Mesec

Započeo mravic, Januar 09, 2009, 10:35:49 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

vlaiv

Dobre su fotke, samo su malo tamne?

Možda malo dodati game i malo srediti kontrast.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Super je ispao mesec Mico. Dobri detalji.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

bratislav

Sinoc sam sasvim slucajno pogledao Mesec dok sam ispracao neke goste (vec sam znao da je nebo prosarano cirusima i da nema mnogo sanse da se nesto snima) i kad tamo Mars! I to vrlo blizu, i sa "prave" (istocne) strane, sto ce reci bice jos blize kako vreme bude odmicalo. Trk da otvorim opservatoriju, a vec sam znao da ce moja kamera na 30cm Njutnu u primarnom fokusu da uhvati i Mars i Mesec (pa skoro sasvim).
Onda naravno gremlini. Seeing je ocajan (i nije neko iznenadjenje, jos su nisko, a ogledalo nekih 7-8 stepeni iznad ambijenta). Mesec je presjajan (to je vec bilo iznenadjenje, jer sam iz nekih prethodnih situacija ocekivao da budu vrlo slicnog povrsinskog sjaja). Elem, tih godina koje pamtim, Mars je bio daleko blize, a prosta fizika kaze da sjaj opada sa kvadratom rastojanja ...
Onda kamera - chip u ZWO1600 bi trebalo da bude sposoban za preko 20 frejma u sekundi u punoj rezoluciji (a cak preko 60 fps kad se smanji rezolucija i bit depth), ali sta god da sam pokusavao nikako da dobacim ni do 10 fps. Morao sam da se pomirim sa tim da je SSD u mom opservatorijskom kompjuteru usko grlo i da jednostavno ne moze da primi tu kolicinu podataka.
Hm. Dok sam ja tu mozgao i isprobavao, Mesec je nastavio da se vrti oko Zemlje, i to prilicno brzo. Njegova stvarna brzina pomeranja je u stvari iznenadjujuce velika: u odnosu na skoro statican Mars, Mesec predje vise od pola stepena na sat. Brzo sam shvatio da od RGB varijante nema nista, pa sam se skoncentrisao na crveni filter (gde su Mesec i Mars koliko-toliko slicno sjajni), a crveni filter isto pomaze sa seeingom (ne toliko kao IR, ali sta god). "Opalio" sam nekih desetak videa razlicitih rezolucija i trajanja (uglavnom od 30 do 120s).
Jutros sam ih malo propustio kroz Autostakkert, doterao malo kontrast u PS i evo rezultata. Mesec je vec bio malkice pobegao, ali sta je tu je.

MoonMarsSD by bratislav3162, on Flickr

vlaiv

Odlična fotka.

Nekako je kompozicija ispala dobro da baš daje neki utisak prostorne distance između dva objekta.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

bratislav

To je i ideja. I bolje kad se vidi (skoro) ceo Mesec, bolje se docara razlika u rastojanjima.
Ili mozda ovako (taj je iz 2014, sa juzne hemisfere)  :P

MarsMoonSameScale by bratislav3162, on Flickr

Yagodinac

Druga fotka ludilo, jel isto RGB snimano po kanalima, tj mono kamerom? Kako tu da Mars nije pobegao (tj Mesec, ali dođe mu na isto)? Ili si možda stekirao posebno Mars a posebno Mesec.

bratislav

Da, Mars je snimljen mono kamerom (kao i Mesec), s tim da je Mars RGB (Edmund Dichroic filters) a Mesec kroz 805nm high pass (IR). Ista skala (C11 @f/35), ista kamera, skoro isto vreme, skoro ista altituda.
Jedina kvaka je da se rastojanje od Meseca do Marsa nije merilo uglovnim sekundama, vec stepenima (mislim da su bili udaljenji nekih 25 stepeni).
Nazovimo to kako god - umetnicka sloboda, fake, fraud, cilj (ne) opravdava sredstvo; ja preferiram termin Photoshop konjukcija :-)

bratislav

Ali ovaj je pravi. Grazing occultation, oktobar 2003. 25cm Dall-Kirkham @f/16, Philips webcam (TouCam).
Mozaik od 13 videa. Mesec je bio jedva 17 stepeni iznad horizonta na kraju snimanja.

MarsMoonmosaic by bratislav3162, on Flickr

Yagodinac

Dobro, to je pesnička sloboda, ne utiče na krajnji (impresivan) rezultat. Bitna je kreativnost.

Danijel

Dobar ulov Bratislave, svaka čast, Mars se baš dobro vidi, poput malene loptice! :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Predrag

Citat: bratislav poslato Februar 11, 2025, 09:27:21 POSLE PODNEAli ovaj je pravi. Grazing occultation, oktobar 2003. 25cm Dall-Kirkham @f/16, Philips webcam (TouCam).
Mozaik od 13 videa. Mesec je bio jedva 17 stepeni iznad horizonta na kraju snimanja.

MarsMoonmosaic by bratislav3162, on Flickr

Uh, ovo mi se baš baš dopada.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

kruska

It's wonderfull, indeed.

Astro_fun_times

Au bratislave... Ovo je fenomenalno
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

mitja

moon 08032025ps by Miodrag Petković, on Flickr

23_34_33_lapl5_ap1743_convps by Miodrag Petković, on Flickr

moon08032025 zone2ps by Miodrag Petković, on Flickr

Mesec 08.03.2025

Kolimacija mi uzas. Full disk je slikan sa Svbony 650cc a close up fotke sa Svbony 305pro sa IR pass filterom.
U proseku oko 4500 frejmova.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Yagodinac

Odlična oštrina i detalji, Rupes Recta naprosto dominira. Očigledno je da taj IR pass radi odličan posao.