Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Oprema => Topic started by: dragan1956 on April 01, 2021, 09:13:50 pm

Title: Okular
Post by: dragan1956 on April 01, 2021, 09:13:50 pm
Može li mi neko iskusniji pomoći? Imam okular 2" (SINTA) kome se gornji deo može okretati. Čemu to služi, da li da se prilagodi širina izlaznog zraka teleskopu, ili oku, ili?
Unapred Hvala
Title: Re: Okular
Post by: vlaiv on April 01, 2021, 10:13:47 pm
Pretpostavljam da se taj deo koji se okreće izvlači i uvlači dok se okreće?

Ako je tako onda je u pitanju podesiva zaštita od spoljnog svetla a ujedno i deo koji pomaže u pozicioniranju oka.

Okulari sa velikom fokalnom dužinom često imaju velik i eyerelief. Eyerelief označava udaljenost oka od samog okulara pri kom se svetlosni zraci iz okulara sažimaju i izlaznu pupilu i tu treba držati oko za najbolje posmatranje.

Ovaj dijagram to lepo objašnjava:Znači svo svetlo koje izlazi iz okulara prolazi kroz jedan disk koji se naziva i izlazna pupila i ona ima određen prečnik (prečnik aperture teleskopa podeljeno sa uvećanjem) i na toj poziciji treba držati oko.

Ako se oko ne drži tačno na tom mestu onda se gubi svetlo i pojavljuju se razni čudni efekti - ne vidi se celo vidno polje okulara, pojavljuju se senke u vidnom polju i slično.

Kod okulara gde je eyerelief velik - preko 25mm, počinje da bude problem da se oko drži na tačnoj poziciji. Taj štitnik koji se podiže služi između ostalog i da se oko prisloni na gumu odnosno da u tom položaju oko bude centrirano na izlaznoj pupili i onda se gore pomenuti problemi ne javljaju. Pored toga naravno štiti i od raznog okolnog svetla koje može da pravi refleksije na gornjem sočivu okulara i kvari kontrast i slično.