Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Posmatranja => Topic started by: Night Walker on June 29, 2016, 10:57:38 pm

Title: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on June 29, 2016, 10:57:38 pm
Prije nekoliko dana stigao mi je SW ahromat 80/400 AZ3 i sinoć sam imao prvo probno posmatranje u društvu nekoliko prijatelja. Odlučio sam otvoriti novu temu gdje ću postavljati izvještaje sa posmatranja a zauzvrat očekujem prijedloge, savjete i kritike. :)

28.6.2016.
Nisam najbolji u procjenama ali seeing je bio ne više od 3/5 a transparentnost je bila isto 3/5. Bilo je vlage.
Posmatrani objekti: Jupiter, Saturn, M4, M29, Albireo, asterizam "Napoleonov šešir", mi Cefeja i područje Strijelca.
Okulari Barium 25 i 10mm i Gold line 6mm.

Posmatranje je počelo oko 22h jer je brdo na zapadu  "davalo" Jupiteru još dvadesetak minuta pa je to bila prva meta. Nije bilo nikakvih detalja a vidjeli su se Kalisto, Evropa i Io dok je Ganimed bio u Jupiterovoj sjenci.
Ubrzo je zašao za brdo. Ipak će sačekati 2017.

Saturn je bio prava poslastica. Prilično lako sam našao fokus i to je bio najduže posmatrani objekat te večeri. Oduševljenje nije izostalo. Vidio se i Marsov disk ali, naravno, bez detalja. Teleskop nije baš za posmatranje planeta pa nisam mnogo ni očekivao a nije mnogo ni pokazao + položaj planeta.
Zanimljivo je to da je prilikom posmatranja Saturna hromatska aberacija bila skoro neprimjetna, na Jupiteru malo izraženija dok su na Marsu boje divljale. Na dso nije bilo problema.

M4 je na 40x bila mrlja i činilo se da je na granici razlučivosti zvijezda dok je na 67x mrlja postala veća, ljepša i sa naznakom zvijezda ali ipak ne mogu sigurno reći da sam jasno vidio zvijezde. Jedan od prijatelja je dao zanimljiv opis skupa na 40x. Izgledao mu je kao batak. :)

M29 - Otvoreno jato u Labudu. Lijepo ali sam očekivao nešto više. Nekako mi je ta mrljica u dvogledu više obećavala. Posmatrano samo na 67x pa je možda i to razlog. Sledeći put ću koristiti manje povećanje.

Albireo, beta Labuda je spektakularna. Čak i na 16x povećanju je razdvojena i prelijepa dvostruka zvijezda. Sviđaju mi se boje. :P

"Napoleonov šešir" je lako pronaći jer se nalazi blizu alfe Volara, Arkturusa. Zanimljiva skupina zvijezda čak i u GL 6mm.

Mi Cefeja - To je bila samo usputna zanimljivost. Nije mi u planu da pratim promjenljive zvijezde.

Sagittarius- Brdo, LP i šuma mi nisu mi dozvoljavali snalaženje po strijelcu. Vidio sam desetak prelijepih objekata ali nisam znao šta posmatram i pored pripremljene karte neba. Prebogato sazviježđe. To je prvo što mogu reći. Kada sam posle pokušao da identifikujem objekte koje sam posmatrao bio sam još više zbunjen. Sledeći put moram pozvati u pomoć dvogled. Mislim da sam posmatrao i M8.

Tokom posmaranja se pojavio problem sa montažom. Kada pomjeram teleskop po horizontalnoj osi matica na osovini popusti i nema šanse da posmatram objekte približno 50 stepeni iznad horizonta. Sad, najjednostavnije rešenje je odgovarajući ključ pa svaki put stegnuti ali postoji li neki drugi, bolji način da se riješi problem?
I da, hitno moram kupiti dijagonalno ogledalo 90*. Sa Amici prizmom 45* bih mogao postati joga majstor. :)
Toliko za prvi put. Pozdrav!
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Yagodinac on June 30, 2016, 02:55:26 pm
Bravo za isveštaj!
Tačno mogu da osetim euforiju kad objekte vidiš po prvi put u novom teleskopu... Neprocenjivo ;D
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on June 30, 2016, 05:02:54 pm
Da, neprocijenljivo. :) Ovih dana živim samo za vedro veče.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Luger on June 30, 2016, 07:27:27 pm
Hvala za ovaj popodnevni uzitak.  Ovako nesto jako prija uz kaficu.  :D
Bravo Night Walker!
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on July 01, 2016, 08:59:58 pm
Hvala na podršci. Evo još jedan probni izvještaj. Od sada izvještavam samo sa tamne lokacije i kada su uslovi dobri. ;)

30.6.2016. 22:45h
Posmatranje iz mog dvorišta. S-3/5, T-2/5 Loša transparentnost zbog povremenog nailaska veoma tankih oblaka i vlage. To je uzrokovalo nemogućnost posmatranja objekata od sjeverozapada preko sjevera do jugoistoka. Sve ispod 30-40 stepeni nije bilo moguće a ni zanimljivo za posmatrati.
Plan je bio da se malo bolje upoznam sa sazviježđem strijelca ali iz već pomenutih razloga to nije bilo moguće. Dvogledom sam pozdravio M4, a onda se bacio na teleskop i nasumično birao objekte.

Ugledao sam Kasiopeju pa sam odmah pronašao NGC663. Zanimljivo ali odustajem. Nisam ni pokušao tražiti M103. Loš položaj sazviježđa i slab kontrast. Nebo bukvalno svijetli. Isti slučaj je i sa M81 (da ne pominjem M82 :P)

Pravo posmatranje je počelo sa M51. Prvo sam pogledao dvogledom i brzo je pronašao a onda prešao na teleskop.
Povećanje 14x otkriva malu izduženu mrlju a na 40x ta mrljica postaje veća i može se vidjeti, uglavnom perifernim vidom, i NGC5195 (mislio sam da je to sve jedan objekat). Sa gl6mm okularom vidim prve detalje. Primjetio sam da jezgra galaksija svijetle kao dvije male zvijezdice. Da li je moguće da sam to posmatrao? Na trenutak mi se učinilo da sam vidio da se struktura M51 pomalo nazire ali to pripisujem mašti.

Posle nekog vremena sam odlučio da pronađem M57. Dvogledom sam već tražio i određivao tačan položaj te male tačkice i to je sve. Bez problema sam je pronašao, centrirao i promjenio okular. Konačno!!! Talas uzbuđenja i radosti. Nisam siguran ali možda sam i skočio od radosti. :D Mijenjam okular i na 67x prsten je veći i bolje se vidi. Ni sam ne znam koliko vremena sam posmatrao. Baš sam uživao. Problem sa GL6mm je bio fokusiranje. Tek posle naručivanja okulara sam negdje na ovom forumu pročitao da on nije baš za kratke žižne daljine. Prošli put nisam imao problema.

Pravim pauzu i prelazim na M13 U Herkulesu. Prvi utisak je da je veoma sjajan objekat. Prelijepo. Mala grudvica je postala veća a na 67x periferni vid na rubovima otkriva nešto što bih ja nazvao granulacija ali nisam primjetio ni jednu zvijezdu.
Odlično!

Nakon uživanja u M13 usmjeravam teleskop na epsilon Volara. Negdje sam već pročitao da je to "teška" zvijezda i ubrzo sam se uvjerio u istinitost tvrdnje. :) Na 67x zvijezda je bila samo maaalo šira i da ne znam šta je ne bi ništa ukazivalo na dvojnu zvijezdu. U tom trenutku sam se sjetio Double Double zvijezde koju sam posmatrao dvogledom ali ni tu moj teleskop na 67x nije mogao razdvojiti ostale dvije komponente sistema. Može li mi neko reći šta je bolje (osim kupovine drugog teleskopa :P), kupiti okular 4mm ili neki kvalitetan barlow? Nisam siguran da bi povećanja preko 130x davala dobre rezultate na mom teleskopu.

Na kraju sam brzo pogledao M29 i sa 14x izbrojao 4-5 zvijezda dok ih je na 40x, i to uz pomoć perifernog vida, bilo 7.
Ubrzo su sa jugozapada počeli dolaziti oblaci i oko deset minuta prije ponoći sam zavrsio sa posmatranjem.
Prvi put sam na posmatranju zapisivao neke detalje a počeo sam voditi i dnevnik posmatranja. Sve je to još nespretno i po nekom mom vlastitom formatu ali mislim da će se vremenom pokazati razultati. Spreman za tamnu lokaciju! ;DTitle: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Yagodinac on July 01, 2016, 11:38:53 pm
Ja mislim da bi double-double u Liri morao razdvojiti sa tvojim  teleskopom. Jedino da je seeing bio totalna katastrofa. Na reflektoru od 150mm se razdvajaju na svim uvećanjima, pa čak i na 30x, na 75 je to totalno opušteno. Doduše, moguće je da je kod reflektora to lakše jer on nacrta i spajkove oko sjajnijih zvezda, pa kad vidš malo duplirane spajkove odmah vidiš i da je dvojna zvezda.
Takođe za posmatranje pomaže što Lira prolazi skoro kroz zenit, a tamo je seeing najbolji.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: vlaiv on July 02, 2016, 04:14:20 am
Teoretski postoji sansa da podelis double double cak i sa tvojim teleskopom, al za to je potrebna mala caka.

Glavni problem ahromatskog refraktora jeste sto rasipa boje i uvek imas neke komponente spektra koja nisu u fokusu. Mislim da ti treba oko x80 uvecanje za tako nesto al mozes biti uporan i probati sa x67.
Ono sto bi ti savetovao da probas jeste da napravis masku za svoj teleskop koja smanjuje precnik objektiva i da ga svedes na recimo 60mm umesto 80mm. Za prvu ruku mozes probati i sa 50mm (to je onaj otvor na poklopcu) ali se bojim da ce to biti premalo otvora. Znaci uslovi da probas da podelis komponente bi bili: jako dobar seeing, smanji otvor da smanjis rasipanje boje, al nemoj preterati jer smanjivanjem otvora gubis rezoluciju i zbog fizike svetlosti jednostavno nece biti moguce da ih razdvojis i gledaj da uzmes najvece povecanje ali i okular koji ti daje najostriju sliku na osi, takodje jako pazljivo fokusiraj, znaci fokusiraj na samim zvezdama, nemoj da fokusiras na nekoj zvezdi pa kad nadjes "najbolji" fokus da probas da podelis, nego se igraj sa samim fokusom na meti dok pokusavas da podelis.

@Yagodinac
Ko ima jako dobar vid ima ugaonu rezoluciju od 120" dok je kod prosecnog coveka otprilike 140-150". Komponente double double su otprilike oko 2.5" sto ce reci da pod idealnim uslovima treba minimum x50 sa jako dobrim teleskopom za onog ko ima jako ostro oko da bi ih podelio kako treba. Pretpostavljam da kada kazes da ih razdvajas na x30 to znaci da zbog spajkova vidis da bi mogla biti u pitanju dupla zvezda a da zapravo nema separacije komponenti? Pri prosecnom seeingu meni je trebalo preko x100 sa 5" reflektorom da dobijem cistu podelu (mala osmica sa tamnim delom izmedju komponenti)
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on July 02, 2016, 04:33:59 pm
Hvala na savjetima. Sledeći put kada budu povoljni uslovi za posmatranje malo ću se poigrati sa dvojnim zvijezdama. Otvor na poklopcu je tačno 42mm tako da pretpostavljam da to ne dolazi u obzir. Napraviću vjerovatno tri maske sa različitim prečnicima otvora pa ću vidjeti koja daje bolje rezultate. Čisto da malo eksperimentišem.

@Yagodinac
Određivanje seeing-a mi je baš slaba tačka ali mislim da bih primjetio da je bio katastrofalan. I ja sam mislio da double double neće biti prevelik problem za moj teleskop.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Yagodinac on July 02, 2016, 05:07:29 pm
Quote from: vlaiv on July 02, 2016, 04:14:20 am
@Yagodinac
Ko ima jako dobar vid ima ugaonu rezoluciju od 120" dok je kod prosecnog coveka otprilike 140-150". Komponente double double su otprilike oko 2.5" sto ce reci da pod idealnim uslovima treba minimum x50 sa jako dobrim teleskopom za onog ko ima jako ostro oko da bi ih podelio kako treba. Pretpostavljam da kada kazes da ih razdvajas na x30 to znaci da zbog spajkova vidis da bi mogla biti u pitanju dupla zvezda a da zapravo nema separacije komponenti? Pri prosecnom seeingu meni je trebalo preko x100 sa 5" reflektorom da dobijem cistu podelu (mala osmica sa tamnim delom izmedju komponenti)


I ja mislim da je reč o preklapanju spajkova. Vidiš da to nisu dve čiste zvezde već nečega ima, ali za jasnu separaciju treba veće uvećanje. Plus ova hromatska što kažeš.
A oštro oko desno imam, oduvek čitam zadnji red kod oftalmologa  ;D (mada ga znam napamet), ali sumnjam da je oštro oko u pitanju, pre će biti spajkovi ili nešto drugo.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on October 09, 2016, 05:50:19 pm
@Yagodinac @Vlaiv
Sinoć sam posmatrao Mjesec i malo špijunirao tačkicu zvanu Uran a kad sam prešao na dvojne zvijezde sjetio sam se da nisam napisao da sam po savjetu vlaiva napravio i isprobao maske od 70, 60 i 50mm.

Double double je jasno i bez ikakve sumnje pokazao ostale dvije zvijezde sa maskom od 50mm i na povećanju 67x. Najbolji rezultat.
Epsilon Volara jednostavno zahtijeva veće povećanje. Nema razdvajanja.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on October 28, 2016, 10:06:31 pm
Prije dva tri dana sam saznao za Novu u Strijelcu pa sam uz očekivanje vedrog neba ili barem nekakve rupe u oblacima prvodio vrijeme tražeći dobru lokaciju za posmatranje. Večeras se ukazala prilika pa sam oko pola sedam ubrzano postavljao teleskop dok još Venera nije pobjegla. Inače mjesto sa koga sam posmatrao nije toliko loše (samo nekoliko kilometara od grada pa je visok LP na zapadu pa sve do sjevera; vidi se mliječni put) jer se nalazi malo dublje u ravnici pa sam bio u mogućnosti da vidim Veneru i na tri ili četiri stepena iznad horizonta. Inače od juga do zapada do visine otprilike 10* se moglo vidjeti mnogo vlage što mi nije davalo neku nadu da ću pronaći Novu.

O Veneri se nema šta reći ako se uzme u obzir visina. Iznad je bio Saturn koji takođe nije bio impresivan ali je vrijedilo pogledati. Vjerovatno poslednji put ove godine.

Kako se Sunce spuštalo sve više ispod horizonta tako se i sve više zvijezda u Strijelcu moglo primjetiti golim okom. Posle izviđanja dvogledom pomoću kojeg nisam uspio primjetiti Novu prešao sam na teleskop koji je već dobio dosta vremena da se aklimatizuje. Kako su preporučili u članku sky and telescope-a krenuo sam od y do y1 Strijelca, a onda do zvijezde HIP88839 (oznake iz stellarium-a). Odatle sam išao pomoću okulara 25mm do tri zvijezde (ja sam vidio tri) koje su u članku nazvali "delfin" od kojih je prva HIP88864A i sve su preko 7m.

Tada stavljam okular GL6mm koji mi daje otprilike jedan stepen fov-a i odmah primjećujem Novu (naravno "delfin" je bio u istom vidnom polju). U početku nisam bio siguran da li je to Nova ali sam ubrzo primjetio mali trougao (sve tri zvijezde preko 9m) i dobio potvrdu. Bio je potreban periferni vid i mnogo drmuckanja teleskopa da vidim zvijezdu lijevo od Nove. To je bio prvi put da posmatram objekat te vrste i bio sam toliko uzbuđen da uopšte nisam osjećao hladnoću. :)

Posle sam malo pogledao moj, tenutno, omiljeni objekat na noćnom nebu M11 u Štitu.

Često na posmatranjima nisam sam a ponekad to bude i grupica od četiri ili pet ljudi koji ne znaju ništa a htjeli bi da im nešto pokažem pa sam poučen iskustvom kupio zeleni laser <5mW.
Radi bez problema i na niskoj temperaturi ali baterije moraju biti nove. Veoma praktična spravica.
Večeras je sa mnom bio prijatelj koji ide na većinu mojih posmatranja pa sam mu dao dvogled i laserom pokazao Coathanger, M31 i Double cluster. Pronašao ih je bez problema. Naravno pokazao sam mu i okolna sazviježđa i kako inače može doći do tih objekata.
Kakva razlika u odnosu na naporno i dugotrajno objašnjavanje položaja nekog objekta nekom ko uopšte ne poznaje noćno nebo!


Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Laci on November 09, 2016, 11:56:33 pm
Bravo, lep izveštaj o posmatranju Nove :)
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Yagodinac on November 10, 2016, 12:48:06 pm
Svaka čast. Jel možeš okvirno na osnovu okoline da proceniš magnitudu nove? Za ovu drugu trenutno prijavljuju da je 5-6mag, a prva je pala na devetu magnitudu.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on November 10, 2016, 04:40:54 pm
Hvala! Novu sam posmatrao 28. oktobra. Nisam nešto dobar u procjeni sjaja ali mislim da je bila između 7,4 i 8m. Definitivno nije bila sjajnija od zvijezda u "delfinu".
Drugu novu nisam posmatrao zbog lošeg vremena koje traje već danima.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on November 27, 2016, 08:49:34 pm
Novembar nije bio tako loš mjesec i bilo je dobrih prilika za posmatranje.
22. novembra je bilo poslednje posmatranje ali i najbolje jer sam imao priliku da odem na tamnu lokaciju.
Lokacija je na oko 610mnv. Ovaj put nisam imao uslove na koje sam navikao tj. imao sam LP iznenađenje. Posmatram u neposrednoj blizini velikog telekomunikacionog tornja a tehničari koji rade na održavanju su ostavili upaljeno vanjsko svjetlo na jednom od pomoćnih objekata. Svi znamo da nesreća ne dolazi sama pa je dodatni LP obezbijedila i sasvim nepotrebna rasvjeta 200m puta (u nedođiji) pored obližnjeg manastira.  Koliko sam shvatio kad završi sezona kampovanja, roštilja i raznih manifestacija ta svijetla se ne pale. Ne znam šta još čekaju. Inače ljeti ta rasvjeta ne smeta previše jer je zaklonjena gustom vegetacijom.
I pored svog tog svjetla nebo je bilo neuporedivo bolje nego iz mog dvorišta ili stare piste za poljoprivredne avione oko 3km od grada.

Posmatranje je počelo oko 21h.
Odlična transparentnost i samo malo lošiji seeing.
Teleskop SW refraktor 80/400 az3.

Zbog ideje da kompletiram M katalog totalno sam zapustio NGC objekte osim nekih poznatih zvjezdanih jata pa sam odlučio posmatranje započeti u sazviježđima Cetus i Sculptor. Odabrani objekti su bili NGC247, 253 i 288.

Krenuo sam od bete Cetusa i kako nisam mogao tačno da odredim položaj NGC247 produžio sam prema galaksiji NGC253.
Sculptor galaksija (NGC253) je bila na granici vidljivosti u tražiocu. Mislim da sam imao jedan od najljepših pogleda na neku galaksiju do sada. Na povećanjima 40x i 67x to je bio veoma lijep objekat sa veoma jasnom ,,granicom" i otprilike ravnomjernog sjaja. Nisam primjetio neke posebne detalje.
Na povećanju 16x u istom vidnom polju se mogu vidjeti NGC253 i 288.

NGC288 je tamno zbijeno jato i izgleda kao prilično ravnomjeran krug ili disk. Kada sam posle provjeravao dnevnik posmatranja opisi M30 i M75 su bili nekako najpribližniji ovom jatu. Kada sam ga posmatrao NGC288 je već bio veoma nisko (oko 15*) iznad SSW horizonta.

Galaksija NGC247- drugi pokušaj. Na karti neba primjećujem da je mnogo lakše krenuti u potragu prateći zvijezde od Sculptor galaksije. Nakog kratkog vremena i  provjere nalazim mjesto gdje bi objekat trebao biti, a posle malo igranja sa okularima zaključujem da to nešto, na samoj granici vidljivosti, ipak jeste NGC247.
Kada bi mi neko pokazao nešto slično a da pritom nemam pojma šta treba da tražim nisam siguran da bih je primjetio.
Tih nekoliko fotona što sam dobijao je izgledalo kao nekakav snop svjetlosti koji počinje od zvijezde SAO166572 i širi se prema gore. To je sve što sam mogao vidjeti.

Zadovoljan prelazim na M-ove
Neke od njih sam pronašao prvi put ali moram priznati da se nisam previše zadržavao da bi ih malo bolje proučio.
Počinjem od galaksije veoma slabog sjaja M74 u Ribama, preko M1 u Biku, M81 i 82 u Velikom mjedvjedu do otvorenog jata M39 u labudu. Našlo se vremena i za planetu Uran.
Za kraj sam ostavio M42 jer sam je posmatrao samo dvogledom 12x60 i sa te iste lokacije na kojoj sam bio 22.11. je izgledala odlično. Svakako sam očekivao poboljšanje ali ono što sam vidio me je ODUŠEVILO. Kakvi, do sada neviđeni, detalji! Maglina se prosto otvorila. Mogao sam da vidim trapez a tamni dijelovi plina i prašine su cjelokupnom prizoru davali 3D efekat. Maglina je izgledala fenomenalno na svim povećanjima (16x,40x i 67x) bez ikakvih problema.
Mislim da sam najviše vremena proveo na M42 a samo sam još, zbog blizine, pogledao Running man maglinu. Ništa posebno samo se malo nazirala maglica oko zvijezda 45 i c Oriona (može li neko iskusniji potvrditi da sam vidio maglicu jer nisam siguran šta bih trebao vidjeti u 80mm teleskopu).
Posle M42 sam totalno zaboravio na još neke objekte koji su bili u planu a među njima i maglinu M78 koju nikad nisam imao prolike posmatrati.

Oko 23:30h sam spakovao opremu i, pun dobrih utisaka i oduševljenja uz misao kako će noćno nebo pružiti još više u budućnosti, zadovoljan krećem na sjever prema 20km udaljenom toplom krevetu.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on March 03, 2017, 01:22:25 am
Posmatranje od 1.3.2017.

Prognoza: U toku dana obilni pljuskovi a naveče razvedravanje.

Prilika da odem na tamnu lokaciju koju nisam dobio već duže vrijeme. Nisam imao nekakav detaljan plan ali nekako je prirodno da ova noć bude noć galaksija. :D
Kada sam napokon stigao dočekalo me je neugodno iznenađenje. Sasvim nepotrebna sijalica (opet) na objektu gdje niko nikad ne boravi osim povremenih obilazaka tehničara koji održavaju predajnike. 
Sledeći put ću lijepo otići odvrnuti ili razbiti sijalicu! Hm... Žašto to nisam odmah uradio?
Šta je tu je, nazad se ne vraćam bez nekoliko galaksija.

Kao što sam i očekivao transparentnost je bila fantastična. Seeing je bio mnogo lošiji ali podnošljiv.
Granična magnituda, koju sam se sjetio odrediti tek malo kasnije, je bila 5,2. Blizanci su bili otprilike u zenitu i zvijezda sa najmanjim sjajem koju sam vidio je bila omega Blizanaca. Veoma loše ali bolje od bilo čega što imam pod kupolom svjetlosti 20km sjeverno.

Počeo sam posmatrati oko 19:20h. Teleskop SW 80/400 sa okularima 25 i 10mm.

Sazviježđa: Veliki medvjed, Lovački psi, Lav, Orion, Hidra, Kasiopeja, Perzej

Dok se teleskop još hladio pogledao sam veličanstvenu M42 i M43 a iznad njih mjesto gdje je trabala biti NGC1977 i otvoreno jato NGC1981. Dalje prelazim na M78 koja je tu ali ništa impresivno. Odlučujem još da bacim pogled na otvoreno jato M48 prije nego krenem u lov na galaksije. Ne mogu očekivati mnogo od mog teleskopa ali kad mi je teleskop stigao sredinom prošle godine nisam bio u prilici da posmatram te M-ove a i bili su van domašaja mog lošeg dvogleda.

M94 - galaksija koju je lako pronaći. Na 16x je samo još jedna zvijezda dok  na 40x postaje magličasta zvijezda. Iako sličnih dimenzija u Stelarijumu izgleda mnogo manja od M63 koju sam ostavio za posle dok se još malo ne podigne iznad krošnji drveća. Prelazim u Velikog medvjeda.

M109 - U takvom je položaju da bi je trebalo veoma lako locirati ali 80mm objektiv, pogoršanje kvaliteta neba i činjenica da joj je magnituda 10,6 to otežavaju. Na 16x je veoma teško primjetiti tu mrljicu dok na 40x postaje lakše uočljiva ali i dalje jedva primjetna. Zvijezda Phad je morala biti van vidnog polja da bi se vidjela M109.

M106 - Prateći nekoliko sjajnijih zvijezda od zvijezde Phad bez većih poteškoća ponovo prelazim u Lovačke pse. Primjetno sjajnija od M109 i lako uočljiva na 16x povećanju. Na 40x se naziralo jezgro ali ne mnogo sjajnije od ostatka.
Pokušaj da pronađem M108 i M97 nije urodio plodom. Iako blizu zvijezde Merak nisam bio u mogućnosti da tačno odredim položaj a u okularu jednostavno nisam mogao da ih primjetim. Jedan od razloga je karta koja pokazuje zvijezde do 7m. Sledeći put nosim malo detaljnije karte.

M63 - Ovu galaksiju mi je bilo lakše pronaći nego kad sam prvi put posmatrao M51. Samo 4 stepena od alfe Lovačkih pasa se nalazi mala grupa zvijezda 4,7m do 5,85m sa kojima M63 u okularu 25mm stane u isto vidno polje. Samo malo iznad (kao da se dodiruju) galaksije se ističe zvijezda 9,3m.  Lav je sada bio već dovoljno visoko pa sam odmah skočio na triplet.

M65, M66 i NGC3628 - Veoma ih je lako locirati čak i u slučaju da se iz bilo kog razloga ne vide. Prvo što se ukazalo u okularu je M66 a nakon malo vremena, pomjeranja i drmuckanja iz pozadine se izdvojila i M65 dok mi je NGC3628 bilo najteže uočiti ali je na kraju ipak odlučila da se stidljivo pokaže.

M95, M96 i M105 - Nalaze se otprilike na pola puta između zvijezda 52 i 53 Lava. Najsjajnija je M96 i nju sam prvu primjetio. Činilo mi se kao da je jezgro  za nijansu sjajnije od ostatka mrljice. Zatim sam primjetio M95 i nekoliko trenutaka kasnije M105. Pokušavajući da ugledam nešto više od blijede mrlje, pored M105 sam primjetio još jednu ali malo tamniju mrljicu. Ispostavilo se da je to galaksija NGC3384.

Posmatranje teleskopom sam započeo maglinama i zvjezdanim jatima pa sam tako odlučio i završiti. Odlučujem se za  M52 u Kasiopeji i M76 u Perzeju. M52 je veoma lijepo otvoreno jato. Na 16x povećanju samo jedna zvijezda se ističe dok kod ostatka "magline" postoji određena granulacija. Okular 10mm otkriva još desetak zvijezda na granici razlučivosti. Ima nešto što me privlači kod ovih malo tamnijih jata kao što su M11, M67 ili M46. Stvarno prelijepo! M76 sam lako pronašao prateći zvijezde iz Andromede. Bilo je potrebno 40x povećanje da se ukaže maglina bez nekog posebnog oblika.

Oko 21h pakujem teleskop, jer sam neplanirano morao kući, i još neko vrijeme uživam posmatrajući nebo golim okom. Naravno tu su bile Plejade i Mel111, Double cluster, M35, M44 a zakleo bih se da sam perifernim vidom mogao vidjeti i M41.

Vedro!
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: spadej on March 03, 2017, 10:49:00 am
Odlican izvestaj! Bravo!! 
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on March 04, 2017, 01:02:51 pm
Hvala spadej!
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: dejravian on March 04, 2017, 02:48:43 pm
Odlican izvestaj Night Walker , neznam gde zivis , ako imas auto , bezi sto dalje od ulicnih svetiljki i naseljenih krajeva... ja imam dobru lokaciju u Sokobanji preko puta moje kuce , ali cim pocne da se lozi... palim auto i pravac planina Devica , ( Ostra cuka ) udaljeno je oko 15km i na 1000mnv ) ...
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Yagodinac on March 04, 2017, 06:24:12 pm
I ja da pohvalim pisanije i posmatranije...  8)
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on March 04, 2017, 08:03:15 pm
Hvala!  ;)

@dejravian Pogledaj gdje živim i odakle posmatram. http://i61.photobucket.com/albums/h43/Mladen_Cajic/LP%20mapa_zpsf5fmzvfg.png~original (http://i61.photobucket.com/albums/h43/Mladen_Cajic/LP%20mapa_zpsf5fmzvfg.png~original)
Ovo savršenstvo što vidiš u donjem lijevom uglu je otprilike na manje od dva sata vožnje. Nije predaleko ali bih prvo morao ispitati teren. Za sada sam samo razmišljao o tome. :D
Edit: Samo još da dodam da je mjesto sa koga posmatram na oko 600mnv.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Luger on March 05, 2017, 10:58:48 pm
Milina je citati tvoje izvestaje Night Walker. Ali, bukvalno.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on March 06, 2017, 09:20:36 am
Drago mi je da je tako. :)
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on March 19, 2017, 04:08:25 pm
U petak, 17.3.2017. sam posmatrao kometu 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak i ucrtao na mapu onako kako to Laci radi kad lovi asteroide. Samo sam dodao dvije zvijezde na granici vidljivosti. Označene su magnitudama na slici.
Teleskop SW 80/400 achr. AZ3, okular 25mm sa vidnim poljem oko 3,5 stepena.
Lokacija: Duga Njiva, N 44,85* E 18,22*  na 610mnv
Vrijeme posmatranja: 21:10h
Atmosfera je bila mirna a transparentnost u počeku odlična a do 22h se toliko pogoršala da nije bilo moguće ni neka otvorena jata posmatrati.
(http://s61.photobucket.com/user/Mladen_Cajic/media/41P_zpsqv7t3wzh.jpg.html)

Posle ucrtavanja pozicije komete prešao sam u potragu za galaksijom M108 i planetarkom M97. Zahvaljujući boljoj karti (zvijezde do 9,5m) bez problema sam pronašao njihovu poziciju a odmah zatim su se ukazale na povećanju 16x. Iako samo blijeda mrlja može se primjetiti da je M108 edge on galaksija dok je M97 okrugla difuzna mrlja bez detalja. Na povećanju 40x se vidi mnogo jasnije ali bez dodatnih detalja.

Malo sam se zadržao kod alfe Berenikine kose da pogledam globularac M53 a onda produžio do zvijezde 35 Berenikine kose koja sa još dvije zvijezde čini trougao zbog koga je vrlo lako pronaći galaksiju M64. Nisam provjeravao sjaj pa sam bio iznenađen kako se dobro vidi. Bila je vidljiva i pomoću dvogleda 12x60.

Kada sam oko 22h odlučio da je Djevica dovoljno visoko za posmatranje gomile galaksija tanki sloj oblaka je već prekrio dobar dio neba pa od galaksija nije bilo ni najmanjeg traga. Jupiter sa četiri mjeseca i samo povremeno i jedva vidljiva dva tamnija pojasa je bio moja poslednja meta za to veče.Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on April 28, 2017, 10:21:32 pm
25.4.2017. sam proveo jedno ugodno veče pod zvijezdama pa sam i brzinski skicirao M13.
Teleskop SW 80/400 okular 10mm.(https://flic.kr/p/U4nax3)M13 (https://flic.kr/p/U4nax3) by Mladen Cajic (https://www.flickr.com/photos/154197386@N07/), on Flickr
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: VaskoGM on April 29, 2017, 09:19:41 pm
Odlicne skice! M13 je bukvalno kao na okularu sto se vidi.

Kako uspevas da u mraku iscrtas skicu? Pretpostavljam uz pomoc crvene lampe...
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on April 29, 2017, 11:43:16 pm
Hvala! Na poslu imam malo bolji monitor pa sam tek jutros primjetio da nije baš najbolje ispalo. Trenutak nepažnje, malo vjetra i ode papir u prašinu. Pokušao sam malo da popravim ali i dalje se vidi.
Obicna led lampa obojena crvenim flomasterom i baterijama istrošenim u bežičnom mišu.  ;D
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Luger on May 05, 2017, 10:32:09 pm
Meni se uvijek svidjaju tvoji raporti i skice. Svaka cast!
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on May 25, 2017, 02:09:07 pm
Kad nema pomena vrijednih posmatranja ima nekih skica.  ;D
Skica je od 18.5.2017 ali sam malo bio lijen...

(https://flic.kr/p/V9w4QD)Kometa Johnson (https://flic.kr/p/V9w4QD) by Mladen Cajic (https://www.flickr.com/photos/154197386@N07/), on Flickr
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Yagodinac on May 25, 2017, 08:41:20 pm
Ja sam oduševljen tvojim izveštajima. Svojevremeno sam imao 70mm ahromat i to je bilo, onako, baš nategnuto za deepsky posmatranje. Svaka čast za skice.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on May 26, 2017, 09:41:22 am
Hvala! ;D
Imao sam priliku prošle godine da uporedim 70/500 ahromat i ovaj moj na nekoliko objekata. Odmah se primjeti razlika u svjetlosnoj moći. M31 je mnogo bolja u 80mm sa okularom 25mm. Ne znam koliko mala razlika u povećanju utiče na to? Kada sam pogledao kroz jedan pa drugi razlika je bila takva da više nisam htio posmatrati kroz 70 milimetarski teleskop. Teleskop 80/400 na povećanju 16x pokaže nešto kao dva fina kraka koja se pružaju sa dvije strane od centra M31 dok je to kroz 70/500 teleskop mnogo teže uočiti (ako je uopšte i vidljivo). Mislim da je npr. M109 pa i neke sjajnije galaksije teško pa čak i nemoguće vidjeti kroz 70/500. Naravno radi se samo o razlici dva teleskopa sa lokacije sa koje ja posmatram.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on August 08, 2017, 10:06:04 pm
Malo nisam imao vremena a malo više sam bio lijen ali evo konačno sam završio izvještaj.  ;D

Posmatranje od 18.7.2017.
Toliko dugo nisam imao priliku otići na svoju tamnu lokaciju da sam već počeo krizirati. Prilika se ukazala prije dva dana i ništa me nije moglo spriječiti da imam kvalitetnu noć pod zvijezdama!

Lokacija: Duga Njiva
Transparentnost odlična a seeing malo lošiji ali ne smeta.
Teleskop SW 80/400 AZ3, Dvogled 10x50

Ljetno nebo mi je ostalo dužno nekoliko objekata iz M kataloga pa sam odlučio da se pozabavim njima. U igri su sazviježđa Škorpija, Strijelac, Zmijonosac, Veliki medvjed i Zmaj.

Kad sam konačno stigao oko 22:40h dočekalo me je ugodno iznenađenje. Sijalica na koju se uvijek žalim je bila ugašena. Nebo je bilo fantastično!
Dok se teleskop adaptirao, svojim novim dvogledom 10x50 (hvala Boki Aristarh) sam šarao nebom. M51 nisam primjetio a M81 i 82 su se jedva nazirali. Moraću napisati neki review. To ću ostaviti za neki drugi, lijep, dan.

Prve mete su mi M7 i M6 jer su  jako nisko i već desno od meridijana.
M7 je veliko rasijano jato. Prošle godine sam ga posmatrao dvogledom ali nisam imao priliku da usmjerim teleskop u tom pravcu.  Na 16x lijepo izgleda ali je meni mnogo ljepše u dvogledu.
Ističe se niz 4-5 zvijezda otprilike u pravcu istok-zapad. Na 40x uže vidno polje oduzima ovom zvjezdanom jatu šarm.

Butterfly cluster ili M6 na 16x povećanju povremeno, ali samo povremeno,  liči na leptira. Može se vidjeti nekoliko desetina zvijezda a ističe se i narandžasta promjenljiva BM Škorpije. Okular 10mm otkriva još više zvijezda a boja promjenljive zvijezde postaje intezivnija. Jato uopšte ne liči na leptira na ovom povećanju.

Eta škorpije mi je poslužila kao polazna tačka na putu do M62. Lako uočljiv globularac! Ima sjajno jezgro a periferni vid omogućava malo bolji pogled na spoljne dijelove. Od jezgra prema spolja postepeno gubi sjaj.  Otprilike jedno vidno polje iznad se nalazi M19, još jedan globularac u Zmijonoscu.

M19 na 16x je sličan ali izgleda veće od M62.
Na 40x povećanju nisam primjetio sjajno jezgro. Liči mi na neku malu maglinu.

Iz Zmijonosca skačem na zvijezdu zeta Strijelca i vrlo lako pronalazim M54. U prvom trenutku nije baš lako prepoznati kao zvjezdano jato. Okular 10mm ne otkriva puno ali je zbijeno zvjezdano jato mnogo očiglednije. Jezgro sjaji poput jedne zvijezice.

Uz pomoć karte neba lako određujem položaj M70. Mnogo lakše ga je uočiti i razlikovati od ostatka zvijezda nego M54 na 16x. Liči na planetarnu maglinu. Ispod M70 se nalazi niz od nekoliko zvijezda a na 40x vidim ih 4. Jezgro je malo sjajnije od ostatka "magline".

M69 izgleda slično kao i M70 samo što mi se čini da ima malo sjajnije jezgro. Vidljiva je i zvijezda 8m iznad. Na 40x liči na maglinu iako je jezgro za nijansu sjajnije od ostatka.

M55 je sjajna promjena. :D Osjetno sjajniji i veći od svih, te večeri, posmatranih zbijenih jata. Kao da posmatram kometu. Jezgro se ne ističe a ni 10mm okular ne otkriva više detalja. Škorpiju i Strijelca sam kompletirao što se tiče M-ova pa sam prešao na M107 u Zmijonoscu.

Već na 16x povećanju se može vidjeti objekat slabog sjaja ispod trougla zvijezda oko sedme magnitude. 40x otkriva nekoliko zvijezda koje vjerovatno ne pripadju M107. Sve u svemu "maglina" slabog sjaja.

Prije nego što sam se prebacio na sasvim drugi dio neba tj. galaksiju M101, morao sam baciti oko na spektakularni  i ogromni M22. Jednostavno nisam odolio. :D Galaksija izgleda kao jednolična maglina na 16x kao i na 40x. Jedino znimljivo je to što su u trenutku posmatranja malo ispod galaksije prošla dva satelita ili dva komada svemirskog smeća na istoj putanji u razmaku od 15-20 sekundi.
Za kraj planiranog dijela posmatranja sam ostavio galaksiju koja mi je svih ovih mjeseci nekako prošla ispod radara. Iako sam pročitao da nije sigurno da li je baš to Mesijeov 102 u mom spisku piše da jeste pa će tako i ostati. :D Dakle, NGC5866 poznata i kao M102 nije baš sjajna galaksija ali ako sam mogao uhvatiti nekoliko fotona iz galaksije M109 onda će ovo biti malo lakši zadatak. Mogao sam i skratiti put ali krenuo sam od zvijezde alfa Zmaja prema dva vidna polja udaljenoj joti Zmaja odakle sam prešao na zvijezdu HIP73909 čija je magnituda 5,20. Koristeći kartu neba određujem tačan položaj galaksije i već na 16x povećanju se ukazuje objekat jedva drugačiji od okolnih zvijezda. 40x otkriva malo veću mrlju uz koju povremeno mogu da vidim dvije ili tri zvijezde.

Zadovoljno utvrđujem da su svi planirani objekti posmatrani i posle 15-ak minuta uživanja u posmatranju golim okom odlučujem da se pozdravim sa starim prijateljima iz Strijelca. Ono što moram izdvojiti je M17. Puno puta sam čitao i ovdje na forumu da svako posmatranje određenog objekta može otkriti nešto novo i da je to vještina koja se stiče praksom. E pa, prvi put sam, uz iznenađenje i uzbuđenje, primjetio oblik labuda. Ne znam kako to nisam prošle godine primjetio ali evo ga ispred mene i ne mogu da odlijepim oko od okulara. Perifernim vidom na 40x se najbolje vidi. Uvijek sam očekivao da ću vidjeti maglinu onako kako se često može vidjeti na fotografijama ali ovaj put je bila skroz ,,naopako". Možda zato nisam prošli put ništa vidio.
Sve u svemu jako plodonosno veče. Veoma zadovoljan i još pod uticajem labuda napuštam mjesto za posmatranje. Što se tiče M kataloga ostali su mi još objekti u Djevici (posmatrao M60) i još nekoliko galaksija u  Berenikinoj kosi (posmatrao M64) ali to će morati sačekati dok ponovo ne budu u dobrom položaju za posmatranje.

Zasad toliko od mene.  ;)
Vedro!
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on March 14, 2018, 11:11:34 pm
Osmomartovsko posmatranje  ;)

Posle tmurne zime i dugog perioda bez dobre prilike za kvalitetno posmatranje, konačno se ukazala prilika. Prognoza je bila dobra za petak ali pojavila se mogućnost da u četvrtak naveče 8.3. nekoliko sati bude vedro. Nisam očekivao da će atmosferski uslovi biti dobri pa je pala odluka da se posmatra iz dvorišta i da ne idem na svoju tamnu lokaciju. Kako se ispostavilo odluka je bila dobra.
Mislio sam da mi fali Sunce ali ono što me stvarno oraspoloži je vedra noć i mirna atmosfera. Prognoza se nije mijenjala tog dana i bilo je sve izvjesnije da će biti nešto od posmatranja. Konačno!

Nisam mnogo razmišljao šta bih mogao posmatrati jer sam ove zime imao želju da napravim turu po otvorenim jatima u sazviježđu Veliki pas. Svjetlosno zagađenje je poprilično veliko ali kako imam sreću da živim na rubu grada, područje od jugoistoka do zapada je podnošljivo za ,,ako mora" posmatranja, tj. u onim prilikama kada se ne isplati ili ne može otići na omiljenu lokaciju. Pored devet otvorenih jata Velikog psa, a kao dopunu planu, isplanirao sam i kratku turu po Orionu. Za svaki slučaj.

Izašao sam oko 19:15h i dok sam montirao i naštelovao teleskop kojem ne treba puno vremena da se ohladi završio je astronomski sumrak i posmatranje je moglo da počne.
Lokacija: Modriča.
Teleskop: Ahromatski refraktor Sky Watcher 80/400 na az3 montaži i okularima 25mm, 10mm i Gold line 6mm.
Sazviježđa: Veliki pas, Orion.
Transparentnost u početku iznenađujuće dobra da bi me kasnije primorala da završim posmatranje. Tanak sloj oblaka i vlaga su u činili svoje.
Seeing je na skali od 1-5 bio 2

Veliki pas je oko pola osam prolazio kroz lokalni meridijan. Iako nisko iznad južnog horizonta čitavo sazviježđe se odlično vidjelo. Počeo sam od nižih dijelova da iskoristim priliku.
Od zvijezde delta velikog psa (Wezen) vrlo lako se dolazi do otvorenog jata NGC2354. Na 16x povećanju stane u isto vidno polje sa zvijezdom Wezen.  Mogu razlučiti samo nekoliko zvijezda ostatak više liči na neku maglinu. Razlike između povećanja 40x i 67x nema ali jato je očiglednije i više zvijezda se izdvaja iz pozadine.
Okular 25mm u mom teleskopu daje vidno polje od 3,5° pa mi sljedeća meta ulazi u isto vidno polje sa NGC2354. To je zvijezda tau velikog psa. Oko te zvijezde se nalazi malo jato NGC2362 koje nekad nazivaju Tau Canis Majoris. Zanimljivo je da se na 16x vidi samo zvijezda ali kad promijenim povećanje na 40x odjednom se pojavi  prelijepo zvjezdano jato. Potreban je periferni vid da se vidi  jasnije. Na povećanju 67x se vidi još bolje. Uživam neko vrijeme u pogledu a onda se prebacujem na sledeće jato.

NGC2367 je OC koje se nalazi malo više od 3° iznad iznad NGC2354. Bez problema nalazim tačnu poziciju i naravno u okularu 25mm se vidi kao jedna zvijezdica. Okular 10mm otkriva veoma malo i tamno jato. Vidi se nekoliko zvijezda od kojih tri najsjajnije čine veoma mali trougao. Okular GL6mm  daje malo jasniju sliku i bolje razlučuje zvijezde.

Prelazim na dva obližnja otvorena zvjezdana jata NGC2384 i 2383. Njihovu poziciju nije teško pronaći jer se nalaze približno 1,5° udaljeni od poslednjeg posmatranog objekta i zbog nekoliko zvijezda 7-8 magnitude po kojima se lako može orijentisati. Nisam siguran šta sam posmatrao i šta treba da vidim. Naknadnom provjerom sam potvrdio NGC2384 ali za 2383 i dalje nisam siguran. Definitivno je  potrebno ponoviti posmatranje ova dva objekta. Nadam se do kraja marta.

Sljedeći objekat je pravi odmor za oči. OC M41 je stari znanac. Jedno od onih objekata koji, po mom mišljenju, najbolje izgledaju u dvogledu ili na malim povećanjima u teleskopima. Na jednom od posmatranja sam ga vidio golim okom. Povećanje 16x najbolje pokaže ovo sjajno i veliko jato. Nisam brojao ali otprilike se vidi oko 20 zvijezda. Nije tako loše ni na 40x i vidi se malo više zvijezda. Okular GL 6mm nisam upotrebljavao zbog ranijeg iskustva. Lijepo je za promjenu pogledati neki svjetliji objekat.

Nakon ,,odmora" krećem dalje. Star hop-om od Sirijusa (alfa velikog psa) preko jote i game velikog psa i preko zvjezdica sedme magnitute stižem na položaj gdje treba da se nalazi otvoreno jato NGC 2345. Okular 25mm pokazuje jedva primjetnu ,,maglinu". Perifernim vidom se lakše primjeti. Okular 10mm otkriva nekoliko zvijezdica sa mnoštvom ostalih koje su na granici razlučivosti. Tek u okularu GL 6mm se vidi kao pravo malo jato ali i dalje sa magličastom pozadinom.

Oko 3,5° istočno od game velikog psa se nalazi zanimljivo otvoreno jato NGC2360 poznato i kao Karolinino jato (Caroline's cluster). Prvi put sam ga posmatrao početkom 2016. godine tražeći M47 i M46. Otprilike na pola puta od zvijezde Sirijus u vidno polje mi je upala mala mrljica koju nisam očekivao tu. Zapamtio sam položaj i kasnije saznao o čemu se radi.
Na 16x izgleda kao i u dvogledu. Mala mrljica a periferni vidom se može primjetiti ,,granulacija". Mijenjam povećanje na 40x i odmah se pojavljuje mnoštvo zvjezdica slabog sjaja. Slika postaje mnogo jasnija i oštrija upotrebom perifernog vida. Na povećanju 67x jato izgleda veće i izraženije a primjećujem i nekoliko nizova zvijezda u pravcu sjever-jug.

Poslednje jato u Velikom psu je NGC2374. Izredao sam sva povećanja i opet nisam siguran da li sam ga vidio. Još jedno jato na spisku za ponovnu provjeru.

Veliki pas već polako tone prema horizontu a Orionu je ostalo još malo vremena prije nego što i on zbog brda iščezne sa noćnog neba pa se prebacujem na to predivno sazviježđe.

Ne može se posmatrati Orion a da se ne pogleda njegov mač. Golim okom izgleda kao nekoliko zvijezda ali u dvogledu ili teleskopu se pojavljuje nekoliko njegovih dragulja. U veliko vidno polje na povećanju 16x stanu NGC1980 (područje oko zvijezde jota Oriona; u blizini su binarne zvijezde Struve 747 i Struve 745), M42 i 43, iznad vidim samo zvijezde na mjestu NGC1977 i još jedno otvoreno zvjezdano jato NGC1981. M42, spektakularno zvjezdano porodilište, izgleda fenomenalno. Vide se četiri zvijezde u trapezu a tamne i svijetle oblasti daju maglini 3D efekat. Zadržavam se malo u tom području a onda prelazim na Orionov pojas.

Zvijezde Orionovog pojasa su Alnitak, Alnilam i Mintaka. Izmeđju zvijezda Alnilam i Mintaka prolazi niz zvijezda u obliku slova S. Iako ne izgledaju tako, te zvijezde pripadaju otvorenom zvjezdanom jatu Cr70 (Collinder 70). U početku sam mislio da je to samo asterizam. To je jedan od objekata za posmatranje dvogledom.

Sat je pokazivao 21:10 kada sam primjetio da se prozor za posmatranje polako zatvara zbog veoma tankog ali primjetnog sloj oblaka. Ostala su mi dva zvjezdana jata i jedna maglina pa sam odlučio samo da ih pozdravim. OC NGC2169 se zbog 4-5 sjajnijih zvijezda vidi i u tražiocu. U teleskopu se vidi siromašno jato od maksimalno 10-15 zvijezdica. Slično je i sa NGC1662 ali nekako manje simpatično.

Za kraj ostavljam maglinu M78. Primjetim je iako je slabog sjaja ali nebo je svake minute sve lošije i dok sam izmjenjao sve okulare toliko se pogoršalo da je posmatranje moralo biti zvršeno. Vlaga je takođe učinila svoje. Više nije pomagalo ni grijanje okulara u ruci.

Oko 21:30 prekidam posmatranje i primjećujem lagani umor. Lav je već bio visoko a za njim je išla Djevica i sjajna zvijezda Arcturus u sazviježđu Volar. Zadovoljan pakujem stvari i već planiram posmatranje za sutra.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: marino on March 16, 2018, 09:11:11 am
Ovi observing reporti sto pises su tako zivotopisni da u lijenosti osobnog izlaska pod zvijezde sam sebe ufuravam u tvoju pricu kao da sam bio tamo...odlicno preneses cijeli dozivljaj...hvala na observing reportu!
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Yagodinac on March 17, 2018, 02:08:11 pm
Quote from: marino on March 16, 2018, 09:11:11 am
Ovi observing reporti sto pises su tako zivotopisni da u lijenosti osobnog izlaska pod zvijezde sam sebe ufuravam u tvoju pricu kao da sam bio tamo...odlicno preneses cijeli dozivljaj...hvala na observing reportu!


Potpisujem u potpunosti.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on March 19, 2018, 11:56:15 am
Hvala na lijepim riječima.  :)
I ja uživam u čitanju izvještaja. Od svih koje sam čitao najbolji su oni na forumu Zvjezdarnice. Sviđa mi se kako to rade Vedran Vrhovac i ekipa a mislim da se kod mojih izvještaja može primjetiti kopiranje (ili pokušaj kopiranja) tog stila pisanja.
Title: Re: Posmatranja jednog početnika
Post by: Night Walker on January 23, 2020, 11:17:29 pm
Pozdrav ekipi. Uh, vidim da je prošlo mnogo od mog poslednjeg pisanja ovdje. Neke druge stvari su me malo odvukle od "aktivne" astronomije mada ne potpuno. Bilo je tu i tamo nekih posmatranja ali ništa ozbiljno. Već par mjeseci planiram da se ponovo aktiviram i prošli mjesec mi je u tome pomogao Alan Ćatović poklonivši mi svju knjigu "Alhemičari univerzuma". Nažalost, još je nisam pročitao jer je supruga (u medjuvremenu sam se oženio) odlučila da će je prva pročitati. Ipak, sam taj čin mi je dao vjetar u ledja. Hvala Alane! Vidim da ima novih članova i mnogo toga za čitati a mogao bi pasti i neki novi izvještaj pa ćemo se družiti.