Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Literatura => Topic started by: Milan Nikolic on December 25, 2012, 07:20:33 pm

Title: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: Milan Nikolic on December 25, 2012, 07:20:33 pm
http://blog.blic.rs/952/Nova-popularna-nauka
Nova popularna nauka

Ovih dana se na našim kioscima pojavilo jedno lepo iznenađenje. Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju. ,,Popular Science Srbija" je drugo licencirano izdanje za promociju nauke, posle Nacionalne geografije, koja na srpskom jeziku postoji već nekoliko godina.

(http://blog.blic.rs/data/users/0/0/14/14572/blog/148PopularScience021-1356387333.jpg)

U pitanju je američki časopis koji iz meseca u mesec predstavlja najznačajnija dostignuća nauke i tehnologije, još od 1872. godine (!!!). Nekoliko miliona ljudi širom sveta se svakog meseca iz njega informišu šta je novo i šta nam tek dolazi. Sada je tu i na našem jeziku.

Prvi srpski broj Popular Science Posvećen je objašnjavanju 100 najvećihh inovacija u 2012. godini. Pored toga na 108 strana predstavljeno je obilje informacija iz oblasti kompjuterskih nauka, gedžeta, ekologije, aeronautike, zdravlja, astronomije, medicine, biologije, fizike...

A tu si i tekstovi koje treba izdvojiti, a koji govore o mini podmornicama koje mogu da se spuste do 100m, zanimljivostima marsove misije Curosity, i budućnosti pametne medicine.

Glavni urednik domaćeg izdanja ovog časopisa Gradimir Joksimović u svom prvom uvodniku, u decembarskom broju, kaže: ,,Činjenica je da je vreme u kome živimo najuzbudljiviji period otkako je čovek postao svestan svoje uloge na ovoj planeti. Više otkrića i inovacija pojavljuje se sada nego ikada ranije, i sva ona utiču na naše živote, bili mi toga do kraja svesni ili ne."

Časopis je ispunio sva očekivanja sa sjanim tekstovima i dobrim prevodom. Ostaje očekivanje od redakcije da će kako s euhodava u rad uskoro biti tekstova iz naše zemlje i regiona, i od domaćih autora. Takođe bi i neka kolumna pomogla predstavljanju atmosfere domaće nauke. Sigurno postoje ovakvi planovi.

Na kraju citiramo ponovo glavnog urednika gospodina Joksimovića, koji kaže: ,,Danas, sve se menja, i to daleko brže od jedne generacije. Verujem da ćete već sledećeg decembra, na inovacije iz ovog broja gledati kao na nešto davno prevaziđeno..."

Nadamo se uspehu ovog projekta!
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: Sima_Strahota on December 27, 2012, 11:13:12 pm
Da li ga je neko video na kioscima?
Ja bas danas trazio F4U Corsair iz edicije borbeni avioni, pa pogledao i za ovaj casopis....NIsam nasao ni jedno ni drugo :)
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: NeS on December 27, 2012, 11:47:48 pm
Ja sam ga nasao i kupio, kosta 250 din.
Samo sam ga prelistao tako da ne mogu da kazem nesto odredjenije ali vizuelno, obecava tj. ima sanse da potraje jer je pun reklama. Za moj ukus i previse tako da sam nekad bio zbunjen da li je na nekoj strani reklama, vest ili clanak. Dosta neobicno prema nasim naucno popularnim casopisima ali valjda samo tako mogu da opstanu na trzistu.
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: Sima_Strahota on January 09, 2013, 11:02:16 pm
Zaboravih da javim da sam iscitao casopis...
Utisak je - onako. Nit mirise, nit smrdi. Vizuelno stvarno izgleda odlicno, ali reklama ima previse. Neko od mojih prijatelja, ko je listao casopis, je takodje prokomentarisao da nije siguran da li cita reklamu ili tekst.
Teme su sarolike, nadje se za svakog ponesto, a najvecu zamerku imam na prevod i uredjivanje samih tekstova, pa cak i prelom na pojedinim mestima. Ima dosta stamparskih, pravopisnih, pa cak i stilskih gresaka, iako ne u svim tekstovima. Povremeno sam cak imao utisak da citam prevod sa Google Translate.
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: Tea on January 10, 2013, 10:55:29 pm
Cula sam za novi casopis ali ga jos nisam uzela u ruke. Sto se tice reklama, verovatno tako mora da bi se opstalo na trzistu.
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: Skyw@lker on March 17, 2013, 02:05:56 pm
Ja sam kupio drugi broj (januar-februar) i sada treći (mart). Časopis je sasvim ok, jedino što mi se nije dopalo je to što uslovaljavaju čitaoce koji žele da kupe stare brojeve na pretplatu. Ja sam hteo svakako da se pretplatim, ali sam recimo tražio da mi pošalju prvi broj (nema ga nigde na kioscima), i samo sam dobio poruku da mogu da dobijem prvi broj samo ako se pretplatim na godinu dana... Bzvz... :( BTW jer neko možda ima prvi broj (novembar-decembar) a ne treba mu, odkupio bih ga :)
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: erum on October 20, 2013, 08:09:51 pm
Dobar sajt za osmatrače kometa ali i onih koji prate ISS i druge nebeske dragulje metalurgije:
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: bben on November 07, 2013, 05:27:50 am
Za moj ukus i previse tako da sam nekad bio zbunjen da li je na nekoj strani reklama, vest ili clanak. Dosta neobicno prema nasim naucno popularnim casopisima ali valjda samo tako mogu da opstanu na trzistu.
Title: Re: Novi časopis za popularnu nauku i tehnologiju
Post by: Kikki on January 03, 2014, 07:57:14 am
čestitanje! I hvala na knjiženje! Tha je super!