Forum Astronomskog Magazina

Casopisi => "Astronomija" i "Astronomski magazin" => Topic started by: NShappy on April 14, 2009, 08:05:59 am

Title: Stari članci?
Post by: NShappy on April 14, 2009, 08:05:59 am
Prvo da se izvinim, možda sam blesav, ali ja ne mogu da nađem one silne tekstove o vasioni, crnim rupama, relativnosti, istoriji kosmonautike i bla. bla. bla. što sam na starom sajtu pronalazio tamo negde preko mape sajta. A i tada je bilo zavučeno.

Sada me linkovi sa leve strane početne, vode samo na kratke vesti a kada pokušam u pretrazi da ubacim ključnu reč, opet me dovodi samo na te najnovije vesti i kratke članke koji se pojavljuju na naslovnoj strani.
Title: Odg: Stari članci?
Post by: stameni on April 14, 2009, 11:31:54 pm
Slažem se sa svakom rečju koju si napisao -- sem onih o blesavosti! :) -- imam isti problem. Štaviše, pre neki dan mi je trebalo dobrih petnaestak minuta da pronađem jedan svoj tekst iz AM-a.

S obzirom na to da je promenjen i domen i mehanizam održavanja AM-a, moguće je da je reč o tome da za sada linkovi jednostavno bolje ni ne mogu da rade. Bilo je u jedno-dva navrata priče o tome da treba poraditi na tom problemu, ali je izgleda sve ostalo na Saši Zorkiću... koji nije supermen, mada mu se opasno približava ;)

Imalo je i ima mnogo veoma vrednih i kvalitetnih tekstova na sajtu, i prava je šteta što nisu dostupniji.
Title: Odg: Stari članci?
Post by: Sasa on April 15, 2009, 01:43:40 am
Za stari AM treba ugraditi search. E sad, ima ih dva Pogodak i Google. Ovaj drugi ne znam kako da ubacim.

Evo privremenog rešenja: http://static.astronomija.co.rs/
pa onda s desne strane postoji Pogodak... jasno je, je l tako?

Title: Odg: Stari članci?
Post by: r2d2 on April 15, 2009, 07:24:51 am
A da se doda jedan gumb s tom adresom na kome bi makar pisalo ARHIVA, Enciklopedija znanja  ili tako nesto?
Ako vec postoji izvinjavam se na brzinu sam gledao ne umem da ga nadjem na pocetnoj strani.
Title: Odg: Stari članci?
Post by: NShappy on April 15, 2009, 07:47:38 am
Nisam ja im'o pojma da stari sajt još radi. Ok, sada se može pronaći.

Hoće li se to prebaciti na novi sajt sa nekim novim sistemom pretrage ili će ostati ovako kako je? I ne bi bilo loše da se stavi neki link na ovoj novoj astronimiji ka staroj. Ili bar prema ovoj: http://static.astronomija.co.rs/sadrzaj/teorija.htm i ovoj: http://static.astronomija.co.rs/sadrzaj/razno.htm stranici.
Title: Odg: Stari članci?
Post by: NShappy on April 15, 2009, 07:49:53 am
Nisam ja im'o pojma da stari sajt još radi. Ok, sada se može pronaći.

Hoće li se to prebaciti na novi sajt sa nekim novim sistemom sortiranja ili će ostati ovako kako je? Greota je da tako lepi tekstovi čame u budžacima nekih servera. Kako to da nađu novi posetioci sajta? Ili bar ne bi bilo loše da se stavi neki link na ovoj novoj astronimiji ka staroj. Ili bar prema ovoj: http://static.astronomija.co.rs/sadrzaj/teorija.htm i ovoj: http://static.astronomija.co.rs/sadrzaj/razno.htm stranici.
Title: Odg: Stari članci?
Post by: mmilan on April 27, 2009, 02:26:05 pm
Malo kasnim, mada komentar ne moze mnogo da pomogne...

Osnovni razlog za problem sa nalazenjem nekih tekstova u starom AM-u je promena imena drzave, tj. nacionalnog domena. Da bi nesto pronasli pretrazivac mora da zna da to postoji, kada je domen astronomija.co.yu prestao da radi pretrazivaci (citaj: Google) zadrzali su informaciju o starim adresama i nemaju pojma za astronomija.co.rs. Procice meseci dok Google ponovo ne indeksira sve tekstove, ako neke ikada i indeksira.

Osnovna mana starog sajta je to sto na njemu mogu da se snadju samo oni koji ga prate duze vreme i niko vise. Sa novom verzijom taj problem ne postoji, ali jos uvek ima malo tekstova u poredjenju sa staom verzijom.

ps. Ubacio sam link "Stari AM" u horizontalni meni
Title: Odg: Stari članci?
Post by: Danijel on April 27, 2009, 06:08:47 pm
Kada sam ja prešao na novi sustav, cijela Zvjezdarnica je dobila nove adrese. Za otprilike 4 mjeseca, Google je ispravio sve stare adrese u nove. Dakle, nema problema, treba samo čekati ;)
Title: Odg: Stari članci?
Post by: mmilan on April 28, 2009, 02:26:52 am
Kad se prelaz lepo uradi onda nema problema, ali ostari domen vise ne postoji, redirekcija nije mogla da se uradi kako treba tako da tekstovi koji nisu dosta linkovani mogu da budu "preskočeni".

Google ima indexirano oko 30000 strana na astronomija.co.rs, a samo 3000 na starom .yu, čak i da nešto zaboravi neće da bude veliki problem.