 godine desio se ,za mene,zanimljiv toplotni fenomen da je bilo toplije na planini Kopaonik nego u Beogradu.Na planini je bilo 10 C a u Beogradu 9 C!Zanimljivo je da su reke Sava i Dunav na rekordnom niskom vodostaju.Nema padavina ni u Evropi.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 02, 2011, 05:51:57 pm
Dunav i Sava i dalje opadaju,ozbiljne kiše neće biti još dugo.Slke iz Norveške,gde je u ovo vreme pola metra snega,su neobične i više liče na proleće.Apel NASE:   http://climate.nasa.gov/
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 03, 2011, 05:45:06 pm
Prelepo vreme danas u Beogradu,ne znam da li da se radujem i tugujem  ???Za sutra se najavljuje još toplije vreme,još malo pa na Savu da se  kupamo  ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 12, 2011, 08:54:55 pm
I danas 12.12.2011 godine je toplo za ovo godišnje doba,oko 15 C u Beogradu,Sava,Dunav i Drina su na rekorno niskom nivou.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Andromeda on December 13, 2011, 10:57:27 pm
Za radost nema mesta jer su ovakve vremenske prilike nenormalne za ovo doba godine.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: danicic_predrag on December 14, 2011, 01:20:26 am
@Andormeda ne mogu da se nerviram ne mogu neista promeniti ni Srbija kada bi htela ne bi mogla ( osim ako nje nukelarna sila pa da pobaca atomske bombe na centre teske indurstije ili tako nesta )

tako da cu jednsotavno uzivati u "lepom vremenu" i moliti boga da ne dodje do katastrofe u ovom desetljecu/veku ...
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 14, 2011, 07:02:52 am
Tačno je da se iz ove kože ne može i nema gde ali da li može da se učini više?Mora!Kako?Ne znam.A ko zna?Političari:  http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=09&nav_id=564496
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 14, 2011, 08:21:05 pm
NASA je napravila mapu mogućih promena eko sistema na Zemlji za 21. vek zbog klimatskih promena: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2011-387
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Milan Nikolic on December 21, 2011, 07:41:28 pm
   Snežni pokrivač i površinska temperatura u proteklih 11 g.

   Pritiskom na plej možete pratiti satelitski podatak:

   Snow Cover & Land Surface Temperature (http://earthobservatory.nasa.gov/GlobalMaps/view.php?d1=MOD10C1_M_SNOW&d2=MOD11C1_M_LSTDA)
   
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 31, 2011, 05:11:44 pm
Evo današnjeg snimka,31.12.2011. g. sa moje zgrade čisto za pokoljenja koja dolaze.Na žalost bez snega a nema ga ni u najavi.
Ono na nebu nije NLO nego putnički avion  ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 07, 2012, 08:49:33 am
Prohladno jutro ali i dalje bez nekih ozbiljnijih padavima.Najavili su da će pasti sneg............ :)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: generator on January 08, 2012, 01:17:10 pm
hmmm...prošle god u ovo vreme kod nas u Crnoj Gori,konkretno u Zeti bile su nezapamćene poplave(srećom ja sam malo dalje odatle :/) ljudi koji su već godinama navikli da im voda dolazi samo do dvorišta tad su mogli da vide samo krovove svojih kuća kako vire iz vode,pa opet ljeti su bile  nezapamćene suše većina domova ostala je bez vode.......ovaj "sušni" period me podsjeti na to nešto nebih volio da se opet desi mada.... :(
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on January 20, 2012, 12:32:03 pm
Prošla godina je bila jedna od najtoplijih prema Goddard Institute for Space Studies:

http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2011-temps.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 22, 2012, 06:22:15 pm
Ah,pre neki dan sam se vratio u mladost kada sam ugledao sneg kako pada  :) Na žalost to je trajalo samo jedan dan.Vidim da za sutra najavljuju najvišu dnevnu temperaturu oko 12 C za Beograd i po svemu sudeći biće ovo topla godina.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 11, 2012, 05:56:41 pm
Ne mogu da verujem šta sam napisao u predhodnom postu od pre mesec dana  ;D Ne pamtim da sam u mladosti imao ovako hladno vreme i nestrpljivo isčekujem proleće  ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: danicic_predrag on February 13, 2012, 03:35:41 pm
hmmm nije ovo kako bi trebalo da bude... izvlacim citat  odavde http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Ada-Ciganlija-Noge-na-ledu-glava-u-torbi.sr.html

Изостанак дебљег леда последица је температура које су знатно више у зимским месецима него раније.Зима данас не траје у континуитету два-три месеца као пре неколико деценија. Тако нешто видели смо и крајем прошле и почетком ове године. Температуре су доскора биле далеко изнад нуле и онда је нагло захладнело, али то није довољно да се формира толико дебео лед као раније - објашњава Јелена Јеринић, шеф одсека за хидролошке прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on April 11, 2012, 08:35:47 pm
Tekst iz današnjeg "Blica":
VestiSvet.0....Astronauti i naučnici: NASA nije u pravu oko klimatskih promena
M. Milikšić | 11. 04. 2012. - 20:08h  20:26h | Foto: NASA | Komentara: 0

Čak 49 bivših astronauta i naučnika, uključujući sedam kosmonauta misija "Apolo" i dva nekadašnja direktora svemirskog centra "Džonson" u Hjustonu, tvrdi da je NASA na pogrešnoj strani nauke i da mora promeniti svoj kurs ili će upropastiti svoju reputaciju najbolje svetske svemirske agencije.
Bivši zvaničnici NASA-e su 28. marta poslali pismo administratoru NASA-e Čarlsu Boldenu u kojem su se suprotstavili njenim navodima da čovek uzrokuje klimatske promene. Grupa je zatražila od Boldena da se i on i agencija "suzdrže od davanja nedokazanih navoda" koji podržavaju priče o globalnom zagrevanju u medijima.
"Smatramo da je NASA-ino zastupanje ekstremne pozicije, pre sprovođenja temeljne studije o klimi neprikladno. I to rizikujući nanošenje štete uzornoj reputaciji NASA-e, njenim sadašnjim i bivšim naučnicima i zaposlenima, i čak reputaciji same nauke", navodi se u pismo čiji su potpisnici sedam "Apolo" astronauta - uključujući Majkla Kolinsa i Valtera Kaningema, pomoćnik zamenika administratora, nekoliko naučnika i čak zamenik direktora programa svemirskih letelica.
•Kritičar tvrdnji o globalnom zagrevanju Lejton Stjuard naveo je u pismu da su "ovi američki heroji, astronauti, naučnici i inženjeri, u pravu kad kritikuju NASA-ine ekstremne i nedokazane stavove.
U pismu se ističe da hiljade godina podataka stoje nasuprot današnjim tvrdnjama da je čovekovo zagađenje uzrok klimatskih promena.

NASA se još nije oglasila s komentarom.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on May 13, 2012, 10:50:37 pm
Šta je stvarni uzrok ovakve nagle i drastične promene vremena?Temperatura je naglo pala ponegde i za 20 C: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=13&nav_category=167&nav_id=608891
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 28, 2012, 09:47:10 am
Očigledno da 2012 godina više nije zanimljiva kao propast čovečanstva već: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2012&mm=07&dd=27&nav_id=630069
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 19, 2012, 07:47:55 am
Meteorolozi najavljuju novi porast dnevne temperature,i dalje bez kiše,a evo i NASA prikaza vrelih područja od 1965. godine pa do 2011.godine na severnoj hemisferi: http://www.nasa.gov/topics/earth/features/warming-links.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 24, 2012, 06:24:10 pm
Velika temperatura 24.8.2012 godine a i reke su na jako niskom nivo.Procenjuje se da će tek za 30 dana nivo porasti.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 25, 2012, 08:26:37 am
 Moram da prokomentarišem vest da je Valjevski Vladika optužio ljude za sušu i da to uporedim sa nestakom većine naroda Maja u centralnoj Americi.Prema raspoloživim podacima nekolko godina zaredom Centralna Amerika je bila pogođena teškom sušom.Iako su imali precizne kalendare na kojima se zasnivala setva kukuruza,kiša nije pala.Maje su pojačale žrtvovanja zarobljenika a nje i dalje nije bilo.Na kraju su žrtvovali i decu ali ona nije pala.Predpostavlja se da su se na kraju istrebili jer je bilo onog najgoreg što može čovek da uradi drugom čoveku.
Ova a i sledeća suša su najavljivane čak i u UN,tek da se zna da i oni nešto rade,te se  nešto mora preduzeti.Lepo je što se Vladika setio ali Ja ne znam kako sam i gde grešio?Imam 54.godine,jednom sam bio na bolovanju,plata mi je 320.evra(trenutno),živim na četvrtom spratu u 34.kvadrata,nemam terasu ni podrum (ovo napominjem da nemam gde da napravim zalihe).Što je najgore nemam ideju kako da dozovem kišu?I da da ne zaboravim one HAARP ovce i da ih obavestim da su Amerika i Rusija najviše pogođeni sušom.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Ljubiša on August 25, 2012, 11:00:28 am
Čekaju se zvanične srednje tempereture za avgust, pa da se vidi da li će ovo leto 2012-e biti najtoplije od kada se vrše zvanična merenja u Srbiji. (od 1887. godine)
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 25, 2012, 07:08:01 pm
Evo i NASA prikaza,odlično grafički urađeno,promene na Artiku,porast ugljen dioksida,temperature:  http://climate.nasa.gov/keyIndicators/index.cfm#landIce
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 09, 2012, 07:44:52 am
I dalje sunčano i toplo za ovo doba godine ali što je najgore kiše nema ni od korova!Tast mi se žali da je mnogo bunara u Aleksandrovcu i okolini presušilo.Zanimljivo da se u Njuorku pojavio manji tornado i da su teniski  mečevi prekinuti: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Goo9zeYSrj4
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 09, 2012, 07:32:49 pm
Evo šta nađoh na NASA sajtu: http://climate.nasa.gov/sof/?CFID=8412000&CFTOKEN=22328929#Drought_Kansas.jpg
Nadam se da će ovo razuveriti teoretičare svetkih zavera ili HARP ovce:
Drought, Kansas
The Cheyenne Bottoms Wildlife Wetlands area in central Kansas, the largest interior marsh in the United States, has been dramatically impacted by the drought besetting large areas of the western U.S. in 2012. There was sufficient water in the wetland area as recently as 2010, but the levels began to diminish in 2011. By mid-July, 2012, virtually all the water had evaporated. The area has provided a resting place for millions of migrating birds every fall, and wildlife officials are using satellite images like these to help them determine what actions to take to sustain a habitat for the nesting waterfowl.
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Accuphase on September 09, 2012, 08:11:37 pm
Treba "HAARP"-ovcama neko jače "sredstvo" da bi se razuverili...
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 10, 2012, 06:33:02 pm
Zanimljivo:  http://news.discovery.com/earth/climate-change-surprises-photos-120907.html
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 02, 2012, 07:50:34 pm
Zanimljiv podatak o temperaturi stiže i sa Marsa: http://news.discovery.com/space/warm-weather-mars-121002.html
Koliko se sećam ranije smo pričali o "pozitivnoj nuli" i to oko Marsovog ekvatora?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Accuphase on October 02, 2012, 07:55:33 pm
Quote from: Kizza on October 02, 2012, 07:50:34 pm
Zanimljiv podatak o temperaturi stiže i sa Marsa: http://news.discovery.com/space/warm-weather-mars-121002.html
Koliko se sećam ranije smo pričali o "pozitivnoj nuli" i to oko Marsovog ekvatora?


Hmmm... možda je Sunce naše nasušno odlučilo da krene u "red giant" fazu malkice ranije ?
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 02, 2012, 08:46:49 pm
Ako su podaci tačni zagrevanje je jedino moguće sa Sunca.Možda je nekad bilo i toplije,to ne možemo proveriti ali zato je i u Bg pretoplo  8)
Još je Sunce daleko od Crvenog Džina  ;D
Title: Odg: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Accuphase on October 02, 2012, 09:45:09 pm
Quote from: Kizza on October 02, 2012, 08:46:49 pm
Ako su podaci tačni zagrevanje je jedino moguće sa Sunca.Možda je nekad bilo i toplije,to ne možemo proveriti ali zato je i u Bg pretoplo  8)
Još je Sunce daleko od Crvenog Džina  ;D


Šala bre čika Kizzo, znam da je rano za tako nešto, to su ipak elementarne stvari !
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 24, 2012, 06:46:59 pm
Za sutra u Srbiji je najavljena najveća temperatura od 16 C!Kako javljaju novosti sledeća 2013 godina biće jedna od najtoplijih:
Sledeća godina natoplija u istoriji

Novosti online | 24. decembar 2012. 17:09 | Komentara: 0Predviđa se da će globalne temperature u 2013. godini biti 0,57°C više od proseka zbog čega će iduća godina biti najtoplija otkako se meri temperatura i klimatske promene, piše britasnki ,,The Guardian".

Prognoza se temelji na istraživanju i podacima sa Univerziteta East Anglia, NASA-inog Goddard Institute of Space Studies i američka administracija za okeane i atmosferu.
'Rastuće temperature posledica su promene globalne klime i povećanih efekta staklenika', rekao je klimatolog Dave Britton.
Viši prosek globalnih temperatura ne znači nužno da će se otopljenje osetiti u svim delovima sveta. Promena klima će imati drugačije efekte na različite regije.
Inače, prema podacima Svetske meteorološke organizacije jedanaest od 12 najtoplijih godina u istoriji su one od 2001. godine do danas.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sima_Strahota on December 24, 2012, 08:12:37 pm
Do sada je svaka godina bila najtoplija/najhladnija, zavisi u kom godisnjem dobu se izda prognoza :) .... ovi su izgleda malo pozurili :)
Nije mi jasno samo kako meteorolog koji drzi do sebe moze da odvali ovako nesto. Pre ce biti da su novinari ko zna sta procitali, ko zna sta shtvatili i na kraju ko zna kako preveli.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 26, 2012, 03:29:27 pm
Antartik se topi: http://news.discovery.com/earth/west-antarctica-warming-in-triple-time-121226.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sekula on December 26, 2012, 04:31:29 pm
Quote from: Kizza on December 26, 2012, 03:29:27 pm
Antartik se topi: http://news.discovery.com/earth/west-antarctica-warming-in-triple-time-121226.html


Znači, ledeno doba se smeši...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 02, 2013, 04:24:06 pm
Lepo i toplo vreme na početku 2013 godine.A avioni i dalje lete tamo amo  ;)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 03, 2013, 06:53:34 pm
Novo viđenje klimatskih promena: http://news.discovery.com/earth/climate-change-may-increase-volcanic-eruptions-130103.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 09, 2013, 05:37:48 pm
Vruća Amerika u 2012 godini: http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/
Vidim i da se Australija dobro "zagrejala" na početku 2013 godine.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Accuphase on January 09, 2013, 05:58:42 pm
Quote from: Kizza on January 09, 2013, 05:37:48 pm
Vruća Amerika u 2012 godini: http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/
Vidim i da se Australija dobro "zagrejala" na početku 2013 godine.


Zašto mi se čini da tvoj komentar odiše "neprimerenom duhovitošću", da se ne tripujem možda ?
S obzirom na silne ljudske žrtve i materijalnu štetu usled požara u australiji, ovo što si napisao, tako kako si napisao je apsolutno amoralno, čak bedno...

SRAMOTA !!!
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 09, 2013, 06:06:15 pm
Drago mi je to TI kažeš.Ipak temperatura od 42 C je topla a Ja im ne mogu pomoći.Klimatske promene postoje ljutio se ti ili ne.Slažem se da je to sramota ali ipak teško je biti čovek među ljudima  :)
Da li smo jednaki za administratore ili ne? 
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Accuphase on January 09, 2013, 06:17:55 pm
Quote from: Kizza on January 09, 2013, 06:06:15 pm
Drago mi je to TI kažeš.Ipak temperatura od 42 C je topla a Ja im ne mogu pomoći.Klimatske promene postoje ljutio se ti ili ne.Slažem se da je to sramota ali ipak teško je biti čovek među ljudima  :)
Da li smo jednaki za administratore ili ne? 


Ne patim ja za nejednakošću, još manje želim da iz bilo kog razloga budem favorizovan, ali mi žestoko smeta kada ljudi ne umeju da odaberu adekvatne reči o ružnim stvarima, bilo to iz neznanja bilo namerno !
Ajde ovo prvo kako-tako, ali ovo drugo nikako...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 09, 2013, 06:23:01 pm
Evo ni naučnici ne mogu da se slože oko uzroka klimatskih promena: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/08jan_sunclimate/
Ponekad je dobro da se sukobe različita mišljenja jer jedino tako se može doći do objektivnog rezultata.Samo da ne smorimo ostale članove foruma  ;)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on June 08, 2013, 11:04:47 pm
Ponovo tornado u Vojvodini: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/387000/Pogledajte-Tornado-protutnjao-selima-oko-Indjije-nosio-krovove-i-plastenike-opustosio-groblje
U svakom slučaju što dalje od njih jer su u Okalahomi poginula tri "lovca na tornada".Inače su snimali za Discovery kanal.
Više na: http://news.discovery.com/earth/weather-extreme-events/three-storm-chasers-die-ok-tornado-130602.htm
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: johnny984 on June 10, 2013, 01:33:20 am
Što bi rekli ljudi ludo vreme. Klima se definitivno menja, javljaju se neke pojave tamo gde ih nikada nije bilo. Koliko čovek na to ima uticaja nisam siguran, ali sam siguran da se ne radi dovoljno na suzbijanju tog uticaja koliki god on bio  :)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sima_Strahota on June 10, 2013, 09:25:03 am
Nije to tornado, to se zove tromba, pijavica ili kako vec hoces. U neku ruku to je "mali" tornadu, mada to nije najbolji naziv, jer je to dalji brat tornada. Na ovim prostorima pijavice su uobicajena pojava u Vojvodini, a pogotovo na Jadranskom moru.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on June 10, 2013, 11:51:11 am
Mislim da se nije vreme toliko promenilo koliko svet  ;)
Tromba/pijavica je ovde bilo ranije koliko hoćeš, samo nije se znalo i nije se fotografisalo.

Primera radi, da li znate da je krajem 19. veka tornado razbacao voz u Slavoniji? O tome svedoče retki članci i jedva nekoliko svedoka a da se danas desilo internet bi bio prepun snimaka.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sima_Strahota on June 10, 2013, 12:08:08 pm
Bila je i neka pijavica, ako se ne varam '60tih godina, ili u tako neko vreme. Ne mogu sa da nadjem nijedan izvestaj, ali prica se o prevrnutim automobilima, pocupanom drvecu, unistenim crepovima i slicno.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: NShappy on June 10, 2013, 07:14:12 pm
Pijavice su normalna pojava u Vojvodini, ne previše česta i razorna k'o u USA, ali događa se.

'97 je srušila jedan dalekovodni stub visokog napona u sremu.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 21, 2013, 06:52:31 pm
Ovih dana je sve toplije a i Sunce je dosta aktivno: http://spaceweather.com/images2013/21oct13/easternspots_anim.gif?PHPSESSID=mpa0k38midagi2gukfi980oq75
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Sima_Strahota on October 22, 2013, 09:33:25 pm
Ne bih rekao da ovakvo vreme ima neko veze sa Suncem :)
Bas sam danas gledao meteo podatke od 30 i neke, do danas (za Bg) i kazu da u svakoj dekadi u drugoj polovini oktobra ima ovako toplih dana, pa i toplijih.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 28, 2013, 07:01:53 pm
Nije samo kod nas toplo: http://news.discovery.com/earth/weather-extreme-events/3-week-warning-for-deadly-heat-waves-131028.htm
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 09, 2013, 01:53:02 pm
Lepo , toplo i suvo vreme,u Beogradu 9.11.2013 godine,koje traje neuobičajeno dugo za ovo doba godine.U proseku oko 22 C do 25 C već skoro mesec dana.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 02, 2014, 12:13:22 pm
Vedro vreme,temperatura će danas biti oko 10 C.Zanimljivo i da je "toplo vreme" bez snega bilo i u Moskvi za novogodišnju noć.
Slika je napravljena na Novom Beogradu 2.1.2014 g. oko 12 h.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on January 02, 2014, 08:01:29 pm
Ne znam kako je u Moskvi ali ovde kod nas ovakvo vreme nije neuobicajeno. Smeo bih da tvrdim da je u mojih 43 Nove godine vise bilo onih bez snega.
Imam jednog neobicnog dedu u komsiluku. Svaki dan zapisuje podatke o vremenu, jos od "turaka". Pokusacu da dodjem do tih podataka i napravim neku statistiku, moglo bi biti zanimljivo.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 02, 2014, 09:38:12 pm
Eh,Ja za ovih mojih 55 godina pamtim da sam u ovo doba godine pravio "Sneška Belića",grudvao se a o sankanju i da ne pričam.Vidim da će neke prognoze o mogućem  snegu,u Beogradu,  pasti počekom februara ali evidentno je da nema padavina.To se najbolje vidi i po mom autu  ;)
Da ima nekh promena vidi se i na zvaničnom sajtu RHMZS:  http://www.hidmet.gov.rs/ciril/ipcc/index.php
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Ljubiša on January 12, 2014, 08:32:06 pm
Quote from: spadej on January 02, 2014, 08:01:29 pm
Ne znam kako je u Moskvi ali ovde kod nas ovakvo vreme nije neuobicajeno. Smeo bih da tvrdim da je u mojih 43 Nove godine vise bilo onih bez snega.
Imam jednog neobicnog dedu u komsiluku. Svaki dan zapisuje podatke o vremenu, jos od "turaka". Pokusacu da dodjem do tih podataka i napravim neku statistiku, moglo bi biti zanimljivo.
Mani se dede ... evo ti zvaničnih podataka http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_godisnjaci.php (http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_godisnjaci.php) ... naravno ako te ne mrzi da pretražuješ!? ;)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: danicic_predrag on January 13, 2014, 05:55:06 pm
http://www.nationalgeographic.rs/vesti/1829-novi-rezultati-stizu-iz-ozonske-rupe.html

malo o ozonskoj rupi

sto se tice Klimatskih promena mozda su se desavale zime bez snega ali se sigurno nisu desavale zime sa ovako toplim danima ...

do prodavnice uvek idem u teksas jakni (zivim u Zagrebu trenutno ali verovanto je isto i u Beogradu ) to nije normlano ..
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 13, 2014, 08:02:05 pm
Na žalost i voćke su već počele da izbacuju pupoljke a ako bude mraza štete će biti nemerljive.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: NShappy on January 13, 2014, 10:44:55 pm
^^ Da, ovo je najgori trenutni problem našeg područja. Prvi sledeći jači mraz i pobiće sve. :(
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: marko on January 14, 2014, 01:23:20 am
Mene više brine što se meso slabo suši. Propadoše pršuti.  :'(
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 14, 2016, 12:20:04 pm
Proleće u sred zime,za danas se prognozira 19 C,ima i hladnih perioda sa snegom ali traju par dana.Prognozira se da će ovo biti najtoplija godina od kako se prati temperatura.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Igor on February 15, 2016, 11:15:10 am
Ako je koncentracija CO2 u atmosferi došla do 400ppm, globalno zagrevanje bi trebalo znatno da se ubrza. Ovaj vek ćemo završiti sa povećanjem prosečne temperature od 10 stepeni, kako se čini.  :-\
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 15, 2016, 12:11:49 pm
Trenutno u Beogradu prava "letnja oluja",jak pljusak i grmi!
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on June 06, 2016, 05:13:36 pm
Ne mogu da odredim koje je trenutno godišnje doba?Da li će se trend promenljivosti nastaviti?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on June 07, 2016, 09:20:35 am
Prolece je. I sasvim je normalno da vreme bude promenljivo. Leto pocinje tek za 15 dana. Samo smo to izgleda zaboravili, i vise volimo da od 1-og maja bude 30 stepeni i suvo.
Prirodi ovo vreme potpuno odgovara. Livade i sume prosto bujaju. Na sve strane ima vode, sto je izuzetno vazno zivotinjama, pticama...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: sasmir on June 07, 2016, 10:20:32 am
Tacno Spadej, isto svima pricam. Ne odgovara sto je zimi sneg na prolece kisa, a leti je previse vruce, a na jesen sto duva. Istina ima raznih odstupanja i naglih promene i rekordnih proseka, ali to nam je sto nam je dok sa vrha ne krenu da misle o buducnosti. Fabrike koje zagadjuju u nasoj zemlji nemamo istina jos se voze razni kamioni iz 70-tih predivni zagadjivaci.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on June 07, 2016, 11:42:52 am
Jun je kod nas poznat kao mesec u godini sa najviše nepogoda, zove se još i "evropski monsun". Sasvim je normalno da svakog dana budu termičke oluje a suša je zapravo neuobičajen fenomen za Balkan.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on June 07, 2016, 11:49:48 am
Znam da nema klimatskih promena nego Ja volim da izmišljam:  http://www.alo.rs/tornado-u-jagodini-video/52228
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on June 07, 2016, 12:41:09 pm
http://www.seeker.com/long-overlooked-area-of-antarctica-sees-major-ice-loss-1836988527.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on June 07, 2016, 01:03:47 pm
Nisam siguran da iko spori klimatske promene.

Ono sto je bitno razumeti je da se klimatske promene najizrazenije vide u dva slucaja:
1. Globalni visegodisnji prosek
2. Promena frekvencija lokalnih varijacija opet u visegodisnjem proseku.

Prvo je jasno, a drugo znaci sledece, a evo i na primeru pomenutog tornada u Jagodini i da dodamo onaj iz Sombora od pre koju godinu:
Postoji duga istorija tornada u evropi, mnogo ozbiljnijih nego sto su ovi nasi
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_tornadoes_and_tornado_outbreaks (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_tornadoes_and_tornado_outbreaks)

Ono sto ce se desiti usled klimatskih promena je sledece: umesto da imamo 2-3 mala tornada u periodu od 30 godina, moze se desiti da imamo 2-3 mala tornada i jedan malo ozbiljniji u periodu od 20 godina - znaci promene ucestalosti, i pojave novih fenomena sa retkom frekvencijom.

Ono sto nikako nije znak klimatskih promena je sledece: Culi smo da ima klimatskih promena, ove godine je malo kisovitije prolece nego prethodne 3-4 godine (koje sveze pamtimo) i zakljucimo "Aha, evo klimatskih promena". Ako opet pogledamo unazad recimo 20 ili 30 godina nacicemo da u proseku dodje jedna ovakva godina na svakih, lupam 3-4 godine.

Znaci trenutno vreme koje gledamo napolju nikako ne moze da bude znak klimatskih promena, sve i da u sred juna zaveje. Kada bi se desilo da 3 puta zaveje u junu u periodu od 10-20 godina onda bi smo mogli reci, ej stani, po statistici ovo nije nesto sto se i ranije desavalo, verovatnoca za to je 0.00...1% al se ipak desilo, nesto nije u redu.

Naravno postoje i mnogi drugi pokazatelji klimatskih promena, tipa smanjenje glecera i polarnih kapa, temperatura i kiselost okeana itd itd ... , ali i ti pokazatelji se uzimaju u odnosu na visegodisnji prosek.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on June 07, 2016, 07:25:41 pm
Ne znam da li sam Ja nastariji na ovom forumu,igram igricu "Red Crucible 2" i neki klici kad me pitaju koliko imam godina šokiraju se (rođen sam 1958.g.),ali sećam se da su se ledili Dunav i Sava,ljudi se klizali na Adi Ciganliji,a imam utisak da se nikada neće više tako
zalediti.Pa Ruske zime koje su pobedile i Francuze i Nemce.Da li je uopšte i pao sneg u Moskvi?Skijaške sezone se ne mogu zamisliti bez veštačkog snega.Čini mi se da je ranije bilo drugačije. 
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on June 07, 2016, 08:21:08 pm
Pa klima se definitivno menja, al stvari koje si naveo mogu imati druge uzroke od samih klimatskih promena.

Navescu samo neke primere za koje ja mislim da mogu imati uticaja, a da li imaju i u kojoj meri nemam predstavu al za ozbiljnije razumevanje bi svakako trebalo istraziti:

Led na rekama: koliki je nivo otpadnih voda u dunavu sada u odnosu na recimo pre 20-30 godina, a uslovljeno porastom populacije uz reku, sto usled povecanja populacije, sto usled migracija stanovnistva? Koliki je porast zagadjenja od industrije? Na koji nacin procenat zagadjenja utice na tacku mrznjenja vode?

Sneg u gradovima: koliko utice mikro klima betona na temperature u gradu? Zasto su leta sada u gradu manje podnosljiva nego prethodnih godina? Koliko su se smanjile zelene povrsine i zamenjene betonom koji mnogo vise zadrzava toplotu? Koliko visoke zgrade i urbanizam uticu na protok vazduha i vazdusne struje? Koliko se povecao stepen centralnog grejanja i koliko se vodi racuna o termalnoj izolaciji zgrada (pa znatan deo energije koji se trosi na zagrevanje pobegne kroz prozor umesto da isijava). Koliki je uticaj aerosola na lokalnu mikro klimu? Koliko vise vozila postoji u gradovima sada nego pre 30 godina?

A sto se tice godina bez snega sa snegom, postoji u skorijoj istoriji evrope (tipa poslednjih 2000 godina) raznih razdoblja koja nisu direktna posledica klimatskih promena nego pojedinacnih uzrocnika (tipa erupcije vulkana ili nesto slicno) koje su promenile lokalnu klimu mnogo vise nego sto je promena u odnosu na promenu koja je posledica promene globalne klime.

Znaci ja ne sporim postojanje klimatskih promena kao posledice delovanja coveka, isto tako ne sporim da postoji promena mikro klime kao posledica delovanja coveka, ono sto sam hteo da kazem je da moramo voditi racuna kada neki trenutni prolazni fenomen pripisujemo globlanim klimatskim promenama, jer moze biti posledica promene mikro klime ili neceg sasvim drugog (i dalje vezano za ljudsku aktivnost u vecini slucajeva al sa druge strane i ne mora biti).

Evo jednog interesantnog linka koji pokazuje kolike su zapravo promene kod nas (ima za dosta mernih stanica u srbiji):
http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/stanica_sr.php?moss_id=13274 (http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/stanica_sr.php?moss_id=13274)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on June 16, 2016, 06:00:58 pm
http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/2354997/.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on June 20, 2016, 09:12:13 pm
Promenljivo vreme se nastavlja sa sve češćim ,na sreću malim,tornadima: http://www.blic.rs/vesti/beograd/grad-nije-nista-tornado-u-pancevu/t0kyxej
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on June 20, 2016, 09:18:14 pm
Pre neku godinu sam se shalio sa prijateljima kako treba da napravimo Tornado Chasing Team - da leti odemo negde u njive i ponesemo gajbu piva ... kao jurimo tornada ... Izgleda da ce to sad biti ozbiljna opcija kod nas.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on June 20, 2016, 10:42:53 pm
Pijavica u Jagodini je bila obična, mala, zakačena za kumulonimbus, verovatno F0-1.
Ovo u Pančevu sudeći po snimcima je bio pravi superćelijski tornado, koliko čujem prošao je nenaseljenim područjem što je luda sreća.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: VaskoGM on June 20, 2016, 11:00:44 pm
Mora biti da je zbog Milutinovog First Light-a...  :P
Spektakularno, nema šta, samo da ne bude velikih šteta  :-\
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on June 21, 2016, 10:35:32 am
Pancevacki tornado je napravio haos oko Petrohemije. Pocupao je drveta kao travke. Sreca pa nije krenuo ka okolnim naseljima, ali je zato tu bio grad, veci od  teniske loptice. Sinoc sam dobio "izvestaj" sa lica mesta, od prijatelja koji zivi u tom kraju.
Prema nekim vestima, mali tornado je bio i u Beogradu. U Kaludjerici je nosio krovove, porusio zidanu ogradu (od fasadne cigle). Gledao sam slike i snimke, to tesko da bi obican vetar mogao da uradi.

Ovakvih nevremena bilo je i ranije, i to nije nista neobicno. U Maju 99-te godine, u sred bombardovanja, grad k'o jaje mi je potpuno demolirao auto, a krov na kuci izbusio kao sito. Pojedine ledene kugle su bile ko topovsko djule. Vise stete mije napravio "Sv. Ilija"nego ceo NATO.
Pamtim ovakve nepogode i od ranije,  od pre 30 i vise godina. Jos kao dete bio sam fasciniran time, da se iz cista mira, i nicim izazvano, divno plavo nebo odjednom pretvori u armagedon. Ja sam se odusevljavao tom nezaustavljivom silom i snagom prirode.

Jedino sto je nezapamceno i alarmnatno je nevidjena nesposobnost nadleznih sluzbi, na svim nivoima. Ne moze se zaustaviti tornado. Ponekad se ni led ne moze spreciti. Ali da se u sred Beograda, na istom mestu,  dva puta u dva dana desi tolika poplava, da ljude izvlace iz automobila kroz siber na krovu... to nema veze ni sa klimatskim promenama, ni sa zdravim razumom. No, to je neka druga tema...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: VaskoGM on June 21, 2016, 12:00:23 pm
Ovako je izgledalo na SAT24 live snimcima. Vidi se i druga celija koja se formirala nad Kosovom u istom trenutku. Presla preko istoka zemlje...

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 17, 2016, 10:25:15 am
Zanimljive oblačne formacije,slike iz Litvanije : http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=07&dd=16&nav_id=1155910
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 24, 2016, 07:51:11 pm
http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/2396738/jedan-od-najvrelijih-dana-u-istoriji---23-jul.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 07, 2016, 09:31:15 am
Tornado "prošetao" Rimom,sreća pa nema žrtava: https://www.youtube.com/watch?v=u-pTW77Vigw
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 07, 2018, 01:06:57 pm
Šta reći za klimu?I dalje jako promenljivo ali što reče naš poznati klimatolog, ne menja se klima nego vreme!
Inače ova tema je započeta u Januaru 2009.godine.Imam utisak da idemo u još veće ekstreme  :o
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 09, 2018, 02:07:35 pm
Sneg u Sahari i to u najtoplijem delu pustinje: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=01&dd=09&nav_id=1345054
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: marino on January 09, 2018, 05:23:43 pm
a kod mene iza kuce u osuncanoj zavjetrini visibabe stigle dva tjedna prije nego lani :) :)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 09, 2018, 06:27:35 pm
I one se poradovale da je došlo proleće  :)
Ali ovi aligatori bi se rado menjali sa nama: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=01&dd=09&nav_category=78&nav_id=1345131
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 30, 2018, 04:08:44 pm
Neverovatno ali i očekivano: http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/3020715/procvetao-maslacak-u-pomoravlju-pcele-unose-polen-u-kosnice.html
Kakve su prognoze, da li će biti snega ili da prodam sanke?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 27, 2018, 07:00:29 pm
Definitivno se klima menja, ali u kom smeru? Da li je ovo najava "pregrevanja planete" ili početak ledenog doba?
Ova, od mnogih temperaturnih šokova, mi je zaniljiva zbog preklopnog mosta koji usled zagrevanja ne može da se otvori: https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=07&dd=27&nav_category=78&nav_id=1423955
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on July 28, 2018, 11:32:04 am
Sudeci po ovom otkricu za klimatske promene je krivo elektromagnetno zagadjenje planete. Gde su sad oni sto su se podsmevali HAARP-u? ??? Prsla zombi-revolucija kao zvecka...

https://naukaitehnologija.com/otkriven-vestacki-stit-oko-zemlje-nasu-planetu-okruzuje-neprirodna-barijera/

Oslabljeno kosmicko zracenje se standardno povezuje sa globalnim zagrevanjem, kao jedan od efekata do kojih dovodi i pojacana solarna aktivnost. Razlog je u njegovom delovanju na kondenzaciju oblaka, promena kondenzacije od 3% ima isti efekat klao dvostruko povecanje kolicine ugljen-diokisida u atmosferi. ovi procesi jos veci uticaj imaju na istanjenje ozonskog omotaca, ciji je uzrok za sada zaveden kao nepoznat.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 28, 2018, 06:49:24 pm
@ Fizicar
Ne slažem se sa tobom. Pre bih rekao da se povećava CO2 .Ne znam kojoj bi državi odgovaralo ovakva drastična promena klime?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on July 31, 2018, 02:29:28 pm
Odgovara satelitima i celoj infrastrukturi koja koristi elektricnu energiju i bezicne veze, jer ce da bude zasticena od tih uticaja. Niko vise ne govori o opasnosti od solarnih erupcija. Pa i strah od severnokorejske rakete je u stvari bio strah od EMP-a koji bi unistio ekonomiju a ne same bombe.

Od zemalja naravno Rusiji, jer cak i kada bi americka vojska prestala da komunicira sa podmornicama ruska sigurno ne bi. Da li je ovo neka delikatna strateska (ne)ravnoteza ili WW3 u toku?

Quote
Tekst iz casopisa "Planeta", broj 30, godina 2008. - "CISCENJE" RADIJACIONOG POJASA

Zemljino geomagnetno polje akumulira naelektrisane cestice u dva koncentricna prstena koja okruzuju planetu. Cestice mogu napustiti spoljasnji pojas za nedelju dana, ali u unutrasnjem mogu ostati i po godinu dana. To Moze dovesti do opasnog naboja cestica posle solarnih oluja ili nuklearne eksplozije u svemiru, sto predstavlja opasnost za sve vrste satelita koji orbitiraju u Van Alenovoj zoni.
Nova istrazivanja potvrdila su da radio-transmiteri na Zemlji izazivaju propustanje cestica iz unutrasnjeg Van Alenovog radijacionog pojasa u svemir, sto bi moglo umanjiti opasnost od intenzivnih solarnih erupcija ili nuklearne eksplozije u svemiru koje bi mogle onesposobiti satelite. Proucavanja su pokazala da veoma niskofrekventni radio-talasi (od 5 do 25 KHz) transmitovani na Zemlji pomazu u oslobadjanju cestica iz unutrasnjeg pojasa.
Zabrinute za mogucu stetu koja bi nastala na kljucnim vojnim satelitima, americke vazudsne snage razvile su plan za "izlecenje radijacionog pojasa" oslobadjanjem viska naelektrisanih cestica iz radijacionog pojasa pomocu radio-talasa od 20 KHz iz satelitskog transmitera. Naucnici veruju da je zivotni vek elektrona u pojasu sada sigurno drugaciji nego sto je bio pre nastanka transmitera, ali ne znaju koliko drugaciji.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2008JA013369/full

Nuspojava ovog postupka, prema Vikipediji, je unistenje ozonskog omotaca:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electron_precipitation
Electron precipitation is regularly linked to ozone depletion.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on July 31, 2018, 04:40:24 pm
Quote from: Fizicar on July 28, 2018, 11:32:04 am
Sudeci po ovom otkricu za klimatske promene je krivo elektromagnetno zagadjenje planete. Gde su sad oni sto su se podsmevali HAARP-u? ??? Prsla zombi-revolucija kao zvecka...

https://naukaitehnologija.com/otkriven-vestacki-stit-oko-zemlje-nasu-planetu-okruzuje-neprirodna-barijera/

Oslabljeno kosmicko zracenje se standardno povezuje sa globalnim zagrevanjem, kao jedan od efekata do kojih dovodi i pojacana solarna aktivnost. Razlog je u njegovom delovanju na kondenzaciju oblaka, promena kondenzacije od 3% ima isti efekat klao dvostruko povecanje kolicine ugljen-diokisida u atmosferi. ovi procesi jos veci uticaj imaju na istanjenje ozonskog omotaca, ciji je uzrok za sada zaveden kao nepoznat.


Ne pratim ...

Znaci sa jedne strane imamo kosmicko zracenje na kojeg uticu solarni vetrovi - jaca solarna aktivnost, manje kosmickog zracenja.
Manje kosmickog zracenja - manje "zasejavanja" oblaka - manja pokrivenost oblacima - manje refleksije i vise toplote zadrzano?

Sa druge strane ide prica o elektronima i njihovom izbacivanju iz pojaseva - znaci padaju na zemlju, jonizuju vazduh i kreiraju nukleuse za kondenzaciju - znaci stvaraju oblake.
Opet na navedenom linku se uporedjuje efekat munja (i njihovog EMP-a) i zracenja koje pravi covek - munje pobedjuju visestruko u intenzitetu i kolicini.

Znaci vise oblaka, opet vise munja, vise se odbija toplote, manje zagrevanja.

Ja mislim da iako svi ovi mehanizmi postoje, oni zapravao "(de)regulisu" klimu u par procenata od onog sto se stvarno desava sa promenom klime.

Evo jedan link:
https://cosmosmagazine.com/climate/cosmic-ray-theory-of-global-warming-gets-cold-response (https://cosmosmagazine.com/climate/cosmic-ray-theory-of-global-warming-gets-cold-response)

Inace, lako je proveriti koliko ta prica ima veze, evo grafa solarne aktivnosti u poslednjih 30 godina (3 ciklusa):Po ovome su solarni ciklusi u opadanju - smanjuje se zastitni uticaj sunca - vise kosmickog zracenja - vise jonizovanih nukleusa u atmosferi i vise elektrona u pojasevima i vise "izbacenih" elektrona iz pojaseva (jer emitujemo vise EM zracenja) - opet sve se svodi na vise oblaka - vise oblaka vise odbijenog suncevog zracenja - manje toplote

I pored svega toga umesto da se 'ladimo, mi se zagrevamo u poslednjih 30 godina :D
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 31, 2018, 07:36:54 pm
Hm, ne bih voleo da je ova vest tačna:
https://www.kurir.rs/planeta/3095067/sirom-evrope-paklene-temperature-stize-ekstremni-toplotni-talas-u-italiji-uzbuna-u-spaniji-i-portugaliji-i-do-50-stepeni-foto-video
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on August 03, 2018, 05:59:31 pm
ako je Kurir objavio, onda je sigurno tacna  ;)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on August 06, 2018, 12:40:33 pm
Quote from: vlaiv on July 31, 2018, 04:40:24 pm
I pored svega toga umesto da se 'ladimo, mi se zagrevamo u poslednjih 30 godina :D


Da nije kljuc u ozonskom omotacu? :-* http://broadcast.homestead.com/PolarRegions.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 06, 2018, 09:16:36 pm
Uh, baš greje: http://www.severe-weather.eu/recent-events/several-station-record-temps-across-sw-spain-and-central-portugal-aug-4th/
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on August 09, 2018, 09:18:51 am
Nedeljko brutalan 8)

Ekstremne klimatske događaje mnogi stručnjaci objašnjavaju globalnim otopljenjem. Ono, kako kaže naš stručnjak, ne postoji u onom smislu kako se predstavlja javnosti putem medija i u nekim stručnim krugovima.
- Čovek nije moćan da zagađenjem atmosfere sa efektom staklene bašte, globalno zagreva Zemlju. Klima se menja na vremenskim skalama od najmanje nekoliko hiljada godina. Ljudski uticaj na globalnom nivou ne postoji.
[/b] http://www.politika.rs/scc/clanak/408812/Tropski-talas-u-nasim-krajevima-do-20-avgusta
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 09, 2018, 12:06:03 pm
Ne znam šta hoće da nam kaže? Ceo svet se brine jer je sve teže predvideti vremensku prognozu ali najgore je sto su ekstremi sve jači. Mislim da je bolje da pratimo NASU i da sami izvućemo neke zaključke,
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2018/expedition-probes-ocean-s-smallest-organisms-for-climate-answers
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on August 16, 2018, 08:09:39 am
"Oluja sa Sunca napravila bi stetu od dva triliona dolara
Srecom vestacka barijera sada je na nasoj strani
Ovo je sjajna stvar za buducnost (robota) na ovoj planeti"


https://www.youtube.com/watch?v=LVFSCc1oE8Y
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on August 23, 2018, 08:34:34 pm
Hm, baš  ubrzava:  http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/3237487/poslednja-ledena-povrsina-na-grenlandu-pocela-da-puca.html
Samo da se ne vrati Panonsko more  :-\
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 06, 2018, 09:27:34 am
Koliko ima logike u tezi da je rast/pad koncentracije CO2 u stvari posledica, a ne uzrok, globalnih procesa zagrevanja/hladjenja?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on September 06, 2018, 11:53:53 am
Isto onoliko koliko je Sunčevo zračenje posledica postojanja efekta staklene bašte.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 06, 2018, 03:33:24 pm
Ali kada se okeani zagrevaju smanjuje se rastvorljivost CO2 u vodi i on se prirodno oslobadja u atmosferu. Vise je pozara, smanjuje se sumski pokrivac i desava isti proces. Oslobadja se metan iz tresetista u Sibioru itd...
Sa druge strane, glavni gas "staklene baste" je vodena para, koja ima dvojaku ulogu i u svakom slucaju je oko 100 puta vaznija od ugljen-dioksida.
Promena oblacnog pokrivaca od 3% ima isti efekat kao dvostruko povecanje CO2 (bez obzira da li je ono samo simptom ili i uzrok).
Znaci, CO2 tu dodje kao neka vrsta sporednog dijagnostickog sredstva (posmatrano istorijski, kad nije bilo industrije), a da ne zalazimo u to da 15% antropogenih gasova emituju domace zivotinje, sto je tek smehotresno i promovise se cak i u skolskim udzbenicima.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on September 06, 2018, 11:05:48 pm
Nešto ti podaci nisu apdejtovani: vodena para doprinosi efektu sa 36-70% a ugljen-dioksid 9-26%. Gde tu nađe razliku od 100x...  ;)
Takođe tvrdnja da promena oblaka od 3% ima efekat kao dvostruko povećanje CO2, to neću ni da komentarišem. Na godišnjem (sezonskom) nivou imaš veće procentualne varijacije od toga pa to nema nikakve efekte ni na efekat staklene bašte, ni na prosečnu temperaturu. S druge strane, krave i metan utiču toliko da mi dođe da izbegavam goveđu šniclu svaki put kad je vidim: 3-7%.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on September 07, 2018, 12:57:21 am
Quote from: Fizicar on September 06, 2018, 03:33:24 pm
Ali kada se okeani zagrevaju smanjuje se rastvorljivost CO2 u vodi i on se prirodno oslobadja u atmosferu. Vise je pozara, smanjuje se sumski pokrivac i desava isti proces. Oslobadja se metan iz tresetista u Sibioru itd...
Sa druge strane, glavni gas "staklene baste" je vodena para, koja ima dvojaku ulogu i u svakom slucaju je oko 100 puta vaznija od ugljen-dioksida.
Promena oblacnog pokrivaca od 3% ima isti efekat kao dvostruko povecanje CO2 (bez obzira da li je ono samo simptom ili i uzrok).
Znaci, CO2 tu dodje kao neka vrsta sporednog dijagnostickog sredstva (posmatrano istorijski, kad nije bilo industrije), a da ne zalazimo u to da 15% antropogenih gasova emituju domace zivotinje, sto je tek smehotresno i promovise se cak i u skolskim udzbenicima.


Nisi ti fizičar. :)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 07, 2018, 07:29:13 am
Quote from: Yagodinac on September 06, 2018, 11:05:48 pm
Takođe tvrdnja da promena oblaka od 3% ima efekat kao dvostruko povećanje CO2, to neću ni da komentarišem. Na godišnjem (sezonskom) nivou imaš veće procentualne varijacije od toga pa to nema nikakve efekte ni na efekat staklene bašte, ni na prosečnu temperaturu.


Промене глобалног облачног покривача у износу од 3% у току 11-огодишњег циклуса Сунчеве активности одговарају променама примљене енергије зрачења по јединици површине од 0,8 W/m2 до 1,7 W/m2. Иначе, према IPCCу
(Intergovernmental Panel of Climate Change) удвостручење концентрације CO2 у атмосфери Земље одговара износу од 1,5 W/m2
https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0351-465X/2006/0351-465X0654025T.pdf

Bitan je 11-godisnji nivo. Ako on nema efekta, nema ni CO2, ako ima, CO2 opet nema, jer je povecanje manje od 2x. :D

Quote
S druge strane, krave i metan utiču toliko da mi dođe da izbegavam goveđu šniclu svaki put kad je vidim: 3-7%.


Ni ovo nije tacno. "Uzgoj stoke čini 14,5 odsto celokupne emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a nastaju ljudskom aktivnošću, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), predloživši rešenja kao što je uzgajanje vrsta krava koje imaju manje problema sa nadimanjem.
https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/62010-i-stoka-je-kriva-za-globalno-zagrevanje/

Groteskno.

Quote
Nešto ti podaci nisu apdejtovani: vodena para doprinosi efektu sa 36-70% a ugljen-dioksid 9-26%. Gde tu nađe razliku od 100x... 


Moze ugljen-dioksidu da se piripise i 150%, ali vodena para deluje i na nacine koji nemaju veze sa staklenom bastom.

Quote
Nisi ti fizičar. :)


Objasni ovu korelaciju sa tvoje pozicije...

https://www.ann-geophys.net/24/1809/2006/angeo-24-1809-2006.pdf

5 Periodic variations of Schumann resonance intensity and of the global temperature

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on September 07, 2018, 07:34:22 am
Nisam fizičar.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on September 08, 2018, 12:22:20 pm
Quote from: Fizicar on September 07, 2018, 07:29:13 am

Ni ovo nije tacno. "Uzgoj stoke čini 14,5 odsto celokupne emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a nastaju ljudskom aktivnošću, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), predloživši rešenja kao što je uzgajanje vrsta krava koje imaju manje problema sa nadimanjem.
https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/62010-i-stoka-je-kriva-za-globalno-zagrevanje/

Groteskno.Pošto ti je izvor vrlo "kredibilan", dakle novine, evo i ja da okačim jedan vrlo "kredibilan" link na tu temu: Wikipediju. Kao i novinari, wiki može bez posledica da tvrdi koješta (što najčešće i radi na klizavim terenima), ali oko mainstream podataka je kredibilna 98%.

https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas

Što se tiče ostatka rasprave, nauka je jedan ogroman konglomerat podataka. Ako kopamo po najnovijoj literaturi naći ćemo gomilu hipoteza i pretpostavki koje nisu izdržale probu vremena. Na dnevnoj bazi se rađaju hipoteze (a skoro sve su potkrepljene makar nekim činjenicama), neke prelaze u teorije i tako_to, većina se vremenom odbaci ali u praksi najčešće ako nešto izdrži probu vremena od deceniju-dve onda postaje mainstream nauke. Drugim rečima, ako drugi ljudi napišu još gomilu radova koji potvrđuju tvoju osnovnu tezu.

Dakle, nemam ništa protiv nečega što nije mainstream ali:
1) rizik da pogrešimo u ovako kompleksnoj temi je veoma veliki, samim tim ispada rasprava radi rasprave,
2) rizik od jednostranog/selektivnog navođenja podataka učesnika da bi se opravdala teza je još veći i
2) nemam vremena iako bih voleo da prekopavam najnoviju literaturu na ovu temu.

Suma sumarum: tvoja pretpostavka je da CO2 nije odgovoran za efekat staklene bašte? Ili jednostavnije, nije odgovoran onoliko koliko se tvrdi? Formuliši stav u jednoj rečenici, a ja ću u jednoj rečenici da iznesem svoj stav  ::)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 11, 2018, 03:51:18 pm
Stalno se iznenadim gde sve padne sneg: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/pao-sneg-u-africi-slonove-i-zirafe-prekrile-bele-pahulje-foto-video/d9z51vh
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 12, 2018, 11:36:54 am
Quote from: Yagodinac on September 08, 2018, 12:22:20 pm
Suma sumarum: tvoja pretpostavka je da CO2 nije odgovoran za efekat staklene bašte? Ili jednostavnije, nije odgovoran onoliko koliko se tvrdi? Formuliši stav u jednoj rečenici, a ja ću u jednoj rečenici da iznesem svoj stav  ::)


Efekat mu je zanemarljiv*, a teorija se promovise cisto iz energetskih razloga, da bi se sprecila kriza koja ce uslediti sa iscrpljivanjem postojecih rezervi nafte.
Na obnovljive izvore svejedno mora da se predje, a bolje je to uraditi sto pre i uz mnogo medijskog spinovanja koje uzgred skrece paznju sa pravih antropogenih uzroka oko kojih se vrte trilioni dolara:
https://arxiv.org/abs/1611.03390
http://file.scirp.org/pdf/ACS_2016030114370302.pdf
http://ecoleng.org/archive/2016/2/13-19.pdf

*Vikipedija kaze CO2 : metan = 17 : 7, po toj logici i Greenland je dobio ime tako sto su ljudi nekontrolisano gajili zmajeve na dvorovima a verovatno ih koristili i kao vrstu klimatskog protooruzja u medjusobnim obracunima. Kasnije je istrebljivanje ucinilo svoje i planeta se u XIII veku naglo ohladila. :D

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 12, 2018, 07:47:34 pm
Opasno izgleda kada se gleda sa svemirske stanice :   https://blogs.nasa.gov/hurricanes/tag/tropical-cyclone-6/
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 13, 2018, 09:18:45 am
I ove letece vrste sto ne mogu da se orijentisu, sve se nekako slozilo bas kao kockice (srednjovekovnog) mozaika https://www.newsweek.com/migratory-birds-bee-navigation-5g-technology-electromagnetic-radiation-934830

Digitalna revolucija je u rangu sa Nacional-socijalistickom, Boljsevickom, samo niko ne sme da pisne o tome zbog cenzure karakteristicne za totalitarne sunovrate tog tipa...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on September 13, 2018, 02:40:44 pm
 :) :) :)
Ne znam šta da napišem a da ne zvuči kao da je deo nekog rijalitija...
Ajde ovako: batali zmajeve i dvorove i da se vratimo na astronomiju. Efekat CO2 nije precenjen, samo može da bude potcenjen u kontekstu svega što se dešavalo stotinama miliona godina unazad kad je Zemlja bila i vruća i hladna itd. Ovo otopljavanje je krenulo od XIX veka i industrijske revolucije, odnosno enormnog trošenja uglja u viktorijanskoj Evropi. Reći da je efekat CO2 precenjen danas može samo Tramp i sa njim nekoliko vodećih teoretičara zavere, ali time se principijelno ovde na forumu ne bavimo.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 13, 2018, 03:25:11 pm
Quote from: Yagodinac on September 13, 2018, 02:40:44 pm
Ovo otopljavanje je krenulo od XIX veka i industrijske revolucije, odnosno enormnog trošenja uglja u viktorijanskoj Evropi.


Svasta, krenulo je 1970-ih, mali rast od 1910. do 1940. moze da se pripise VLF frekvencijama ili nasumicnim promenama koje se desavaju hiljadama godina unazad, kao i blago zahladjenje 1940.-1970.QuoteReći da je efekat CO2 precenjen danas može samo Tramp i sa njim nekoliko vodećih teoretičara zavere, ali time se principijelno ovde na forumu ne bavimo.


Moze da kaze i Putin i stavise stalno to ponavlja, ljudi su prosto skloni da iznose tvrdnje koje im u datom trenutku (geo)politicki, ekonomski, energetski i informaciono najvise odgovaraju, pa je prirodno da se to odnosi i na propagandu vezanu za CO2.
Naravno Putin je teoreticar zavere koji umislja da ga krstasi progone, hoce da otmu resurse, zemlju, sfere uticaja, uvedu sankcije itd... Kao da se nista nije promenilo od 1204. naovamo... :D
Kako ti mislis da diskutujes o temi ovakve geopoliticke tezine bez uplitanja u geopolitiku?
A kljucno energetsko pitanje je ima li uopste fosilnih goriva ili nema, odnosno kako to da se u javnosti previdja cinjenica da posle 2050. nafte svejedno nece biti, sta god mi sada radili? Ali ostaje gasa i uglja za jos 20-ak godina, je l'? Pitanje samo cijeg, hm...

Sta kazu meteorolozi, to izgleda nikoga i ne zanima...


Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 13, 2018, 08:23:51 pm
Uh, ne mogu da nagađam ko je odgovoran ali me brine brzina kojom, opet ponavljam da se klima drastično promenila, se dešavaju promene.
https://earthobservatory.nasa.gov/images/92732/trouble-brewing-in-the-atlantic?src=nha
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 14, 2018, 09:33:39 am
Mene vise brine nestajanje ozonskog omotaca kome je uzrok zaveden kao nepoznat

Quote
https://noizz.rs/nauka/najtuznija-vest-koja-nam-je-promakla-ove-godine-ozonski-omotac-se-ne-oporavlja/8tq4eq1
Razlog pada ozona na nižim nivoima još nije poznat, iako naučnici sumnjaju na hemikalije koje se koriste u razređivačima i promene u atmosferskom kruženju vazduha uzrokovane klimatskim promenama.


Pitam se kako to da ne postoji nijedna "teorija zavere" da se omotac unistava planski, kako bi autonomni automobili i dronovi dobili bolje izvore autonomne i obnovljive ultraljubicaste energije?

Desava se mnogo cudnih procesa koje niko ne komentarise...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on September 14, 2018, 01:43:00 pm
Quote from: Fizicar on September 13, 2018, 03:25:11 pm
Quote from: Yagodinac on September 13, 2018, 02:40:44 pm
Ovo otopljavanje je krenulo od XIX veka i industrijske revolucije, odnosno enormnog trošenja uglja u viktorijanskoj Evropi.


Svasta, krenulo je 1970-ih, mali rast od 1910. do 1940. moze da se pripise VLF frekvencijama ili nasumicnim promenama koje se desavaju hiljadama godina unazad, kao i blago zahladjenje 1940.-1970.Dobro da, neprecizno sam se izrazio. Otopljavanje kreće kasnije ali koncentracija CO2 skače sa početkom industrijske revolucije. Evo:Inače se vidi perfektna korelacija sa porastom globalne temperature.

Quote from: Fizicar on September 13, 2018, 03:25:11 pm

Kako ti mislis da diskutujes o temi ovakve geopoliticke tezine bez uplitanja u geopolitiku?Vrlo prosto - ne mislim da treba da se dublje glibimo u geopolitiku. Ovo je astronomski forum a o geopolitici možemo da naglabamo i tupimo ceo dan ali, rekoh, nije to tema ovde. Pogotovo zato što geopolitika u ovoj zemlji pre ili kasnije uvek pređe na teren teorija zavere a na to smo svi ovde poprilično alergični.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 15, 2018, 09:35:38 pm
Uh, sad mi je lakše: https://www.nasa.gov/press-release/nasa-ula-launch-mission-to-track-earths-changing-ice
Znaćemo pravo stanje debljine "leda" :)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 21, 2018, 01:38:08 pm
Quote from: Yagodinac on September 14, 2018, 01:43:00 pm
Inače se vidi perfektna korelacija sa porastom globalne temperature.


Ne vidi se uopste. Perfektna korelacija se vidi sa mnogim pojavama (narocito onim koje promena temperature i izaziva), ali evo primera necega sto bi moglo da bude i kazuacija:Sa CO2 toga nema. Zasto je temperatura opadala u periodu 1880.-1910.  i 1940.-1970.?
Zasto je 1910. -1930. rasla istim tempom kao i 1970.-danas?


Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on September 22, 2018, 11:29:46 am
Ne mogu da nadjem jedan grafik koji je pokazivao eksplicitnu korelaciju geomagnetnog polja sa temperaturom na Arktiku jer je netragom nestao sa interneta, verovatno kao i mnoge druge informacije te vrste.
Inace, u knjizi "Vasiona zivot razum", objavljenoj negde 1970., sovjetski autor Sklovski navodi da je ukupna Zemljina emisija radio talasa metarskog opsega vec tada dostigla onu koju emituje Sunce u periodu kada nema pega, povecavsi se milion puta za nekoliko decenija. Navodio je razne pretpostavke o tome sta ce se desavati na tom polju u nasem vremenu.
Sada je to jedna od najcenzurisanijih i najtabuiziranijih tema u istoriji zivota i rada generalno. Kako izgleda radio-otisak nase tehnicke civilizacije u prostoru oko Zemlje? Kako izgleda na visini od 20 kilometara? Moze li negde da se nadje vizuelni prikaz, kao sto se cesto prikazuje "svetlosno zagadjenje"?

Toliko mnogo pitanja koje niko i ne postavlja, kamoli da se traze odgovori. Prosto je neverovatno da ceo (globalni) medijski prostor moze odjednom da se "zakljuca" za odredjenu vrstu razmatranja i pretvori u propagandnu masinu kalibra Milosevicevog tv dnevnika iz devedesetih.

Jahaci Apokalipse u nasem vremenu nisu naftne kompanije nego Gugl, Majkrosoft, Fejsbuk i Amazon, prava razbojnicka banda nalik na one koje su vladale tolikim carstvima u raznim grozomornim i dekadentnim periodima istorije i urbanizacije.
Kao sto je politika tamna senka filozofije (moze da bude i pozitivna, ali se obicno vodi lose), tako je i tehnologija tamna senka nauke (cesto je pozitivna, ali je doslo vreme da se zloupotrebi).

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on October 20, 2018, 08:55:24 pm
"In 1985, Dr. Robert O. Becker warned that power line harmonic radiation had already changed the structure of the magnetosphere, and that the continued expansion of this effect "threatens the viability of all life on Earth". The placement of tens of thousands of satellites directly in both the ionosphere and magnetosphere, emitting modulated signals at millions of watts and millions of frequencies, is likely to alter our electromagnetic environment beyond our ability to adapt."
QuoteThe resultant increased electron precipitation may explain the increase in thunderstorms at L>4 in the period 1935-1970 relative to 1900-1935.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0021916985900893


...Adding 20,000 5G satellites will further pollute the global electric circuit[74][75] and could alter the Schumann resonances... https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169809508001804

http://www.thelibertybeacon.com/international-appeal-stop-5g-on-earth-and-in-space/
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on October 28, 2018, 09:31:00 pm
Dobar je ovaj apel, objavljen je na ukupno jednom sajtu i u pdf obliku. Sta li ce vlade odgovoriti? :D Ocigledno je da tehnokrate slede boljsevicku paradigmu revolucionarenja, pa ako se neke cinjenice ne uklapaju u (virtuelnu) stvarnost, tim gore po njih.
Pre pedeset godina je vladala ista ovakva fama oko ulaska u "kosmicku eru", najavljivalo se da ce vec 2000. polovina solarnog sistema biti kolonizovana, da cemo danas leteti ka zvezdama, a ispostavilo se da ne mozemo da kolonizujemo ni Saharu, Grenland i Antarktik, a kamoli kosmos. Propao je kosmicki program, propao je komunizam, propasce i digitalna revolucija. Nicija nije do zore gorela.

QuoteОдбијање прихватања и примјене релевантних и валидних научних сазнања је етички неприхватљиво. Постојеће истраживање показује да су 5Г-а нарочито свемирски принципи 5Г-цонтравенес садржани у низу међународних споразума.

Молимо одговорите пре 1. децембра 2018. године,

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on November 03, 2018, 01:28:08 pm
Evo neceg jos zanimljivijeg - revolucija je sada i zvanicno kompletirala sve sile mraka preuzevsi monopol i nad ugljen-dioksidom.  8)
Potrebe za elektricnom energijom rastu eksponencijalno a nafta ce biti iscedjena do poslednje kapi, poenta je samo u tome da se taj proces oduzi kako ne bi doslo do prevremenog neplaniranog kolapsa.

Quote
Само биткоин може да подигне глобалну температуру изнад катастрофичног прага за више од два степена Целзијуса до 2034 године уколико се употреба криптовалута буду ширила досадашњим темпом, показује најновији извештај објављен у утицајном научном часопису ,,Нејчер". https://vidovdan.org/info/traze-da-se-hitno-zabrani-programirano-kvarenje-uredjaja/?script=lat
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 22, 2018, 07:55:37 pm
Nestvarne scene iz celog Sveta, zahvaljujući klimatski promenama a evo gde pada kiša a ne bi nikako trebalo:
https://www.youtube.com/watch?v=pPx4F2ujDxI
I jak tornado u Italiji:
https://www.youtube.com/watch?v=FcLVOGR3kZ8
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on November 25, 2018, 12:17:42 pm
Napokon je apdejtovan ovaj sajt, VLF barijera je dakle povezana sa ozonskim omotacem http://broadcast.homestead.com/Learnmore.html

A sta ovo treba da znaci??

the UN agency has uncovered even more evidence of nefarious effects of mobile phone usage.
The health agency's subsequent report outlines a direct link between cell phone radiation waves and a spike in climate change, as well as the general surge in post-supper indigestion among middle-class American families.
"Through exhaustive study and consultation, we believe that the photons of the cellular-phonic pan-ions have a festibular effect on the earth's atmosphere and ozone layer, and that the bio-chemical causes of heartburn can be traced straight back to frequent use of the new line of iPhones," said WHO Director-General Margaret Chan Fung Fu-chun with her standard

http://www.shoecomics.com/article.php?id=205
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on November 25, 2018, 12:31:15 pm
Quote from: Fizicar on November 25, 2018, 12:17:42 pm
Napokon je apdejtovan ovaj sajt, VLF barijera je dakle povezana sa ozonskim omotacem http://broadcast.homestead.com/Learnmore.html

A sta ovo treba da znaci??

the UN agency has uncovered even more evidence of nefarious effects of mobile phone usage.
The health agency's subsequent report outlines a direct link between cell phone radiation waves and a spike in climate change, as well as the general surge in post-supper indigestion among middle-class American families.
"Through exhaustive study and consultation, we believe that the photons of the cellular-phonic pan-ions have a festibular effect on the earth's atmosphere and ozone layer, and that the bio-chemical causes of heartburn can be traced straight back to frequent use of the new line of iPhones," said WHO Director-General Margaret Chan Fung Fu-chun with her standard

http://www.shoecomics.com/article.php?id=205


Ne razumem, ... Jel u pitanju sarkazam ili?
Citiras tekst sa apsolutno 0 kredibiliteta, koji se usput zavrsava sa:

"And, on a related note, the Department of State has recently found a link between E. coli outbreaks in Germany and Saddam Hussein."
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on November 25, 2018, 12:43:58 pm
Ne znam, sad sam nasao dok sam guglao u naprednoj pretrazi. Odakle su citirane izjave? To za varenje je tacno, ne bi bilo cudno da je i prvi deo ispravno prenet.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on November 25, 2018, 05:14:50 pm
Professor Lewis Carlson PhD
Nov 2, 2018

https://scncc.net/threads/potential-effects-of-broadcast-induced-rep-on-climate-change.425/

Наша клима се мења што су многи од нас свјесни и многи су посвећивали своје животе и вријеме како би се потрудили да поставимо право на изазове са којима се суочавамо, како би наша дјеца и генерације испред могле имати здрав екосистем за раст и успјех. Пре око десет година сам се дубоко загледао у питање климатских промјена и сазнао се о многим аспектима овог астрономског изазова с којим се суочавамо, што је најважније проблем који повећава ниво ЦО2 представља из извора човјека.

У мом процесу упознавања са различитим механизмима присиљавања на климу постао сам свестан једног другог механизма и запитао сам се годинама његовог потенцијалног значаја у климатским промјенама. Кроз дискурс са пријатељима и другима изгледа да је мало свјестан тог другог фактора који би могао потенцијално играти улогу у динамици коју видимо и надам се да ћу се повезати у нади да ћете ви или једна од ваших колега моћи осветлити ове куриозитете, ако би требало више да постоји други механизам који подстиче климатске услове, или добри разлози за одбацивање. Ако стварно желимо да решимо овај невероватно тежак задатак, чини ми се да не треба оставити никакав камен неизвршен. Дакле, овде радим свој део и дужну пажњу најбоље што знам. Надам се да је добро примљен отвореним умом и отвореним срцем.

2007. године сам сазнао за феномен познат као Релативистиц Елецтрон Преципитатион - РЕП и да су неки од водећих истраживача физике јоносфера, као што је Мицхал Паррот из ЦНРС Француске, глава ДЕМЕТЕР микросателитске мисије и ВЕРСИМ (ВЛФ / ЕЛФ даљинско сензорисање јоносфера и Магнетоспхерес 96 '- 05'), који је у истраживачком раду рекао да је коришћење научних предајника постало јасно да стимулише РЕП и може имати потенцијални утјецај на "глобално загревање земље".

"На ВЛФ фреквенцијама између 10 и 20 кХз, земаљски предајници се користе за радио-навигацију и комуникације. Њихове јоносферске пертурбације укључују: покретање нових таласа, јоносферно грејање, интеракције таласних електрона и падавине честица. , радиодифузне станице користе моћне предајнике који могу загревати јоносферу и промјенити температуру и густину. Све ове диспанзије таласа у јоносфери могу учествовати у глобалном загревању Земље, јер промјена у глобалној температури повећава број природних пражњења грома у атмосфера. Тада допунска муњевита пражњења производе више магнетосферних звиждука које могу произвести грејање и јонизацију у доњој ионосфери.

Штавише, то је механизам повратних информација јер би се могло укључити два различита процеса. Прво, муња је извор НОк, а НОк утиче на концентрацију озона у атмосфери која доприноси ефекту стаклене баште. Друго, таложење енергијских електрона човековим таласима може изазвати друга муњевита испуштања. То објашњава важност проучавања таквих вјештачких таласа [7]. Ионосферске пертурбације природним геофизичким активностима су очигледне двема методама: проучавање електромагнетних таласа и мерење густине електрона. " Лаборатоире де Пхисикуе ет Цхимие де л'Енвироннемент ет де л'Еспаце - Орлеанс, ФРАНЦУСКА

Пошто смо сазнали за РЕП и његову потенцијалну улогу у климатским промјенама, видјели смо све више истраживања које би потенцијално могле подржати могућност да РЕП, заједно с повећањем ЦО2, игра значајну улогу у климатским промјенама које видимо. На пример, РЕП је потенцијално повезан са најзначајнијим регионом загревања климе на цијелој јужној хемисфери. "У овом извештају привлачимо пажњу на чињеницу да је глобална максимална падавина енергетског падавина спољног појаса локализована у узаном уздужном појасу усредсређеном у Ведделлово море, односно у подручју загревања климе на јужној хемисфери. То је показало неколико истраживачи да су енергетски ресурси овог електронског падавина довољни да промене температурни режим стратосфере и тропосфера. "

Специфичности дугорочних трендова површинске температуре на Антарктику и њихове могуће везе са вањским појасом Елецтрон Преципитатион хттпс: //ввв.цосис.нет/абстрацтс/ЕМС2006/00027/ЕМС2006-А-00027.пдф?ПХПСЕССИД =3

Као што можете добро знате да је ниво стратосферског озона на надморској висини изнад угљеника из извора израђених од човека и делује као вентил за ултраљубичасте зраке који долазе у нашу атмосферу загревања ових стакленичких гасова. Иако је већина научне заједнице фокусирана на повећање нивоа ЦО2, чули смо врло мало о томе како би наша потенцијална употреба енергије емитовања на глобалном нивоу могла да подстакне овај механизам за смањење озонског озона.

Иако чујемо више о потенцијалном оздрављењу озонских рупа у поларним регионима, мало смо чули како ниво озона у већини насељених подручја смањује пораст УВ зрака: "Могућност штете на нижим географским ширинама може заправо бити гора него на полови .. Падови озона су мањи него што смо видели на половима пре него што је Монтреалски протокол усвојен, али УВ зрачење је интензивније у овим регионима и тамо више људи живи. " Озонски слој наставља да прелази преко насељених подручја земље

У научном извјештају за 2016. годину је прво скренуо термин Антхропогениц Спаце Веатхер и размотрио је ефекат нашог излаза електромагнетске енергије специфично у ВЛФ опсегу директно посматрано од НАСА сателита како би радикално промијенили нашу магнетосферу стварајући вјештачки балон енергије око планете који би могао блокирати високе енергетске честице из свемира. Овај чланак окружује енергетски балон као погодан за блокирање зрачења из свемира, али може ли и она играти улогу у подстицању смањења озона кроз релативистичке електронске падове? Постоји детектабилна баријера која се може детектовати на људима.

Први докази указују на то да електрона који падају или падају из магнетосфере Земље уништавају озон у горњој атмосфери: НАСА / Годдард Спаце Флигхт Центер -"Раининг" електрони доприносе уништавању озона - СциенцеДаили

У 2002. години Бо Тхиде из Шведског института за физичку физику написао је чланак под насловом "Атмосфера-Ионосфера-мисија, разрађени случај науке" у којем је позвао идеје у вези са овим РЕП климе присиљавајући механизам говорећи да би јавност требала бити забринута. Бо Тхиде је један од водећих светских физичара за јоносферу. Написао је књигу о теорији електромагнетног поља и самостално револуционирао наше разумевање истраживања јоносфера са вишеканалним ионосферичким испитивањем; доделивши му Едлундову награду Краљевске Шведске академије наука 1991. године. Ако каже "јавност би требала бити забринута" ... зашто ми ни не знамо за то ?:

Дакле, након гледања на све ово, остављам се питати колико је значајно да наша употреба енергије преноса може бити у климатским променама с обзиром на ове нове налазе? Да ли НАСА и остали научници гледају у ову могућност и сматрају ли их потенцијално значајним у климатским променама? Ако не .. Зашто не? Можда је заиста добар разлог због којег не знам.

Према ИПЦЦ-у, РЕП је био дисконтован као потенцијални играч у климатским променама, јер је варијабилност била превише повезана са соларним протонским догађајима који су непредвидљиви и РЕП се сматра "природним", али ако емитујемо ЕМ енергију у јоносферу дуже него што смо га могли измерити, онда како можемо да знамо шта је или није "природно"? "Ипак, ВЛФ трансмисије антропогеног поријекла могу представљати кључни утицај временских утицаја на путеве који фундаментално мијењају временски појас за вријеме олује. У овим претпоставкама, читаоцу је занимљиво да разматра каква је атмосфера појаса земаљске радијације могла бити у пред-предајник и предосматрање, ера. "


Заувек је наша научна заједница узела у обзир страшне ефекте човековог ЦО2 који се игра као механизам за присиљавање на климу. Не сумњам у њен значај и остављам питање да ли ће потрајати још 50 година пре него што видимо потенцијално још један део у целовитој једначини нашег сложеног климатског система.

Ако заиста истичемо наше време, каријере и животе за решавање овог монументалног проблема за генерације које су у току ... гледамо ли на потенцијални значај како наша глобална емисија може да подстакне механизам за смањење озона, што омогућава више УВ зрака да загревају растући нивои гасови са ефектом стаклене баште углавном ЦО2 из човекових извора? Како утврдити шта је или није вредно нашег времена када тражимо одговоре?

Стварно ценим сву енергију и труд који сте ви и остали посвећујете решавању питања климатских промјена и цените своје вријеме и размишљање око овог писма.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on November 25, 2018, 06:08:21 pm
I dalje ne kontam - post na nekom forumu od nekog ko se potpisao kao:

Professor Lewis Carlson PhD

Brza google pretraga pronalazi samo jednog profesora pod tim imenom, covek je u penziji i predavao je istoriju na univerzitetu Micigen.

Konkretno pitanje, kakva je kredibilnost datog teksta?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on November 27, 2018, 07:27:22 pm
Nije ovo nista neobicno, vec sam na prethodnim stranama navodio da je casopis Planeta pre deset godinao o VLF fenomenu pisao potpuno slobodno, dok se sada citirana izjava moze naci na jednom jedinom sajtu (tom na kome je i objavljena, NewScientist, dakle ozbiljnom):

Quote
"Electron lifetime [in the belts] now must be different than it was before the transmitters were built, but we don't know how different," Rodger told New Scientist.
https://www.newscientist.com/article/dn14089-radio-waves-from-earth-clear-out-space-radiation-belt/


Sa druge strane, 2017. se pojavila gomila repliciranih vesti o blagotvornoj VLF barijeri koju je otkrila NASA i ciji je nastanak potpuno nenameran.

Zato i za citat o mobilnoj telefoniji uopste ne sumnjam da je tacan, ali ga niko nigde nije preneo, osim tog satiricnog sajta na kome se zadrzao slucajno (toliko ima stvari o "mobilnim telefonima" koje se na internetu ne mogu naci nigde, tipa http://mieuxprevenir.blogspot.com/2013/04/cell-phone-radiation-may-trigger.html, da ovo dodje samo kao slag na tortu):

Quote
"Through exhaustive study and consultation, we believe that the photons of the cellular-phonic pan-ions have a festibular effect on the earth's atmosphere and ozone layer, and that the bio-chemical causes of heartburn can be traced straight back to frequent use of the new line of iPhones," said WHO Director-General Margaret Chan Fung Fu-chun


A profesor Karlson je pokrenuo i opsirnu forumsku diskusiju koja se vodi upravo ovih dana pa mozemo da je prelistamo za vikend, ponavljam, nije nista neobicno da medijska blokada u ovoj eri tame i mraka moze da se probije samo na ovakav, partizanski nacin  8)

Quote
Провео сам године студирања електронских падавина и физике јоносферске плазме. Имам преписку са другим научницима широм света о теми укључујући нашег бившег председника.
http://www.climate-debate.com/forum/potential-effects-of-broadcast-induced-rep-on-climate-change-d6-e1903-s240.php


U najgorem slucaju to je preprican sadrzaj sajta "Broadcast theory", ali ko uopste stoji iza tog sajta, i zasto nema te sile koja ga moze izbaciti u direktnoj pretrazi na Guglu sta god da se ukuca?

http://broadcast.homestead.com/Learnmore.htmlTitle: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on November 28, 2018, 02:03:36 pm
Sve same teorije zavere i zaverenički sajtovi.
Fizičar, NHF ali iskreno mislim da gubiš vreme. Msm, i mi ga ovde gubimo, ništa to nije loše dok ne trolujemo. Lepo je da ovde ćaskamo o interesantnim stvarima, ali samo ako imaju neko uporište u realnosti. Nećeš dedukcijom doći ni do kakvih zaključaka; nauka se odavno ne zasniva (samo) na tome. Zasniva se na mukotrpnom radu, godinama prikupljanja podataka i zatim pravljenjem modela - ti pokušavaš obrnuto, pročitaš nešto ko zna gde, razumeš ga ko zna kako i onda slede ko zna kakvi zaključci... Ne može zaključak pre skupljanja podataka. Dalje, naša radio emisija zadnjih stotinak godina zagreva atmosferu, kako da ne. Pa to može i da se izračuna koliko energije emituju sve radio-stanice, mobilna telefonija i WiFi uređaji i ne bi moglo da zagreje jedan omanji grad a kamoli planetu. Emisija CO2 je glavni razlog svega i izgleda da se proces ubrzava, čak i ako smanjimo emisiju zagrevanje se nastavlja - pokrenuli smo lavinu i sad je upravo gledamo.

Još nešto, više je na klimu uticalo ono tuce nuklearnih bombi u svemiru koje su eksplodirale pre pola veka nego svi radio talasi:

https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_nuclear_explosion
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on November 29, 2018, 07:24:25 pm
Sve vreme govorim da i jeste zavera, jer kada o jednoj temi vise ne moze da se progovori takoreci ni na ulici, sta bi drugo bilo? Pa istorija je puna takvih situacija. Svi drustveni sistemi u proslosti su funkcionisali po sistemu zavere, na primer u anticko doba kada je navodno cvetala filozofija nije objavljeno nijedno filozofsko delo na temu da li je robovlasnicki poredak pravedan ili neprevedan itd.
Znaci kad proucavamo nauku koja se zove istorija nailazimo na dogadjaje koji su svi odreda gadni da gadniji ne mogu biti, ali iz perspektive Jagodinca sa nekog internet foruma to danas nikako ne moze da bude slucaj, jer smo mi posebni i evoluirli u odnosu na nase ljigave pretke? :D

Dakle da citiram opet kako je pisala Planeta pre deset godina a kako pise danas kad su je tehno-totalitaristi (koliko je samo takvih prodefilovalo kroz epohe) uzeli pod svoje:

QuoteTekst iz casopisa "Planeta", broj 30, godina 2008. - "CISCENJE" RADIJACIONOG POJASA

Zemljino geomagnetno polje akumulira naelektrisane cestice u dva koncentricna prstena koja okruzuju planetu. Cestice mogu napustiti spoljasnji pojas za nedelju dana, ali u unutrasnjem mogu ostati i po godinu dana. To Moze dovesti do opasnog naboja cestica posle solarnih oluja ili nuklearne eksplozije u svemiru, sto predstavlja opasnost za sve vrste satelita koji orbitiraju u Van Alenovoj zoni.
Nova istrazivanja potvrdila su da radio-transmiteri na Zemlji izazivaju propustanje cestica iz unutrasnjeg Van Alenovog radijacionog pojasa u svemir, sto bi moglo umanjiti opasnost od intenzivnih solarnih erupcija ili nuklearne eksplozije u svemiru koje bi mogle onesposobiti satelite. Proucavanja su pokazala da veoma niskofrekventni radio-talasi (od 5 do 25 KHz) transmitovani na Zemlji pomazu u oslobadjanju cestica iz unutrasnjeg pojasa.
Zabrinute za mogucu stetu koja bi nastala na kljucnim vojnim satelitima, americke vazudsne snage razvile su plan za "izlecenje radijacionog pojasa" oslobadjanjem viska naelektrisanih cestica iz radijacionog pojasa pomocu radio-talasa od 20 KHz iz satelitskog transmitera. Naucnici veruju da je zivotni vek elektrona u pojasu sada sigurno drugaciji nego sto je bio pre nastanka transmitera, ali ne znaju koliko drugaciji.


Znaci vest je u to vreme masovno objavljivana u casopisima, a danas na celom internetu ne moze da se nadje nigde. Direktan dokaz da se radi o zaveri udzbenickog tipa, ali ne iz udbenika istorije nego iz udzbenika informatike.

Sad vidim da ipak izlazi onaj Broadcast sajt, ali ovih stvari nema nigde.

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on November 29, 2018, 07:45:39 pm
Znači sami sebe uništavamo: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=11&dd=29&nav_id=1475937
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on November 29, 2018, 08:09:41 pm
Quote from: Kizza on November 29, 2018, 07:45:39 pm
Znači sami sebe uništavamo: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=11&dd=29&nav_id=1475937
"Ako iscrpimo sve poznate izvore fosilnih goriva, temperatura će znatno porasti", dodaje on, a prenosi Rojters.


Normalno je da se u eri cetvre industrijske revolucije za sve probleme krivi druga. Druga industrijska revolucija na Zapadu uglavnom nije bila toliko totalitarna kao ova danasnja, mada na Istoku jeste. To je bilo doba optimizma, vere u progres koja se vremenom srusila kao kula od karata, preziveo je samo totalitarizam.

Inace evo koji period je bio najtezi i iz kog razloga http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/3336227/najgora-godina-u-covekovoj-istoriji-536-godina.html

Quote from: Yagodinac on November 28, 2018, 02:03:36 pm
Još nešto, više je na klimu uticalo ono tuce nuklearnih bombi u svemiru koje su eksplodirale pre pola veka nego svi radio talasi:

https://en.wikipedia.org/wiki/High-altitude_nuclear_explosion


nuklearne eksplozije jesu uticale ali ovo nije njihovo vreme https://arxiv.org/abs/1611.03390
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on November 30, 2018, 09:13:58 pm
Tacno je da su nuklearne eksplozije uticale na klimu. One na Suncu. I tako je jos od postanka klime.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on December 01, 2018, 01:42:07 pm
Nekako mi sve ovo deluje haotično ali najgore što je nepredvidivo: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/severni-pol-topliji-od-srbije-evo-zasto-je-vreme-potpuno-poludelo/y6y0knv
Da li je kasno da mi ljudi nešto konkretno učinimo?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on December 01, 2018, 02:31:54 pm
Ako ste gledali seriju News room, ima jedna epizoda gde dovedu eksperta za klimatske promene u studio, i covek
otvoreno kaze: "Ne, nema ama bas nista sto sada mozemo da uradimo da zaustavimo ovo" :D

Inace, odlicna serija, vredi pogledati.

Moje misljenje je, posmatrajuci tromost ljudske rase, da je on u pravu. Sve sto mi mozemo da uradimo sada je suvise kasno, mozda mozemo malo da usporimo stvari ali
do porasta temperature ce doci, kao i do svih posledica koje su predvidjane - porast nivoa mora, promena klime, problem sa proizvodnjom hrane - nestajanje nekih vrsta.

Gledano na velikim skalama nece se nista "znacajno" desiti - sve ce da nastavi u nekom svom obliku, zivot je prilagodnjiv, ali gledano iz ljudske perspektive nece bas biti zabavno (glad, migracije, ekonomska stagnacija, panika, svasta nesto sto proizilazi iz toga - sukobi, ratovi).

Modeli koje sam gledao za nase podneblje kazu okvirno ovo za tekuci vek: porast temperature do 3C (prosecne) i problem sa susom (manje padavina), mislim da obe stvari postaju evidentne. Ja bih dodao i nestabilno vreme i cesce nepogode (oluje i pozari).
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on December 01, 2018, 08:03:27 pm
Po definciji, klima je statisticki profil vremena u dugom vremenskom periodu. Mozda je vama 200-300 godina dug period, ali mislim da je za pricu o klimi to ipak kratko. Covek svojim delovanjem na prirodu moze da utice samo na vremenske prilike. Tacnije, na posledice tih vremenskih prilika. Da bi uticao na klimu, morace malo duze da se muci, bar hiljadu-dve godina. A s'obzirom da je industrijska revolucija u toku tek par stotina godina, i da u nekim delovima svet jos nije ni pocela, nas uticaj na klimu je potpuno beznacajan.

Ali zato nije beznacajan nas uticaj na zivotnu sredinu. Seca suma, zagadjenja svih vrsta, masovno spaljivanje nafte, uglja, istrebljivanje mnogih zivotinjskih vrsta... sve to ce dovesti da i mi sami nestanemo, ili jos gore, da nam zivot postane pakao. Nas zivot, ljudski. Milioni drugih zivotnih oblika na ovoj planeti ce se prilagoditi, neki ce nestati, neki novi ce nastati. Niti je sve pocelo od nas, niti ce sa nama prestati.

A klima na Zemlji ce i dalje da tera svoje, onako kako joj diktiraju tektonika planete, Sunce, mozda neka kometa, meteor, ili super nova na drugom kraju galaksije. 
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on December 01, 2018, 08:38:14 pm
Quote from: Kizza on December 01, 2018, 01:42:07 pm
Da li je kasno da mi ljudi nešto konkretno učinimo?


Za klimu mozda, ali ozonski omotac? Za njega jos ima nade, samo ga niko i ne pominje.

Quote from: spadej on December 01, 2018, 08:03:27 pm
Po definciji, klima je statisticki profil vremena u dugom vremenskom periodu. Mozda je vama 200-300 godina dug period, ali mislim da je za pricu o klimi to ipak kratko. Covek svojim delovanjem na prirodu moze da utice samo na vremenske prilike. Tacnije, na posledice tih vremenskih prilika. Da bi uticao na klimu, morace malo duze da se muci, bar hiljadu-dve godina. A s'obzirom da je industrijska revolucija u toku tek par stotina godina, i da u nekim delovima svet jos nije ni pocela, nas uticaj na klimu je potpuno beznacajan.

Ali zato nije beznacajan nas uticaj na zivotnu sredinu. Seca suma, zagadjenja svih vrsta, masovno spaljivanje nafte, uglja, istrebljivanje mnogih zivotinjskih vrsta... sve to ce dovesti da i mi sami nestanemo, ili jos gore, da nam zivot postane pakao. Nas zivot, ljudski. Milioni drugih zivotnih oblika na ovoj planeti ce se prilagoditi, neki ce nestati, neki novi ce nastati. Niti je sve pocelo od nas, niti ce sa nama prestati.

A klima na Zemlji ce i dalje da tera svoje, onako kako joj diktiraju tektonika planete, Sunce, mozda neka kometa, meteor, ili super nova na drugom kraju galaksije. Ovo je vec tipicno misljenje regionalnih meteorologa, ali veza sa ozonskim omotacem tu nikako nije jasna. Da li postoji antropogeni uticaj na njega i kakva je veza sa klimatskim zbivanjima?

Quote from: vlaiv on December 01, 2018, 02:31:54 pm
Gledano na velikim skalama nece se nista "znacajno" desiti - sve ce da nastavi u nekom svom obliku, zivot je prilagodnjiv, ali gledano iz ljudske perspektive nece bas biti zabavno (glad, migracije, ekonomska stagnacija, panika, svasta nesto sto proizilazi iz toga - sukobi, ratovi).


Evo zanimljivih opisa hronicara kako je bilo krajem 530-ih https://srbin.info/2016/05/28/vizantijske-price-kad-sunce-prestane-da-sija/

Sve se to desavalo i u VI i u XIII veku i bilo je mnogo gadno, sto ne znaci da se nije prezivelo.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on December 02, 2018, 06:35:12 pm
Quote,,Сунце је давало такав знак који никада пре није био виђен ни записан. Оно је постало мрачно и његова затамњеност потрајала је осамнаест месеци. Сваки дан сијало је око четири сата, па ипак, светлост није била ништа више од слабе сенке. Сви су говорили да Сунце никада више неће повратити потпуну светлост."


Pada mi na pamet da su ovi dogadjaji pravi razlog poznatog straha od pomracenja sunca. Taj strah se cesto prikazuje kao neosnovan, a ono cela jedna civilizacija vec propala zbog toga.  :D Ko zna sta se desavalo u jos daljoj proslosti, sto niko nije ni zapisao...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on December 03, 2018, 08:52:41 pm
Scenario se ponavlja, ovo je sad kao u nekom filmu

Slom civilizacije i svog prirodnog sveta je na vidiku, izjavio je poznati britanski prirodnjak i televizijski novinar 92-godišnji ser Dejvid Atenborou na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koji se upravo održava u Poljskoj.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=12&dd=03&nav_id=1477436

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on December 29, 2018, 05:18:45 pm
U novom broju "Planete" istorijski progled pokazuje da u trenutnim procesima nema nista neobicno, bilo bi cudno da stvari stagniraju. Propasce zapadna civilizacija, a Rusija ce da procveta. Svako ko je normalan tu promenu ce docekati sa euforijom i odusevljenjem. 8)

O uticaju čoveka na savremene klimatske promene danas postoje oprečna mišljenja. Ko je u pravu, pokazaće vreme. Mislimo da sigurno više nismo u mogućnosti da tvrdimo da nikad u ljudskoj istoriji klima nije bila toliko poremećena kao danas, jer postojeće činjenice jasno ukazuju da su se slične promene dešavale i tokom hiljada, pa i miliona godina unazad. Ako se vinemo u kosmičke visine, pogledamo Zemlju kao deo celine Sunčevog sistema, sa njenom promenljivom putanjom u prostoru i varijabilnom količinom sunčeve radijacije koju pri tome prima, shvatićemo da će se ovakve klimatske promene dešavati još mnogo miliona godina, sa nama ili bez nas.
http://www.planeta.rs/87/intro.php?page=narodi01#.XCedzlVKjDc

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on December 30, 2018, 07:13:44 pm
Quote from: Fizicar on December 29, 2018, 05:18:45 pm
Propasce zapadna civilizacija, a Rusija ce da procveta.


Da, da... Rusija sa BDP-om trenutno manjim od Španije  ;D E sad, zamisli sad te pare za njihovu vojsku koje idu, da treba da se dele na milion i jedno mesto: od raketa preko bojevih glava i aviona, do podmornica. Nedajbože do nekog rata da dođe - oni bi više stradali od sopstvenog oružja. Ne može da se drži isti arsenal bojevih glava sa dve i sa tristadve milijarde dolara godišnje. Do skora njihova vojska nije imala ni za obične čarape (proverite, koristili su obične krpe).
Rusi su u demografskom čabru čak više nego mi. Za sto godina će ih Kinezi nadjačati sa otprilike 30:1, da ne računamo taj dekadentni zapad gde npr Engleza, Francuza i Poljaka zajedno ima više nego Rusa. I onda džabe i rakete i sve ostalo, kad ne bude bilo dovoljno ljudi da brane toliku teritoriju.

A za časopis Planetu... Pa ako krenem da nabrajam njihove greške u loše prevedenim člancima, ostao bih da pišem ovaj post do ujutru.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on December 30, 2018, 09:03:06 pm
Mozda cu otici u OT, ali da bar malo razbudimo ovaj forum!

Quote from: Yagodinac on December 30, 2018, 07:13:44 pm

Da, da... Rusija sa BDP-om trenutno manjim od Španije  ;D E sad, zamisli sad te pare za njihovu vojsku koje idu, da treba da se dele na milion i jedno mesto: od raketa preko bojevih glava i aviona, do podmornica. Nedajbože do nekog rata da dođe - oni bi više stradali od sopstvenog oružja. Ne može da se drži isti arsenal bojevih glava sa dve i sa tristadve milijarde dolara godišnje. Do skora njihova vojska nije imala ni za obične čarape (proverite, koristili su obične krpe).
Rusi su u demografskom čabru čak više nego mi. Za sto godina će ih Kinezi nadjačati sa otprilike 30:1, da ne računamo taj dekadentni zapad gde npr Engleza, Francuza i Poljaka zajedno ima više nego Rusa. I onda džabe i rakete i sve ostalo, kad ne bude bilo dovoljno ljudi da brane toliku teritoriju.

A za časopis Planetu... Pa ako krenem da nabrajam njihove greške u loše prevedenim člancima, ostao bih da pišem ovaj post do ujutru.


Ako je tako, zasto ih onda ne pokori neka od naprednih i mocnih drzava zapada? Ili sve zajedno? Sto, da nece UN da se ljuti?
BDP nije presudan faktor za organizaciju drzave, i srecu naroda koji u njoj zive. Isto kao sto ni kucni budzet ne garantuje ljubav i slogu porodice. Naprotiv, poznajem mnogo onih koji nemaju puno, ali su srecni i zadovoljni. I onih koji imaju previse ali osim para nemaju nista drugo.

I da, vojska koja brani svoju otadzbinu ne razmislja o carapama, vec o topovima. Bar me je nasa istorija tome naucila.

Sto se tice Kineza, sumanutom politikom "jednog deteta" doveli su svoju buducnost pod veliki znak pitanja. Njima trenutno cvetaju ruze, i idu napred velikim koracima, ali imaju ogroman disbalans izmedju muskog i zenskog dela populacije. Decenijama su radjali samo sinove, a cerke cak i ubijali, pa sad ti sinovi nemauju sa kim da zasnivaju porodice. Negde sam procitao da im trenutno nedostaje cak 80 miliona zena. I da im je prirodni prirastaj krenuo u suprotnom smeru.

Zato Rusi ne moraju da brinu za svoje istocne komsije. A i te komsije imaju svoje komsije, koje se razmnozavaju ko zecevi, i nemaju nikakva ogranicenja po tom pitanju. A nuklearna su sila, imaju cak i kosmicki program, i trenutno 200 miliona stanovnika vise od Kineza.

Sto se tice "Planete", i teksta koji je Fizicar linkovao,  slicno nesto sam citao u vise izvora. I jedan od mojih prethodnih postova u ovoj temi je upravo time i bio nadahnut. Klimatkske promene  se desavaju stalno, to je proces koji traje od postanka sveta, i trajace i dalje, nezavisno od nas. Mi samo pomazemo da nam bude jos gore. Dodajemo ulje na vatru, time sto zagadjujemo svoju okolinu. To je najveci problem ovog doba. I kad se sutra desi neko cudo, vulkan, zemljotres, nesto na Suncu..., dzaba BDP, dzaba pare, zlato, svila i kadifa... Prezivece onaj ko ima cistu vodu, hranu, sume i druga prirodna bogatstva. Jer priroda ce sama da se oporavi i prilagodi.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: VaskoGM on December 31, 2018, 12:10:31 am
Quote from: Fizicar on December 29, 2018, 05:18:45 pm
... Propasce zapadna civilizacija, a Rusija ce da procveta. Svako ko je normalan tu promenu ce docekati sa euforijom i odusevljenjem. 8)

Cek... ozbiljno bi bio odusevljen i euforican kad bi zapadna civilizacija (Milijarda i vise ljudi) propala? To bi te toliko usrecilo?

@Spadej,
Znaci ovo je nista vise od obicne koincidencije?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on December 31, 2018, 10:57:50 am
Quote from: spadej on December 30, 2018, 09:03:06 pm

Ako je tako, zasto ih onda ne pokori neka od naprednih i mocnih drzava zapada? Ili sve zajedno? Sto, da nece UN da se ljuti?
BDP nije presudan faktor za organizaciju drzave, i srecu naroda koji u njoj zive. Isto kao sto ni kucni budzet ne garantuje ljubav i slogu porodice. Naprotiv, poznajem mnogo onih koji nemaju puno, ali su srecni i zadovoljni. I onih koji imaju previse ali osim para nemaju nista drugo.

I da, vojska koja brani svoju otadzbinu ne razmislja o carapama, vec o topovima. Bar me je nasa istorija tome naucila.Takođe offtopic, izvinjavam se svima unapred, premda može imati posredne veze sa temom: ko šta radi - Rusi zadnjih 300 godina pokušavaju da odbrane svoju ogromnu teritoriju i tako će biti i nadalje. Sve što oni rade je podređeno tome a ne nekom njihovom civilizacijskom napretku, umetnosti ili hedonizmu; nažalost ali praktično svi potencijali njihove civilizacije su podređeni tom jednom cilju. Oni su u XX vek ušli kao jedna ogromna gladna imperija gde je vladala kuga; iz XX veka su izašli sa statusom nuklearne supersile i regionalne vojne sile. To je impresivan uspeh za narod od 150 miliona ljudi koji u suštini ima duplo manje ljudske i intelektualne potencijale od Amerike, Kinu i Japan da ne pominjemo. Zasluga za taj napredak ide 50% teroristi Staljinu a 50% represivnom komunizmu - bez toga bi caristička Rusija verovatno ostala na nivou možda današnje Mongolije.

E da: čarape i higijena su ekstremno bitni kod rovovskog rata gde ćeš imati desetkovanu pešadiju usled rovovskog stopala. Te male stvari mogu da preokrenu tok rata u nekim slučajevima.

Dakle, ja njih ne napadam i nikako ne želim da bilo ko propadne, već kažem da oni rade ono što moraju da rade na mestu nekog ko drži Sibir i polarni krug sa rezervama nafte i gasa - brane se. I tako će biti i nadalje u geopolitičkom smislu, nikako drugačije. A što se tiče potencijala, gde rade najbolji ruski inženjeri? Prave rakete i avione, a najgori rade verovatno u Ladi. Najbolji nemački inženjeri, obrnuto, rade u Mercedesu; japanski u Nikonu i Tojoti... To je ta razlika u pristupu koja govori gde se bolje živi i gde će se uvek bolje živeti. Ili recimo paralela: pretpostavka je da Rusija i Saudi Arabija imaju istu količinu nafte pod zemljom. Gde se u proseku bolje živi? A pa da... Saudijci nisu 75% svoje zarade skoro sto godina unazad ulagali u oružje.

Meni u suštini ovde smeta kovanje u zvezde jedne strane, bilo koje, i proklinjanje ove druge. A mi smo imali kroz istoriju muke i probleme i sa USA i sa SSSR, isto kao što smo imali pomoć i podršku naizmenično obe strane; tako da je meni potpuno svejedno da navijam za bilo koga - smatram da sam realističan i nepristrasan.

Kraj offtopic-a: kupujte mečke dok je vreme  ::)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 01, 2019, 09:18:58 am
Quote from: VaskoGM on December 31, 2018, 12:10:31 am
@Spadej,
Znaci ovo je nista vise od obicne koincidencije?Pravi je trenutak da se ova podvala raskrinka za sva vremena. Perfektna korelacija tokom 400 hiljada godina dovodi do ociglednog paradoksa, jer bi u slucaju kauzacije CO2 bio jedini uzrok i ledenih doba i svega ostalog sto se desavalo, sto je nemoguce:

Да ли растуће концентрације ЦО2 у атмосфери узрокују повећане глобалне температуре, или би могло бити обрнуто? Ово је једно од питања о којима се данас расправља. Интересантно је да ЦО2 заостаје у просеку око 800 година иза температурних промена - потврђујући да ЦО2 није узрок повећања температуре. Једна ствар је сигурна - клима земље се загријава и хлади сама од себе најмање посљедњих 400.000 година, како показују подаци испод.
https://www.geocraft.com/WVFossils/last_400k_yrs.htmlTitle: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on January 01, 2019, 10:44:32 am
Čime onda objašnjavaš zagrevanje zadnjih 100-200 godina?

P.S.
;)
Trump like this.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 03, 2019, 03:59:38 pm
Opa, stigla prva zvanicna podrska depopulaciji planete, verovali ili ne izdisanje CO2 od strane ljudi se navodi kao glavni ekoloski razlog:


Opadanje stope fertiliteta širom sveta trebalo bi da bude razlog za slavlje, a ne za uzbunu, tvrde vodeći stručnjaci u toj oblasti, a prenosi Gardijan.

Britanski list piše i o tome da je fokus na jačanje populacije zastareo i da je takav pristup potencijalno loš za žene.


"Ideja da je potrebno mnogo ljudi da branite svoju zemlju i da je ekonomski razvijate, vrlo je zastarelo razmišljanje", tvrdi Harperova.

Imati manje dece, nesumnjivo je pozitivno i iz ugla zaštite životne sredine. Gardijan prenosi nalaze skorašnjih istraživanja koji pokazuju da bi manji broj dece smanjio količinu ugljen dioksida koji roditelji stvaraju.

http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/pad-nataliteta-u-svetu-nije-losa-vest-strucnjaci-protiv-strategije-jacanja-populacije (http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/pad-nataliteta-u-svetu-nije-losa-vest-strucnjaci-protiv-strategije-jacanja-populacije)

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on January 03, 2019, 09:44:44 pm
Quote from: Fizicar on January 03, 2019, 03:59:38 pm
Opa, stigla prva zvanicna podrska depopulaciji planete, verovali ili ne izdisanje CO2 od strane ljudi se navodi kao glavni ekoloski razlog...

Englezi su se svojski trudili, kroz citavo svoje postojanje, da sto vise smanje broj ljudi na Zemlji. Tako da me ovakva teorija nista ne cudi.

Quote from: Yagodinac on January 01, 2019, 10:44:32 am
Čime onda objašnjavaš zagrevanje zadnjih 100-200 godina?

Vrlo je verovatno da je porast CO2 uzrok tome. Ali ne moze biti samo to. I ako smo se vec dotakli porasta temperature u zadnjih 200 godina, dajte onda podatke za zadnjih 1000 ili 10K godina.

Da se razumemo, ja ne tvrdim da uticaj coveka na klimu ne postoji, ili da je beznacajan. Naprotiv. Ali sam apsolutno protiv mantranja da je samo covek kriv. Ako nastavimo tako, od "drveta" mozda necemo videti "sumu". Mora se napraviti sveobuhvatna analiza, uzeti u obzir svi poznati i nepoznati uzroci, pa onda razmatrati ljudski uticaj. 

Pre 7-8 hiljada godina Sahara nije bila pustinja. A nije ni Atakama, Kalahari i ostale, sirom sveta.
Ljudi je bilo i tada, i nisu koristili naftu i ugalj, nisu imali termoelktrane,  automobile, cak ni tocak... Cime su onda izazvli toliko zagrevanje da od plodnih zelenih ravnica naprave pustinje, koje traju vec hiljadama godina? I da li su uopste ljudi krivi za to?

Sve te stare civilizacije su nestale upravo zato sto nisu na vreme uocile pravi razlog za promene u svom zivotnom okruzenju. Izostanak kise su pravdali bozijim gnevom, a porast temeprature nisu ni primetili (termometar je nastao tek u srednjem veku). Skuvali su se kao zaba, u svom loncu neznjanja. Iskreno se nadam da cemo  mi imati vise srece.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on January 04, 2019, 12:05:35 am
Poslednji koji je smatrao da je višak ljudi na planeti razlog da se tu nešto preduzme - ubio se u svom bunkeru.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 04, 2019, 10:28:21 am
Quote from: spadej on January 03, 2019, 09:44:44 pm
Quote from: Yagodinac on January 01, 2019, 10:44:32 am
Čime onda objašnjavaš zagrevanje zadnjih 100-200 godina?

Vrlo je verovatno da je porast CO2 uzrok tome. Ali ne moze biti samo to. I ako smo se vec dotakli porasta temperature u zadnjih 200 godina, dajte onda podatke za zadnjih 1000 ili 10K godina.


Ne, nikako, pazite, zagrevanje se desilo tokom poslednjih 40 godina, ni slucajno 200. Veliko zahladjenje je pocelo sredinom XIV veka i trajalo oko 500 godina, dostigavsi vrhunac sa lovom na vestice (i pored takvih istorijskih desavanja i argumentacije, neki ljudi i dalje imaju potrebu da gaje poverenje u dobronamernost i objektivnost zapadnjaka):

Quote
Oluja demonskih sila

Početak ovog zahlađenja, 1342. godine, obeležen je nezapamćenim poplavama u srednjoj Evropi, koje su usmrtile hiljade ljudi. Bile su to najveće poplave u prethodnih hiljadu godina, kada su čak i obični potoci u šumama formirali duboke kanjone. Nivo reke Majne je, recimo, porastao za osam metara, a samo se duž Dunava udavilo više od 6000 ljudi. Tokom leta 1568. godine građani Genta, koji pripada regionu Flandrije u Belgiji, bili su svedoci strašne oluje, za koju su verovali da je delo demonskih sila jer je voda nosila ljude, čak i zgrade. Savremena proučavanja ukazuju na mogućnost da je kroz Gent prošao tornado, koji je toliko opustošio grad, da su dve naredne generacije ljudi popravljale nanesenu štetu. Tokom 500 godina malog ledenog doba, svaku generaciju bi zadesili ekstremno vreme i katastrofe. Već početkom malog ledenog doba, glad se proširila zapadnom Evropom, zbog ekstremne hladnoće koja je smanjila sezonu rasta useva. Leta su bila previše hladna, ali i vlažna za dobru žetvu. Stalne kiše su stvarale buđ i kvarile seme i useve. Glad je, uz kugu, usmrtila veliki deo stanovništva, koje je u toku jednog veka smanjeno za trećinu. Samo tokom lova na veštice, koje su se smatrale mogućim "krivcima" za ovakve klimatske promene, spaljeno je preko 60.000 nedužnih žena.

Vino sečeno sekirama

Zbog konstantnog pada temperature glečeri su se proširili širom severne Amerike i Evrope. U francuskim Alpima, glečeri su gutali cela sela i presecali važne puteve za snabdevanje. Prema letopisima iz manastira, saznajemo da se Crno more više puta zaleđivalo, te da se tokom surovih zima 1621. i 1669. godine zamrzao Bosfor, a 1709. godine Jadransko more uz obale. Oštre zime su zabeležene i na jugu Francuske i duž Azurne obale. Postoje podaci da su, u zimu 1468. godine, francuski seljaci vino sekli sekirama i prevozili u komadima. Polovinom januara 1506. godine zaledilo se more u luci Marselja, a u trećoj dekadi novembra 1524. godine zaledile su se reke na jugu Francuske, što se ponovo desilo krajem marta 1527. godine.
Klimatske prilike uticale su i na političke, pa je uskoro veći deo Evrope bio u ratu. U pojedinim oblastima, i do dve trećine stanovništva je izgubilo život, kako od posledica rata tako i od raznih zaraznih bolesti kao što su tifus, boginje i kuga. Kao posledica bolesti i sve veće neuhranjenosti, došlo je do drastičnog smanjenja životnog veka. Pogoršane klimatske prilike uticale su i na pogoršanje političkih, a kao dobar primer može se navesti da je 14. jula 1789. izmučeni i gladni narod Francuske ustao protiv dobro uhranjene i bezbrižne vlasti, i započeo Francusku buržoasku revoluciju. Giljotina je rekla svoje! Tim činom se, zbacivši monarhiju, demokratija vratila u Evropu posle 2000 godina.

Jagode u decembru

Zahlađenje koje je u Evropi ostavljalo jasne tragove nije zaobišlo našu i okolne zemlje. Na primer, zna se da je sneg padao više puta i tokom leta, kao što je bio slučaj u Fojnici 13. avgusta 1716. godine, što je zabeleženo u franjevačkom samostanu tog grada. Na osnovu ovih zapisa i onih koji se nalaze u državnoj biblioteci u Sankt Petersburgu, može se videti da se sneg na području Bosne zadržao od 12. do 16. avgusta te godine, a reke se pri tom ledile. 20. jula sledeće godine, bosanske planine bile su ponovo prekrivene snegom. Na osnovu beležaka manastira u Gomirju, kod Karlovca, visok sneg je 23. maja 1723. godine u okolini Karlovca i u Primorju lomio grane olistalog drveća. Sarajevo se više puta tokom leta nalazilo pod snegom. Recimo, 19. septembra 1774. godine, pod teretom nagomilanog snega, srušilo se više zgrada u gradu, a tog neverovatnog 24. avgusta 1777. godine osvanuo je prekriven snegom, dok je visina snežnog pokrivača u proleće te veoma hladne godine dostizala do grudi čoveka. 1778. godine od velike hladnoće, na području Prizrena stradale su mnoge životinje a čergari koji su zapali u sneg pomrli su od hladnoće i gladi. Velika hladnoća je bila i za vreme Prvog srpskog ustanka, kada je sneg pao i u leto, 3. jula 1806. godine u okolini Bijelog polja. Sredinom decembra 1822. godine reka Drina se zaledila, a u Sremu je dosta ljudi stradalo od velike hladnoće.
Međutim, nasuprot hladnim zimama i letima sa snegom, bilo je povremeno i neuobičajeno toplih godina. Tako je 1745. godine, posle izuzetno oštre zime nastupilo rano proleće, te je polovinom marta bilo toliko toplo da su ljudi tražili zaštitu od sunca u hladu od drveća. Između 5. i 17. januara 1746. godine bilo je toplo kao usred leta, a čitava zima je bila blaga, što se dotad nije pamtilo u Sremu. U okolini Zvornika 17. decembra 1746. godine brale su se jagode. Period malog ledenog doba upamćen je i po velikim sušama i nestašicama hrane. U periodu ratovanja protiv Turaka, 1371. godine, u Makedoniji je kao posledica suše vladala glad kakva se nije pamtila. Smatra se da je najteže bilo 1605. godine, što je i zapisano u belešci manastira Krušedola, kod Iriga, kada je za parče hleba ,,otac prodavao svoje dete, sin oca, brat brata..."! Ovakva glad potrajala je nekoliko godina. Na Cetinju su 1608. godine, zbog očajanja i izgladnelosti, ljudi sebi oduzimali živote! Zbog velike suše u svim našim krajevima, velika glad je bila i 1629, zatim 1779. godine, kada kiša nije pala skoro pet meseci. Slična situacija se ponovila posle 20 godina, a početkom 19. veka zabeležena je strašna suša u Sandžaku kada kiša nije bilo više od šest meseci.
Međutim, sušne periode su povremeno prekidale velike padavine čije su poplave donosile nove nevolje populaciji koja je već bila dovoljno pogođena surovim klimatskim promenama. Na primer, na području Crne Gore 1580. godine u nekim naseljima su, usled obilne kiše, prema njihovim zapisima, ,,nestali ispod talasa i ljudi i zemlja". U novembru 1616. godine bujice su valjale stene i odnosile kuće u Popovom Polju. Na osnovu beležaka u arhivu SANU, aprila 1770. godine Dunav je poplavio čitavu svoju dolinu u Nemačkoj, deo Beograda i Vlašku, a nabujala Miljacka je novembra 1791. odnela skoro sve mostove, probila nasipe, te srušila nekoliko kuća i više zgrada.

Godina bez leta

Godine 1815. godine, malo ledeno doba je ušlo u poslednju mračnu fazu kao posledica erupcije vulkana Tambora, u Indoneziji. Izuzetno jaka eksplozija izbacila je prašinu koja se u vidu oblaka finog pepela mesecima zadržala u atmosferi. U gornjim slojevima atmosfere, ova prašina prekrila je celu planetu znatno smanjujući toplotu koja nam stiže od Sunca, što je dovelo do novog zahlađenja. Naredna, 1816. godina, bila je upamćena kao "godina bez leta". Hladnoće i glad izazvale su velike migracije stanovništva na tlu Evrope, a na hiljade su prelazile Atlantik i odlazile u obećanu zemlju, Ameriku. Negde oko 1850, hladnoća je konačno počela da popušta i nastupila je nova topla faza koja je donosila stabilne i umerene temperature. Industrijska revolucija, koja je počela nešto pre ovog perioda, smatra se mogućim uzročnikom daljih klimatskih promena.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on January 04, 2019, 10:43:17 pm
Quote from: Yagodinac on January 04, 2019, 12:05:35 am
Poslednji koji je smatrao da je višak ljudi na planeti razlog da se tu nešto preduzme - ubio se u svom bunkeru.

Eh, da je tako... Ali nije, na zalost. Ima i dalje takvih, na svakom cosku. Samo su malo prikrili aktivnosti, i smanjili kriterijume. I vise im nije bitno ko koje plinove ispusta. Onaj sto se roknuo u bunkeru je bar bio posten, imao je "ciljnu grupu". Ovi danas priznaju samo jednu naciju i jednu veru - novac.

Quote from: Fizicar on January 04, 2019, 10:28:21 am
Ne, nikako, pazite, zagrevanje se desilo tokom poslednjih 40 godina, ni slucajno 200.

Slucajno se potrefilo da bas u tih 40 godina dodje do ekspanzije motornih vozila, avio saobracaja, svakojake industrije, nuklearnih elektrana..., zatim, klimatizacije svega i svacega, staklenih zgradurina koje visestruko reflektuju suncevu svetlost, pravog cunamija mikrotalasnog zracenja svih vrsta,  i ogromnog porasta broja stanovnika.

Sad vise ni sam nisam siguran, mozda smo ipak mi krivi.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 05, 2019, 10:41:11 am
Hitler nije smatrao da je problem visak populacije nego da porobljena slovenska rasa treba da sluzi Arijevcima kao sto porobljeni ljudi sad sluze vestackoj inteligenciji. Nema tu neke velike razlike, danas je doticna ideologija postigla masovni trijumf.

Vlade imaju automatizovane vojske, automatizovane fabrike, automatizovane gradjane, vreme je da se brojno stanje jednog od tih faktora redukuje na optimalnu meru, a cisto sumnjam da ce to biti tenkovi i dronovi.

Quote from: spadej on January 04, 2019, 10:43:17 pm
pravog cunamija mikrotalasnog zracenja svih vrsta, mozda smo ipak mi krivi.


To je vec zanimljivo, gubi se iz vida da je jedini realan otisak nase civilizacije posmatrano iz kosmicke perspektive upravo taj. Da vidimo sta kaze najnoviji izvestaj

Планетарно електромагнетно загађење: време је да се процени његов утицај
Потенцијални ефекти ових антропогених електромагнетних поља на природна електромагнетска поља, као што је Сцхуманнова резонанца која контролише временске услове и климу, нису правилно проучавани. Слично томе, не разумемо адекватно ефекте антропогеног радиофреквентног електромагнетног зрачења на друге природне и вештачке атмосферске компоненте или јоносферу.

https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(18)30221-3/fulltext
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 11, 2019, 05:07:12 pm
Baš neko `ludo ` vreme: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sta-je-klimu-okrenulo-naglavacke-u-srbiji-debeli-minus-na-islandu-skandinaviji-i/jd6mncs
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: VaskoGM on January 11, 2019, 09:47:54 pm
Tekst je pun lazi i jeftinog senzacionalizma. Nit' je bio "debeli" minus u Srbiji, nit' prolece na Islandu... Nit' se bilo sta okrenulo naglavacke...
https://www.timeanddate.com/weather/iceland/reykjavik/historic

Napadalo snega u sred zime, to je sve... ne znam cemu drama.  ::)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 11, 2019, 11:12:29 pm
Da u pravu si, mada kad pogledamo gde se nalazi Island....
A u Grčkoj :  http://rs.n1info.com/Svet/a450306/Rekordno-niske-temperature-u-Grckoj-u-Atini-sneg.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on January 12, 2019, 02:51:18 pm
Nisam čitao članak sa linka*, ali sasvim je normalna pojava da ciklon u Evropi usled sopstvene rotacije odnese topao južni vazduh sasvim na sever, dok nama na Balkanu spusti severni hladan vazduh. Pojava je u principu kratkotrajna i ponovljena 100 000 puta u prethodnih nekoliko vekova, nema nikakvih reči o "okretanju klime naglavačke".

* brinem o svom mentalnom zdravlju  ;D
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 12, 2019, 04:38:25 pm
Bar pročitaj naslove:  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:769656-PAO-SNEG-U-GRCKOJ-Zabelelo-se-i-popularno-letovaliste-Paralija-FOTO
Možda naletiš na Sneška Belića  :D
Evo i temperature iz Norveške, najsevernijog grada Tromsa.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on January 13, 2019, 12:57:22 pm
Dobro, verujem, samo mene interesuje nešto drugo.
Kad će ovi oblaci da se maknu više, da može nešto da se radi... Kao da je neko kupio celu opservatoriju pa sad neće da prizna  >:(
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on January 13, 2019, 04:08:47 pm
Nije opservatorija ali jeste 300/1500 dob. Imamo novog clana nase astro komune. Kupio je teleskop bas pred Novu godinu, I svu pratecu oremu. Gomilu okulara, red dot, kolimator, filtere, svasta...

A lepo sam mu govorio da ne kupuje sve odjednom  ::)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 14, 2019, 09:14:58 am
Mozda je ova tehnologija resenje

https://macvaskyinfo.rs/2017/12/01/kako-funkcionise-ruski-sistem-za-kontrolu-vremena-atlant-postignuti-rezultati-su-fascinantni/
https://macvaskyinfo.rs/2017/12/27/detalji-ispitivanja-australiji-atlant-ruski-sistem-kontrolu-vremena-sprecio-susu/

Rusi su razvili revolucionaran sistem kojim se, pomoću uticaja na elekticitet u atmosferi, mogu do određene mere kontrolisati vremenski uslovi na određenoj teritoriji.
Ovaj sistem je uspešno testiran u više navrata, u Rusiji, Australiji, i drugim zemljama, a njegova primena može u određenom regionu da prekine sušni period, ublaži katastrofalne padavine i pogodno utiče na niz drugih vremenskih prilika.
Portal Mačva Sky Info vam u okviru projekta ,,Ekološko regulisanje klimatskih promena" ekskluzivno donosi uvid u ovaj revolucionarni sistem.

Svaki uređaj za emitovanje jona Atlant tehnologije se sastoji od visokonaponskog generatora povezanog u veliku mrežu tankih žica u metalnoj kompoziciji postavljenoj na okviru sa različitim piramidama na vrhu. Dimenzije uređaja su otprilike 12x4x5 metara, a težak je oko 500 kilograma.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 14, 2019, 12:51:56 pm
Mnogo podseca na 'orgonsku energiju' koja se tradicionalno povezuje sa negativnim jonima. Dakle za otkrice iste Vilhelm Rajh je platio glavom kao Djordano Bruno XX veka. Strasno :P

QuoteПосле низа чланака о оргону и својим политичким ставовима, Америчка агенција за храну и лекове је почела да истражује његово деловање. Суд је 1954. наредио спаљивање свих књига и докумената који су помињали оргонску енергију. Због игнорисања наредбе суда да прекине продају акумулатора оргона осуђен је на две године затвора 1956. Умро је у затвору новембра 1957.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%92%D0%B8%D0%BB%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%BC_%D0%A0%D0%B0%D1%98%D1%85


Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 14, 2019, 03:11:32 pm
Rajhov "pozitivni i negativni orgon" su u stvari povecane koncentracije negativnih i pozitivnih jona u vazduhu. Pa evo onda objasnjenja cele ove misterije:

http://www.planeta.org.rs/38/6%20jonizacija.htm

Negativno dejstvo snazne pozitivne jonizacije posebno je ispoljeno u oblastim gde su prisutna jaka emisiona polja VF telekomunikacionih predajnika, RTV emisionih postrojenja i baznih stanica mobilne telefonije.

Kakva zavera, kakav spektakl :o

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on January 14, 2019, 05:57:13 pm
Aj' malo sad ako može o masonima i pingvinima...  ;D
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 16, 2019, 07:07:09 pm
Javnost nije stado pingvina nego ovaca kojima se plasira ono sto cobani smatraju da je za ovce najbolje da znaju o svetu koji ih okruzuje!

Patrijarh jasan https://vesti-online.com/Vesti/Ludi-svet/723535/Kiril-Pametni-telefoni-vode-do-Antihrista

Cudno je kako ovi ljudi imaju konstantu potrebu da ponavljaju kako "nisu protiv tehnoloskog napretka". Svako ko je normalan je apsolutno protiv tog napretka. Protestantski koncept progresa je obicna otimacina i hiperodukcija smeca koje nicemu ne sluz i nema nikakve veze sa napretkom bilo nauke bilo filozofije, nego naprotiv. "Dok zanat napreduje, zanatlija nazaduje", rekao je valjda Ogist Kont. Originalni cilj nauke je bio da razume kako funkcionisu stvari, a ne da radikanlno menja svet kao marksizam (primenjena filozofija).

Lek za svetsku ekonomiju je sveobuhvatan kolaps po kubansko-venecuelanskom modelu a svako ko to ne moze da podnese nek skace sa mostova, niko ne bi ni obratio paznju. Nauka bi procvetala, kao sto je vec vidjeno u SSSR-u a zapadni model bi zavrsio na smetlistu istorije gde mu je mesto.
Privatna svojina da se nacionalizuje a budzetska sredstva preusmere na nekomercijalne programe, to bi bio pravi progres.Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Luger on January 17, 2019, 01:29:13 pm
Ima li ovome kraja?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 17, 2019, 01:39:00 pm
Na moju žalost predlažem katanac!
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Luger on January 17, 2019, 11:46:21 pm
Zasto Kizzo katanac na temu koja je jako zanimljiva i popunjena komentarima na 23 strane?
Druga je stvar potrebnija. Mislim da na ovom forumu nema mjesta teorijama zavjere, pricama o popovima i antihristima, favorizovanju istoka ili zapada, svejedno.
Ovo je forum posvecen astronomiji i ostalim naukama uopste, a o lekovima za svetsku ekonomiju, cobanima i ovcama, se diskutuje na drugim forumima.
Ja toliko.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 18, 2019, 11:24:31 am
Navedeni sistem inicira vertikalni protok jona, ali i predajnici su postavljeni na visokim pozicijama na kojima duvaju jaki vetrovi i nose ih svuda gde treba. Ovo nije teoretski model nego lako dokaziva i merljiva cinjenica, direktan dokaz da ljudska aktivnost stvarno menja klimu, ali ne ona vrsta aktivnosti o kojoj pisu novine.

Ako vam se ne svidja, vi iznesite protivargument da li ovde ima nesto sto nije logicno? ???

Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: VaskoGM on January 18, 2019, 01:35:22 pm
Quote from: Fizicar on January 18, 2019, 11:24:31 am
... Ako vam se ne svidja, vi iznesite protivargument da li ovde ima nesto sto nije logicno? ???


Ima! Nelogicno je koliko dugo vec moderatori ignorisu, za ovaj forum, krajnje nedolicne postove i evidentno trolovanje ove teme...  ::)
http://forum.astronomija.org.rs/forum-astronomskog-magazina/trol-i-kako-se-spasti-uputstvo-za-korisnike-foruma/
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 18, 2019, 02:47:04 pm
Imas jednostavne primere: kada se radar postavi na vrh planine, pa zraci 100x vise od predajnika, uz 100x jaci vetar koji nosi zagadjeni vazduh pravo na okolne oblake, kako se taj proces zove?

Vojska ne koristi samo radare, koristi i motorna vozila i avione, sta je toliko sporno u tome da li klimatske promene izaziva jedan ili drugi od tih faktora koji ocigledno podjednako zastupljeni?

Smemo kao covecanstvo da budemo samokriticni zbog motornih vozila, ali ne smemo zbog radara?Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: r2d2 on January 18, 2019, 09:16:42 pm
Gosn fizičar, Vi ste kanda zalutali na ovaj forum. Pokušavate da neke svoje ideje plasirate skačući sa teme na temu ni jednu ne završavajući do kraja. Slatko me je nasmejalo mnogo šta iz Vašeg izlaganja, ali izdvajam vaše pominjanje veštica i povezivanja sa temom klimatskih promena. Malo po stavovima podsećate na kreacioniste ili jehove svedoke kada zapene sa "naučnim dokazima" mada ste malo visperniji od njih, to Vam priznajem. Nije mi cilj da Vas omalovažim ali negativni i pozitivni joni? Ajojjjjj... Osnovna škola.... Moram da Vas priupitam: da li Teslijanski talasi utiču na klimu?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 18, 2019, 10:21:28 pm
Zaboravih da primetim, na prasnjavim policama biblioteka jos uvek se mogu naci knjige u kojima je opisan efekat susenja suma u okolini radara primecen tokom pedesetih godina.
Posto americka vojska ima odlicne radare, da li time moze da se objasni ovaj karakteristicni fenomen o kome pise Gardijan? https://www.theguardian.com/environment/2016/sep/19/tree-death-california-hawaii-sudden-oak

Quote from: r2d2 on January 18, 2019, 09:16:42 pm
Moram da Vas priupitam: da li Teslijanski talasi utiču na klimu?


Ne znam, nema ovde potrebe da se zalazi u teoretisanja o torzionim poljima itd. jer se na osnovu toga nista ne moze zakljuciti. Ni sam Tesla se nije bavio teorijama, nego time da li odredjene stvari funkcionisu u praksi ili ne.

Vidim da se u sistemu Atlant koriste neke piramide, za suprotan tj. destruktivan efekat nisu potrebne nikakve piramide nego je dovoljno samo da se izmeri kakav je kvalitet vazduha u odnosu na Atlantov i izvedu obrnuti zakljucci.

Vec sam citirao ovaj izvestaj, hoces li ti nama lepo da kazes da, iako je navedena verovatnoca da je ova vrsta zagadjenja uzrok globalnog zagrevanja 50:50, doticni mehanizmi ne smeju da se istraze, jer je to u kom pogledu nekorektno?

QuoteПланетарно електромагнетно загађење: време је да се процени његов утицај

Потенцијални ефекти ових антропогених електромагнетних поља на природна електромагнетска поља, као што је Сцхуманнова резонанца која контролише временске услове и климу, нису правилно проучавани. Слично томе, не разумемо адекватно ефекте антропогеног радиофреквентног електромагнетног зрачења на друге природне и вештачке атмосферске компоненте или јоносферу.

https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(18)30221-3/fulltext


Quotevaše pominjanje veštica i povezivanja sa temom klimatskih promena.


Pa nisam ih ja povezao nego vlast u doticnim zemljama tokom XVII veka. Tekst govori o tome da je vlast spaljivala zene jer je smatrala da su krive za glad i nepogode, to je deo duha jednog vremena i paradigma u koju nije smelo da se sumnja. Sta sad, je l' treba da ulepsavamo istorijske dogadjaje da bi dokazali da i ovi danasnji isto moraju biti divni?

QuoteMalo po stavovima podsećate na kreacioniste ili jehove svedoke


A koje sam to stavove izneo? Mislio sam da podsecam na disidente u istocnoevropskim zemljama, i oni su bili cenzurisani, hapseni, proterivani u Australiju, nazivani trolovima, pa je na kraju ipak propao sistem, a ne oni. ;D

Quotepozitivni i negativni joni


Povoljan uticaj negativnih jona na zdravlje je opste poznat i nije nikakav narocit fenomen, ne verujem da si ovde prvi put cuo za to? https://www.bastabalkana.com/2016/10/negativni-joni-u-vazduhu-pozitivno-deluju-na-nase-zdravlje/
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: r2d2 on January 19, 2019, 12:08:43 am
Recimo za trenutak da ste u pravu. Šta vi predlažete? Da se manemo svega što proizvodi elektromagnetne talase ? Mislite li da je to moguće?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 24, 2019, 02:30:31 pm
Krajnje je vreme da nešto preduzmemo:   http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/3397171/ekstremne-vrucine-haraju-australijom-masovni-pomor-zivotinja.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: spadej on January 28, 2019, 12:02:48 am
jes' vala. Krajnje je vreme da sprecimo izlivanje jalovista i industrijskih deponija, kanalizacija i svega ostalog u reke. Krajnje je vreme da prestanemo da bacamo djubre gde stignemo. I krajnje je vreme da time sprecimo masovne pomore svega zivog u nasoj soptvenoj okolini.

Krajnje je vreme da procitamo i naucimo sta je klima, kako se menja i kako se menjala do sada. Zasto se menja, sta sve utice na nju.

A narocito je krajnje vreme da prestanemo sa trolovanjem ovog foruma.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: viper on January 28, 2019, 12:37:53 pm
Mislim da je kranje vreme da nas neki meteor izbrise sa lica zemlje kao dinosauruse.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on February 04, 2019, 12:43:32 pm
Gle sta je objavio CNN. Pa ovo se vec pretvorilo u otvorenu propagandnu kampanju protiv zdravog razuma

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2019&mm=02&dd=04&nav_id=1501654

Razlog malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi?
Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procenili su istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu.

Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljendioksida u atmosferi, navodi se u studiji.

"Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promena koju vidimo kada su u pitanju gasovi staklene bašte", rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Pre ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile.

Međutim, kombinovanjem arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.

"Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi", rekao je Maslin CNN-u.


Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on June 28, 2019, 05:43:23 pm
Neka istrazivanja

Тимови из Руске националне академије наука такође су проучавали податке о земљотресима из области око пирамида и упоређивали их са ранијим подацима пре изградње пирамида.
Открили су да пирамиде имају способност да расипају енергетски раст који би иначе створио изненадне, насилне земљотресе.
Уместо да виде један велики и моћан земљотрес, регистровано је неколико стотина ситних земљотреса. Штавише, чини се да је атмосфера која окружује пирамиду заштићена и од тешких временских услова, што узрокује укупно смањење количине насилних временских образаца.
https://divinecosmos.com/books-free-online/the-divine-cosmos/103-the-divine-cosmos-chapter-09-harnessing-torsion-waves-and-consciousness/

Са довољном цифром поузданости откривен је круг пречника више од 300 км са повишеним степеном јонизације ваздуха и са центром у зони пирамиде. Забиљежене су и чињенице о одвајању комада јонизираног хрпа преко пирамиде и његовој миграцији узводним струјањем зрака.
http://www.gizapyramid.com/DrV-article.htm

- Руски војни радар (локатор) уочио је енергетску колону која се уздигла неколико миља високо на небу изнад пирамиде у Селимеру. Неколико месеци након изградње ове пирамиде, озонски омотач се побољшао у атмосфери у Русији.
http://www.gizapyramid.com/russian/research.htm
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on July 11, 2019, 09:00:09 am
Zanimljiva studija:   http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2950/priroda/3587049/na-pragu-smo-masovnog-izumiranja-zbog-kiseljenja-okeana.html
Ako se to već dešavalo nekoliko puta, bilo bi korisno da znamo šta je bio uzrok?
Mislim da ljudi olako ili previše opušteno posmatraju ove klimatske promene te se ne čuvaju dovoljno. Preporučujem korišćenje alikacija o vremenskoj prognozi, "SAT24". Sajt je odličan jer daje kratkoročnu prognozu i to gde će biti obilnih padavina i nevremena.
Mene je uplašila vest da je u Enkoridžu na Aljasci, petog jula,  zabeležena istoriska temperatura od +32 C! 
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on September 20, 2019, 09:40:02 pm
Da li je kasno: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/3668654/svet-se-buni-nasa-kuca-gori-.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 09, 2020, 09:22:42 am
Iskreno nisam očekivao da će se klimatske promene desiti ovako brzo. Nekako mi je u glavi daleka 2050 godina. Zanimljive su i trenutne temperature u Oslu 1 c, Moskva 0 c, Beograd 2 c!
 Nema padavina, bar u severnom delu Srbije, a zagađenost vazduha je zabrinjavajuća!
 Plaši me da se niko ne usuđuje da da dugoročnu vremensku prognozu.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on January 21, 2020, 06:27:52 pm
Nema snega ni stare dobre zime! Evo kolike su današnje temperature u Norveškoj ( Tromso, polarni krug,) -1 C, Moskva 3 C i Beograd 2 C. Kakve li će biti u januaru 2021? 
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 14, 2020, 04:54:05 pm
''Ludilo od vremena'' se nastavlja! Na Artiku se beleže rekordno visoke temperature a kod nas, bar u severnom delu zemlje, nema snega ni mraza. Evo mogućeg rešenja u vezi avio tragova:  https://www.sciencealert.com/small-changes-in-aeroplane-altitude-could-have-a-big-impact-on-our-climate
 Gledam tužnog prodavca sanki dok pored njega prolaze deca na trotinetima. Nikako da se naviknem na promene ....
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 21, 2020, 04:51:32 pm
Nestabilno proleće i leto, vorteks i šta li još:  https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2020&mm=02&dd=21&nav_id=1657471
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: DraganTesic on February 21, 2020, 06:51:58 pm
Све је то јако збуњујуће. Доле врућина, топи се снег, потопиће нас океани, а горе ненормална хладноћа. У облацима, у тој хладноћи, настају  хлор и бром као при нуклеарним реакцијама у језгру звезда?
Ваљда је дошло време  да се плашимо и тих поларних вртлога, облака. Нису нам довољни вируси, астероиди, комете, протуберанце,гама зраци из космоса, промена земљиних полова, ванземаљаци ...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on February 21, 2020, 07:56:02 pm
Nemam nameru da ikoga plašim, jednostavno pitanje je da li se klima menja na duže ili ne? Meni je to bitno jer sam moju otpremninu uložio u zasad šljiva. Da li da ih povadim i zasadim masline  :o ?
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: DraganTesic on February 21, 2020, 09:25:56 pm
Нисам ни  помислио да ти некога плашиш. Пишу свашта, ускоро нико ни у шта што  прочита неће поверовати.
Шљиве наравно остају. Код нас никада нису и неће бити маслине.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on October 08, 2020, 06:16:37 pm
da li su ovi podaci tacni...
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on October 08, 2020, 09:23:03 pm
Quote from: Fizicar on October 08, 2020, 06:16:37 pmda li su ovi podaci tacni...

Ne znam na koje podatke misliš, ali ono što mogu da vidim iz tog videa jeste da se umesto naučnih radova citiraju interpretacije novina sa vrlo "bombastičnim" naslovima i to sve do 2000 godine i pokušava se to sve predstaviti kao promena klime širom sunčevog sistema.

To jednostavno nije tačno. Video je iz 2010, imali smo dodatnih 10 godina da čujemo dodatne podatke u slučaju da je ono što je navedeno u videu tačno - ali toga jednostavno nema.

Inače, taj lik - David Wilcock za sebe kaže da veruje da je reinkarnacija Edgar Cayce-ja. Toliko o njegovoj kredibilnosti.

https://everipedia.org/wiki/lang_en/David_Wilcock

QuoteDavid Wilcock (born March 8, 1973) is an American New Age author.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Kizza on October 09, 2020, 08:18:56 pm
To da li se menja temperatura na ostalim planetama, možemo lako proveriti i uporediti podatke sa Marsa. Tamo već dugi niz godina imamo rovere koji precizno mere temperaturu.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on December 24, 2020, 03:45:28 pm
I zna li se gde je sada Nibiru? Nadjem ovu stranicu sa gomilom videa koji su svi izbrisani, ocigledno je da se nesto zestoko krije https://beforeitsnews.com/space/2012/05/it-is-official-wise-telescope-confirms-nibiru-a-rogue-planet-outside-of-neptune-and-uranus-2138023.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on December 24, 2020, 04:02:00 pm
Tamo gde je oduvek bio - u mašti pojedinaca.

Videi su obrisani jer su lažnjaci. Wise nikada nije potvrdio postojanje dodatne planete, već naprotiv - da takva planeta ne postoji.

https://www.nasa.gov/jpl/wise/planet-x-20140307 (https://www.nasa.gov/jpl/wise/planet-x-20140307)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Predrag on December 26, 2020, 01:21:05 pm
Neverovatno da još uvek ima ljudi koji koji pominju ovo, odnosno zagađuju ovaj forum ovakvim postovima i još u temi o klimatskim promenema.
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Yagodinac on December 26, 2020, 03:38:44 pm
Najveći deo problema se krije u ovome. (http://fun.noizz.rs/resources/funImg/05-02-2013/22/650/12492-00f23ded77c1f1a410dc13503c79385c.jpg?v=0)
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: Fizicar on January 04, 2021, 07:40:03 pm
cia.gov, deklasifikovano pa ponovo cenzurisano https://www.google.com/search?q=CIA+microlepton+radiation&oq=CIA+microlepton+radiation&aqs=chrome..69i57.5343j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
ovde samo noj sa glavom u pesku ne bi prepoznao zaveru :D
Quote from: Kizza on October 09, 2020, 08:18:56 pmTo da li se menja temperatura na ostalim planetama, možemo lako proveriti i uporediti podatke sa Marsa. Tamo već dugi niz godina imamo rovere koji precizno mere temperaturu.
ima nekih podataka o tome. ali meni licno je draza hipoteza o (antropogenim) zracenjima https://skepticalscience.com/Climate-Change-on-Mars.html
Title: Re: Klimatske promene na Zemlji
Post by: vlaiv on January 05, 2021, 12:04:24 am
Quote from: Fizicar on January 04, 2021, 07:40:03 pmovde samo noj sa glavom u pesku ne bi prepoznao zaveru

Nemoj se sekirati, evo dokumenta sačuvanog:

https://www.scribd.com/document/368266649/CIA-RDP96-00792R000600450022-9

Možeš da pročitaš kompletan izveštaj o tome kako je CIA pisala izveštaje o paranormalnim istraživanjima u Rusiji koji su obavljali doktori ekonomije :D (i uopšte nisu trolovali još 1990tih).