Mesec

Započeo mravic, Januar 09, 2009, 10:35:49 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Yagodinac

Astro_fun_times

mitja, ovo je odlicno ispalo. Cini mi se samo da si mogao malo jos da dignes brightness jer ima tu jos lepih kratera u senci ali top je ispalo.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

mitja

Citat: Yagodinac poslato Mart 10, 2025, 12:29:25 PRE PODNEOdlična oštrina i detalji, Rupes Recta naprosto dominira. Očigledno je da taj IR pass radi odličan posao.

IRpass je predobar filter. 685nm. Vise i ne pomisaljam da slikam Mesec bez njega.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Yagodinac

Dođe mi da uzmem 820nm infracrveni i probam, nego znam da bih morao da eksponiram 30sec minimum i pitanje je da li bih dobio oštre detalje - u kontrast ne sumnjam.

mitja

Citat: Yagodinac poslato Mart 16, 2025, 12:18:35 POSLE PODNEDođe mi da uzmem 820nm infracrveni i probam, nego znam da bih morao da eksponiram 30sec minimum i pitanje je da li bih dobio oštre detalje - u kontrast ne sumnjam.
I ja bih ga uzeo. Prosto me ocarala mogucnost koju pruza 685nm. U totalnom haosu od atmosfere iskoce detalji cak i kroz lose kolimiran teleskop.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Astro_fun_times

Nisi uhvatio pomracenje Milane?

Kod nas bilo oblacno.
Jel ove kompozicije radis u PS sa layers ?
Pojasni malo tehniku ako te ne mrzi
Miloš

Predrag

Ima li neki tutorijal za ovo slaganje?
Inače baš dobro.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Yagodinac

Thnx na pohvalama  ;)
Bilo je oblačno pa nisam ni pokušavao da snimam, jutros sneg provejava.
Da bi nam sve bilo oštro postoji nekoliko načina:
1) Kod veće žižne daljine je prilično teško da sve bude u fokusu (hint za dalje čitanje: hiperfokalna daljina) tako da sa teleobjektivima skoro uvek treba da se radi fokus steking. Za širokougaone je to mnogo lakše i vrlo često čovek to može da postigne, kako, o tome drugi put, ima malo duža priča.
2) Situacija je najprostija kod najnovijih aparata koji (neki) tu opciju imaju automatski, dakle staviš aparat na tripod i on sve sam uradi. Opcija se zove, logično, focus stacking.
3) Sledeća opcija je poluautomatska, aparat na tripod i snimi se nekoliko snimaka, jedna na kojoj su bliži objekti fokusirani, jedna za srednje distance i jedna fokusirana na beskonačno. Ako je prelaz između fokusnih polja oštar kao kod mene (praktično dve ravni, megaliti i Mesec) onda su dovoljna i samo dva snimka; ako imate travu koja se od nas kontinuirano prostire do horizonta onda treba što više snimaka to bolje. Prilikom snimanja pomaže da se zavrne blenda, tipa f13 kao kod mene, jer je onda polje oštrine mngo dublje raspoređeno - na f2.8 bi oštra bila samo jedna plitka ravan u prostoru (ali mislim da to svi koji se bave fotografijom već znaju); u principu u fotografiji nam zato trebaju tripodi, zbog dužih ekspozicija prilikom zavrtanja blende. Onda se to sve ubaci u Photoshop, neku noviju verziju koja to radi sama, ali mu treba reći šta treba da uradi. Ovako ide, malo je konfuzno ali se nadam da nisam promašio, ja sam to napamet naučio i ide miš sam gde treba: File>Scripts>Load files into stack. Selektuju se svi lejeri dole desno u spisku lejera, Edit>Auto align layers>Auto. Onda opet Apply edit>Auto blend layer>Stack. Dobro je što kompleksnije scene PS sam uradi, loše je što vrlo često pritom zabrlja na nekim delovima pa treba i manuelno da se dorađuje, klonira itd.
4) sve ručno. Snime se različito fokusirane slike i ubace se u PS jedna preko druge. Sledi najobičnije brisanje neoštrih delova tako da se ispod njih pojavljuju oštri; po potrebi treba (a uvek treba) malo neke delove doraditi, klonirati, itd. Na kraju Flatten image i gotovo. Ovako sam ja uradio gornju sliku.

Astro_fun_times

Hvala na pojasnjenju Milane
Miloš

Yagodinac