Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Oprema => Topic started by: CyberianIce on May 11, 2020, 11:54:10 pm

Title: Idiotproof teleskop
Post by: CyberianIce on May 11, 2020, 11:54:10 pm
Da li je neko mozda imao dodira saovim teleskopima?


Title: Re: Idiotproof teleskop
Post by: Dedskin on May 14, 2020, 01:49:44 am
Ja sam ga video na netu .

Kontam koncept nije los . mali katadioptrik mislim da je unutra zajedno sa elektronikom .
U sustini nije lose , samo mislim da su oni nabili cenu kao da je topla voda izmisljena .

Mora tako jer je proizvodnja niska , ja mislim , jedna serija napravljena i sve se mora platiti time .
Pa je cena , vrhunska . Verovatno nisam siguran  , nisam gledao .

Al opet ne bi ja :)
Title: Re: Idiotproof teleskop
Post by: Yagodinac on May 15, 2020, 11:21:08 am
Nije kat, apo je  ;)
Ali nebitno, iz ugla astrofotografa - ovo su prodavci magle. Znam ljude koji bi sa 4000$ lansirali čoveka na Mesec.
Iz ugla prosečnog selfi_stik manijaka - ovo je super, ništa ne moraš da znaš, samo ga staviš i pritisneš dugme. Samo i njemu je ovo skupo.

Ja im skidam kapu. Jednu malo kompleksniju oblast kao što je astrofotografija su upakovali u gotov zaokružen proizvod, doduše malo skuplji; platili su dizajnere koliko treba da dobiju adekvatan dizajn i potrudili su se oko marketinga. Jedino ono dvoje sa snimka bi trebali malo da porade oko svog Bangalore akcenta.
Ako mogu Ajlon Mask i Stiv Džobs da naprave pare maltene na magli (*) mogu i ovi, samo što im je potencijalna baza korisnika ipak značajno manja.

*) Ne kažem da je Apple prevara, samo je nekako meni lično... Da dam hiljadu dolara za šta bre? Za nas koji vrednujemo odnos uloženo/dobijeno je mnogo skuplji a malo bolji od konkurencije. Za Teslu ne znam šta da kažem, jeste da ide kao Ferari i košta kao E klasa ali pritom kvalitet mu je gori od Dačije. Eto koliki je značaj marketinga - ako se nešto traži i prodaje onda je cena viša, nevezano za kvalitet.
Title: Re: Idiotproof teleskop
Post by: CyberianIce on May 15, 2020, 11:53:00 pm
Prvi je plod Kickstarter kampanje, originalni investitori su ga dobili po znatno manjoj ceni iako niko nije verovao da će se dogoditi. Budžet kampanje je hiljadostruko premašen, tako da ne verujem da se radi o nekoj histerična precenjenoj spravi.

Cena deluje paprena, ali kad malo bolje pogledamo, cena od 3k nije mnogo; Ja računam koliko košta kompletno iskustvo, dakle optika (sa LP i UHC filterom), motorizovana mehanika, GoTo sa GPS-om, astrofoto senzor, guidescope, autoguider senzor (ovo čudo ima softverski autoguider), polar scope sa autoalignerom, zuher može i ne mora. Softver deluje fascinantno. Dakle saberite još jednom molim vas koliko bi to sve koštalo u normalnoj izvedbi + licence za sav softver koji inače koristite (Adobe CC, DSS, Nebulocity)... Ili jednostavno zamislite da cena nije bitna, pravo pitanje je da li je ovo astrophoto toyscope ili Real McCoy?
Title: Re: Idiotproof teleskop
Post by: Yagodinac on May 16, 2020, 08:32:07 am
Nije 3K, 4K je (https://www.astroshop.eu/telescopes/vaonis-apochromatic-refractor-ap-80-400-stellina/p,63162)  ;D  Za duplo manje pare mislim da mogu sve navedeno da spakujem - i to po maloprodajnim cenama. Primera radi, nemaš ovde EQ montažu već običan karbonski tripod, nisam guglao ali sigurno je u klasi 2-300$ maksimum. Zapazi da sve vreme nožice nisu izvučene, tačnije tripod je, pretpostavljam, neki od manjih tj nižih. Senzor je, čini mi se, dijagonale 9mm. Koliko god Sony bio dobar u tome ovako mali format zapravo govori dve stvari: mali senzor je jeftin senzor i ko zna kakva je periferija tog teleskopa kad bi na njega stavili APSC ili FF.

Za ideju i izvedbu još jednom kapa dole, samo ovo nije za mene.
Title: Re: Idiotproof teleskop
Post by: CyberianIce on May 22, 2020, 12:13:08 am
Unistelar je 3k. Mene fascinira kako oni to na ovim recenzijama u sred Vegasa i svog LP-a nahvališe! Ima i ovaj review: